Tang Soo Do

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tang Soo Do harrastaja

Tang Soo Do (hangul: 당수도; hanja: 唐手道; uudistettu latinisaatio: dangsudo; [taŋ.su.do]), kirjoitetaan myös tangsudo, viittaa korealaiseen kamppailulajiin, joka perustuu karateen ja voi sisältää taisteluperiaatteita subakista sekä Pohjois-Kiinan kamppailulajeista[1]. Ennen kuin yhdeksän kwania yhdistyivät ja muodostivat kamppailulaji taekwondon, valitut kwanit kutsuivat karate-pohjaista taistelulajityyliään Tang Soo Doksi.

Nykyaikaisessa kontekstissa taekwondon perustamisen jälkeen monet korealaiset kamppailulajien harrastajat jatkoivat Tang Soo Don käyttöä keinona säilyttää korealaisten taistelulajien elementit, jotka kehittyivät alkuperäisistä yhdeksän kwanin karatejuurista ja katosivat siirtymisestä taekwondoon. Itse asiassa Tang Soo Doa kutsutaan myös nimellä ”perinteinen Taekwondo”. Tang Soo Do -tekniikat yhdistävät elementtejä shōtōkanista, subakista, taekkyonista ja kung fusta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tang Soo Do (당수도) hanja-merkkien 唐手道 koreankielinen ääntämistä, ja se tarkoittaa kirjaimellisesti ”Tang-käden tie”.[2] Samat merkit voidaan lausua ”karate-dō” japaniksi. 1930-luvun alussa, noin 55 vuotta Japanin Okinawan liittämisen jälkeen,[3] Gichin Funakoshi muutti yhteistyössä muiden kanssa ensimmäisen merkin , joka viittasi Kiinan Tang-dynastiaan, muotoon , joka tarkoittaa ”tyhjää”; molemmat merkit voidaan lausua kara japaniksi, vaikka käännetään yleisemmin . Funakoshi halusi ilmeisesti välttää sekaannusta kiinalaisen kenpōn kanssa. Funakoshi väitti, että Okinawan karatea voidaan ”nyt pitää japanilaisena kamppailulajina” ja piti Kiinan viittausta ”sopimattomana” ja ”jossain mielessä halventavana”. 空手道 äännetään mandariinikiinaksi kōngshǒudào ja koreaksi [koŋsʰudo] (공수도).[4]

Kaukoidän ulkopuolella termistä Tang Soo Do on ensisijaisesti tullut synonyymi suurmestari Hwang Keen edistämälle korealaiselle kamppailulajille. Hwang Kee perusti Moo Duk Kwan -taistelukoulun, josta suurin osa kaikista moderneista Tang Soo Do -stylisteistä voi jäljittää sukujuurensa. Tosin Hwang Kee ei ollut ensimmäinen, joka käytti Tang Soo Do -nimeä. Won-kuk Lee, Chung Do Kwan -koulun perustaja, oli ensimmäinen korealainen kamppailulajien koulu, joka käytti Tang Soo Do -nimeä. Nykyään Moo Duk Kwan käyttää nimeä Soo Bahk Do kuvaamaan heidän kamppailulajiaan.

Tang Soo Do -kouluja löytyy ympäri maailmaa, pääosin Amerikasta, jotka eivät ikinä liittoutuneet Etelä-Korean taekwondo-yhdistyksiin, kuten World Taekwondoon tai International Taekwondo Federationon, tai ovat perustaneet omat Tang Soo Do -liitot, kuten World Tang Soo Do Associationin tai European Tang Soo Do Federationin.

Tang Soo Do tuli länsimaissa tunnetuksi yhdysvaltalaisen Chuck Norrisin kautta. Karate Kid -sarjassa Tang Soo Do on toiminut perustana sarjan Cobra Kai -taistelukoulun tyylille. 2010-luvun loppupuolella ja 2020-luvun alkupuolella Tang Soo Do on saanut huomiota Cobra Kai -sarjasta, joka on 1980-luvun Karate Kid -sarjan jatko-osa. William Zabka, joka näyttelee Johnny Lawrencea, on koulutettu Tang Soo Do-tyyliin amerikkalaisen Pat. E Johnsonin alaisena.[5][6][7]

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tang Soo Do on kamppailulaji, joka korostaa jalkatekniikoita ja joustavuutta. Jalkoja käytetään hyökkäykseen ja torjuntaan. Perustekniikat perustuvat yksinkertaisuuteen ja tehokkuuteen. Opiskelijat oppivat kaikki perustekniikat (esto, lävistys, potkiminen), jotka löytyvät klassisesta Tang Soo Do -tyylistä. Käsitekniikat sisältävät muun muassa erilaisia nyrkki- ja käsiveitsitekniikoita (sonnal, sudo). Jokaisella niistä on erityinen muoto ja sovellus, ja niitä käytetään torjuntaan ja hyökkäämiseen.[8]

Tang Soo Do Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tang Soo Do ei ole yleistä Suomessa. Lappeenranassa sijaitsee Lappeenranta Tang Soo Do, joka on osa European Tang Soo Do Federation -yhtymää. Ruotsissa Tang Soo Dolla on kaksi virallista seuraa, yksi Täbyssä ja toinen Göteborgissa.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Benitez, Wilfredo (March 2002). Taekwondo Times: Tang Soo Do History: Understanding its past. USA: Woo Jin Jung. pp. 36–39.
  2. Williamson, Brett. "Tang Soo Do World Championships in Adelaide this weekend", abc.net.au, ABC News, October 27, 2009. 
  3. History of Okinawa Kadena Air Force Base. Arkistoitu 26 joulukuu 2014. Viitattu 9 helmikuu 2022.
  4. Funakoshi, Gichin, Karate-do Kyohan,  ISBN 1568364822 sivu 4
  5. https://heavy.com/entertainment/cobra-kai/pat-e-johnson-karate-kid-referee/
  6. "Sweep the Leg! Interview with the real Johnny, William Zabka", Kung Fu Magazine. Luettu helmikuu 9, 2022. Archived from the original on marraskuu 12, 2013. 
  7. O'Neal, Sean (June 8, 2010). "William Zabka". 
  8. Trochet, Serge "Mudo: les arts martiaux coréens" ISBN:2952289700
  9. https://www.svenskalag.se/tsdsweden