All-Star Superman (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
All-Star Superman
Ohjaaja Sam Liu
Käsikirjoittaja Dwayne McDuffie
Perustuu All-Star Superman (sarjakuva)
Tuottaja Bruce Timm
Säveltäjä Christopher Drake
Leikkaaja Margaret Hou
Pääosat James Denton
Christina Hendricks
Anthony LaPaglia
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Animation
Levittäjä Warner Bros. Home Entertainment
Ensi-ilta 22. helmikuuta 2011
Kesto 76 min
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 3 500 000 USD
Tuotto 4 165 984 USD[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

All-Star Superman on vuonna 2011 suoraan DVD:lle julkaistu animaatioelokuva. Se perustuu Grant Morrisonin ja Frank Quitelyn tekemään DC Comicsin 12-osaiseen All-Star Superman sarjakuvaan, jossa Teräsmies tekee kuolemaa Luthorin huijattua häntä omaksumaan liikaa auringon sädettä, jonka myötä hänen solurakenteensa on hajoamassa. Teräsmies päättää saavuttaa jäljellä olevan vuoden aikana pyrkimänsä tehtävät, kuten pelastaa eräs planeetta, opettaa Luthorille ihmisyydestä ja antaa Lois Lanelle päiväksi hänen supervoimansa.

Elokuvan ohjaa Sam Liu ja käsikirjoituksesta vastaa Dwayne McDuffie. Pääosassa ääninäyttelevät muun muassa James Denton, Christina Hendricks ja Anthony LaPaglia.[2]

All-Star Superman on kymmenes peräkkäinen elokuva Warner Premieren ja Warner Bros. Animationin tuottamista DC universumin alkuperäisistä animaatioelokuvista[3], jonka aloitti Superman: Doomsday vuonna 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tohtori Leo Quintum ja hänen PROJECT ryhmänsä ovat matkalla avaruudessa tutkimaan aurinkoa, mutta kesken matkan eräs aluksen miehistöstä osoittautuukin olevan Lex Luthorin geneettisesti luotu klooni ja samalla kävelevä aikapommi. Teräsmies ennättää kuitenkin paikalle pelastamaan miehistön ja lähettää kloonin aurinkoon. Taistelun aikana hän kuitenkin saa yliannostuksen auringon säteilystä, joka lisää Teräsmiehen voimia ja antaa uusia kykyjä, mutta vähitellen tappaa hänet kuin syöpä. Luthor paljastuu olleen koko juonittelun takana työskennellessään kenraali Sam Lanelle. Clark Kentin julkaiseman uutisen myötä Luthor saa kuolemantuomion ja joutuu kärsimään sitä usean viikon ajan vankilassa.

Teräsmies päättää olla kertomatta maailmalle tekevänsä kuolemaa ja päättää tehdä viimeiset hyvät tekonsa ihmiskunnalle ja muille olennoille. Aluksi hän paljastaa salaisen henkilöllisyytensä Lois Lanelle, jonka kanssa hän haluaa viettää lopun aikaa. Teräsmies vie Loisin yksinäisyyden linnakkeeseensa, jossa hän esittelee linnakkeensa. Samalla Teräsmies antaa Loisille syntymäpäivälahjaksi häntä varten räätälöidyn asun ja seerumin, joka sisältää samat supervoimat, kuten Teräsmiehellä 24 tunnin ajaksi, mutta ilman heikkouksia punaiselle auringolle ja kryptoniitille. Kaksikko lähtee viettämään aikaa Metropolisiin Loisin uusilla voimilla. Matkalla he kohtaavat Samsonin ja Atlasin, jotka estivät juuri Krullien hyökkäyksen Metropolisin kaduilla. Sankari kaksikko yrittää vietellä itselleen Loisin, joka vain huvin vuoksi kuuntelee miesten uhoiluja. Samson antaa Loisille varastetun jalokivikaulakorun, jonka hän myöhemmin myöntää varastaneensa Ultra-Sphinxiltä. Hetkeä myöhemmin Ultra-Sphinx saapuu paikalle ja vie Loisin energiakentän sisälle panttivangiksi ja vaatii Teräsmieheltä vastausta vastaamattomaan kysymykseen. Vastattuaan oikein Lois jäi henkiin ja Ultra-Sphinx sai jalokivensä takaisin. Samalla Teräsmies päättää päästä eroon Samsonista ja Atlasista haastamalla heidät kädenvääntöön. Voitettuaan molemmat yhellä kertaa Teräsmies jatkaa iltaansa Loisin kanssa. Supervoimien hiipuessa pois Teräsmies vieä Loisin takaisin kotiin.

