Jonah Hex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jonah Hex
Luoja(t) John Albano
Tony DeZuñiga
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen All-Star Western nro 10 (1972)
Henkilötiedot
Oikea nimi Jonah Woodson Hex
Status palkkionmetsästäjä
Pituus 182 cm
Paino 95 kg
Henkilöllisyydet Hex
Suhteet
Sukulaiset Woodson (isä)
Virginia "Ginny" (äiti)
Mei Ling (vaimo)
Nimetön poika
Mei Wong (lanko)
Mei Song (käly)
Nimetön isäpuoli

Jonah Woodson Hex on DC Comicsin western-sarjakuvahahmo ja antisankari, jonka loivat John Albano ja Tony DeZuñiga 1970-luvun alkupuolella.

Jonah Hex tunnetaan kuitenkin paremmin Michael Fleischerin kirjoittamista tarinoista. Hex poikkeaa perinteisistä villin lännen sankareista siinä, ettei hän ole siloposkinen revolverisankari Roy Rogersin tyyliin vaan kasvoiltaan runneltu, väkivaltainen palkkionmetsästäjä, joka pukeutuu Etelävaltioiden univormuun. Hexin seikkailut sisältävät myös yleensä hyvin epäperinteisiä elementtejä, kuten voodoota tai aikamatkustusta.

Elokuussa 2010 Egmont Kustannus julkaisi neljännen mustavalkoisen Jonah Hex -kokoelman. Kokoelman tarinassa kerrotaan palkkionmetsästäjästä, joka yrittää asettua aloilleen ja perustaa perheen. Yli 200-sivuisesta tarinapaketin on käsikirjoittanut Michael Fleisher, kuvittaneet Dick Ayers ja Ross Andru, ja hahmosuunnittelun teki Tony DeZuniga. Suomennos on Moog Konttisen.

Jonah Hex on kokenut vastoinkäymisiä pitkin elämäänsä, hän syntyi 1. marraskuuta 1838 Woodson ja Virginia "Ginny" Hexille.[1] Isänsä Woodson oli alkoholisti ja hakkasi usein vaimoaan ja poikaansa. Hexin ollessa 10-vuotias hänen isänsä antoi pojalleen syntymäpäivälahjaksi kiväärin, jonka myötä Hex toivoi heidän suhteensa parantuvan. Kaikki kuitenkin kääntyi toisin kun Woodson hyökkäsi humalapäissään vaimonsa kimppuun luullessaan tämän pettäneen miestään. Pian pari erosi ja nuori Hex jäi asumaan isänsä luokse.

Myöhemmin Woodson päätti muuttaa poikansa kanssa Kaliforniaan kullankaivosten perään Kalifornian kultaryntäyksen myötä. Matkan aikana hän myi 13-vuotiaan poikansa Jonahin tapaamansa intiaaniheimon päällikölle, saadessaan vaihdossa turkiksia. Hex kasvoi heimon mukana, missä intiaanit opettivat hänet metsästämään ja taistelemaan. Vaikka vuosien saatossa Hex oli pelkkä orja heimolle, heidän päällikkönsä suosi poikaa poikkeustapauksissa. Ollessaan 15-vuotias hän pelasti heimonsa päällikön, kun puuma hyökkäsi tämän kimppuun.[2] Päällikkö jäi kiitollisuudenvelkaan ja vapautti Hexin orjan tehtävistä. Vaikka Hex olisi voinut lähteä pois, hän päätti jäädä heimon pariin, jonka kanssa hän oli jo viettänyt kaksi vuotta.

