Choyleefut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Choyleefut (蔡李佛, pinyin: càilǐfó) on kiinalainen lähikamppailulaji. Sen juuret juontuvat Shaolin-temppeliin. Chan Heung (陳享, pinyin: Chén Xiǎng) nimesi lajin opettajiensa Choy Fookin (蔡褔, pinyin: Cài Fú) ja Lee Yau Shanin (李友山, pinyin: Lǐ Yǒushān) mukaan kunnioittaaksensa heitä. Fut-ga 佛家, pinyin: fójiā) on kolmas lajin kehitykseen vaikuttanut oppi, Buddha-perhe(en nyrkki eli buddhalainen tyyli). Laji on levinnyt laajalti eri puolille maailmaa ja on suosituimmillaan Hongkongissa, Yhdysvalloissa sekä Kanadassa. Nykyinen suurmestari lajissa on Chan Young Fa.[1]

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choyleefutissa on viiden ja kymmenen eläimen tekniikoita. Siinä on myös erittäin paljon aseita, sillä Chan Heungin opettajat olivat pohjoisesta ja idästä. Choyleefutin harjoituksessa käytetään pitkiä lyontejä ja kehoa yritetään kehittää mahdollisimman liikkuvilla harjoituksilla, mutta lajin mestarit käyttävät lyhyitä iskuja. Tämä harjoitustapa antaa voimaa ja nopeutta. Taistelu on todella suuri osa choyleefutin harjoittelua ja siinä käytetään 16 unssin hanskoja. Myöhemmin lajissa tulee vastaan myös leijonatanssi ja Qi gong.


Suomessa choyleefutia voi harrastaa mm. Turussa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Forssassa, Salossa ja Tampereella. Suomeen lajin ovat tuoneet sifut Markku ja Martti Sipilä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chan Yong Fa choyleefut.fi. Viitattu 27. toukokuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

choyleefut.fi

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.