Myöhemmin Teräsmies tapaa Clark Kentin roolissa Lex Luthorin yksityishaastattelun merkeissä Strykerin saarella sijaitsevassa vankilassa. Kierreltyään Luthorin kanssa pitkin vankilaan haastattelun merkeissä he ohittavat Parasiitin vankilan, joka huomaa Clarkin Teräsmiehen energian ja murtautuu vapaaksi sellistään jahdatakseen Clarkia. Luthorin tietämättä Parasiitti jahtaa Clarkia ja kaksikko pakenee vartijoiden kanssa vankilan ruokalaan, jossa Parasiitti imee useiden vankien ja vartijoiden energiat. Clark auttaa Luthorin tietämättä kaksikkoa pakenemaan Parasiitilta, jonka päätteeksi Luthor vie Clarkin turvaan salareittiään pitkin. Reitin päässä hänen veljentyttärensä Nasthalthia auttaa Clarkin turvaan vesiteitse.

Lois Lane ja Teräsmies.

Teräsmiehen viedessä Kandor kaupungin uudelle planeetalle turvaan hän paljastaa Loisille tekevänsä kuolemaa ja siksi tekee nämä viimeiset tekonsa. Teräsmies palaa Maahan kaksi kuukautta myöhemmin, vaikka oletti palaavansa noin kolme viikkoa myöhemmin. Sillä välin Metropolis on saanut uuden ilmeen, kun kaksi kryptonilaista Bar-El ja Lilo ovat vallanneet kaupungin ja rakentaneet sen muistuttamaan enemmän Kryptonia. Teräsmies on aluksi iloinen nähdessään hänen alkuperäiskansaansa, mutta huomaa pian kaksikolla olevan vain valta mielessä, kuin Maan asukkaiden hyvinvointi. Bar-El ja Lilo kuitenkin yhtäkkiä alkavat heikentyä ja menettävät auringon säteiden tuomat supervoimat. Teräsmies kertoo heidän altistuneen reitillään Maahan Kryptonin rippeisiin, jotka olivat kyllästettyjä kryptoniitillä. Vihamielisyydestä Teräsmiestä kohtaan huolimatta supersankari päättää pelastaa kaksikon ja lähettää heidät varjovyöhykkeelle, jotta he selviytyisivät hengissä siihen asti kunnes hän löytäisi parannuskeinon.

Lähestyessään loppuaan Teräsmies viimeistelee päiväkirjaansa viimeisistä hetkistään. Samalla Luthor on joutumassa teloitettavaksi sähtötuolin kautta. Hän kuitenkin onnistuu huijaamaan vartijaa, joka tietämättään antaa hänelle virkistävän juoman sijasta samaa seerumia, joka antoi Loisille supervoimat 24 tunnin ajaksi. Luthor pakenee teloituksestaan ja suuntaa Nasthalthian luolaan, jossa hän viimeistelee suunnitelmansa. Teräsmies saa päiväkirjansa valmiiksi ja saa kuulla yhdeltä roboteistaan Luthorin tehneen yhteistyötä Solarisin kanssa, joka muutti auringon keltaiset säteen punaisiksi. Teräsmies pukee ylleen erikoisasun ja matkaa palvelija robottiensa kanssa tuhoamaan Solarisin, tyrannitähtitietokoneen. Luthorin tietämättä Solaris huijasi häntä ja väärensi auringon muuttumaan siniseksi. Teräsmiehen tuhottua Solarisin Sun-Eaterin osittaisella avustuksella.

