Wing Tsung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wing Tsung on Kung Fu -tyyli ja kiinalainen lähitaistelu- sekä itsepuolustuslaji. Wing Tsung perustuu ihmisen luontaisiin reaktioihin. Wing Tsung on kehitetty ainoastaan itsepuolustusta varten, lajissa ei järjestetä kilpailuja eikä siinä ole sääntöjä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legendan mukaan Wing Tsungin kehitti noin 250 vuotta sitten nunna Ng Mui, joka oli yksi viidestä Shaolinin temppelin suuresta Kung Fu -mestarista. Ng Mui oli ainoa, joka selvisi hengissä temppelin valtauksesta.

Kaikkien nykyisten taistelulajien sanotaan polveutuvan näiltä viideltä mestarilta, joiden oppeja nunna Ng Mui käytti hyväkseen kehittäessään Wing Tsungin. Hän poisti muiden tyylien heikkoudet ja kehitti aivan uuden tyylin, jossa voimaa ei vastusteta voimalla vaan käytetään vastustajan omaa voimaa hyväksi. Tällä tavoin kooltaan pienemmän ja voimiltaan heikomman on mahdollista voittaa suurempi ja voimakkaampi vastustajansa. Myöhemmin tyyli opittiin tuntemaan nimellä Wing Tsung nunna Ng Muin ensimmäisen oppilaan mukaan, joka oli Yim Wing Tsung -niminen nuori nainen. Vuonna 1949 Yip Man, jota pidetään nykyaikaisen Wing Tsungin suurmestarina, toi tyylin Kiinasta Hongkongiin ja lopulta koko muun maailman tietoon.

Kuuluisin Yip Manin oppilas oli Bruce Lee ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin. Myöhemmin Bruce Lee kehitti oman tyylinsä (Jeet Kune Do), jossa on havaittavissa paljon Wing Tsung -vaikutteita.

Yip Manilla oli satoja oppilaita. Viimeisin heistä oli Leung Ting, joka oli ensin erään Yip Manin oppilaan opissa. Vasta sitten hän pääsi suuren mestarin yksityisoppilaaksi, joka ohjasi hänet lajin salaisuuksiin. Leung Ting toi lajin Eurooppaan yhdessä saksalaisen Keith Kernspechtin kanssa, jonka oppilaita puolestaan oli espanjalainen Victor Gutierrez. Hän on Suomen pääkouluttajan Bernardo Rodriguesin sifu (oppi-isä). Bernardo edustaa nykyaikaisessa Wing Tsung -lajissa neljättä sukupolvea.

Wing Tsungin periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkeiden taloudellisuus: Pyritään hyökkäämään lyhintä mahdollista tietä suoraviivaisella pelkistetyllä liikkeellä.

Hyökkäys ja puolustus samanaikaisesti: Yhdellä ja samalla liikkeellä puolustaudutaan vastustajan hyökkäykseltä, sekä hyökätään ja isketään vastustajaa.

Liikkuminen vastustajan mukaan: Lähdetään alitajuisesti suoraan hyökkäykseen Chi-Sao -harjoituksen ansiosta.

Jatkuva virtaus: Wing Tsung Kung Fu:ssä ei ole yksittäisiä “tekniikoita”, vaan periaatteena on reagoida kohtaamaamme voimaan. Aloittelijatasolla tekniikat voidaan eritellä ja nimetä, mutta kehittyneemmällä tasolla tämä poistuu. Yksittäistä tekniikkaa kuten Bong-Saota seuraa kyynärpäähyökkäys, sitten suora lyönti hyökkäyksen virratessa niin, ettei yksittäistä tekniikkaa voi erotella. Tätä voi verrata veteen siten, että yksittäinen tekniikka on kuin litra vettä, jonka heität kohti vastustajaa. Hyökkäys kokonaisuudessaan taas on kuin virtaava joki, josta et voi kyseistä vesilitraa erottaa, vaikka tiedätkin sen olevan siellä.

Taktiset periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyökkää suoraan kohti vastustajaa samalla itseäsi suojaten. Jos reitti on vapaa, iske niin kauan, että vastustaja on maassa.
  2. Jos reitti ei ole vapaa ja kontakti vastustajaan syntyy, käyttää omaa sekä vastustajan voimaa häntä vastaan.
  3. Liimaudu vastustajaasi. Mene lähelle ja pysy lähellä. Jos hän yrittää perääntyä, seuraa.
  4. Jos kontaktia ei ole tai et tunne vastusta, iske välittömästi.

Tasojärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wing Tsung sisältää 12 oppilastasoa (Student Grade - SG) ja 5 teknikkotasoa (Technician Grade - TG). Wing Tsungissa ei ole vyöjärjestelmää, vaan tietyn tason saavutettuaan harjoittelupaidan väri vaihtuu.

Oppilastasot:

  • Tasot 1–5: Valkoinen t-paita
  • Tasot 6–8: Harmaa t-paita
  • Tasot 9-–10: Musta t-paita ja valkoinen WT-logo
  • Tasot 11–12: Musta t-paita ja punainen WT-logo

Teknikkotasot:

  • Tasot 1–3: Musta-punainen t-paita ja punainen WT-logo
  • Tasot 4–5: Punainen t-paita

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]