Jäätyään heimoon Hex ystävystyi päällikön pojan, Noh-Tanten kanssa. Kaksikko oli kuin veljiä toisilleen, mutta ajauituivat riitoihin kilpaillessaan White Fawn naisen huomiosta. Nainen oli kiinnostunut enemmän Hexistä, mikä sai Noh-Tanten kateelliseksi, mikä puolestaan muuttui ajan myötä vihaksi. Hexin ollessa noin 16-vuotias heimon päällikkö päätti koetella poikia sotureina. Päällikkö ohjeisti poikia hiipimään läheiseen Kiowa-intiaanien leiriin hevosvarkaisiin ja tuomaan saalis kotileiriin. Noh-Tah huomasi tämän olevan oiva tilaisuus voittaa White Fawnin huomio itselleen voittamalla kilpailu. Matkan aikana Noh-Tante löi Hexin tajuttomaksi ja oli vakuuttunut että Kiowa-heimo tappaisi Hexin. Palattuaan takaisin onnistuneelta ryöstöretkeltä Noh-Tante kertoi isälleen Kiowa-heimolaisten tappaneen Hexin ryöstön aikana.

Sillä välin kun heimolaiset olettivat Hexin olleen kuollut, ryhmä palkkionmetsästäjiä teki rynnäkön Kiowa-heimon leiriin. Ammuskelun aikana harhaan ammuttu luoti osui Hexiin ja hän jäi haavoittuneena makaamaan maahan. Pian turkismetsästäjä huomaa ontuvan Hexin ja hoitaa pojan kuntoon. Samalla Hex vannoo ettei palaa sijaisperheensä luokse petturuuden vuoksi, ja alkaa elämään yksin luottaen opetettuihin selviytymiskeinoihin, joita hän oppi intiaaniheimolta. Hex toimi puhvelinmetsästäjänä täysi-ikäiseksi saakka, kunnes liittyi Yhdysvaltain armeijaan ratsuväen tiedustelijaksi.

Vuonna 1861 Yhdysvallat koki radikaalin kahtiajaon. Sisällissodan syttyessä pohjoisen ja etelän välille Hex vaihtoi uskollisuutensa etelävaltioiden puolelle, jossa hän toimi neljännen ratsuväen luutnanttina. Sodan aikana hän tapasi sotilaan nimeltä Jeb Turnbull, josta tuli Hexin hyvä ystävä.

Syyskuussa 1862 presidentti Abraham Lincoln ilmoitti vapausjulistuksensa, jonka lakiehdotuksen myötä orjuus kiellettiin. Hex tajusi pian ettei voisi enää kannattaa maaorjuutta, ja hylkäsi asemansa matkustaakseen Unionileirille Fort Charlotteen antautuakseen. Leirin kapteeni painosti Hexiä paljastamaan etelävaltioiden suunnitelmat, mutta hän kieltäytyi kertomasta. Eräs lääkintämies kuitenkin onnistui selvittämään kapinallisten olinpaikan Hexin hevosen kavioissa olleesta savesta. Unionin sotilaat matkasivat vihollisen alueelle ja yllättivät heidät leirintäalueella. Kapinallisten pidätyksen myötä Unionin kapteeni kiitti julkisesti Jonah Hexiä avustuksesta, jonka myötä hänen entinen yksikkönsä alkoi pitää häntä petturina.

Vangit vietiin takaisin Fort Charlotten Unioni-leirille, jossa pian kävi ilmi ettei heillä ollut tarpeeksi ruokaa syöttääkseen vankeja. Tämän myötä Unionin kapteeni päätti manipuloida Hexin järjestämään vankien paon leiriltä. Hex löysi reitin sellinsä alta, jonka avulla pääsisi toiseen vankileiriin, jossa Jeb Turnbull ja muut vangit olivat. Hex yritti auttaa entistä yksikköään pakenemaan, mutta Unionin kapteeni oli jo valmistautunut tilannetta varten ja käski sotilaitaan ampumaan jokaisen vankikarkulaisen. Samassa verilöylyssä kuoli Hexin ystävä Jeb Turnbull. Myös Hex joutui ammutuksi, mutta onnistui selviämään hengissä siihen asti että ehti tappaa leirin kapteenin.

