Itsepuolustuslaji

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kamppailulaji)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuoria nyrkkeilijöitä, fresko Kreikan Akrotirissa
Nainen heittää päällekarkaajan.
Saksa, 1931.

Itsepuolustuslaji, kamppailulaji tai taistelulaji -termit kuvaavat lajeja, joiden tarkoituksena on opettaa taitoja joita henkilö käyttää joko itsepuolustukseen eli puolustautumiseen fyysiseltä hyökkäykseltä, suorittaakseen hyökkäyksen tai kilpaillakseen lajissa.

Termit ovat epämääräisiä, kiistanalaisia ja osin rinnakkaisia; jäljempänä karkea jako termien eroista. Useat lajit sisältävät piirteitä kaikista tai joistakin termien määritteistä. Jokainen laji itse yleensä määrittelee tarkemmin lajin tarkoituksen ja ideologian, mihin laji pohjautuu.

Taistelulajien perimmäinen tarkoitus on vastustajan vahingoittaminen, usein jopa tappaminen. Taistelulajit kuuluvat oleellisesti sodankäynnin historiaan, ja taistelulajien tekniikoissa on paljon jäljellä muun muassa miekka- ja keihästekniikoita. Useiden maiden asevoimissa opetetaan edelleen jotakin taistelulajia.

Useimpien nykyisten lajien perusta on jossakin taistelulajissa, joka on vanhin lajityypeistä.

Tyypillisiä taistelulajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsepuolustuslaji

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsepuolustuslaji on ”lievennetty” taistelulaji, jossa pääasiallinen tarkoitus on vain oman (tai toisen henkilön) fyysisen koskemattomuuden suojaaminen. Lajeissa on suuria eroja tekniikoiden kovuudessa, niiden ollessa lievimmillään vain torjuntoja ja kovimmillaan hyökkääjää vakavasti vaurioittavia.

Tyypillisiä itsepuolustuslajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamppailulaji

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamppailulaji on ensisijaisesti kamppailu-urheilussa kilpailemiseen tarkoitettu laji. Sen säännöt, tekniikat ja luonne on luotu siten, että lajissa on mielekästä ja turvallista kilpailla. Niitä voi kuitenkin ylemmillä arvoilla soveltaa itsepuolustuksena.

Kamppailulajeista nyrkkeilystä, karatesta, miekkailusta, painista, taekwondosta ja judosta on tullut olympialajeja.

Kamppailulajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikeasti määriteltäviä lajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut lajeista eivät oman määritelmänsä mukaisesti sovi oikein mihinkään kolmesta luokasta, vaan muodostavat omaan filosofiaansa pohjautuvan lajin. Eri japanilaisista kamppailu- ja itsepuolustuslajeista ja muista taistelulajeista johdetut taidot puolestaan muodostavat yhdessä oman kiinteän filosofisen näkemyksen jakavan kokonaisuutensa: budōlajit.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lewis, Peter: Taistelulajien maailma. (The martial arts: Origins, philosophy, practice, 1987.) Suomentanut Kimmo Kankaanpää. Hämeenlinna: Karisto, 1998. ISBN 951-23-3855-6.
  • Kyllönen, Ari: Judon heittotekniikat: Harai-goshi. Kuopio, 2010. ISBN 978-951-842-342-6.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]