Vihreä Lyhty (Hal Jordan)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihreä Lyhty II
Luoja(t) John Broome
Gil Kane
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Showcase nro 22 (lokakuu 1959)
Henkilötiedot
Oikea nimi Harold ”Hal” Jordan
Status Aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 84 kg
Ryhmäsidokset Vihreän Lyhdyn joukot
Oikeuden Puolustajat
Edelliset ryhmäsidokset Yhdysvaltain ilmavoimat
Henkilöllisyydet Parallax, Aave II
Voimat Voimasormus
Suhteet
Sukulaiset Martin H. Jordan (isä, kuollut), Jack Jordan (vanhempi veli), Jim Jordan (nuorempi veli), Lawrence Jordan (serkku ja Airwave-nimellä tunnettu supersankari)[1]

Vihreä Lyhty, oikealta nimeltään Harold "Hal" Jordan, on DC Comicsin kustantama kuvitteellinen sarjakuvasankari, jonka loivat John Broome ja Gil Kane. Hahmon ensiesiintyminen oli Showcase-sarjakuvan numerossa 22, lokakuussa 1959. Jordan on samalla toinen hahmo Vihreän Lyhdyn roolissa, häntä ennen Alan Scott toimi alkuperäisenä Vihreänä Lyhtynä maaplaneetalta.

DC Comicsin hopeakaudella luodusta Jordanista tuli myöhemmin vuonna 1994 superrikollinen Parallax, jolloin hänen tilalleen neljänneksi Vihreäksi Lyhdyksi tuli Kyle Rayner. Pitkän tauon jälkeen Jordan palasi takaisin sankarin rooliinsa vuonna 2004 lyhytsarjakuvassa Green Lantern: Rebirth ja esiintyy edelleen nimikkosarjakuvassaan Yhdysvalloissa.

Sarjakuvien toimittaja Julius Schwartz halusi enemmän science fiction painotteisen Vihreän Lyhdyn toisin kuin edellinen Vihreä Lyhty Alan Scott, joka sai voimansa Tähtisydän-nimisestä pienestä meteoriitista. Hän värväsi käsikirjoittaja John Broomen ja kuvittaja Gil Kanen luomaan uuden Vihreän Lyhdyn. Kaksikon luoma sankari esiteltiin vuonna 1959 Showcase-sarjakuvan numerossa 22.[1]

Toinen Vihreä Lyhty sai nimekseen Harold "Hal" Jordan. Hän oli toisen sukupolven koelentäjä, joka seurasi isänsä Martin Jordanin jalanjälkiä. Yhdysvaltain ilmavoimissa työskennellyt Jordan löysi erään harjoituslennon aikana autiomaahan pudonneen avaruusaluksen. Avaruusaluksen sisällä oli Abin Sur -niminen avaruusolento, joka lähetti ennen kuolemaansa sormuksensa etsimään korvaajaansa, joka olisi täysin rehellinen ja peloton. Abin Sur luovutti lopulta Jordanille kantamansa voimasormuksen ja patterin, jolla hänen täytyi ladata sormus 24 tunnin välein. Jordan suhtautui vakavasti uuteen tehtäväänsä ja auttoi supersankarina niin apua tarvitsevia ihmisiä kuin Vihreän Lyhdyn Joukkojakin. Hänet kutsuttiin myöhemmin myös Oikeuden Puolustajiin varajäseneksi.

Vuoden 1994 tarinassa Emerald Twilight Hal Jordanista tuli kuitenkin superrikollinen, kun hänen kotikaupunkinsa Coast City tuhoutui Mongulin hyökkäyksessä. Aikaisemmin Jordan oli voittanut Mongulin taistelussa huolimatta siitä, että Mongulin iho oli keltainen. Voimasormus kun ei tehoa keltaiseen väriin. Jordan lähetti superrikollisen vankilaan, mutta Mongul onnistui kuitenkin karkaamaan vankilassa vellonneen mellakan ansiosta. Hautoessaan kostoa Vihreälle Lyhdylle Mongul matkasi kohti Yhdysvaltojen länsirannikkoa välittämättä siitä, että Hal Jordan ei ole enää se Vihreä Lyhty, joka päihitti hänet. Mongul taistelee uutta Vihreää Lyhtyä Kyle Rayneria vastaan ja yllättyy täysin, kun tämän voimasormus kykenee vahingoittamaan häntä. Kaupungin tuhoutuessa kaikki kaupungin 7 miljoonaa asukasta kuolivat ja surun murtama Jordan hyökkäsi Oa -planeetalle, riisti itselleen lisävoimia planeetalla sijainneesta keskusvoimalähteestä ja tappoi useita Vihreitä Lyhtyjä, mukaanlukien Kilowogin ja myös Sinestron.[1] Hän muuttui Parallax-nimiseksi viholliseksi, joka yritti useasti palauttaa Coast Cityn kuolleet ihmiset henkiin joutuen useasti taistelemaan entisiä liittolaisiaan vastaan. Jordan kuoli kuitenkin sankarina pelastaessaan Maan The Final Night-lehden numerossa 4 (marraskuu 1996).

