Maihinnousualus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maihinnousualus on sota-alus, jonka päätehtävä on kuljettaa taistelujoukkoja rannikolle. Koosta ja tyypistä riippuen niillä on lentokansi helikoptereita ja STOL/VTOL-hävittäjiä varten. Aluksilla on myös vesille laskettavaa maihinnousukalustoa, kuten ilmatyynyaluksia tai amfibiajoneuvoja.

Maihinnousualuksia on useiden maiden laivastoilla. Nykyisin kokoluokka vaihtelee alle 10 000 tonnin aluksista keskikokoista lentotukialusta muistuttaviin noin 40 000 tonnin ”helikopteritukialuksiin”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LST-luokan alukset purkavat Sherman-tankkeja Noemfoorin invaasion aikana kesäkuussa 1944.

Ensimmäiset varsinaiset maihinnousualukset otettiin käyttöön toisessa maailmansodassa. Näiden alusten syväys oli kuormattunakin vain parisen metriä, eli ne pääsivät niin lähelle rantaa, että ajoneuvokalustolla pystyttiin ajamaan aluksesta maihin. Toteuttamansa Dunkerquen evakuoinnin jälkeen liittoutuneiden ainoa mahdollisuus ryhtyä taisteluun Manner-Euroopassa oli rannikolle suoritettu maihinnousu. Kun Winston Churchill oli tehnyt esityksen maihinnousualuksesta, joka kykenisi kuljettamaan yhden tai useamman panssarivaunun, kokoontui brittiläinen varusteluteollisuus kesällä 1940 käsittelemään asiaa. Kokoukseen osallistunyt yhtiö Hawthorn Leslie and Company esitti suunnitelman, jonka perusteella valmistui marraskuussa 1940 ensimmäinen LCT-tyyppinen (engl. Landing Craft Tank). Se oli tyyppiä LCT Mk I, tai LCT(1).

LCT-aluksesta rakennettiin useita versioita. Sen lisäksi, että LCT sopi miehistön ja ajoneuvojen kuljettamiseen, se kävi useiden erikoisversioiden alustaksi. Sellaisia olivat muun muassa ilmatorjuntatykein varustettu alus, joka ilmatorjunnan suojaamistehtävän lisäksi osallistui jalkaväen tukemiseen. Niistä käytettiin nimeä Landing Craft Flak. Aluksille ei annettu yksilöllistä nimiä, vaan ne saivat ainoastaan numeron.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusi Yhdysvaltain laivaston maihinnousualusta muodostelmassa. Johtoalus on Tarawa-luokkaa, muut Wasp-luokkaa.

Suurimmat maihinnousualukset ovat Yhdysvaltain laivaston ja merijalkaväen käyttämät Tarawa- (LHA) ja Wasp-luokan (LHD) alukset. Niiden vetoisuus on noin 40 000 tonnia, eli ne ovat kooltaan keskikokoisen lentotukialuksen luokkaa.

Niillä voi olla 40–50 lentolaitetta eli valikoima erilaisia helikoptereita ja Harrier-hävittäjiä aina tehtävästä riippuen. Toisinaan aluksia nimitetäänkin helikopteritukialuksiksi.

HMS Bulwark (L15), Kuninkaallinen laivasto.

Aluksilla on niiden oman miehistön lisäksi tilat noin 2 000 merijalkaväen sotilaalle, jotka toimitetaan maihin etupäässä helikoptereilla, kun alus pääsee kohdealueelleen. Aluksilla on tilaa myös maihinnousukalustolle, kuten ilmatyynyaluksille.