Jeet Kune Do

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeet Kune Do
JeetKuneDo.svg
Tunnetaan myös nimillä KD
Jeet Kun Do
Jun Fan Jeet Kune Do
Perustettu 1967
Alkuperämaa  Kiina
Perustaja(t) Bruce Lee
Vaikutteet Wing Tsung, choyleefut, nyrkkeily, miekkailu
Karatedo.svg
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta

Jeet Kune Do 截拳道 Jitkyùndou Pinyin: Jiéquándào, kirj. "Pysäyttävän nyrkin tie"), myös Jeet Kun Do tai JKD, on taistelija ja näyttelijä Bruce Leen kehittämä taistelulajin periaate, jota hän myöhemmin opetti taistelulajina.

Vuonna 2004, Bruce Lee järjestö päätti ottaa käyttöön nimen Jun Fan Jeet Kune Do viitatakseen taistelulajiin, jonka Lee perusti. "Jun Fan" oli Leen alkuperäinen kiinalainen nimi, joten suora käännös järjestön nimestä on "Bruce Leen pysäyttävän nyrkin tie."

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leen periaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeet Kune Do (JKD) on nimi, jonka Bruce Lee antoi taistelulajilleen ja periaatteelleen vuonna 1967. Alun perin, kun Lee alkoi tutkia monia taistelutyylejä, hän antoi taistelulajille oman nimensä Jun Fan Gung Fu. Hän ei kuitenkaan halunnut luoda toista tyyliä joka jakaisi kaikkien muiden lajien rajoitukset, sen sijaan hän antoi meille prosessin joka loi sen.

Bruce Lee on sanonut:

»En ole keksinyt "uutta tyyliä," yhdistelmää, muunneltu tai vastaavaa, joka on asetettu erilaiseen muotoon kuin "tämä" tapa tai "tuo" tapa. Päinvastoin, toivon vapauttavani seuraajani roikkumasta tyyleissä, kuvioissa, tai malleissa. Muistakaa että Jeet Kune Do on vain käytössä oleva nimi, peili josta näemme "itsemme". . . Jeet Kune Do ei ole organisoitu instituutio jonka jäsen voi olla. Joko ymmärrät tai et, sillä selvä.

Tyylissäni ei ole mysteerejä. Liikkeeni ovat yksinkertaisia, suoria ja epäklassisia. Ainutlaatuinen osa siitä on sen yksinkertaisuus. Jokainen liike Jeet Kune Do'ssa on olla sinut itsensä kanssa. Siinä ei ole mitään keinotekoista. Minä aina uskon, että helppo tie on oikea tie. Jeet Kune Do on vain yksinkertaisesti ilmaisu tunteistaan minimi liikemäärällä ja energialla. Mitä lähempänä Kun Fun oikeaa tietä, sitä vähemmän ilmaisun hävikkiä.

Lopuksi, Jeet Kune Do mies joka sanoo, että Jeet Kune Do on yksinomaan Jeet Kune Doa ei ole perillä siitä. Hän on yhä kinni hänen sulkeutuvassa vastustuksessaan, joka on tässä tapauksessa jämähtänyt vanhoillisiin tapoihin, ja luonnollisesti jonkun muun muokatun tavan koukussa ja voi liikkua sen rajoissa. Hän ei ole sulattanut yksinkertaista faktaa, että totuus on kaikkien muottien ulkopuolella; kuvio ja tietoisuus eivät.

Ja antakaa vielä kerran muistuttaa, että Jeet Kune Do on vain käyttönimi, laiva johon hypätä, ja lopuksi sivuutettu eikä sen selässä kuljettava.»

Leen Kuoleman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce Leen kuoleman jälkeen Jeet Kune Don perinnettä ovat jatkaneet hänen oppilaansa Dan Inosanto. Sekä hänen oppilaansa Paul Vunak. Kun Inosantolta kysyttiin parasta opettajaa katutaistelussa selviämiseen Inosanton vastaus oli Paul Vunak. Hän tietää katutaistelusta kaiken. Paul Vunak oli viettänyt nuoruutensa kaduilla tapellen ja keräten siellä oppia. Suomeen Jeet Kune Don opit toi Nokialaisen itsepuolustuseuran Streetwisen Mika Önkki. Önkki kävi hakemassa Vunakin luona oppia sekä myöhemmin toi Suomeen myös Spear systemin Tony Blauerin opit.