Utrecht

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Utrecht
Utrecht - coat of arms.png Flag of Utrecht.svg
vaakuna lippu
LocatieUtrecht.png
Sijainti 52°05′N, 05°06′E
Valtio Alankomaat
Provinssi Utrecht (provinssi)
Perustamisvuosi Kaupunkioikeudet 1122
Väkiluku 316 275 (1.1.2012)
Pinta-ala 99,32 km²
Väestötiheys 3 184 as./km²
Korkeus  ?
Kaupunginjohtaja Annie Brouwer-Korf
Sivusto www.utrecht.nl
Utrechtin tuomiokirkon torni.

Utrecht (Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?) on samannimisen provinssin pääkaupunki ja neljänneksi suurin kaupunki Alankomaissa. Utrecht sijaitsee keskeisellä paikalla maa-, rautatie- ja vesiväylien solmukohdassa, Reinin ja Amsterdamin välisen kanavan varrella, ja on siksi hyvin tärkeä talous- ja kokouskaupunki. Utrechtin kaupungissa on 316 275 asukasta (1.1.2012)[1] ja kaupunkiseudulla (stadsgewest) 640 000.

Utrechtissä sijaitsee Alankomaiden suurin yliopisto, vuonna 1636 perustettu Utrechtin yliopisto. Siellä on myös Alankomaiden rautateiden pääkonttori. Utrecht on myös yksi Alankomaiden vanhimmista kaupungeista. Historiallisessa keskustassa sijaitsee Alankomaiden korkein kirkontorni (112,3 m).

Utrecht on Alankomaiden korkeimmalla sarjatasolla pelaavan jalkapalloseuran, FC Utrechtin kotikaupunki.

Seutukunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utrecht kuuluu hallinnollisesti yhteen Utrechtin seutukunnan kanssa. Seutukunnassa ei ole muita keskuksia kuin Utrechtin kaupunki. Silti kyliä Vleuten, De Meern ja Haarzuilens pidetään omina kylinään, eikä Utrechtin kaupunginosina.

Seutukunnan pormestari vuodesta 2008 lähtien on A. Wolfsen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utrecht sijaitsee keskeisellä paikalla Reinin varrella. Se on tärkeä rautatiesolmukohta, josta on suora rautatieyhteys kahta lukuun ottamatta jokaisen Alankomaiden provinssin pääkaupunkiin. Utrechtiin kulkee myös kolme tärkeää moottoritietä, A2, A12 ja A27.

Kaupungin pohjois- ja eteläpuolella on isoja asumalähiöitä, tärkein näistä on Nieuwegein.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utrecht on lähes 2 000 vuotta vanha paikkakunta. Se on saanut alkunsa roomalaisena leiripaikkana. Tämän jälkeen se oli raja-asema joenylityspaikasta (Trecht) alavirtaan (Uut). Raja-aseman avulla suojattiin kauppareittiä Englannin ja Kölnin välillä. Vuonna 1122 piispa myönsi Utrechtille kaupunkioikeudet. Kaupungin ympärille saatiin nyt rakentaa muuri. Muurin sisälle nousi hyvinrakennettuja kivitaloja ja katuverkosto. Kivitalot olivat tuohon aikaan vielä harvinaisuus muissa alankomaisissa kaupungeissa.

Kartta Utrechtin kunnasta. Rajat esittävät osoitteiden ja rakennusten perusrekisterin mukaisia asuinpaikkoja (Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplatsen).

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utrechtilla on kolme ystävyyskaupunkia:

Myös Hannover on ollut Utrechtin ystävyyskaupunkina, mutta kaupungit peruivat sopimuksen vuonna 1976.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Netherlands: Cities & Municipalities Citypopulation.de. Viitattu 12.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]