Peräsin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laivan peräsin (punainen), potkurin takana.

Peräsin on ohjauslaite, jolla ohjataan vesialusta tai lentokonetta.[1] Suurin peräsimen kääntymiskulma on yleensä 35–40 astetta.[2].

Peräsin kääntää virtauksen aluksen peräpäässä sivulle, jolloin pohjan muodosta tulee epäsymmetrinen. Lisääntyvä vastus toisella puolella pyrkii kääntämään aluksen kulkusuuntaa ja myös aluksen pohjan siipiprofiili muuttuu. Peräsin pyritään sijoittamaan potkurialuksessa potkurin taakse, jolloin myös potkurin aiheuttaman työntövoiman suunta kääntyy.

Myös lentokoneissa ja ilmatyynyaluksissa on peräsin. Ilma-aluksissa ja sukellusveneissä käytetään myös siivekkeitä jotka ovat vaakatasossa mutta joiden toiminta on vastaava.

Persialaisessa taiteessa, puuveistoksissa ja veneiden jäännöksissä on kuvattu veneen sivulla oleva ohjaukseen tarkoitettu airo jo 2000-luvulla eaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peräsin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. peräsin Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 25.12.2016.
  2. Erik Allardt, Maija Numminen, Lauri Lehtinen ja Pekka Saloranta: ”P”, Facta 2001 12. Nev–Pir, s. 701. peräsin. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1985. ISBN 951-0-10233-4.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.