Luettelo Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä olevasta kalustosta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taistelukoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
B-2 Spirit pommikone (stealth) 20 [1]
B-1 Lancer strateginen pommikone 62 [2]
F-22 Raptor stealth ilmaherruushävittäjä 183 [3]
F-15 Eagle taktinen hävittäjä F-15C 249 [4]
F-15E Strike Eagle rynnäkkökone 219 [5]
F-35 Lightning II monikäyttö F-35A 250 [6] 56 kpl lisää vuonna 2018,

uusia suunnitelmissa 1763 kpl[7]

F-16 Fighting Falcon monikäyttöinen hävittäjä F-16C 1017 [8]
A-10 Thunderbolt II rynnäkkökone A-10C 345 [9]
Lockheed AC-130 maataistelukone AC-130U/W 35 AC-130U malleja käytössä 17 kpl

AC-130W malleja käytössä 12 kpl [10]

B-52 Stratofortress raskas pommikone 76 [11]
Boeing E-3 Sentry AWAC

AWACS ja elektroninen sodankäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Boeing E-4 komentokone E-4B 4 [12]
Boeing E-3 AWACS E-3B/C/G 31 [13]
EC-130H Compass Call tutkakone / SEAD 14 [14]
EC-130 Commando Solo tutkakone / SEAD EC-130J 7 EC-130J mallia 3 kpl[15]

Tiedustelukoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Lockheed U-2 Strateginen tiedustelu U-2S/TU-2S 33 [16]
RC-135S Signaalitiedustelu 2 [17]
E-8 Joint STARS AGS / ISTAR E-8C 16 [18]
E-9A Tiedustelu 2 [19]
Boeing OC-135B Signaalitiedustelu 2 [20]
Beechcraft MC-12 Signaalitiedustelu W 13 [21]
Sniper Pod Tiedustelu N [22]
WC-130 Hercules Säätiedustelu 10 [23]
QF-4 Aerial Target Tiedustelu 84 [24]
Wasp III Tiedustelu, miehittämätön N [25]
Boeing KC-135 Stratotanker

Ilmatankkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Boeing KC-135 ilmatankkaus KC-135R/T 394 [26]
KC-10 Extender ilmatankkaus 59 [27]
KC-46 Pegasus ilmatankkaus [28]
Lockheed Martin KC-130 ilmatankkaus / kuljetus H/P ja MC-130 59 MC-130 mallia +18 kpl [29][30]

MC-130J mallia +37 kpl[31]

Kuljetuskoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
C-5 Galaxy rahtikone C-5M 45 [32]
Boeing C-32 VIP / liikelento 4 [33]
Boeing C-40 VIP / liikelento C-40B/C 11 [34]
Boeing C-17 Globemaster III rahtikone 222 [35]
Boeing VC-25 Presidentin kuljetus 2 [36]
Beechcraft C-12 rahtikone 26
C-130 Hercules rahtikone C-130H 423 LC-130 malleja 10 kpl [37]
Lockheed HC-130J SAR / kuljetus 20 [38]
Lockheed HC-130P/N SAR / kuljetus 26 [39]
C-130J Super Hercules taktinen rahtikone C-130J 115
Beechcraft 1900 kuljetus C-12J 3
Cessna 208 kuljetus/ monikäyttö 2
Pilatus PC-12 kuljetus/ monikäyttö U-28A 28 [40]
DHC-6 Twin Otter kuljetus/ monikäyttö 1
M28 Skytruck kuljetus C-145A 5
Gulfstream IV VIP / liikelento 1
Learjet 35 VIP / liikelento C-21A 55 [41]
Dornier 328 kuljetus 20
C-37A VIP / liikelento 9 [42]
C-20 VIP / liikelento C-20B/H 7 [43]

Helikopterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Bell UH-1N monikäyttö 59 [44]
V-22 Osprey CSAR CV-22B 46 [45]
Sikorsky HH-60 CSAR HH-60G/U/W 99 [46]
AgustaWestland AW139 monikäyttö MH-139

Miehittämättömät lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MQ-1B Predator 1

RPAS (engl. Remotely Piloted Aircraft System) tai UAS (engl. Unmanned Air/Aircraft System) tyyppiset miehittämättömät lentokoneet ovat laajasti käytössä Yhdysvaltain ilmavoimilla ja niiden käyttö on kasvussa.

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
BQM-167A Drone, Ilmassa olevat kohteet 37
MQ-1B Predator Aseistettu tiedustelukone 150
MQ-9 Reaper rynnäkkökone 93
QF-4 Aerial Target Ilmassa olevat kohteet 84
RQ-11B Raven Tiedustelu N [47]
RQ-170 Sentinel Tiedustelu N
RQ-4 Global Hawk Tiedustelu 36
ScanEagle Tiedustelu N
Wasp III Tiedustelu, N [25]

N=lukumäärä ei tiedossa

Koulutuskoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Bell TH-1 helikopteri koulutus UH-1H 38
T-38 Talon edistyneempi jet koulutus T-38A/C 546 [48]
T-6A Texan II edistyneempi koulutus 446 [49]
T-1A Jayhawk edistyneempi koulutus 178 [50]
Boeing C-135 monimoottori koulutus 3
Diamond DA40 koulutus 54
A Embraer EMB 314 koulutus 11

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. B-2 Spirit > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  2. B-1B Lancer > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  3. F-22 Raptor > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  4. F-15 Eagle > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  5. F-15E Strike Eagle > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  6. Lockheed Martin F-35 Lightning II Advanced Multi-Role Strike Fighter / Fighter-Bomber Aircraft - United States militaryfactory.com.
  7. Congressional Research Service: F-35 Joint Strike Fighter (JSF) Program fas.org. April 23, 2018.
  8. F-16 Fighting Falcon > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  9. U.S. Air Force A-10 Thunderbolt II, the Warthog, history, specifications and photographs airplanesofthepast.com.
  10. AC-130W Stinger II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  11. B-52 Stratofortress > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  12. E-4B > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  13. E-3 Sentry (AWACS) > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  14. EC-130H Compass Call > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  15. EC-130J Commando Solo > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  16. U-2S/TU-2S > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  17. RC-135S COBRA BALL > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  18. E-8C Joint Stars > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  19. E-9A > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  20. OC-135B Open Skies > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  21. MC-12 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  22. Sniper Pod > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  23. WC-130 Hercules > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  24. QF-4 Aerial Target > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  25. a b Wasp III > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  26. KC-135 Stratotanker > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  27. KC-10 Extender > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  28. KC-46A Pegasus > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  29. KC-10 Extender > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  30. MC-130H COMBAT TALON II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  31. MC-130J Commando II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  32. C-5 A/B/C Galaxy and C-5M Super Galaxy > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  33. C-32 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  34. C-40B/C > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  35. C-17 Globemaster III > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  36. VC-25 - Air Force One > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  37. C-130 Hercules > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  38. HC-130J Combat King II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  39. HC-130P/N King > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  40. U-28A > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  41. C-21 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  42. C-37A > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  43. C-20 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  44. UH-1N Huey > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  45. CV-22 Osprey > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  46. HH-60G Pave Hawk > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  47. RQ-11B Raven > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  48. T-38 Talon > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  49. T-6A Texan II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  50. T-1A Jayhawk > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.