Donnie Yen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Donnie Yen
Donnie Yen Shanghain elokuvajuhlissa vuonna 2007.
Donnie Yen Shanghain elokuvajuhlissa vuonna 2007.
Henkilötiedot
Koko nimi Zhen Zidan
Syntynyt27. heinäkuuta 1963 (ikä 60)
Kanton, Guangdong, Kiina
Ammatti näyttelijä, elokuvatuottaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1983–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Taurus Award

Jury Award

Huabiao Film

  • 2009 Ip Man

Huading Award

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Donnie Yen (kiin. 甄子丹, s. 27. heinäkuuta 1963 Kanton, Guangdong, Kiina) on hongkongilainen näyttelijä, ohjaaja, itämaisten taistelulajien taitaja, tuottaja sekä muun muassa Hong Kong Film -palkinnolla palkittu taistelukoreografioiden ohjaaja.

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yen päätyi elokuviin vuonna 1983, jolloin hän toimi aluksi sijaisnäyttelijänä elokuvissa Shaolin Drunkard ja Taoism Drunkard. Sittemmin vuonna 1984 Yen teki ensimmäisen näytelmäroolinsa elokuvassa Drunken Tai Chi. Hänen ensimmäinen läpimurtoroolinsa oli kenraali Nap-lan elokuvassa Once Upon a Time in China II, jossa hän näytteli muun muassa yhdessä Jet Lin kanssa. Neljä vuotta myöhemmin Yen toimi ensimmäistä kertaa myös ohjaajana elokuvassa Legend of the Wolf, jossa hän esitti myös pääosaa.

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen alussa hän esiintyi pienemmissä rooleissa yhdysvaltalaisissa elokuvissa Highlander – pelin loppu, Blade II ja Shanghai Knights. Vuonna 2002 Yen esiintyi Jet Lin kanssa elokuvassa Hero, jossa kaksikolla oli jälleen yhteinen taistelukohtaus.

Vuonna 2008 Yen esiintyi pääosassa Ip Manin elämään löyhästi perustuvassa elokuvassa Ip Man. Hänet palkittiin roolistaan Pekingin opiskelijaelokuvajuhlissa Jury-palkinnolla parhaana näyttelijänä. Lisäksi Huabiao Film tapahtumassa Yen palkittiin erinomaisena ulkomaalaisena näyttelijänä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donnie Yen syntyi Guangzhounissa, Kiinassa. Hänen äitinsä oli Wushu- ja taijimestari ja hänen isänsä Klyster Yen oli sanomalehtialalla.[1] Yenin perhe muutti Hongkongiin, kun Donnie oli kaksivuotias. Sittemmin perhe muutti Yhdysvaltoihin, Bostoniin, Donnien ollessa 11-vuotias.[2]

Yenin sisko on myös itämaisten taistelulajien taitaja ja näyttelijä.

Yen oli jo pienenä todella kiinnostunut taistelulajeista ja harjoitteli aluksi äitinsä opettamana taijia. Hän harjoitteli pienenä myös karatea. Yen opiskeli hetken myös klassista pianon soittoa. Myös hänen isänsä oli musikaalinen soittaessaan viulua. Yenin lopetettua koulunkäynnin 14-vuotiaana, hän alkoi harjoittelemaan Wushuta. Sittemmin hänen vanhempansa lähettivät Yenin kaksi vuotta kestäneeseen harjoitteluun Pekingin Wushujoukkueeseen,[2] kun he olivat huolissaan poikansa viettävän liian paljon aikaa Bostonin pahamaineisella alueella, Combat Zonessa. Samaisessa joukkueessa Yenin valmentajana toimi sama henkilö, joka oli aiemmin valmentanut Jet Litä. Sittemmin hän on muun muassa esikuvansa Bruce Leen tavoin harjoitellut muita kamppailulajeja laajentaakseen osaamistaan. Yen aloitti myöhemmin teini-ikäisenä taekwondon harjoittelemisen, josta hänellä on 6. danin musta vyö ja on myös moninkertainen mestari lajissa. Lisäksi hän on saavuttanut mustan vyön judossa ja on myös harjoitellut painia, thainyrkkeilyä, potkunyrkkeilyä, nyrkkeilyä, hapkidoa ja jeet kune dota. 2000-luvulla hänen kiinnostuksensa vapaaotteluun sai Yenin harjoittelemaan brasilialaista jujutsua, josta hänellä on purppura vyö. Vuoden 2007 lopulla Yen harjoitteli myös yhdeksän kuukautta Wing Tsunia Ip Chunin opissa Ip Man elokuvaa varten.[3]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Donnie Yen Biography (1963-) filmreference. Viitattu 25.4.2011 (englanniksi)
  2. a b Donnie Yen Biograpy (Arkistoitu – Internet Archive) Starpulse. Viitattu 25.4.2011 (englanniksi)
  3. 甄子丹对《叶问》票房无信心 耍咏春拳赚口碑 (Arkistoitu – Internet Archive) wwwwang.com 17.10.2007 Viitattu 29.12.2011 (kiinaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.