Teräsmies palaa Daily Planetille Clark Kentinä hoiperrellen ja kertoo saaneensa vuosisadan tarinan valmiiksi. Juuri esiteltyään tietokoneellaan kirjoittamansa uutisen hän kaatuu maahan. Työkavereidensa yrittäessä herätellä Clarkia Luthor saapuu paikalle kertomaan olevansa uusi Maan puolustaja ja pelastaja. Lois ja lehden omistaja Perry White eivät kuitenkaan ota kuuleviin korviinsa Luthorin puheita ja syyttävät häntä typeryydestä tehdessään yhteistyötä Solarisin kanssa. Suutuspäissään Luthor yrittää tappaa työntekijät, kunnes Clark tulee tajuihinsa ja ampuu taskustaan ottamallaan painovoima-aseella Luthoria. Tarkoituksenaan hänellä oli muuttaa aikaa kulumaan nopeammin Luthorissa, jotta hän menettäisi voimansa nopeammin. Juuri ennen voimiensa ehtymistä Luthor näkee maailman, kuten Teräsmies näkee sen. Teräsmiehen kehon alkaessa muuttua puhtaaksi energiaksi hän pelastaa Maan viimeisen kerran lentämällä siniseksi muuttuneen auringon luokse pelastaakseen maailman viimeisen kerran.

Vuotta myöhemmin Teräsmiehelle pidetään Metropolisissa muistotilaisuus. Lois ei aio osallistua vaan kertoo Jimmylle Teräsmiehen vielä palaavan ollessaan vain korjaamassa aurinkoa. Illemmalla tohtori Quintum vierailee Luthorin luona vankilassa, joka katuu tekosiaan koettuaan valaistuksen vuotta aiemmin. Hyväksyessään kuolemansa Luthor päättää hyvittää vuosien pahat teonsa antamalla Quintumille muistiinpanojaan, jotka sisältävät kaavakkeen, jolla luoda Teräsmiehen geneettinen rakenne terveen ihmissikiön avulla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Denton  Teräsmies/Clark Kent  
 Christina Hendricks  Lois Lane  
 Anthony LaPaglia  Lex Luthor  
 Edward Asner  Perry White  
 Obba Babatunde  tuomari, Bibliobot  
 Steve Blum  Atlas, kenraali Sam Lane, astronautti #1  
 Linda Cardellini  Nasthalthia  
 Cathy Cavadini  Floral, Cat Grant  
 Frances Conroy  Martha Kent  
 Chris Cox  Lead Agent  
 Alexis Denisof  Dr. Quintum  
 John DiMaggio  Samson, Ultra-Sphinx  
 Robin Atkin Downes  Solaris  
 Michael Gough  Parasiitti  
 Matthew Gray Gubler  Jimmy Olsen  
 Finola Hughes  Lilo  
 Kevin Michael Richardson  Steve Lombard  
 Fred Tatasciore  Krull  
 Arnold Vosloo  Bar-El  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan vastaavan tuottajan Bruce Timmin mukaan elokuvaan ei otettu kaikkia tarinapätkiä sarjakuvista, koska elokuvan piti kestää hieman yli 70 minuuttia, jonka vuoksi heidän piti lyhentää tarinaa. Sarjakuvan piirrostyyli oli liian hankala siirtää animaatioksi, jonka myötä he pyysivät mukaan alkuperäisen sarjakuvan piirtäneen Frank Quitely, jotta elokuvan hahmot saataisiin mahdollisimman lähelle piirtäjän alkuperäistä työtä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. All Star Superman - DVD Sales The Numbers Viitattu 23.8.2011
  2. The Trailer for All-Star Superman SuperHeroHype 23.9.2010 Viitattu 28.9.2010 (englanniksi)
  3. Denton, Hendricks, LaPaglia lend voices to 'All-Star Superman' (exclusive) (Arkistoitu – Internet Archive) The Hollywood Reporter 16.9.2010 Viitattu 28.9.2010 (englanniksi)
  4. CBR TV @ NYCC Bruce Timm Comic Book Resources 28.10.2010 Viitattu 2.11.2010 (englanniksi)