Fort Charlotten verilöylyn jälkeen Hex matkasi paikattuna länsi-alueille, jossa hän palasi vanhan heimonsa luokse. Hän sai huomata että vanha kilpailijansa Noh-Tante oli mennyt naimisiin molempien ihannoimman White Fawnin kanssa. Heimon päällikkö oli puolestaan järkyttynyt huomatessaan Hexin ollessa elossa ja kyseenalaisti poikansa rehellisyyden. Hex ilmoitti julkisesti että Noh-Tante oli pettänyt hänet, jonka myötä heimon päällikkö päätti ratkaista totuuden kaksinkamppailun merkeissä. Noh-Tante pelkäsi ettei pärjäisi tappelussa Hexiä vastaan ja peukaloi tämän sotakirvettä.

Taistelun alkaessa Hex huomasi olevansa alakynnessä Noh-Tanten eläimellisille hyökkäyksille, eikä hänen sotakirveestään ollut sabotaasin takia mitään hyötyä. Hex päätti turvautua pitkään metsästyspuukkoonsa, ja onnistui tappamaan Noh-Tanten taistelun päätteeksi. Hex rikkoi samalla heimon pyhän lain, mikä kielsi tappamasta apassia. Hex yritti valittaa heimon päällikölle tapahtuman olleen vain itsepuolustusta, mutta päällikkö ei kuunnellut selitystä. Sen sijaan hän tuomitsi Hexin saamaan paholaisen merkin. Useat heimolaiset pitivät häntä kiinni, kun Hexin oikeanpuoleinen naama poltettiin kuumennetulla kirveellä. Rituaalin päätteeksi Hex karkotettiin heimosta.

Jonkin ajan kuluttua Hex vaelsi kaupunkiin juomaan surunsa pois. Kompastellessaan ulos saluunasta päihtyneenä hän huomasi lainsuojattoman nimeltä Lucas "Mad Dog" McGill, joka uhkaili nuorta naista. Päihtyneenä Hexin mieli teki temput ja hän kuvitteli Mad Dogin olevan isänsä, ja erityisesti Mad Dogin huutelemat sanat kaikuivat Hexin korvaan, joita hän oli kuullut isänsä huutelevan humalassa äidilleen. Ajattelematta Hex veti aseensa esille ja ampui Mad Dogin keskelle katua. Pian apulaisheriffi juoksi paikalle kiittämään Hexiä lainsuojattoman ampumisesta. Samalla apulaissheriffi kertoi Hexille, että lainsuojattomien kiinniottamisesta tienaisi hyvin rahaa, jonka myötä Hex ryhtyi palkkionmetsästäjäksi.

Jonah Hex jatkoi työskentelyä palkkionmetsästäjänä, kunnes hän jäi eläkkeelle 66-vuotiaana vuonna 1904, kun hän asettui asumaan intiaanien, nimeltä Tall Bird, kanssa. Toimittaja Michael Wheeler vieraili Hexin luona kirjoittamassa hänen elämäkertaansa. Viihdyttäjä L.B. Farnham ilmestyi myös tarjoten Hexille paljon rahaa näyttelemään "Wild West Revue" -ohjelmassaan, mutta Hex hylkäsi hänet vihaisesti, koska hän ei halunnut viettää viimeisiä vuosiaan karnevaalikohteena. Hexin viimeinen palkkio oli pankkiryöstäjä George Barrow'n jengi; Barrow selvisi hengissä ja vannoi kostoa. Barrow murhasi Hexin, joka pelasi korttia Cheyennen salongissa kaksipiippuisella haulikolla, kun hän haparoi laittaakseen silmälasinsa päähän. Hänen kuolemansa kosti välittömästi hänen ystävänsä, sheriffi Hank Crawfordin toimesta, joka ampui aseettoman Barrown kylmäverisesti. Kuoleman hetkinä Hex pohti elämäänsä, jota hän oli elänyt.

