Wing Chun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wing Chun
詠春
WingChunSign.svg
Tunnetaan myös nimillä Wing Chun Kuen
Alkuperämaa Kiina, Qing-dynastia
Perustaja(t) Tuntematon[1][2]
Vaikutteet Nanquan/Etelä-Kiinalaiset taistelulajit
Karatedo.svg
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta

Wing Chun Kuen (kiinaksi: 咏春拳), joka tunnetaan yleisesti nimellä Wing Chun (kiina: 詠春) tai Ving Tsun on konseptipohjainen perinteinen eteläkiinalainen kung fu (wushu) -tyyli ja itsepuolustuksen muoto, joka vaatii nopeita käsivarsien liikkeitä ja vahvoja jalkoja vastustajien päihittämiseen.[3] Wing Chun perustuu ihmisen luontaisiin reaktioihin, jossa pehmeys rentoutumisen kautta ja tekniikoiden suorittaminen rennolla tavalla ovat olennaisia ​​tyylille.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamppailulajin romanisoitu nimi tulee kantonin kielestä, joten termillä ei ole vieläkään säänneltyä vakiokäännöstä. Tavaramerkki- tai taloudellisista syistä sekä muista kouluista ja yhdistyksistä erottautumiseksi on syntynyt lukuisia kirjoitusasuja, esimerkiksi Wing Tsun - myöhemmin WingTsun (WT), Wing Tsung, Wing Tsjun, Wing Tjuen, Wing Tzun, Wing Tzung, Wing Chung, Wing Shun, Wing Zun, Wyng Tjun, Ving Tsun (VT), Ving Chun (VC), Dynamic Ving Tshun (DVT).[4]

Pinyinissä, virallisesti käytetyssä vakiokiinan (standardin kiinan) transkriptiojärjestelmässä, merkit litteroidaan nimellä Yǒngchūn. Yksittäiset transkriptiot edustavat osittain suurempien assosiaatioiden johdannaisia ​​ja osittain täysin erilaisia ​​alatyylejä, joilla on vain pinnallisia yhtäläisyyksiä. Kaikki Wing Chun -tyylit on kirjoitettu kiinaksi samoilla merkeillä "詠 春 / 咏 春". Samat hahmot ovat viime kädessä Yim Wing-chunin etunimi - 嚴詠春 / 严咏春, Yán Yǒngchūn, Abbess Ng Muin oppilas - 五 枚 大師 / 五 枚 大師渤应 媔i D, W Wǔméi Shītài, Wǔméi Shītài . Kungfu-tyylin muodollisesti oikea nimitys kiinaksi on: Wing Chun Kuen 詠春拳 / 咏春拳.[5][6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wing Chunin todellinen alkuperä on edelleen tuntematon, ja yleensä määrittyy Etelä-Kiinalaisten kamppailulajien kehitykseen Qing-dynastian aikaan, jolloin Wing Chun alkoi kehittyä Qing vastaisien ryhmien sisällä.[7] Wing Chunin historiallisuuteen ja dokumentointiin liittyvät ongelmat johtuvat siitä, että tyyli siirtyi opettajalta oppilaalle suullisesti eikä kirjallisesti. Toinen syy on tyylin kehityksen salaisuus, joka johtuu sen yhteyksistä Qingin vastaisiin kapinallisiin liikkeisiin.[8]

Wing Chunilla on ainakin kahdeksan erilaista sukulinjaa, jotka ovat erilaisia, ja jokaisella on oma alkuperähistoriansa. Lisäksi kilpailevia geneologioita on samalla alalla tai suunnilleen samassa yksittäisessä opettajassa. Wing Chunin kahdeksan erilaista sukulinjaa, jotka on tunnistettu, ovat:[9]

 • Leung Jan A / Ip Man
 • Leung Jan B / Gu Lao kylän Wing Chun
 • Yuen Kay-shan
 • Nanyang / Cao Dean
 • Pan Nam
 • Pao Fa Lien
 • Hung Suen / Hung Gu Biu
 • Jee Shim / "Weng Chun"

Muut, pienemmät haarat ovat peräisin näistä kahdeksasta sukulinjasta.

