Green Lantern: First Flight

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Green Lantern: First Flight
GreenLanternFirstFlight.jpg
Ohjaaja Lauren Montgomery
Käsikirjoittaja Alan Burnett
Tuottaja Bobbie Page
Bruce Timm
Säveltäjä Robert Kral
Leikkaaja Rob Desales
Pääosat Christopher Meloni
Victor Garber
Tricia Helfer
Michael Madsen
John Larroquette
Kurtwood Smith
William Schallert
Larry Drake
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Animation
Ensi-ilta 28. heinäkuuta 2009
Kesto 77 min
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 3 500 000 dollaria (arvioitu)
Tuotto 6 160 330 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Green Lantern: First Flight on vuonna 2009 suoraan DVD:lle julkaistu animaatioelokuva, joka perustuu DC Comicsin sarjakuvasankariin Hal Jordaniin. Se sijoittuu ulkoavaruuteen, kun nuori koelentäjä Hal Jordan saa voimasormuksen kuolleelta Abin Surilta ja pääsee kokeneen Vihreä Lyhdyn Sinestron oppipojaksi. Myöhemmin Jordan huomaa kokeneen Sinestron olevan mukana itse johtamassaan salaliitossa, mikä yrittää päästä eroon Vihreän Lyhdyn joukosta. Jordanin on kyettävä hallitsemaan uudet supervoimansa voittaakseen pahuuden.

Elokuvan ohjasi Lauren Montgomery ja pääosassa ääninäyttelevät Christopher Meloni, Victor Garber, Michael Madsen ja Tricia Helfer.[2]

Elokuva on viides peräkkäinen animaatioelokuva Warner Premieren ja Warner Bros. Animationin tuottamista DC universumin alkuperäisistä animaatioelokuvista, jonka aloitti Superman: Doomsday vuonna 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Maaplaneetalle iskeytynyt Abin Sur lähettää voimasormuksensa etsimään seuraavaa sormuksen arvoista kantajaa. Se sieppaa nuoren koelentäjän Hal Jordan kesken simulaatioharjoituksen ja tuo Abin Surin luokse. Jordan huomaa pahasti haavoittuneen olennon ja rientää auttamaan, mutta Sur ei hyväksy tätä tietäessään pian kuolevansa verenhukkaan. Hän antaa voimasormuksen Jordanille ja käskee tätä käyttämään sitä viisaasti, sillä hän on nyt Vihreä Lyhty. Jordan ei kuitenkaan aivan heti ymmärrä mitä on juuri tapahtunut. Hän palaa takaisin lentotukikohtaansa uusien kykyjensä avulla tuoden mukanaan lentosimulaation. Ihmisten huomatessa tämän kummallisen vihreää hohtavan miehen lentämässä taivaalla heidän mielenkiintonsa herää. Paikalle saapuessa he huomaavat, kun Jordan ilmestyy simulaation sisältä ihmeissään.

Myöhemmin myöhään illalla Jordan on totutellut elämään uusien voimiensa kanssa ja kertoo Carol Ferrisille pitävänsä hetken taukoa lentämisestä. Pian hänen kimppuunsa hyökkää joukko Vihreitä Lyhtyjä, ja tappelun keskeyttää Sinestro. Hän kutsuu Jordanin matkaansa muiden Lyhtyjen kanssa Oa-planeetalle, jossa Jordan joutuu sormuksen voimalähteen ja vihreän lyhtyjen luojien, vartijoiden eteen. He kyseenalaistavat Jordanin sopivuuden voimasormuksen kantajaksi, sillä heidän mielestään ihmiset ovat muun muassa epäluotettavia. Yksi vartijoista kuitenkin huomioi ettei sormus olisi valinnut Jordania uudeksi kantajaksi mikäli hän ei olisi sen arvoinen. Sinestro ehdottaa ottavansa Jordanin oppipojakseen ja päättäisi siten onko hänestä Vihreäksi Lyhdyksi. Sinestro esittelee Jordanille Oa-planeettaa sekä heidän keskusvoimanlähteensä. Samalla hän kertoo ihailevansa ihmisten sisukkuutta ja auktoriteettien kyseenalaistamista.

