Ilma-alus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ilma-alus on Suomessa määritelty ilmailulaissa (864/2014). Lain 2 §:n 1 momentin 6 kohdan mukaan ilma-alus on laite, ”jota kannattavat ilmakehässä muut ilman reaktiot kuin ilman reaktiot maan tai veden pintaa vastaan”. Määritelmä vastaa pitkälti kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen (Chicagon yleissopimuksen) liitteissä käytettyä.

Nostovoima voi syntyä aerodynaamisesti tai aerostaattisesti, kuten on kyse ilmaa keveämmissä aluksissa. Pois luettuja tapauksia ovat ainakin ekranoalukset, jotka ”lentävät” veden pinnan yläpuolella niin kutsutun maavaikutuksen avustamana, ja pintaliitäjät (hovercraft-alukset), jotka luetaan merenkulkuun.

Ilma-alusten tunnukset ilmaistaan kirjain- ja numerokoodilla, kuten esimerkiksi OH-CAA (moottorikone) tai OH-999 (purjelentokone), missä OH on Suomen maatunnus.

On myös kapeampi määritelmä sanalle aerostaatti. Siinä se tarkoittaa vain kaapelilla / hihnalla maahan, laivaan tai meren pohjaan kiinnitettyä ilmaa kevyempää alusta, toiselta nimitykseltään kiintopallo.

On myös kiintopallotyyppi, jossa on leijan kaltainen aerodynamiikka, jotta se pysyy tuulessa vakaampana. Ainakin yksi nimitys on helikite.

Ornitopteri on linnun lentotapaa jäljittelevä lennokki tai lentokone, eli se räpyttää siipiä.

Maapallon lisäksi myös Venus planeetan yläilmakehässä on lentänyt ilma-alus, tarkemmin sanottuna automaattinen vetypallo tai heliumpallo.

Ilma-aluksen propulsio voi tulla potkurista, suihkumoottorista tai raketista.

Verrattuna muihin kuljetusmuotoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilma-aluksen ei tarvitse välittää maan ja veden rajasta.

Auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auton nopeus on vain 100–200 km/h vaikka tie olisi suora. Lentokoneen nopeus 600–900 km/h, mutta lentokenttiä on harvemmassa kuin teitä. Helikopterin nopeus 200–300 km/h, mutta käyttökustannukset ovat valtavia ainakin nykyisillä helikopterimalleilla.

Laiva / vene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeus 50–100 km/h. Veteen laskeutuva lentokone vesitaso pääsee samoihin paikkoihin, jos aallokkoa ei ole liikaa.

Juna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeus 100–500 km/h. Matkustuksessa nopeampi alle noin 500 kilometrin reiteillä, jos otetaan huomioon lentokenttämuodollisuudet.

Verrattuna muihin hyötykuorma-alustan kohotustapoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitti voi olla 200–36000 km:n korkeudella, mutta ilma-alus korkeintaan 30 km:n korkeudella, käytännössä 10–20 km:n korkeudella. Se on hyvä ja huono puoli eri suhteissa. Satelliitti voi olla toiminnassa niin kauan kuin aurinkokennot kestää eli 10-30 vuotta, ellei tarvita rakettipolttoainetta radan pitämiseen tiettynä. Tavallinen lentokone pysyy ylhäällä 5-30 tuntia, jotkut kokeelliset aurinkolentokoneet pysyvät akkujen tai polttokennojen lataus-purkaus-syklin avulla kuukausia.

Vuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä alle 5 km:n korkeus. Jäätikkö ja sää voi mutkistaa esim. viestintälinkin asennusta.

Luotausraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeus jopa 100 km, mutta pysyy ylhäällä vain hetken.

Masto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeus enintään 400 metriä. Yltää harvoin pilvien yläpuolelle.

Ilmaa kevyemmät eli aerostaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmaa raskaammat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.