Kuolemansa jälkeen kosminen Aaveen henki antoi Jordanille mahdollisuuden sovittaa syntinsä. Tämän myötä hänestä tuli Jim Corriganin jälkeen Aaveen seuraava ihmisisäntä. Aaveena toimiessaan Jordan käytti uusia lähes rajattomia voimiaan auttaakseen muita. Lopulta Jordanin katsottiin sovittaneen syntinsä ja hänet palautettiin takaisin Vihreäksi Lyhdyksi, sekä elävien kirjoihin vuonna 2004 6-osaisessa sarjakuvassa Green Lantern: Rebirth, jossa Vihreän Lyhdyn joukot on myös onnistuneesti rakennettu uudelleen. Huolimatta paljastuksesta, jonka mukaan Halin aiempi ilkeä toiminta johtui Parallax-loisen vaikutuksesta, monet hänen kollegansa eivät ole halukkaita luottamaan häneen, jopa Jordan, jollain tasolla, uskoo, että Parallax onnistui ottamaan hänet haltuunsa, koska hän antautui tälle ja tunnustaa siten, että hänellä todella on pimeä puoli. Huolimatta Parallaxista vapautumisesta, hänen kokemuksensa saa hänet toisinaan myös luottamuksen ja itseluottamuksen puutteeseen, mikä tekee hänestä vähemmän urhoollisen, joka hän ennen oli. Jordan ystävystyy myös Kyle Raynerin kanssa heidän ensimmäisen taistelunsa jälkeen Parallaxin kanssa. Uudessa osassa Jordan muuttaa lähes autioon Coast Cityyn, jota rakennetaan hitaasti uudelleen. Yhdysvaltain ilmavoimien kapteeniksi palautettu Jordan työskentelee nyt testipilottiohjelmassa Edwardsin ilmavoimien tukikohdassa. Sarja esittelee Halille uusia sivuhahmoja, mukaan lukien miehen hänen ja edesmenneen isänsä menneisyydestä, ilmavoimien kenraali Jonathan "Herc" Stonen, joka saa selville Halin salaisen henkilöllisyytensä taistelussa Manhuntereiden kanssa ja toimii hänen liittolaisenaan. Hal alkaa myös kehittää romanttista vetovoimaa lentäjätoverinsa, kauniin kapteeni Jillian "Cowgirl" Pearlmanin kanssa. Palaavia hahmoja ovat myös Carol Ferris, Tom Kalmaku ja Jordanin nuorempi veli James Jordan kälynsä Susanin ja heidän lastensa Howardin ja Janen kanssa[2].

Osana DC:n koko maailmankaikkeuden jälkeistä Infinite Crisis -tapahtumaa, kaikki nykyiset tarinat hyppäsivät yhden vuoden eteenpäin tapahtumassa nimeltä One Year Later. Tämä toi dramaattisia muutoksia Hal Jordanin elämään, kuten jokaisen muun sankarin kanssa DC-universumissa. Paljastetaan, että Jordan vietti aikaa sotavankina nimettömässä konfliktissa ja tuntee syyllisyyttä kyvyttömyydestään vapauttaa itseään ja muita vankeja[3].

Blackest Night -tapahtuman aikana Hal Jordan liittoutuu kuuden muun olemassa olevan Lyhtyjen joukkojen kanssa Valon sodan aikana. Hän joutuu kohtaamaan monia kuolleita liittolaisiaan, vihollisiaan ja ihmisiä, joita hän ei onnistunut pelastamaan, elvytettynä epäkuolleina mustina lyhtyinä Vihreän Lyhtyn joukkojen muinaisen vihollisen Nekronin hallinnassa. Hal liittoutuu Barry Allenin (Salaman) kanssa, joka myös herätetään kuolleista, ja hänen on myös työskenneltävä vihollistensa Sinestron, Atrocituksen, Larfleezen ja entisen rakastajansa Carol Ferrisin kanssa.

