Scandinavian Defendo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Defendo Alliancen virallinen logo

Scandinavian Defendo on suoraviivainen ja yksinkertainen itsepuolustuslaji sekä voimankäyttöjärjestelmä. Laji on suomalaislähtöinen ja kehitetty Jyrki Saarion johdolla. Defendoa harrastatetaan Suomessa yli 20 seurassa[1] ja lisäksi myös muun muassa Unkarissa, Puolassa, Irlannissa, Ruotsissa, Tšekissä, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa [2]. Defendon kansainvälinen kattojärjestö on Suomessa Scandinavian Defendo Finland ry.[3] Saario Academy on lajin kansainvälinen kattojärjestö.

Jyrki Saario Defendon itsepuolustustekniikoista on kehitetty myös eri ammattiryhmille tarkoitettuja voimankäyttöjärjestelmiä (Blue, Green, White). Ne täydentävät Defendon perustekniikoita kunkin ammattiryhmän erityistarpeilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyrki Saario Defendo ei perustu suoranaisesti mihinkään aikaisempaan lajiin tai suuntaukseen, vaan sen perustana on Jyrki Saarion yli neljänkymmenenviiden vuoden kokemus maailman tehokkaimmista itsepuolustusjärjestelmistä. Hänen johdollaan kehitystyöhön on osallistunut myös lukuisia muita itsepuolustus-, kamppailu- ja voimankäyttökouluttajia. Jyrki Saario Defendo pohjautuu todellisessa elämässä saatuihin kokemuksiin, joita analysoimalla järjestelmään on valittu todellisissa voimankäyttötilanteissa toimivia itsepuolustustekniikoita ja -ratkaisumalleja.

Jyrki Saariolle on myönnetty ohjaajan pätevyys yli kymmenessä maailmanlaajuisessa lähitaistelu-, itsepuolustus- ja kamppailulajissa. Hän on opiskellut ja harjoitellut itsepuolustus- ja kamppailulajeja lukuisissa maissa ja maanosissa, ja on muun muassa Israelista lähtöisin olevan Krav Magan Euroopan pioneereja. Hänelle on myönnetty myös muiden muassa viiden danin mustavyö Kickboxingissa.

Nimeä Scandinavian Defendo on käytetty vuodesta 2005 alkaen, viimeisinä vuosina lajin nimeksi on vakiintunut Jyrki Saario Defendo. Defendo on latinaa, ja se tarkoittaa “puolusta” tai “suojele”.[3]

Lajikuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyrki Saario Defendon tekniikat perustuvat ihmisten luontaisiin puolustusreaktioihin. Hyökkääjää ei esimerkiksi yritetä vahingoittaa mahdollisimman nopeasti tai maksimaalisesti. Defendossa pyritään ensin tekemään mahdollisimman luonnollinen puolustautuminen, kontrolloimaan hyökkääjää ja vasta sen jälkeen tekemään riittävän voimakas vastahyökkäys. Defendossa on 65 perustekniikkaa, joita sovelletaan mahdollisimman moneen uhkaan[4]. Defendossa harjoittellaan myös puolustautumista mm. veistä ja aseuhkaa vastaan. Laji kehittyy harrastajien omien kokemusten kautta ja tekniikoita on muutettu vuosien varrella.[5]

Defendon mukaan toimivan itsepuolustuksen kolme peruskiveä ovat:

  1. Oikea tekniikka
  2. Riittävä fysiikka
  3. Tasapainoinen psyyke

Kaikkia kolmea peruskiveä tulee harjoitella tasapuolisesti. Tähän päästään todenmukaisilla harjoitteilla, jotka ovat riittävän fyysisiä ja tukevat toinen toisiaan. Harjoittelulla pyritään jäljittelemään todellista tilannetta.[3]

Tasojärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scandinavian Defendossa on kuusi oppilastasoa:

  1. Taso 1 / Level 1 ( Hard Target )
  2. Taso 2 / Level 2 ( Combat Tech )
  3. Taso 3 / Level 3 ( Combat Tech )
  4. Taso 4 / Level 4 ( Combat Tech )
  5. Taso 5 / Level 5 ( S.T.A.R. )
  6. Taso 6 / Level 6 ( S.T.A.R. )

ja neljä ohjaajatasoa:

  1. Hard Target
  2. Combat Tech
  3. S.T.A.R.
  4. Defendo Red

Vain kokeneet oppilaat tai ohjaajat voivat suorittaa Defendo REDin - Defendon mustan vyön. Lajissa voi kouluttautua myös Defendo Blue, Defendo Green ja Defendo White ohjaajiksi.[6]

International Instructors -ryhmään kuuluvat kokeneet RED-tason omaavat ohjaajat vastaavat Defendon kehittämisestä. Tämän ryhmän jäsenet vastaavat Defendon kehittämisestä ja kouluttumisesta kansainvälisellä tasolla.[7]

Voimankäyttöjärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Defendo Blue on tarkoitettu erityisesti järjestyksenvalvontatehtävissä toimiville kontrollialan ammattilaisille (poliisit, vartijat, järjestyksenvalvojat ym.). Bluessa keskitytään kuljetus- ja hallintaotteisiin, raudoittamiseen ja voimankäyttövälineiden käyttöön (mukaan lukien ampuma-ase). Defendo Bluen pääkouluttajana toimii Lari Kaurala.

Defendo Green on suunnattu erityisesti sotilaskäyttöön. Greenissä otetaan huomioon tarve myös tappavan voiman käyttämiselle sekä toimimiselle raskaassa taisteluvarustuksessa. Defendo Greenin pääkouluttajana toimii Petteri Kantola.

Defendo White huomioi tarpeen kevyemmälle voimankäytölle. Se soveltuu erityisesti opetus-, hoito- ja pelastusalalle. Whitessa pyritään minimoimaan fyysisen voiman käyttäminen. Defendo Whiten pääkouluttajana toimii Jussi Jokinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seurat. Scandinavian Defendo Finland ry. (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. http://defendo.co/countries/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b c http://www.defendoalliance.com/fi/defendo/historia (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. http://www.kamppailu-urheilukeskus.fi/ajankohtaista/215-defendo-yksinkertaisen-tehokasta (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Defendo (Arkistoitu – Internet Archive). Scandinavian Defendo Finland ry.
  6. http://www.defendoalliance.com/fi/defendo/tasojarjestelma (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. http://defendo.co/about-us/international-instructors/ (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]