Mongul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mongul
Luoja(t) Len Wein ja Jim Starlin
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen DC Comics presents#27 (marraskuu 1980)
Henkilötiedot
Status (I) kuollut
(II) aktiivinen
Pituus 244 cm
Paino 510 kg
Ryhmäsidokset (II) Suicide Squad
Edelliset ryhmäsidokset (I) Sotamaailma
Henkilöllisyydet (I) Sotamaailman herra
Voimat Yliluonnollinen voima, nopeus ja kehittynyt haarniska
Suhteet
Sukulaiset Mongul Juniori (poika)
Mongal (tytär)

Mongul on DC Comicsin -universumissa esiintyvä avaruusolio ja superroisto ja supersankari Teräsmiehen vihollinen. Mongul teki ensiesiintymisensä DC Comics presents -lehden sarjoissa ja todellinen tunnettu esiintyminen oli Superman Annualin numerossa 11. Mongul esiintyi myös ensi kerran animaationa sarjassa Justice League.

Mongul oli tyrannijohtaja Sotamaailmassa, joka oli keinotekoinen satelliitti. Mongul kulki ympäri galaksia ja sieppasi orjia Sotamaailman gladiaattorimaiselle taisteluareenalle. Teräsmies joutui Sotamaailmaan, kun eräs orja-alus kaappasi hänet. Mongul laittoi myös Teräsmiehen taistelemaan Sotamaailman parhaimmistoon kuuluvaa taistelijaa Draagaa vastaan. Teräsmies voittaa Draagan, mutta kieltäytyy tappamasta häntä, jolloin Mongul päättää taistella itse Teräsmiestä vastaan[1]. Hän käytti apunaan jalokiviä, joiden avulla Mongul kykeni saamaan yliotteen Teräsmiehestä, mutta Cleric teleporttasi Teräsmiehen pois taistelusta[2]. Tämän jälkeen Sotamaailman asuttomat alkoivat kapinoida vihattua hallitsijaansa vastaan. Myöhemmin Draaga kykeni kukistamaan Mongulin saatuaan selville hallitsijansa jalokivien heikkouden. Draagasta tuli näin Sotamaailman uusi hallitsija ja Mongul joutui pakenemaan vannoen samalla kostoa[3].

Mongul pakeni pienelle planeetalle, jonka hän kykeni valloittamaan pienen kannattajajoukkonsa sekä Sotamaailman teknologian avulla. Samalla planeetalla Mongul tapasi Hank Henshawin, Kyborgi Teräsmiehen, joka tunnisti Mongulin vihan Teräsmiestä kohtaan. Kyborgi Teräsmies lupasi Mongulille uuden Sotamaailman hallittavaksi, mutta hän ei ollut vielä valmis siihen, joten Kyborgi Teräsmies pakotti Mongulin palvelukseensa[4]. Hän otti suuren aluksen ja suuntasi kohti maaplaneettaa saapuen Coast Cityyn, jossa Mongul aiheutti verilöylyn tappaen 77 000 ihmistä. Seuraavaksi hän lähetti työläisiä aluksestaan rakentamaan itselleen pääkaupunkia. Samalla Mongul odotti sopivaa tilaisuutta pettää Kyborgi Teräsmies, joka tuleekin, kun ohjushyökkäys Metropolisiin epäonnistuu juuri kuolleista heränneen Teräsmiehen, Teräksen ja Teräspojan ansiosta. Mongul käski joukkojaan toteuttamaan varasuunnitelman, samalla kun hän itse otteli Teräsmiestä ja Terästä vastaan Metropolisin keskustassa. Kyborgi Teräsmiehen saapuessa paikalle hän saa vastaansa Teräksen, joka kykenee pysäyttämään moottorin, jonka avulla maapallo voisi siirtyä pois kiertoradaltaan ja tuhoutua, mikäli moottori käynnistyisi. Teräs onnistuu lopulta pysäyttämään sen, samalla kun voimaton Teräsmies ja Terästyttö taistelevat Mongulia vastaan. He eivät kuitenkaan kykene päihittämään Mongulia, joka nujertaa kaksikon hyvin nopeasti. Kyborgi Teräsmies tietää Mongulin pettäneen hänet ja päästää Vihreän Lyhdyn (Hal Jordan) kaupunkiin päästäkseen Mongulista eroon[5]. Vihreä Lyhty hyökkää nopeasti Mongulin kimppuun, mutta ei kykene käyttämään voimasormustaan tässä apuna. Vihreä Lyhty kykenee siitä huolimatta voittamaan Mongulin ja lähettää tämän vankilaan.

Vankilassa Mongul osoittautuu hankalaksi vangiksi ja onnistuu karkaamaan vankilassa puhjenneen mellakan ansiosta. Hautoessaan kostoa Vihreälle Lyhdylle Mongul matkaa kohti Yhdysvaltojen Länsi-rannikkoa välittämättä siitä, että Hal Jordan ei ole enää se Vihreä Lyhty, joka päihitti hänet. Mongul taistelee uutta Vihreää Lyhtyä Kyle Rayneria vastaan ja yllättyy täysin, kun tämän voimasormus kykenee vahingoittamaan häntä. Teräsmiehen avulla Vihreä Lyhty kykenee voittamaan Mongulin ja palauttamaan hänet takaisin vankilaan[6]. Karattuaan uudestaan vankilasta Mongul päättää vain lähteä pois maapallolta, mutta tällä kertaa Salama pysäyttää hänet[7]. Mongul jää jumiin maapallolle josta hän on raivoissaan. Mongul saa kuitenkin tarjouksen poistua maapallolta, kun paholainen nimeltä Neron tarjoaa hänelle suurta voimaa ja mahdollisuutta todelliseen menestykseen. Mongul kuitenkin raivostui tarjouksesta, koska ymmärsi sen perusteella olevansa epäonnistuja. Mongul hyökkäsi paholaisen kimppuun, mutta kuoli kuitenkin sen käsittelyssä. Tämän jälkeen Mongulin poika, Mongul Junior otti tämän paikan uutena Mongulina.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongul esiintyi ensi kerran animaatiossa helmikuussa 2002 Justice League -animaatiosarjassa ja myöhemmin myös Justice League Unlimitedissa.