Vuonna 2011 universumia muuttaneen Flashpoint-tapahtuman jälkeen DC Comics lanseerasi koko tarinansa uudelleen. Tänä aikakautena Hal Jordan palaa siviilielämään maan päälle erottuaan Yhdysvaltain ilmavoimista. Tämä sankarin iteraatio, jonka ovat kirjoittaneet Geoff Johns ja Robert Venditti, näkee hänet liittoutumassa Sinestron kanssa, kun pari kohtaa seuraukset Brightest Day/Blackest Night -tarinoissa sekä Green Lantern: Godheadin crossover-tarinassa New Gods -hahmojen kanssa. Tänä aikana Hal Jordan myös erosi Oikeuden Puolustajista pyrkiessään pitämään ryhmän toiminnassa sen jälkeen, kun hänen käytöksensä saattoi joukkueen vaaraan heidän taistelussaan David Gravesin kanssa[4].

Vuonna 2016 DC Comics toteutti uuden julkaisunsa uudelleen nimeltä "DC Rebirth", joka palautti jatkuvuuden samaan muotoon kuin se oli ennen "The New 52" -sarjaa. Hal Jordan palaa tilapäisesti maahan antaakseen Simon Bazille ja Jessica Cruzille tehtävän suojella maapalloa hänen ja muiden vihreiden lyhtyjen ollessa poissa. Hän ottaa heidän tehoparistonsa ja sulattaa ne yhdeksi paristoksi auttaakseen näitä kahta yhdistymään kumppaneina.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Hal Jordan teki lyhyen cameo-roolin Justice League Unlimited sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella jaksossa "The Once and Future Thing, Part 2: Time, Warped", jossa häntä ääninäytteli Alan Baldwin. Chronoksen aiheuttamien aikavääristymien vuoksi Jordan korvaa väliaikaisesti John Stewartin, mutta säilyttää tämän tiedon Justice Leaguen tehtävästä pysäyttää Chronos.
 • Vuonna 2011 Green Lantern: The Animated Series sai ensiesityksensä Cartoon Networkilla, joka on ensimmäinen Vihreään Lyhtyyn perustuva animaatiosarja. Hal Jordan esiintyy sarjassa päähahmona yhdessä Kilowogin kanssa. He taistelevat yhdessä muiden Vihreiden Lyhtyjen kanssa Punaisia Lyhtyjä vastaan, jotka yrittävät kostaa Universumin vartijoille planeettansa tuhoa.
 • Hal Jordan esiintyy vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäytteli Josh Keaton. Sarjassa Hal Jordan nähtiin supersankareiden koulun oppilaana. Vuoden 2019 sarjassa teini-ikäinen versio Hal Jordanista nähtiin Metropolisin lukion oppilaana. Sarjassa hän oli Tähtisafiirin ex-poikaystävä, "Invinci-Brosin" kakkosmies ja stereotyyppinen jokki, jolla on vahva, viehättävä ja jokseenkin narsistinen käytös.
 • Hal Jordan esiintyi Justice League Action animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Josh Keaton.
 • Hal Jordan esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker.
 • Hal Jordan esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Loren Lester.
 • Hal Jordan esiintyi vuoden 2004 The Batman animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Dermot Mulroney.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967 Gerald Mohr The Superman/Aquaman Hour of Adventure
1977–1985 Michael Rye The All-New Super Friends Hour
Superystävät
SuperFriends Hour
Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1979 Howard Murphy Legends of the Superheroes
2003 Kevin Smith Duck Dodgers
2005, 2013 Adam Baldwin Justice League Unlimited Injustice: Gods Among Us
2006 John Rubinow Justice League Heroes
2007–2008 Dermot Mulroney Batman
2008 David Boreanaz Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2008 Josh Phillips Mortal Kombat vs. DC Universe
2009–2010 Loren Lester Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2009 Christopher Meloni Green Lantern: First Flight
2010 Nolan North Justice League: Crisis on Two Earths
2011 Aaron Mace DC Universe Online
2011–2012 Nathan Fillion Green Lantern: Emerald Knights
Justice League: Doom
2011 Ryan Reynolds Green Lantern Green Lantern: Rise of the Manhunters
2011–2013 Josh Keaton Green Lantern: The Animated Series
2014 Jonah Hill Lego Elokuva
Lego Batman Elokuva
2017 Steve Blum Injustice 2
 1. a b c Green Lantern Hal Jordan flash Those Who Ride The Lightning. Viitattu 20.2.2009. (englanniksi)
 2. Green Lantern (vol. 4) #1-6
 3. Green Lantern (vol. 4) #14 (Syyskuu 2006). DC Comics
 4. Justice League (vol. 2) #12 (Elokuu 2012). DC Comics