Keskustelu:Taekwondo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ITF Taekwon-Do ja WTF Taekwondo erillisiksi artikkeleiksi?[muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkemältä tämä artikkeli on erittäin sekavan oloinen jopa taekwon-do-harastajalle, sillä välillä kuten aluss mainitaan, taekwondolla viitataan kahteen melko erilaiseen lajiin, mutta silti joka välissä ei muisteta mainita kummasta puhutaan. Artikkeleiden kasvamista ja paranemista edistäisi huomattavasti niiden erottaminen toisistaan, varsinkin kun tämä sekavuus nostaa muokkauskynnystä aika reilusti. Mitäpä mieltä muut ovat? --Osiristi 5. marraskuuta 2007 kello 19.21 (UTC)


Ainakin minun tietääkseni TaeKwon-Do kehitettiin vasta 1900-luvun alkupuolella.

Taekwondo on kehitetty vasta 2. maailmansodan jälkeen, kun miehitys Koreassa loppui. Taekwondo pohjautuu pitkälti karateen. Liikesarjat (poomset) ovat vastaavia kuin karaten katat, mutta eroavat toki suoritustavoiltaan ja liikekokonaisuuksiltaan. Japanin miehityksen aikana kaikenlainen kamppailutekeminen oli kielletty Koreassa paitsi japanilaisten vetämät karatekoulujen suojissa tapahtuneet opettamiset. Moni korealainen kävi opissa Japanissa ja toi niitä oppeja sitten Koreaan.

Tiedä häntä. Jos vaikka mistä oun lukenna, jotta se on vanha laji. Mutta onhan toki mahdollista että se on vain satu, jonka korealaiset ovat keksineet kun karatekat vinoilivat että teidän lajihan on vain parivuotias.

Artikkelissä esitetty ITF/WTF -erottelu on hieman hataralla pohjalla. Siinä missä ITF on lajiliitto, WTF on vain liitto joka määrää otteluiden säännöistä. WTF-säännöillä ottelevien lajiliitto on Kukkiwon. Kukkiwonissa päätetään mitä taekwondona opetetaan.


En tiedä miten tätä keskustelua kuuluisi muokata, mutta... Mun mielestäni WFT on lajiliitto siinä missä ITF:kin, ei saa Kukkiwonia siihen sotkea. WTF määrittelee olympiataekwondon kilpailusäännöt ja järjestää kilpailut yhteistyössä kansallisten lajiliittojen kanssa. Ei esim. sulkapalloliittokaan puutu siihen, miten sulkapalloa opetetaan, vaan määrittelee säännöt ja myöntää/järjestää kilpailut...


Mistä mahtaa sivuilla WTF:n ilmoittamiksi elämänohjeiksi mainitut olla peräisin?

"Taekwondon elämänohjeet ovat (WTF) käytös, vaatimattomuus, kärsivällisyys, kunnioitus, uhrautuvaisuus sekä mielen ja kehon puhtaus."

Samoin missä on määriteltu se, mihin kohtaan vyötä ja minkälainen kangassuikale tulee kiinnittää parittomilla kup-arvoilla?

Ainakin Choin ensyklopediassa. Muistaakseni. Lisään viittauksen pian kunhan saan ko. kirjan käsiini. Mystiko 10. toukokuuta 2006 kello 18.09 (UTC)
Edelleen nämä ovat minulle epäselviä asioita. Mistä WTF:n elämänohjeet ovat peräisin? Taekwondo-passissa moisista puhutaan, mutta näyttää yhä vahvemmalta ja vahvemmalta, että ovat alunpitäen ihan suomalaista keksintöä.. Samoin WTF-puolella noi vuökäytännöt on kaikkea muuta kuin yksiselitteisiä, joten tarkan narun paikan esittäminen on harhaanjohtavaa ja monille myös hämmentävää. 80.186.93.28 8. tammikuuta 2007 kello 22.57 (UTC)
Ovat alkujaan mestari Hwangilta peräisin. Ehkä myös sitä kautta hänen kwaninsa (tyylisuunan) oppeja. --Kjosanim 26. tammikuuta 2007 kello 07.55 (UTC)

Olisikohan jossain vaiheessa ajankohtaista joko:

