Sylvia Kristel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sylvia Kristel
Sylvia Kristel 2007
Sylvia Kristel 2007
Henkilötiedot
Syntynyt28. syyskuuta 1952
Utrecht, Alankomaat
Kuollut17. lokakuuta 2012 (60 vuotta)
Amsterdam, Alankomaat
Ammatti näyttelijä, taiteilija
Puoliso Hugo Claus
Alan Turner
Philippe Blot
Näyttelijä
Merkittävät roolit Emmanuelle (1974)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sylvia Kristel (28. syyskuuta 1952 Utrecht, Alankomaat17. lokakuuta 2012[1]) oli alankomaalainen näyttelijä, joka tuli tunnetuksi erityisesti nimiroolistaan elokuvassa Emmanuelle (1974).

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylvia Kristel syntyi vuonna 1952 perheeseen, jonka vanhemmat pitivät hotellia Utrechtissa. Hänen isänsä oli myös menestynyt skeet-ampuja. Kristel kertoi viimeisessä elämäkerrassaan joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi yhdeksän vuoden iässä, mutta hän vaikeni tapauksen yksityiskohdista. Vanhemmat erosivat Kristelin ollessa 14-vuotias isän lähdettyä toisen naisen luokse.

Julkisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristel aloitti mallin työt 17-vuotiaana. Hän osallistui Miss TV Europe -kisoihin, jotka voitti. Kansainvälisesti hän tuli tunnetuksi roolistaan pehmopornoelokuvassa Emmanuelle. Hänen palkkionsa roolista oli vain 6 000 Yhdysvaltain dollaria. Jatko-osassa hänen palkkionsa oli jo 100 000 dollaria. Emmanuellen jälkeen Kristelillä oli useita rooleja vastaavanlaisissa tuotannoissa kuten Lady Chatterleyn rakastajassa (1981), jonka käsikirjoitus perustuu saman nimiseen kirjaan. Hänellä oli runsaasti rooleja myös valtavirran elokuvissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylvia Kristel oli näyttelijä Arthur Kristelin äiti. Hän puhui ranskaa, englantia, italiaa ja hollantia. Asuessaan Los Angelesissa Yhdysvalloissa Kristel sortui enenevästi alkoholiin ja huumeisiin. Hänen yksityiselämänsä oli myrskyisä. Ensimmäisen kerran Kristel oli aviossa itseään 27 vuotta vanhemman kirjailija Hugo Clausin kanssa. Suhteen päätyttyä Kristel muutti Los Angelesiin, jossa hän oli suhteessa brittiläisen näyttelijä Ian McShanen kanssa. He tapasivat McShanen The Fifth Musketeer elokuvan kuvauksissa. Suhde kesti neljä vuotta ja oli epätasapainoinen ja väkivaltainen. Toukokuussa 1982 Kristel avioitui yhdysvaltalaisen liikemies Alan Turnerin kanssa. Tämä liitto päättyi eroon vain viiden kuukauden jälkeen. Kristelin kolmas aviomies oli elokuvatuottaja Philippe Blot, jonka kanssa Kristel oli aviossa vuosina 1986–1991.

Tämän jälkeen Kristel palasi Amsterdamiin ja elätti itsensä taiteilijana asuen pienessä yksiössä.[2]

Kristel kuoli syöpään 60-vuotiaana[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.