Kahdeksan sukulinjan alkuperä tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukulinjat
Sukulinja Tausta
Leung Jan A / Yip Man Tällä sukulinjalla on legenda, jossa Shaolin nunna Ng Mui näki taistelun kurjen ja käärmeen välillä. Hän sisällytti näiden eläinten käytöksen taistelutyylinsä, kehittääkseen uuden nimettömän tyylin. Hän opetti tämän yhdelle oppilaistaan Yim Wing Chun, joka opetti tyylin aviomiehelleen Leung Bok-Chaolle, joka nimesi tyylin Wing Chun Kuen:iksi vaimonsa kunniaksi. Myöhemmin Bok-chao välitti sen Leung Lan-Kwaille. Myöhemmin näiden oppilaiden tieto johti Red Boat Operaan, jossa se välittyi sen jäsenille, pääasiassa joka Wong Wa-Boh:lle ja Leung Yee-Tai:lle. Myöhemmin nämä kaksi opettivat tohtori Leung Jan:ia. Linjan kantaisä Yip Man aluksi oppi Wing Chun tyylin Leung Jan:in pääoppilaalta, Chan Wah-Shun:ilta, ja myöhemmin Leung Jan:in lapselta, Leung Bik:iltä.Nykyään Yip Man linja on tunnetuin Wing Chun:in sukulinja.
Leung Jan B / Gu Lao-kylä Tämän haaran opetti Leung Jan, kun hän jäi eläkkeelle kotikylään Gu Laon Heshanin piirikunnassa Guangdongin maakunnassa, ja siihen viitataan tyypillisesti kylän nimellä erottamaan sen Leung Jan:in Foshanin opetuksista. Leung Jan kyllästyy toimettomuuteen jäädessään eläkkeelle ja päättää opettaa pienelle ryhmälle opiskelijoita Wing Chunin uudessa muunnelmassa, joka keskittyy lyhyisiin harjoituksiin. Oppiakseen yhden lomakkeen nykyiseltä iäkkäältä Leung Janilta kyläläisten piti maksaa huomattava summa rahaa edes yhden sarjan oppimisesta. Tästä kylästä on lähtöisin "40-Point Wing Chun" ja "Side-Body Wing Chun"
Yuen Kay-San Yuen Kay-San oli vuosina 1889–1956 eläneen Wing Chunin kamppailulajin mestari, joka tunnettiin voittamattomana 1000 kuoleman kaksintaistelun voittajana Foshanissa 1920-1950-luvuilla. Viides viidestä veljestä, hänet tunnettiin nimellä "Foshan Yuen Lo Jia" (Foshanin viides Yuen). Yuen Kay Shan yhdisti molempien opettajiensa, konstaapeli Fok Bo Chuenin ja ruumiinvartijan ja palkkionmetsästäjän Fung Siu Chingin Wing Chunin.
Nanyang / Cao Dean Tämän Wing Chunin sukulinjan mukaan tyyli syntyi Red Boat Operassa, ja se perustui sekä Jee Shim:in (Weng Chun) ja Ng Mui:n (Wing Chun) oppilaiden tuomaan tietoon. Red Boat Opera -esiintyjä, joka tunnetaan nimellä Dai Fan Nim Kam, välitti Wing Chun -tietonsa Cho Duk-sangille, joka tuli Hung Ga Kuenista tunnetusta perheestä. Duk-san olisi ensimmäinen, joka lähtisi perheen kamppailulajin ulkopuolelle. Haaran kantaisä Cao Dean (Cho Dan-ok, ei ole sukua Duk-sangiin) tuli Cho Duk-sangin oppilaaksi sen jälkeen, kun hän hävisi tappelussa. Vanhemman Chon alaisuudessa Dean hallitsi lopulta Wing Chunin nuorena aikuisena.