Tall Bird ja Wheeler yrittivät antaa Jonahille kunnollisen intiaanihautauksen, mutta Farnham ja tämän rikoskumppani ryöstivät heidät aseella. Farnham ampui Wheelerin ja sytytti tuleen Tall Birdin talon, jolloin tämä kuoli. Hexin ruumis annettiin taksidermistille puettavaksi räikeään asuun esillepanoa varten; Farnham ja hänen työtoverinsa kuolivat molemmat Jonahin hiusliipaisuaseiden "vahingossa" laukeamisesta näyttöä pystyttäessään, ja varkaat varastivat ruumiin tunnistettuaan Hexin. Ruumis vaihtoi omistajaa vuosien ajan, ja useat omistajat siirsivät sitä, ennen kuin päätyi lopulta nukkena länsimaiseen teemapuistoon. Tall Bird paljastui sitten selvinneen tulipalosta; nyt vanha nainen, hän suojeli miehensä ruumista uusilta loukkauksilta vaatimalla sen itselleen hautaamista varten. Puhuessaan nuoren historioitsijan kanssa täydentääkseen Hexin elämästä puuttuvia yksityiskohtia korruptoitunut länsimainen muistoesineiden keräilijä uhkasi heitä toivoen saavansa ruumiin itselleen. Paha keräilijä kuoli yhtäkkiä jouduttuaan ammutuksi takaapäin, ja viitataan siihen, että Jonah Hexin kostonhimoinen henki palasi suojelemaan vaimoaan haudan takaa.

Myöhemmin paljastetaan, että Jonah Hexin lapsenlapsenlapsentytär Virginia "Jinny" Hex peri esi-isänsä poikkeukselliset kyvyt ja liittyi Young Justice ryhmään toimien sankarina.

Jonah Hex oli mukana Crisis of the Infinite Earths tarinassa, jossa hänet tuotiin monen muun sankarin kanssa taistelemaan Monitoria vastaan. Jonah Hex taisteli Shadow Demoneja vastaan ​​yhdessä Bat Lashin, Kyborgin, Firebrandin, John Stewartin, Johnny Thunderin, Nighthawkin, Psimonin ja Scalphunterin kanssa. Alexander Luthor Jr. ja Harbinger kokosivat useiden maiden sankarit keskustelemaan strategiasta, ja Hex oli läsnä väkijoukossa todistamassa Pariahin varoituksia.

Jonah Hex on monella aikajanalla tavannut Batmanin ja taistellut häntä vastaan. Superman/Batman #16 -tarinassa Hex voitti Batmanin käsitaistelussa (vaikka Batman oli haavoittunut raskaasti eikä pystynyt taistelemaan takaisin tavanomaisella kyvyllään). Batman: The Return of Bruce Wayne -tarinassa Hex ja Batman kohtaavat välienselvittelyssä. Vaikka hänellä on kokemusta pyssymiesten aseistariisumisesta batarangeillaan, Hex tyrmäsi Batmanin silti, ja Hex ampuu häntä vatsaan. Batman kuitenkin kärsi tuolloin muistinmenetyksestä, ja hänellä ei ollut suurinta osaa taidoistaan, mukaan lukien kädestä silmään -koordinaatio.

Jonah Hex muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jonah Hex Batman-sarjassa vuonna 1995.

Hex on esiintynyt harvemmin televisiossa ja teki varsinaisesti ensimmäisen esiintymisensä vuonna 1995 animaatiosarjassa Batman. Jaksossa "Showdown" Hexin menneisyys kerrottiin hieman eri lailla sarjakuvaan nähden. Hänen isänsä oli alkoholisti ja äiti tanssityttö. Hexin isä myi hänet lapsityöntekijäksi kaivamaan kaivoksia. Työn parissa hänen kasvonsa arpeutui sieppaajien johdosta, joiden rikoksien myötä Hex sai syyt niskoilleen. Hän kuitenkin pakeni kaivoksilta aloittaakseen oman elämänsä. Pian Hex huomasi olevansa luonnonlahjakas ampuja ja päätti ryhtyä palkkionmetsästäjäksi. Sittemmin hän muun muassa jahtasi Ra's al Ghulin poikaa Arkady Duvallia 1800-luvulla. Sarjassa hahmon äänenä oli Bill McKinney.

