Hapkido

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hapkido
Tunnetaan myös nimillä Hap Ki Do
Hapki-Do
Perustettu 1951
Alkuperämaa  Korea
Perustaja(t) Choi Yong-Sool
Vaikutteet Taekkyeon ja Daitō-ryū aiki jūjutsu
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta

Hapkido (kor. 합기도, hapgido) on korealainen kamppailu- ja itsepuolustusmenetelmä, joka yhdistää aikidon, kung fun ja judon pehmeät tyylit aggressiivisiin korealaisiin potkutekniikoihin. Hapkido sisältää mm. seuraavat osa-alueet:

 • Lyönnit, potkut ja torjunnat
 • Heitot, kaadot ja pyyhkäisyt
 • Käsi- ja jalkalukot
 • Hallinta- ja kuljetusotteet
 • Kuristukset ja sidonnat
 • Otteleminen maassa ja pystyssä
 • Hermopistetaistelu
 • Asetekniikat (pitkä keppi, kävelykeppi, lyhyt keppi, naru, nunchakut, puukko, miekka, heittoveitsi)
 • Hengitystekniikat, meditaatio
 • Akupunktuuri ja hermoratahieronta
 • Itämainen ensiapu
 • Murskaukset

Laji ei tunne ennalta määrättyjä liikesarjoja. Myös muodolliset asennot ovat hapkidolle vieraita. Niiden sijaan harrastaja oppii kamppailemaan mistä tahansa asennosta. Kantavana ajatuksena on opittujen periaatteiden vaistonvarainen soveltaminen syntyneeseen tilanteeseen.

Hapkidon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hapkidon syntyyn voimakkaasti vaikuttaneen Choi Yong-sulin vanhemmat kuolivat, kun hän oli vielä hyvin nuori. Eräs japanilainen vei hänet Koreasta mukaansa Japaniin, mutta myöhemmin hylkäsi hänet. Choista tuli katulapsi, ja hän joutui usein tappeluihin muiden lasten kanssa. Choissa oli kuitenkin erikoista karismaa, ja eräs sivistynyt japanilainen adoptoi hänet. Tämä lähetti hänet kouluun sivistääkseen Choita. Choi ei tuolloin edes osannut japania. Choita ei kuitenkaan koulu kiinnostanut, vaan hän tappeli usein, joten hänet kirjattiin Yawara-ryū (Daitō-ryū aikijutsu) -luokalle, jota opetti Sōkaku Takeda.[1] Kun Japani hävisi sodan ja Korea vapautui sen miehityksestä, Choi palasi Koreaan. Yawara-ryūn, jota Choi opiskeli, nimeksi tuli nyt korealaisittain yugwonsul. Nimi merkitsee kovaa ja pehmeää taistelutekniikkaa.

Ji Han-jae aloitti 13-vuotiaana vuonna 1945 harjoittelun Choin alaisuudessa. Choi opetti häntä viisi vuotta. Ji sai oppia myös eräiltä taolaisilta munkeilta. Kun Ji oli oppinut Choilta Yawara-ryūn ja munkeilta taolaisen metodin, hän yhdisti osaamisensa ja nimesi tyylinsä ensimmäisenä hapgidoksi eli hapkidoksi vuonna 1959. Hap tarkoittaa yhdessä, gi on yhtä kuin ruumiillinen ja henkinen energia ja do tarkoittaa tietä/tapaa.

Vuonna 1962 suurmestari Ji näki aikidokirjan ja huomasi, että japanilainen selvitys aikidosta oli sama kuin hapkidosta. Siksi suurmestari Jae muutti tyylinsä nimen gidoksi. Hän perusti gido-liiton, johon Choi liittyi jäseneksi. Suurmestari Ji Han-jae oli Etelä-Korean presidentti Bak Jeong-huin henkivartijana 18 vuotta. Ji sai työskennellessään presidentinlinnassa paljon poliittista vaikutusvaltaa ja yhteyksiä. Ji oli presidentin salaisen 300-miehisen henkivartioston, Korean poliisin, sotilasakatemian ja Korean erikoisjoukkojen päätaistelutaitokouluttaja.

Vuonna 1969 amerikkalaisella Pentagonilla oli tiedonvaihto-ohjelma Korean hallituksen kanssa. Ji matkusti tämän vuoksi USA:han ja valmensi presidentti Nixonin henkivartiojita, FBI:n agentteja ja OSI:n erikoisagentteja (Office of Special Investigation). Tiedonvaihto-ohjelman aikana tutustutti suurmestari Jhoon Rhee (amerikkalaisen taekwondon isä) Jin Bruce Leehen. Bruce Lee oli innostunut Ji Han-jaen osaamisesta ja tietämyksestä ja pyysi tätä opettajakseen. 70-luvun alussa herra Wong kiinnitti Jin taisteluvalmentajaksi, tekniseksi neuvonantajaksi ja filmitähtien kouluttajaksi sekä joihinkin elokuviin näyttelijäksi. Bruce Lee halusi Ji Han-jaen kantavan elokuvassa Game of Death (panoksena kuolema) kultaista vyötä taistelukohtauksissa Dan Inosanton, Kareem Abdul Jabbarin ja Bruce Leen kanssa. Kultainen vyö edusti elokuvassa korkeinta saavutettavissa olevaa arvoa taistelutaidoissa.

Vuonna 1984 presidentti Bak kuoli, ja suurmestarin oli poliittisesti vaikeata jäädä Koreaan. Hän jätti kotimaansa ja matkusti Saksan kautta USA:han. Ji lisäsi opettamaansa hapkidoon sanat "sin mu" ja antoi sille siitä lähtien nimen sin mu hapgido, eli sin moo hapkido. Sin tarkoittaa korkeampaa tahtoa, mu on yhtä kuin taistelutaito. Sin moo hapkido yhdistää ruumiillisen ja henkisen. Ruumiillinen harjoittelu alkaa hapkidolla ja etenee kohti edistyksellistä astetta – sin moota – ja unohtaa lopulta ruumiin rajoitukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Australian Hapkido Association: Interview with Grandmaster Choi Yong Sul hapkidoaustralia.com. Arkistoitu 31.7.2017. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hapkido.