Maihinnousualus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LST-alukset purkavat Sherman-tankkeja Noemfoorin maihinnousussa Uudessa-Guineassa kesäkuussa 1944.

Maihinnousualus on sota-alus, jonka päätehtävä on kuljettaa taistelujoukkoja rannikolle. Niitä on useiden maiden laivastoilla. Koko vaihtelee alle 10 000 tonnin aluksista lentotukialusta muistuttaviin noin 40 000 tonnin helikopteritukialuksiin. Aluksilla voi olla suoraan veteen laskettavaa kalustoa esimerkiksi ilmatyynyaluksia tai amfibiajoneuvoja.

Ensimmäiset varsinaiset maihinnousualukset otettiin käyttöön toisessa maailmansodassa. Näiden alusten syväys oli kuormattunakin vain parisen metriä, joten ne pääsivät niin lähelle rantaa, että ajoneuvokalustolla pystyttiin ajamaan aluksesta maihin.

Dunkerquen evakuoinnin jälkeen liittoutuneiden ainoa mahdollisuus siirtää taistelut Manner-Eurooppaan oli maihinnousu. Kun Winston Churchill oli tehnyt esityksen maihinnousualuksesta, joka kykenisi kuljettamaan yhden tai useamman panssarivaunun, brittiläinen varusteluteollisuus kokoontui kesällä 1940 käsittelemään asiaa. Kokouksessa Hawthorn Leslie and Company esitti suunnitelman, jonka perusteella valmistui marraskuussa 1940 ensimmäinen LCT-tyyppinen (engl. Landing Craft Tank) maihinnousualus LCT M' I eli LCT(1).