Syväys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syväysmerkit

Syväys tarkoittaa laivan tai veneen rungon alimpien kiinteiden rakenteiden (yleensä kölin tai peräsimen) etäisyyttä tyynestä vesirajasta.[1] Laivan tiedoissa ilmoitettu syväys tarkoittaa Laivan- tai veneenrakentajan tai luokituslaitoksen ilmoittamaa suurinta syväyttä, joka ilmaisee kuinka matalassa vedessä alus voi kulkea täydessä lastissa saamatta pohjakosketusta.

Syväys ei ole aluksen pysyvä ominaisuus, vaan se muuttuu aluksen lastin lisääntyessä tai vähentyessä, esimerkiksi polttoainemäärän pienentyessä. Mitä kevyempi aluksen ja kuorman yhteenlaskettu kokonaispaino on, sitä korkeammalla runko kelluu ja sitä pienempi on aluksen syväys.

Aluksen syväys muuttuu myös veden lämmön ja suolapitoisuuden suhteen, mutta tämä ilmiö voidaan Suomen olosuhteissa jättää huomiotta, koska muutokset eivät paikallisessa mittakaavassa ole merkitseviä. Muutos syväyksessä suolapitoisuuden muuttumisen vuoksi tapahtuu aluksen tullessa Pohjanmereltä Itämerelle.

Syväykseen vaikuttaa myös aluksen nopeus varsinkin kapeassa ja matalassa uomassa. Kyseessä on squat effect (englanniksi).suomenna? Siinä aluksen pohjaan syntyy imua, joka saa aluksen uimaan paikallaan kelluntasyväystä syvemmässä. Ilmiö on sitä suurempi mitä suurempi aluksen nopeus on.

Pieniä aluksia voidaan irrottaa karilta siirtämällä raskaita esineitä mahdollisimman kauas karilla kiinni olevan kohdan luota.

Kevytveneissä, joissa on nostoköli, voidaan veneen syväystä säädellä purjehdusolosuhteiden mukaan.

Syväysmerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen syväys luetaan aluksen vesirajaan maalatusta asteikosta. Syväysmerkit merkitään laivan keulaan, perään ja keskelle 200 millimetrin välein, 100 millimetriä korkein numeroin. Merkintä 40 osoittaa neljän metrin syväystä, vedenpinnan ollessa merkinnän alapäässä. Merkinnät tehdään esimerkiksi välille 4 000–7 000 millimetriä, riippuen laivan koosta.

Syväysmerkit mitataan laivan pohjan alta, niin että laivan rungon alin kohta on nollapiste. Mittaus tehdään kayttäen apuna vaaituskojetta ja mittanauhaa tai takymetriä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meriväylän syvyyden suunnittelu- ja esittämisperiaatteet riskien valossa (PDF) (Kohta 2.2.2 Aluksen syväys, s. 11) Merenkulkulaitoksen julkaisuja 1/2004. 2004. Helsinki: Merenkulkulaitos. Viitattu 31.3.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.