Pian Sinestro kertoo Jordanille heidän ensimmäisen tehtävänsä olevan lähteä jahtaamaan Abin Surin murhaajaa Cuchia. Kaksikko matkaa erääseen yökerhoon, jossa Sinestro kuulustelee muutamia olentoja. Hänen mielestään Labella tietää missä Cuch on, ja hän kuulustelee tätä väkivaltaisesti. Jordan katsoo tämän olevan turhan väkivaltaista ja keskeyttää Sinestron uhkailut ampumalla eräänlaista mielihyvää aivoille aiheuttavan lasipallon. Samassa koko yökerho hiljenee ja Cuch ilmestyy paikalle, mutta pakenee huomatessaan Sinestron. Koko yökerho alkaa ampua kahta Vihreää Lyhtyä. Sinestro kertoo Jordanille lähtevänsä Cuchin perään. Hänen takaa-ajonsa päättyy kun Cuch pääsee likajärven kautta karkuun toiselle puolelle viemäriputkistoon. Sillä välin kaikki olennot olettavat päässeensä eroon Jordanista pommin avulla, mutta eivät tiedä Jordanin vain jatkaneen matkaa pitkin likaviemäriä. Pian hän törmää Cuchiin, jonka Jordan saa napattua kiinni pienen tappelun jälkeen. Sinestron saapuessa paikalle hän ryhtyy saarnaamaan uhkailevasti Jordanille siitä, että tämä käyttäytyi häntä kohtaan epäkunnioittavasti yökerholla. Sinestron mielestä rikollisia pitää pelotella ja iskeä kovemmin kuin he. Samalla hän kertoo olevansa kyllästynyt Vartijoiden tapaan käyttää kenties universumin voimakkainta voimanlähdettä ja pitää Vihreitä Lyhtyjä lähinnä kuvaannollisesti roskien siivoojana. Sinestron unelmana olisi luoda uudenlainen järjestelmä, jossa järjestys vallitsisi koko universumissa ja kaikki rikolliset olisi poistettu. Muiden lyhtyjen saapuessa paikalle Sinestro vie Cuchin takaisin oa-planeetalle kuulusteltavaksi.

Sinestro saarnaa uhkaavasti Hal Jordanille.

Sinestron kuulustelu osoittautuu turhan väkivaltaiseksi, ja Vartijat kutsuvat hänet puhutteluun ryhmän kokouksensa jälkeen. Vartijoiden mielestä oli tarpeetonta tappaa Cuch, joka Sinestron mielestä ei suostunut puhumaan tarpeeksi. Vartijat kertovat myös hoitavansa seuraavan kuulustelun itse, kun Sinestro joukkoineen yrittävät saada Kanjar Ron kiinni. Saavuttuaan Kanjar Ron piilopaikkaan hän huomaa Vihreiden Lyhtyjen saapuneen paikalle ja ottaa telepaattisesti yhteyttä Sinestroon, joka vastaa kutsuun. Hän ihmettelee Sinestron tekemisiä, joka puolestaan kyselee keltaisen elementin olinpaikkaa, jota Kanjar Ro ei suostu kertomaan, mutta kertoo sen olevan Weaponerseilla. Kaksikko sopii tapaamisensa, jonka myötä molemmat saavat haluamansa osan. Kanjar Ro pakenee paikalta käyttäen näkymättömyyslaitettaan. Vartiointi hommiin jätetty Jordan huomaa jotain epäilyttävää ja ryhtyy tutkimaan tilannetta huomatakseen Kanjar Ron kätyreiden lymyilevän piilossa. Hän joutuu kätyreiden kanssa tappeluun samalla, kun Kanjar Ro pakenee aluksellaan apurinsa kanssa. Sinestro on raivoissaan muiden lyhtyjen toimintatavasta auttaa sivullisia, kun heidän päätehtävänsä on pysäyttää Kanjar Ro. Ryhmä lähtee jahtaamaan hänen alustaan, joista Hal Jordan kykenee ensimmäisenä tunkeutumaan aluksen sisälle. Sillä päästyään Jordan joutuu tappelemaan Kanjar Ron kätyriä vastaan, jonka voitettua hän yrittää yllättää Kanjar Ron ohjaamosta. Tilanne kääntyy toisin päin, kun Kanjar Ro iskee Jordanin tajuttomaksi. Hän yrittää tappaa Jordanin, mutta paikalle saapunut Sinestro kieltää häntä tekemästä niin. Kanjar Ro yrittää suostutella olla tappamatta häntä, mutta Sinestro huomaa varasuunnitelmansa toimivan paremmin, kun Tomar Re ja Boodikka saapuvat myös alukseen ja tappaa Kanjar Ron. Sinestro ottaa Kanjar Ron energia valtikkaan ja katoaa paikalta. Tomar Ren ja Boodikkan ilmestyessä paikalle he huomaavat tajuttomana olevan Jordanin ja hänen edessään kuolleena makaavan Kanjar Ron.

