Merenkulku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konttialus

Merenkulku tarkoittaa vesitse tapahtuvaa tavaroiden ja henkilöiden kuljetusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Merenkulun historia

Liikennöintityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjaliikenteessä olevat laivat kulkevat tiettyjen etukäteen ilmoitettujen satamien välillä säännöllisin väliajoin riippumatta siitä, saadaanko täysi lasti vai ei. Esimerkkejä linjaliikenteestä ovat mm. matkustajalaivoilla ajettavat linjat.

Hakurahti- eli tramppiliikenne on taas sitä, että alus tilataan kulloinkin tietylle matkalle, ja liikennöinti riippuu siitä, saako alus lastia vai ei. Tramppiliikenteessä ei ole yleensä kiinteitä reittejä, vaan alus kuormataan lähtösatamassa ja rahdin määräsatamaan tuotuaan alus lähtee lastin purkamisen ja uuden lastin kuormaamisen jälkeen toiselle rahtausmatkalle, joka suuntautuu usein muualle kuin edelliseen lähtösatamaan.

Sopimusliikenteessä sovitaan tietyn tavaraerän kuljettamisesta ostajalle; kuten hiili, vilja, kontti, paperi tai selluloosa. Sopimusliikennettä voidaan pitää linjaliikenteen muotona, sillä lähtö- ja määräsatamat ovat aina samat. Tosin sopimusliikenteessä ei yleensä käytetä tiukkoja aikatauluja kuten linjaliikenteessä. Tramppiliikenteestä sopimusliikenne poikkeaa siten, että sopimusliikenne saattaa kestää pitkiäkin aikoja sitoen tietyt alukset samalle reitille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brodie, Peter: Commercial shipping handbook. 3rd edition. London: Lloyd’s of London Press, 1999. ISBN 1-85978-696-0. (englanniksi)
  • Juhani Vainio (editor): International Conference on Maritime Terminology. Maritime terminology : dictionaries and education : proceedings of the Second International Conference on Maritime Terminology. Turku: University of Turku, 2000. ISBN 951-29-1864-1. (englanniksi)
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.