Propulsio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etäohjatun kameran ottamaa lähikuvaa Avaruussukkulan rakettimoottorista testin aikana.

Propulsio tarkoittaa järjestelmää, jolla tuotetaan työntövoimaa. Sanaa käytetään yleisesti laivojen, lentokoneiden ja avaruusalusten yhteydessä. Propulsiojärjestelmillä voidaan laivojen yhteydessä tarkoittaa niin potkurilaitteistoja, airoja, siipiratasta, purjeita, vesisuihkupropulsio tai magnetohydrodynaamista propulsiota[1] tai jotakin vastaavaa laivaa liikuttavaa työntövoimaa tuottavaa laitteistoa. Vastaavasti lentokoneiden ollessa kyseessä propulsiojärjestelmillä voidaan tarkoittaa potkurilaitteistoja, suihkumoottoria tai rakettimoottoria tai jotakin muuta lentokonetta eteenpäin vievää järjestelmää. Avaruusalusten ollessa kyseessä propulsiojärjestelmä voi tarkoittaa rakettimoottoria, aurinkopurjetta tai jotakin muuta avaruusalukselle työntövoimaa tuottavaa järjestelmää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kettunen, Lauri: Magnetohydrodynaaminen propulsio laivassa 1986. Tampereen Teknillinen yliopisto. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 10.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Propulsio.
  • Robson, Robert: Laivojen propulsio-ohjausjärjestelmän testiympäristön luonti. Insinöörityö. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK), 11.10.2017. Teoksen verkkoversio.