Peräsin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laivan peräsin.

Peräsin on vedenalainen ohjauslaite[1], jonka avulla laiva, vene tai sukellusvene ohjautuu vedessä. Suurin peräsimen kääntymiskulma on yleensä 35–40 astetta.[1]. Peräsin kääntää virtauksen aluksen peräpäässä sivulle, jolloin pohjan muodosta tulee epäsymmerinen. Lisääntyvä vastus toisella puolella pyrkii kääntämään aluksen kulkusuuntaa ja myös aluksen pohjan siipiprofiili muuttuu. Peräsin pyritään sijoittamaan potkurialuksessa potkurin taakse, jolloin myös potkurin aiheuttaman työntövoiman suunta kääntyy.

Myös lentokoneissa ja ilmatyynyaluksissa on peräsin. Ilma-aluksissa ja sukellusveneissä käytetään myös siivekkeitä jotka ovat vaakatasossa mutta joiden toiminta on vastaava.

Persialaisessa taiteessa, puuveistoksissa ja veneiden jäännöksissä on kuvattu veneen sivulla oleva ohjaukseen tarkoitettu airo jo 2000-luvulla eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Erik Allardt, Maija Numminen, Lauri Lehtinen ja Pekka Saloranta: ”P”, Facta 2001 12. Nev–Pir, s. 701. peräsin. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1985. ISBN 951-0-10233-4.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peräsin.
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.