  • a) eriyttää Kukkiwonin ja WTF:n yhdessä määrittelemä taekwondo ITF:n määrittelemästä taekwon-do:sta, eli tehdä molemmille omat sivut?
  • b) kiinnittää suurempaa huomiota siihen, ettei esitetä "totuutena" vain toiseen suuntaukseen liittyviä elementtejä?
Sivujen eriyttäminen kyllä helpottaisi artikkelien kirjoittamista. Mystiko 22. kesäkuuta 2006 kello 09.27 (UTC)

Lause "10 Danin vyö-arvoa ei voi suorittaa, se on oikeastaan kuin arvonimi minkä esim. WTF voi ilmeisesti myöntää. Tällä hetkellä maailmassa on ehkä vain pari henkilöä, jolla on 10 Danin vyö." ei kuulosta ollenkaan tietosanakirjatekstiltä. Tuota pitää tarkentaa ("ilmeisesti" ja "ehkä" pois) tai jättää kokonaan pois ellei selvitetä miten asianlaita on. --TBone 22. kesäkuuta 2006 kello 09.33 (UTC)

  • Lisäksi nuo värivöiden vyöarvojutut on hassuja kun siellä on otsikkona "Vyöarvot (ITF)" ja sitten on lueteltu vyöarvot, jossa perässä teksti "WTF". Ongelmana on se että WTF ei määrittele vöitä ollenkaan ja Kukkiwonkin antaa KUP-asteiden vöissä käsittääkseni vain suuntalinjat. --Kjosanim 26. tammikuuta 2007 kello 07.55 (UTC)

Nimen kirjoitusasu[muokkaa wikitekstiä]

Miksi taekwon-do on kirjoitettu isolla alkukirjaimella sellaisissakin kohdissa, kun selvästi viitataan urheilulajiin, eikä liittoon? En korjannut, jos tässä onkin joku suuri itämainen viisaus taustalla. Taulapaa 18. syyskuuta 2006 kello 09.31 (UTC)

Korjasin nyt niin, että jos puhutaan taekwondosta yleisesti, kirjoitetaan ilman väliviivaa (koska se sopii suomen kieleen paremmin) ja ITF:ää käsittelevissä lauseissa väliviivan kanssa. Mikään itämainen viisaus ei ohita sitä, että suomen kielessä kamppailulajien nimet kirjoitetaan pienellä: judo, karate, taekwondo. (Liittojen ja tyylisuuntien nimet kirjoitetaan isolla.) --Mystiko 4. maaliskuuta 2007 kello 21.58 (UTC)
Tyylisuuntien nimien kirjoittamiselle isolla alkukirjaimella en kyllä heti keksi perustetta, paitsi silloin, kun ne alkavat erisnimellä, kuten ainakin japanilaisten taistelulajien yhteydessä usein on. --Louhikärmes 4. maaliskuuta 2007 kello 22.15 (UTC)
Kiitoksia artikkelin parantelusta. Nyt se on paljon parempi. --Taulapaa 4. maaliskuuta 2007 kello 22.16 (UTC)

Värivyöjärjestelmä + muuta[muokkaa wikitekstiä]

IP-käyttäjä vaihtoi taannoin värivyöjärjestelmän minulle oudoksi. Otin sen pois, sillä minulle ei nopealla googlaamisella selvinnyt, kenen järjestelmä se oikein on. Ainakin Suomen Taekwondo Unioni (sic) näkyy käyttävän sitä. Mikäli joku tietää asiasta jotain (ja jos järjestelmä on riittävän merkittävä verrattuna ITF:n ja Kukkiwonin moisiin verrattuna), lisätköön taulukkoon kolmannen sarakkeen, kiitos. --Mystiko 12. maaliskuuta 2007 kello 10.32 (UTC)

Ai niin, otin dan-tittelien koreankielisistä muodoista puhuttelupäätteen nim pois, koska niitä käsittääkseni on tuossa parempi käsitellä arvoniminä eikä puhutteluniminä. --Mystiko 12. maaliskuuta 2007 kello 10.34 (UTC)

Taekwondoin vs. taekwondoka[muokkaa wikitekstiä]

Ks. Kahvihuone. —MikkoM () 12. maaliskuuta 2008 kello 00.33 (UTC)