Ryhmä palaa takaisin Oa-planeetalle, jossa Vartijat kuulustelevat Jordania, joka kertoo ettei nähnyt eikä myöskään tappanut Kanjar Rota. Sinestro puolustaa Jordania kertomalla että kyseessä olisi ollut selvä itsepuolustus, jossa Jordan viimeisillä tajunnan hetkillään iski kuolettavasti takaisin. Hetken keskustelun päätteeksi Vartijat päättävät ottaa voimasormuksen pois Jordanilta, jota Kilowog pitää hallussaan siihen asti kunnes Vartijat ovat päättäneet uuden seuraajan. Jordan viedään vankilaan, jossa häntä tulevat tapaamaan Boodikka ja Kilowog. Jordan kertoo Boodikkalle epäilevänsä Sinestron aikeita, sillä hän on huomannut tämän vihaavan Vartijoita. Sillä välin Sinestro on ruumishuoneella kuulustelemassa Kanjar Rota, jolta hän saa viimein tietoonsa keltaisen elementin sijaitsevan Qward-planeetalla. Hetkeä myöhemmin paikalle saapuvat Jordan, Kilowog ja Boodikka, jotka kysyvät Sinestron tekemisiä. Tilanne kuitenkin kääntyy kun Boodikka iskee Sinestroa uhkaavan Kilowogin tajuttomaksi. Sinestro haluaa Jordanin liittyvän järjestöönsä saada haltuun keltaisen elementin, mutta kieltäydyttyään Boodikka yrittää tappaa Jordanin. Sinestro häviää paikalta ja matkaa kohti Qward-planeettaa. Tajuihinsa tullut Kilowog pelastaa Jordanin, mutta Boodikka onnistuu uudelleen lyömään Kilowogin tajuttomaksi ja yrittää uudelleen tappaa Jordanin. Jordan kuitenkin onnistuu piileskelemään ja heittää energiavaltikkaan maahan, minkä jälkeen Boodikka ampuu siihen sormuksellaan. Valtikka muuttuu epävakaaksi ja räjähtää, jonka seurauksena Boodikka lentää katossa oleviin piikkeihin ja kuolee. Pian paikalle saapuvat Arisia ja Tamar Ro, jotka huomaavat tajuttomana olevan Kilowogin ja kuolleen Boodikkan, sekä elossa olevan Jordanin, jonka he ottavat kiinni.

Sinestro on saapunut Oa-planeetalle uuden voimanlähteensä kanssa.

