Yhdysvaltain ilmavoimat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdysvaltain asevoimat
Yhdysvaltain ilmavoimien sinetti
Komentajat
Ylipäällikkö Donald Trump
Puolustusministeri James Mattis
Puolustushaarat
United States Army seal maavoimat
United States Air Force seal ilmavoimat
United States Marine Corps seal merijalkaväki
United States Navy Seal laivasto
United States Coast Guard seal rannikkovartiosto
Sotatoimialueet
Pohjoinen
Eteläinen
Tyynimeri
Eurooppa
Keskinen
Afrikka
Muuta
Puolustusministeriö
Strategiset joukot
Pohjois-Amerikan
ilmapuolustus
Pentagon

Yhdysvaltain ilmavoimat (United States Air Force) on yksi viidestä Yhdysvaltain asevoimien puolustushaarasta, joka perustettiin 18. syyskuuta 1947. Muut puolustushaarat ovat maavoimat, merivoimat, merijalkaväki ja rannikkovartiosto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Yhdysvaltain maavoimilla on ollut lentokoneita jo 1910-luvulta lähtien, ilmavoimista muodostettiin itsenäinen puolustushaara vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tätä ennen ilmajoukot toimivat maajoukkojen sisällä alkuvuodet (1914–1918) nimellä United States Army Air Service (USAAS), jonka jälkeen vuoteen 1941 asti nimellä ”United States Army Air Corps” (USAAC) ja vuosina 1941–1947 nimellä ”United States Army Air Forces” (USAAF, suom. Yhdysvaltain armeijan ilmavoimat).

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain ilmavoimat muodostaa maailman suurimmat ja teknologisesti kehittyneimmät ilmavoimat. Aktiivisessa palveluksessa käytetään yli 6 000 miehitettyä lentokonetta (vajaa 4 300 ilmavoimilla, runsaat 1 300 ilmavoimien kansalliskaartilla sekä nelisen sataa reservissä.) Lisäksi kalustoon kuuluu noin 160 vielä kokeiluasteella olevaa miehittämätöntä taistelukonetta. Kalustoon lasketaan myös pommikoneesta laukaistavat risteilyohjukset (noin 2 160 kappaletta) sekä maatukikohdista laukaistavat mannertenväliset ballistiset monikärkiohjukset (noin 580). Ilmavoimien palveluksessa on yli 330 000 henkeä. Lisäksi 130 000 valmiusjoukoissa ja ilmakansalliskaartin listoilla on noin 107 000 henkeä. Sotilaiden lisäksi Yhdysvaltain ilmavoimissa työskentelee yli 168 000 siviiliä.

Vaikka suurin osa Yhdysvaltain asevoimien lentokalustosta on ilmavoimilla, kaikilla muillakin puolustushaaroilla on lentokalustoa. Merivoimilla ja merijalkaväellä on lentotukialuksilla sekä maihinnousualuksilla hävittäjiä, helikoptereita ja kevyempää kuljetuskalustoa. Lisäksi maavoimilla on käytössään lähinnä helikoptereita kuljetuskäyttöön, ja rannikkovartioston käytössä on pelastus- ja valvontalentokalustoa.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmavoimien ylin siviilivirkamies on puolustusministerin alainen ilmavoimaministeri. Ilmavoimien esikuntaa johtaa esikuntapäällikkö. Nykyinen komentaja T. Michael Moseley jäi eläkkeelle ja hänen seuraajakseen nimitettiin kenraali Norton A. Schwartz.

Yhdysvaltain ilmavoimien eri aikakausien hävittäjiä lentonäytöksessä: F-22 Raptor, P-51 Mustang ja P-38 Lightning Renossa 2008.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.