Mongulin äänenä toimi Eric Roberts.

Ensimmäisessä kaksiosaisessa jaksossaan "Warworld" hänet oli kuvailtu ja esitetty juuri kuten sarjakuvissa. Hän oli Sotamaailman hallitsija, joka pakotti orjia taistelemaan toisiaan vastaan. Mongulilla oli myös suuri lasertykki, jonka avulla hän tuhoaisi orjan kotiplaneetan mikäli tämä ei suostuisi taistelemaan. Teräsmiehen joutuessa Sotamaailmaan yhdessä Marsilaisen ihmismetsästäjän kanssa heistä marsilainen onnistuu pakenemaan ja Teräsmies kaapataan Sotamaailman taisteluareenalle. Teräsmies ei aluksi suostu taistelemaan, mutta pian jouduttuaan areenalle hän saa vastaansa pitkään mestarina olleen Draagan. Teräsmies päihittää Draagan, mutta ei suostu tappamaan häntä, joka saa Mongulin raivostumaan. Mongul ehdottaa Teräsmiehelle ottelevansa tätä vastaan ja mikäli hän häviäisi Teräsmiehelle Mongul tuhoaisi Draagan kotiplaneetan. Oikeuden Puolustajat saapuivat myös paikalle löydettyään Sotamaailman ja onnistuivat pysäyttämään suuren lasertykin marsilaisen ihmismetsästäjän ansiosta. Samalla Teräsmies päihitti Mongulin ja antoi Draagan viimeistellä voittonsa, jonka myötä he kehottivat Draagan tulemista uudeksi johtajaksi.

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongul palasi vielä Justice League Unlimitedissa, jolloin Teräsmies vietti syntymäpäiväänsä. Hän lähetti hänelle salakavalasti kasvin nimeltä Musta-armo. Se oli ulkoavaruudesta tullut kasvi, joka kykeni kiinnittämään itsensä henkilöön ja antaa heidän elää syvimmän unelmansa unta. Batman ja Ihmenainen saapuivat paikalle ja joutuivat saman tien taistelemaan Mongulia vastaan. Ihmenainen yritti päihittää Mongulia, kun sillä välin Batman yritti irrottaa kasvia Teräsmiehestä. Ihmenaisesta ei ollut vastusta Mongulille, joka pian sai ärsyyntyneen Teräsmiehen vastaansa Batmanin onnistuessa irrottamaan kasvin hänestä. Teräsmies tappeli Mongulia vastaan tunteet pinnassa, joka oli aiheuttaa hänelle kohtalokkaan seurauksen, mutta Ihmenainen heitti Mongulin päälle tämän itse antaman kasvin. Se lähetti Mongulin omaan iloiseen fantasiamaailmaan.

Justice League Action

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongul esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action jaksossa "Galaxy Jest", jossa häntä ääninäytteli John DiMaggio. Jaksossa Mongul sieppaa Jokerin Sotamaailmaan ja pakottaa tämän esiintymään yleisölle. Jokeri saa yleisön nauramaan hänen käytettyä sähköistettyä käsisuristintaan Monguliin, mistä Mongul raivostuu ja yrittää heittää Jokerin avaruuteen, mutta Teräsmies estää tämän ja pelastaa Jokerin ja taistelee Mongulia vastaan voitokkaasti. Myöhemmin Teräsmies ohjasi Jokerin vapauttaman jokerikaasun Sotamaailmaan saaden kaikki läsnäolleet nauramaan Mongul mukaanlukien.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongul esiintyi animaatiosarjassa Batman – pelottomat, jossa häntä ääninäytteli Gary Anthony Williams. Sarjassa Mongul pitää gladiaattoriotteluita Sotamaailmassa ja on pakottanut aikasiirtymään joutuneen Jonah Hexin etsimään hänelle kilpailijoita sisarensa Mongalin mestareita vastaan. Kun Hex tuo Batmanin Sotamaailmaan, he päättävät yhdessä vapauttaa muut vangit ja kukistavat sisarukset.

Young Justice

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongul esiintyi animaatiosarjassa Young Justice jaksoissa "War" ja "The Hunt", joissa häntä ääninäytteli Keith David.

Superman/Batman: Public Enemies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongulilla oli pieni rooli vuonna 2009 elokuvassa Superman/Batman: Public Enemies, jossa se oli yhdessä Solomon Grundyn kanssa Gorilla Groddin mielenhallinnassa. Hän taisteli Teräsmiestä vastaan, mutta ei kyennyt voittamaan häntä.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2002, 2004 Eric Roberts Justice League
Justice League Unlimited
2006 Todd Williams Superman Returns
2009 Gary Anthony Williams Batman: The Brave and the Bold
2009 Bruce Timm Superman/Batman: Public Enemies
2013 Keith David Young Justice
  1. Action Comics Annual #2
  2. Superman #32
  3. The Adventures of Superman #455
  4. Superman #81
  5. Superman: The Man of Steel #26
  6. Green Lantern Vol. 3 #52-53
  7. Flash Vol. 2 #102