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jonah Hex Justice League Unlimitedissa vuonna 2005.

Hex esiintyi Justice League Unlimitedissa vuonna 2005 jaksossa "The Once and Future Thing, Part 1: Weird Western Tales". Hän lähinnä auttoi muiden 1870-luvun sankareiden kanssa Batmania, Ihmenaista ja Vihreää Lyhtyä saamaan aikamatkustajarikollisen David Clintonin kiinni. Jonah Hexin äänenä toimi Adam Baldwin.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonah Hex esiintyi vierailevana hahmona Batman – pelottomat -animaatiosarjassa. Hän teki sarjassa ensiesiintymisensä jakson "Return of the Fearsome Fangs" alussa nähdyssä lyhytanimaatiossa 20. helmikuuta 2009. Hahmon äänenä toimi Phil Morris.

Jaksossa lännen ajan Royal Flush Gang yritti tappaa hänet, mutta Batmanin avustuksella säilyi hengissä. Kiitokseksi hän antaa Batmanille kultaisen kolikon. Toisen kerran Hex esiintyi "Duel of the Double Crossers", jossa hänellä oli isompi rooli. Hex toimi jaksossa tuttuun tapaan palkkionmetsästäjänä ja sieppasi Mongulille erinäisiä sotureita hänen sotamaailmaansa. Lopulta Hex sai tehtäväkseen napata Batman, jossa hän myös onnistui. Sittemmin Hex auttoi Batmania karkaamaan taisteluareenalta ja vapauttamaan kaikki sieppaamansa soturit. Prosessin aikana Mongul oli kuitenkin kytkenyt pääkonsolin aikakoneeseensa, jonka tuhottua myös aikakone tuhoutuisi. Hex antoi Batmanille suostumuksensa tuhota konsoli, jotta vangit vapautuisivat. Hex jäi elämään 2000-luvulle, eikä näin voinut vielä palata omaan aikaansa.

Justice League Action

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonah Hex esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action jaksossa "All Aboard the Space Train", jossa häntä ääninäytteli Trevor Devall. Tämä versio oli jäädytetty Kalliovuorten piilossa olevaan jäälohkoon, kunnes Oikeuden Puolustajat saivat hänet takaisin nykyhetkeen. Autettuaan Liigaa ja Space Cabbieta voittamaan Kanjar Ron, Hex päättää jäädä autioituneelle planeetalle hevosen kaltaisen alienin kanssa.

DC Showcase: Jonah Hex

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jonah Hex nimikko lyhytanimaatiossaan.

Thomas Jane ääninäytteli Jonah Hexiä lyhytanimaatioelokuvassa DC Showcase: Jonah Hex, joka julkaistiin 27. heinäkuuta 2010 suoraan DVD:lle.