Pan Nam Tämän sukulinjan mukaan Wing Chun oli vielä nimeämätön taistelulaji, jonka Qing-imperiumia vastuvavan, Tiandihui-liittoutuneet Shaolin papit kehittivät - joka on yhdistelmä erilaisia ​​Shaolin-taistelulajeja, kuten Taijiquan, Ying Jow Pai, Tong Long Quan, gum gang jeung, Chin Na ym. Siu Lam-nunna, joka tunnetaan nimellä Yat Chum Um Jee (Pölypilkku, luostarin perustaja), perustaisi luostarin Hengshaniin, jossa hän opetti nimetöntä tyyliä valituille opiskelijoille. Yksi näistä opiskelijoista oli mies, lempinimeltään "Tan Sao Ng", joka käsitteli Hunanese Opera Companyn pukuja. Myöhemmin hän pakeni Hunanista Foshaniin. Siellä Tan Sao Ngin oppetti hänen kamppailulajejaan Red Boat Oopperan jäsenille. Haaran kantaisä Pan Nam opiskeli alun perin Hung Ga Kuen tyyliä, kunnes hän tapasi Jiu Chow:n, joka oli Chan Yiu Menin, Chan Wah-Shunin pojan, huippuoppilas. Sieltä hän aloitti virallisesti Wing Chun Kuen -harjoittelunsa. Jiu Chow joutui muuttamaan Chungshaniin, ja Pan seurasi häntä jatkaakseen harjoittelua. Joko vuonna 1956 tai 1957 Pan Nam osallistui Guangdongin maakunnan taistelulajien kilpailuun, jossa hänet esiteltiin Lai Hip Chaille joka auttoi Pan Namin täydentämään hänen Wing Chun oppiaan.
Pao Fa Lien Tämän linja alkaa Shaolin temppelistä jonka Qing-imperiumi tuhosi, ja siksi temppelin uskontokunta vannoutui kostaamaan teon. Linjan mukaan nimi Wing Chun tulee kapinallis motosta ja/tai salasanasta. 1800-luvun vaihteessa mahtava soturi-piispa Dai Dong Fong ilmestyi vastustamaan Qing-imperumia ja tuli etsintäkuulutetuksi. Tse veljekset pelastivat Fongin ja tekonsa hyväksi opetti heille Wing Chun. Dai Fong jatkoi matkaa Pohjois-Kiinan. Myöhemmin veljet adoptoivat nuoren pojan, Lao Dat-sang, josta kasvoi puuseppä. Lao sai monta lempinimeä liittyen hänen työhönsä, mm. Pao Fa Lien (Puuhöylä Lien)
Hung Suen / Hung Gu Biu Wing Chun oli kehitetty jo Etelän Shaolin-temppelissä, mutta vain valituilla oli oikeus oppia Wing Chun tyyli. Kun luostariin hyökättiin, Yat Chum Dai Chi ja Chung Ng pakenivat. Ennen kuolemaa, Yat Chum Dai Chi opetti koko Wing Chun tyylin hänelle. Hongmen-liikkeen Hung Gu-Biu sai puhuttua Chung Ng mukaan, ja oppi häneltä Wing Chun tyylin. He keksivät Ng Mui legendan suojelemaan Chung Ng taustaa. Tämä perhe opetti vain omille perheenjäsenilleen.
Jee Shim / Weng Chun Tämän suvun legendan mukaan Wing Chun polveutuu Jee Shimistä, Shaolin-temppelin apottista. Tämän lorun mukaan, Jee Shim pakeni muiden Siu Lamin temppelimunkkien kanssa ja asettui lopulta kokkiksi Red Boat Opera Companyn kyytiin. Jee Shimin tyyli siirtyi Wong Wah-bolle ja Sun Kamille (alias Dai Fa Nim Kam). Way Lay etsi Dai Fan Nim Kam oppilaat ja/tai heidän oppilaat ja oppi heidän Wing Chun tietonsa. Vuonna 1995 Way Lay sertifioi saksalaisesta Andreas Hoffman:ista Jee Shim Wing Chun:in seuraajaksi.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näistä kahdeksasta Wing Chun sukulinjasta, Ip Man- ja Yuen Kay-san linjat ovat tunnetuimpia Wing Chun haaroja maailmanlaajuisesti. Muut linjat ovat melkonaisen tuntemattomia Kiinan ulkopuolella, paitsi Pan Nam joka linja selvytyy USA:ssa ja Jee Shim / Weng Chun linjalla on vahva läsnäolo Saksassa.