Sillä välin Sinestro on saapunut Qwardiin hakemaan Kanjar Rolle tarkoitettua keltaista elementtiä, jonka eräs Weaponereista johdattaa Sinestron maanalle, jossa heidän rakentamansa voimanlähde on juuri valmis. Yksi heistä antaa Sinestrolle keltaisen voimasormuksen, jonka ainut heikkous on käyttäjä itse. Samalla Weaponerit palaavat takaisin kotiplaneetalleen. Pian Qwardille saapuvat Tomar Ren johtama ryhmä hakemaan Sinestroa, joka kuitenkin tappaa kaikki paikalle saapuneet Vihreät Lyhdyt uudella voimanlähteellään. Samaan aikaan Oa-planeetalla Vartijat odottavat Sinestron saapumista ja hänen selitystään toiminnalleen, kunnes kuolleiden Lyhtyjen sormukset putoavat paikalle ja he huomaavat pian Sinestron ja hänen uuden voimanlähteensä saapuneen paikalle. Sinestro uhmaa Vartijoita ja valittaa heidän typeryydestään käyttää vihreää voimanlähdettä väärin ja julistaa uuden aikakauden alkaneen, jossa valitsisi oikeasti järjestys. Pian syntyy tappelu, kun Vihreät Lyhdyt yrittävät pysäyttää Sinestroa. Samaan aikaan ilman voimia oleva Jordan yrittää saada haltuunsa voimasormusta auttaakseen Lyhtyjä ja pienen vaivan jälkeen hän myös saa sormuksen. Hetkeä myöhemmin keltainen voimanlähde on tuhonnut Oa-planeetan keskusvoimanlähteen ja kaikki Vihreät Lyhdyt menettävät voimansa. Jordan matkaa keskusvoimanlähteen luokse yrittäessään ladata sormuksensa, mutta turhautuu kun mitään tapahdu. Lyötyään turhautuneena hajonneeseen voimanlähteeseen Jordan huomaa halkeamasta hohtavan vihreää energiaa, jonka avulla hän saa ladattua sormuksensa täyteen. Sillä välin Sinestro on saanut muut Oan asukkaat antautumaan ja ottaa heidän voimasormukset tuhoten ne palasiksi.

Hal Jordan valmistautumassa lausumaan Vihreiden Lyhtyjen valan.

Kilowog ei kuitenkaan suostu antamaan sormustaan vapaaehtoisesti, jolloin Sinestro päättää tappaa hänet, mutta tilanne keskeytyy kun Jordan saapuu paikalle hohtaen täysin vihreänä. Kaksikko ryhtyy tappelemaan ja Jordan onnistuu samalla tuhoamaan Sinestron voimanlähteen ja kykenee hetkellisen vaikeuksien jälkeen kukistamaan Sinestron, joka putoaa maankamaralle, jossa Kilowog tallaa Sinestron kädelle tuhoten hänen keltaisen voimasormuksensa.

Lopuksi Vartijoista Appa Ali Apsa pitää puheen koko Oa-planeetan asukeille juuri tapahtuneesta, jossa hän kertoo taistelun aikana löytäneensä yllättäviä käänteitä. Sankarit eivät aina tule sieltä mistä eniten voi odottaa ja viholliset voivat nousta omien keskuudesta. Hän pyytää lopuksi Ganthetia päättämään seremonian, joka kutsuu Jordanin yleisön eteen johdattamaan seuraavan valan lausumisessa "Oli kirkkain päivä tai pimein yö, näkemättä ei jää pahuuden työ! Varokoon pahuus kun työhöni ryhdyn on suunnaton voima Vihreän Lyhdyn".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Christopher Meloni  Hal Jordan / Vihreä Lyhty  
 Victor Garber  Sinestro  
 Tricia Helfer  Boodikka  
 Michael Madsen  Kilowog  
 John Larroquette  Tomar-Re  
 Kurtwood Smith  Kanjar Ro  
 Larry Drake  Ganthet  
 William Schallert  Appa Ali Apsa  
 Malachi Throne  Ranakar  
 Olivia d'Abo  Carol Ferris  
 Richard Green  Cuch  
 Juliet Landau  Labella  
 David L. Lander  Ch'p  
 Richard McGonagle  Abin Sur  
 Rob Paulsen  Aseistajat, kuuluttaja  
 Kath Soucie  Arisia  
 Jim Wise  luutnantti  
 Bruce Timm  ötökkäpoika  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tuottaminen alkoi heti Wonder Woman -elokuvan tultua valmiiksi. Timm kertoi valinneensa Montgomeryn ohjaamaan elokuvaa oltuaan tyytyväinen hänen Wonder Woman elokuvan ohjauksesta. Raskaan aikataulun vuoksi hän ei halunnut rasittaa Montgomerya hahmojen suunnittelulla, eikä myöskään itse ollut halukas suunnittelemaan Vihreän Lyhdyn hahmoja.[3] Timm oli jo aikaisemmin suunnitellut Justice League -sarjassa Vihreitä Lyhtyjä, mutta ei halunnut käyttää samoja piirroksia. Tämän vuoksi hän palkkasi muun muassa The Batmanin parissa työskennelleen José Lópezin, joka suunnitteli lopulta elokuvan kaikki hahmot. Timm kertoi Lópezin piirrostyylin poikkeavan hänen tavastaan suuresti, sillä Lópezin hahmoissa on hivenen animevaikutteisuutta. Elokuvan ohjaajan mukaan he yrittivät myös välttää vihreän värin käyttämistä taustoissa ja sivuhahmoissa, jotta Vihreät Lyhdyt ja niiden voimasormukset erottuisivat selkeämmin. Tämän vuoksi he käyttivät paljon sinistä, punaista ja oranssia taustoissa varjostamaan niitä.

Ääniroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan roolittamisesta vastasi Andrea Romano, joka on työskennellyt DC Comicsiin perustuvissa animaatioissa 1990-luvulta lähtien. Hän valitsi Christopher Melonin elokuvan päärooliin kartoitettuaan aluksi näyttelijöiden ikärajaa verrattuna hahmon ikään. Lisäksi hänen äänensä on Romanon mukaan sopivan vahva ja rehellinen, jota Hal Jordan edustaa. Puolestaan Sinestron rooliin valittu Victor Garber oli Romanolla jo pitkään mielessä. Hän yritti saada näyttelijää jo aikaisemmin Justice Leaguen pariin, jossa samaan aikaan Aliaksessakin näytellyt Carl Lumbly oli mukana. Garberin aikataulu ei vain koskaan suonut tilaisuutta tehdä äänirooleja animaatioihin. Sinestron rooli vaati eleganttia ja koska yleisö ei saisi heti erottaa sen olevan paha. Tämän vuoksi Romano tarvitsi näyttelijän joka kykenisi esittämään hahmoa omahyväisenä ja vahvana paljastamatta omaavansa maailmanvalloitus motiivejaan.

Elokuvan keskeisempien hahmojen jälkeen Romano valitsi hivenen pienempiin rooleihin muun muassa Michael Madsenin esittämään Kilowogia. Koska hahmo on isokokoinen ja älykäs se vaati näyttelijän joka kykenisi kuulostamaan möreältä, isolta ja vahvalta, mutta samaan aikaan viisaalta. Romano ei halunnut näyttelijää, joka kuulostaisi vain isolta tyhmältä kaverilta. Helfer roolitettiin Boodikkan ääneksi, joka tarvitsi älykkään, seksikkään ja samalla vahvan naisäänen.

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tarina oli kenties suurin pulma, sillä he kertoivat jo aikaisemmin Hal Jordanin alkuperätarinan Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama elokuvassa, eivät näin katsoneet järkeväksi kertoa samaa tarinaa uudestaan. Käsikirjoituksesta vastannut Alan Burnett kehitti idean luoda elokuvalle Training Day tyylisen juonen, jossa Denzel Washingtonin näyttelemä Alonzo Harris toimisi Sinestrona ja Ethan Hawke näyttelemä Jake Hoyt Hal Jordanina. Tarina keskittyi pääasiallisesti Hal Jordanin ensimmäiseen päivään Vihreänä Lyhtynä, jolloin hänen parikseen asetetaan kokenut Sinestro. Jordan näkee myös universumin ensimmäistä kertaa, jonka vuoksi sen täytyy kohdella sitä todella erikoisena kokemuksena.[4] Elokuvan alku kuitenkin kertoo Hal Jordanin hetkestä jolloin hän sai voimasormuksen haltuunsa, jonka jälkeen se keskittyy täysin pääjuoneen. Burnettille elokuvan tarina ei ollut vaikea kirjoittaa, sillä hän on pitänyt itseään ajan tasalla Vihreän Lyhdyn ilmestyneistä sarjakuvista. Lisäksi Burnett on kirjoittanut muutamia tarinoita sarjakuviin kyseisestä hahmosta ettei sivuhahmotkaan tulleet hänelle täysin uutena.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]