Elokuvassa Hex etsi 500 dollarin arvoista Red nimistä lainsuojatonta. Hän saapui erääseen saluunaan, jossa hän tiedusteli baarimikolta miehestä, mutta ilman tulosta. Pian viereen saapui eräs nuori nainen, joka pyysi palvelusta saada rahaa päästäkseen kaupungista pois mikäli hän kertoisi jotain Hexin etsimästä miehestä. Hex antoi rahat ja nainen kertoi nähneensä miehen Lorrainen kanssa, joka houkuttelee varakkaimmat miehet yläkerran huoneeseensa ja tappaa ne. Hex päättää houkutella naisen esiin tarjoamalla kaikille ilmaiset juomat, jonka myötä Lorraine saapuu paikalle houkuttelemaan Hexin yläkertaan. Hex saapuu yläkertaan ja utelee naiselta mikäli tämä tietäisi jotain kuolleesta miehestä. Lorraine väittää ettei tiedä mitään, mutta samassa yrittää ampua Hexin, joka osasi odottaa tilannetta ja heitti hattunsa naisen päälle hämäyksenä, jonka myötä hän sai lyötyä naisen tajuttomaksi. Samassa paikalle ilmestyvät kaksi Lorrainen kätyriä, jotka yrittävät tappaa Hexin. Hex onnistui kuitenkin ampumaan aseellisen roiston, mutta joutuu hetken tappelemaan nyrkein kirveen kanssa riehuvaa ja kookkaampaa miestä vastaan. Hex onnistuu lopulta lyömään miehen ja pudottaa hänet yläkerrasta alas baaripöydän päälle. Samassa baarimikko yrittää ampua Hexin, mutta antisankari onnistuu tarkemmin ja ampuu baarimikon. Palattuaan takaisin Lorraine on jo tajuissaan ja Hex käskee naista aseella uhaten kertomaan Redin olinpaikan. Nainen vie hänet hylättyyn kaivokseen, jonne hän on kerännyt kaikki tappamansa miehet erääseen onkaloon. Molemmat laskeutuvat köyden varassa maanalaiseen koloon, josta Hex raahaa Redin ruumiin ylös ja jättää Lorrainen muiden ruumiiden kanssa.

Näytelmäelokuvasta oli puhuttu 1970-luvun lopulta lähtien, mutta tuloksetta. Vuonna 2008 kuitenkin ilmoitettiin elokuvan saavan ensi-iltansa vuonna 2010 Mark Neveldinen ohjaamana. Nimikkoelokuvassaan Jonah Hex hahmoa näyttelee Josh Brolin. Hex yllättäen pettää yksikkönsä komentajan Quentin Turnbullin pelastaakseen sairaalan ja tappaa samalla Turnbullin pojan. Tämän johdosta Turnbull kostaa Hexille polttamalla hänen talonsa. Palon aikana kuolevat Hexin vaimo ja poika. Samalla Turnbull tekee polttomerkinnän Hexin naamaan ja jätti hänet kuolemaisilleen.

Päiviä myöhemmin intiaanit löytävät Hexin ja elvyttävät hänet mystisillä voimilla. Tämän seurauksena Hexillä on kyky kommunikoida kuolleiden kanssa, sillä hänen maallisen läsnäolonsa lisäksi, Hex huomataan tuonelassa. Kuultuaan Turnbullin kuolleen hotellipalossa hän ryhtyy palkkionmetsästäjäksi. Myöhemmin huhu osoittautuu vääräksi, kun Turnbull onkin elossa ja kokoamassa armeijaansa käynnistääkseen sodan. Tämän johdosta Yhdysvaltain armeija tekee Hexille tarjouksen. Mikäli hän etsisi käsiinsä ja nappaisi vaarallisen Turnbullin, Hex saisi vapautuksen etsintäkuulutuksestaan.

Jonah Hex esiintyi Legends of Tomorrow sarjassa, jossa häntä esitti Johnathon Schaech. Tämä versio hahmosta oli Rip Hunterin ystävä ja säännöllinen Legendsien liittolainen.

Jonah Hexiä näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1995 Bill McKinney Batman
2005 Adam Baldwin Justice League Unlimited
2009 Phil Morris Batman – pelottomat
2010 Jim Cummings Jonah Hex: Motion Comics
2010 Josh Brolin Jonah Hex
2010 Thomas Jane DC Showcase: Jonah Hex
  1. Jonah Hex nro 50
  2. Jonah Hex nro 7

Suomennettuja albumeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Jonah Hex: Hurja länsi. Kirjoittajat: John Albano, Michael Fleischer, Arnold Drake. Taide: Tony DeZuñiga. Suomentaja: Moog Konttinen. Toimittaja: Asko Alanen. Tarinat ilmestyneet aiemmin Hurja länsi- ja Tomahawk-lehdissä. Tampere: Egmont, 2006. ISBN 978-952-469-622-7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]