Vuonna 1949 Ip Man, jota pidetään nykyaikaisen Wing Chunin suurmestarina, toi tyylin Kiinasta Hongkongiin ja lopulta koko muun maailman tietoon.lähde?

Kuuluisin Yip Manin oppilas oli Bruce Lee ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin. Myöhemmin Bruce Lee kehitti oman tyylinsä (Jeet Kune Do), jossa on havaittavissa paljon Wing Tsung -vaikutteita.

Yip Manilla oli satoja oppilaita. Viimeisin heistä oli Leung Ting, joka oli ensin erään Yip Manin oppilaan opissa. Vasta sitten hän pääsi suuren mestarin yksityisoppilaaksi, joka ohjasi hänet lajin salaisuuksiin. Leung Ting toi lajin Eurooppaan yhdessä saksalaisen Keith Kernspechtin kanssa, jonka oppilaita puolestaan oli espanjalainen Victor Gutierrez. Hän on Suomen pääkouluttajan Bernardo Rodriguesin sifu (oppi-isä). Bernardo edustaa nykyaikaisessa Wing Tsung -lajissa neljättä sukupolvea.

Wing Chun Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wing Chun linjat suomessa ovat mm.

 • Wing Tsung
 • Wan Kam Leungin Practical Wing Chun

Wing Chunin periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkeiden taloudellisuus: Pyritään hyökkäämään lyhintä mahdollista tietä suoraviivaisella pelkistetyllä liikkeellä.

Hyökkäys ja puolustus samanaikaisesti: Yhdellä ja samalla liikkeellä puolustaudutaan vastustajan hyökkäykseltä, sekä hyökätään ja isketään vastustajaa.

Liikkuminen vastustajan mukaan: Lähdetään alitajuisesti suoraan hyökkäykseen Chi-Sao -harjoituksen ansiosta.

Jatkuva virtaus: Wing Tsung Kung Fu:ssä ei ole yksittäisiä “tekniikoita”, vaan periaatteena on reagoida kohtaamaamme voimaan. Aloittelijatasolla tekniikat voidaan eritellä ja nimetä, mutta kehittyneemmällä tasolla tämä poistuu. Yksittäistä tekniikkaa kuten Bong-Saota seuraa kyynärpäähyökkäys, sitten suora lyönti hyökkäyksen virratessa niin, ettei yksittäistä tekniikkaa voi erotella. Tätä voi verrata veteen siten, että yksittäinen tekniikka on kuin litra vettä, jonka heität kohti vastustajaa. Hyökkäys kokonaisuudessaan taas on kuin virtaava joki, josta et voi kyseistä vesilitraa erottaa, vaikka tiedätkin sen olevan siellä.

Taktiset periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hyökkää suoraan kohti vastustajaa samalla itseäsi suojaten. Jos reitti on vapaa, iske niin kauan, että vastustaja on maassa.
 2. Jos reitti ei ole vapaa ja kontakti vastustajaan syntyy, käyttää omaa sekä vastustajan voimaa häntä vastaan.
 3. Liimaudu vastustajaasi. Mene lähelle ja pysy lähellä. Jos hän yrittää perääntyä, seuraa.
 4. Jos kontaktia ei ole tai et tunne vastusta, iske välittömästi.

Tasojärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wing Tsung sisältää 12 oppilastasoa (Student Grade - SG) ja 5 teknikkotasoa (Technician Grade - TG). Wing Tsungissa ei ole vyöjärjestelmää, vaan tietyn tason saavutettuaan harjoittelupaidan väri vaihtuu.

Oppilastasot:

 • Tasot 1–5: Valkoinen t-paita
 • Tasot 6–8: Harmaa t-paita
 • Tasot 9-–10: Musta t-paita ja valkoinen WT-logo
 • Tasot 11–12: Musta t-paita ja punainen WT-logo

Teknikkotasot:

 • Tasot 1–3: Musta-punainen t-paita ja punainen WT-logo
 • Tasot 4–5: Punainen t-paita

Merkittävät harjoittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräitä merkittäviä Wing Chunin harjoittajia ovat Ip Man ja hänen poikansa Ip Chun ja Ip Ching, taistelulajien näyttelijät Bruce Lee, Donnie Yen ja Dan Inosanto ja näyttelijä Robert Downey Jr. [10][11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Benjamin N. Judkins & Jon Nielson (2015). The Creation of Wing Chun: A Social History of the Southern Chinese Martial Arts. SUNY Press. ISBN 978-1438456959.
 2. Chu, Robert; Ritchie, Rene; Wu, Y. (2015). The Definitive Guide to Wing Chun's History and Tradition. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-1753-2.
 3. About Wing Chun Kung Fu wingchunconcepts.com. en
 4. Malline:Cite Web
 5. https://web.archive.org/web/20210514080001/https://mil.news.sina.com.cn/china/2020-11-23/doc-iiznezxs3243149.shtml
 6. http://www.gdsqyg.com/agdfyzg/mingluinfo?mlproid=2018040351892333
 7. Benjamin N. Judkins & Jon Nielson (2015). The Creation of Wing Chun: A Social History of the Southern Chinese Martial Arts. SUNY Press. ISBN 978-1438456959.
 8. Chu, Robert; Ritchie, Rene; Wu, Y. (2015). The Definitive Guide to Wing Chun's History and Tradition. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-1753-2.
 9. Chu, Robert; Ritchie, Rene; Wu, Y. (2015). The Definitive Guide to Wing Chun's History and Tradition. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-1753-2.
 10. Robert Downey Jr.: "He Was Skinny" mensfitness.com. 16 December 2011.
 11. Robert Downey Jr.'s Cosmic Punishment mensjournal.com.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wing Chun.