Jyrki Saario

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyrki Saario (s. 18. kesäkuuta 1960 Lahti)[1] on suomalainen valmentaja, kouluttaja ja Scandinavian Defendo -itsepuolustus- ja voimankäyttöjärjestelmän pääkehittäjä. Hän on tehnyt koko elämäntyönsä kamppailulajien parissa, ja toiminut alan ammattilaisena yli 30 vuoden ajan. Saario oli pohjoismainen pioneeri useissa itämaisissa kamppailulajeissa 1980-luvulla. Hän on ollut Suomen johtava Krav Maga -osaaja 1990-luvun alusta alkaen. Hän toi lajin maahan ja toimi lajiliiton pääkouluttajana vuosina 1996–2012.

Saario on ollut perustamassa lukuisia lajiliittoja sekä Suomessa että Ruotsissa.[1]

Valmentajana ja lajipioneerina Göteborgissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saario on yksi merkittävimmistä tekijöistä sen takana, että kamppailulajit levisivät ja yleistyivät Pohjoismaissa 1980-luvun alusta alkaen.[1] Mies pyöritti useita treenisaleja Göteborgissa 1980-luvun aikana. Vuonna 1983 hän oli perustamassa Ruotsin potkunyrkkeilyliittoa ja lanseerasi maassa ensimmäisenä kickboxing-lajinimen.

Lahtelaislähtöinen mies on valmentanut vuosikymmenten saatossa kymmeniä potkunyrkkeilijöitä Ruotsin mestariksi. Lisäksi hänen valmennettavansa Johny Gevriye on voittanut lajissa maailmanmestaruuden.lähde?

Uusia haasteita Krav Magan ja Defendon parissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamppailulajien parissa hankitun osaamisen yhtenä kruununa on Krav Magan pääkehittäjän Imi Lichtenfeldin myöntämä Expert Level 2 -tason pätevyys. Saario on ainoa suomalainen, joka on saanut arvon lajin isältä. Expert-luokitus vastaa perinteisiin kamppailulajeihin suhteutettuna mustaa vyötä.

Saario oli myös perustamassa Suomen Krav Maga Liittoa[2] ja on ansainnut International Krav Maga Federationin alaisen päävalmentaja-arvon.[1] Vuonna 2012 hänet kutsuttiin kansainvälisen Krav Maga Network -järjestön pääkouluttajaksi.

2000-luvulla Jyrki Saario on kehittänyt pitkän kokemuksensa perustalle rakentuvaa Scandinavian Defendoa. Laji on paitsi yksi kamppailu-urheilun muoto, myös Krav Magan sukulaislaji, joka on suunniteltu itsepuolustusta, hallittua voimakäyttöä ja lähitaistelutekniikoita työssään tarvitsevien ammattilaisten käyttöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Tero Laaksonen: Suomalaiset kamppailulajien tekijät. Oy European Kyusho Jitsu Tuite Ltd. 2009
  2. http://www.kamppailuopisto.com/?page_id=50

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]