Senshido

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senshido on moderni itsepuolustusjärjestelmä ja harjoittelumenetelmä, joka keskittyy itsepuolustus- ja hätävarjelutaitojen kehittämiseen. Lajissa ei ole vyö- taikka tasoarvoja, eikä laji sisällä kilpailua. Senshido tarkoittaa "tuhansien mestarien tietä" ja viittaa lajin perustajan, Richard Dimitrin, kokemuksiin useista eri lajeista ja opettajista.

Senshidon historia ja kehittäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senshidon on kehittänyt vuonna 1969 syntynyt Richard Dimitri. Dimitri aloitti kamppailulajien harjoittelun 1975. Vuosien 1975-1994 aikana hän opiskeli useita eri kamppailulajeja edeten ohjaajaksi asti. Merkittävä kehitysaskel Dimitrin elämässä tapahtui 1991-1993 kun hän työskenteli itsepuolustuskouluttaja Tony Blauerin kanssa ja sai inspiraation Senshidosta. Vuonna 1993 Dimitri rekisteröi Senshido Inc.:n ja vuonna 1997 syntyi Senshido International Team, jonka kautta lajin opetus kansainvälistyi.

Nykyisin Richard Dimitri on itse ottanut etäisyyttä Senshidoon. Tällä hän on halunnut pyrkiä välttämään liian vahvan henkilöitymisen häneen itseensä. Nimensä mukaisesti Senshido on konsepti ja jatkuvasti kehittyvä harjoittelutapa, jolla on useita kehittäjiä. On arvioitu, että Dimitri toivoo Senshidon kehittyvän 'open source'-periaatteella suuremmaksi ja merkittävämmäksi kuin kehittäjänsä.

Senshidon levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sertifioidun (Senshido International Team -jäsen) ohjaajan johdolla voi harjoitella Senshidoa ainakin Kanadassa, Yhdysvalloissa, Englannissa, Skotlannissa, Irlannissa, Suomessa, Saksassa, Italiassa, Belgiassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Libanonissa, Kiinassa, Koreassa, Brasiliassa ja Meksikossa.

Suomessa Senshidoa harjoitellaan Tampereella, Oulussa ja Helsingissä.

Senshidon harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fyysisesti Senshidon harjoittelu eroaa melko paljon tyypillisistä kamppailulajeista. Senshidossa ei harjoitella mitään ennalta määrättyjä tekniikoita tai liikesarjoja. Lisäksi kaikki harjoittelu on nk. "elävää", eli harjoitusparin tehtävä on laittaa tosissaan ja oikeasti vastaan. Harjoituksissa pyritään siis simuloimaan mahdollisimman tarkasti todellista, oikean elämän konfliktitilannetta. Silti harjoitukset pyritään suunnittelemaan turvallisiksi, jotta loukkaantumisriski voidaan minimoida. Tämä tietenkin pakottaa kompromisseihin absoluuttisen realismin ja harjoitusten turvallisuuden välillä.

Harjoituksissa käydään kokonaisvaltaisesti läpi väkivaltatilanteet aina niiden synnystä juridiseen jälkipyykkiin asti. Psykologiselta puolelta harjoittelussa keskitytään pelon hallintaan, vaaratilanteiden havaitsemiseen ja ehkäisemiseen, aggressiivisen ihmisen kohtaamiseen ja harhautustaktiikoihin. Senshido-opetus sisältää siis varsinaisen fyysisen toiminnan ("kamppailu") lisäksi paljon ohjausta ja mentaalivalmennusta. Senshidon kehittäjä Richard Dimitri on tutkinut paljon väkivaltatilanteiden syntymistä ja kehittänyt teoriansa näiden pohjalta.

Senshidon periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senshidon fyysisen vastatoiminnan periaatteet ovat:

1. Liikkeen taloudellisuus

2. Sähköttämätön liike

3. Lähin-ase-lähin-kohde

4. Pääkohteet silmät ja kurkku

5. Tuntoaistin käyttö

Senshido Shredder[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senshidon kuuluisin osa on kiistatta Shredder. Shredder on konseptuaalinen "työkalu", itsepuolustusmetodi lähietäisyyksille. Monet kamppailukouluttajat ovat kutsuneet sitä kamppailulajien puuttuvaksi lenkiksi. Usein Senshido mielletään virheellisesti vain Shredderiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]