Anti-Monitor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anti-Monitor on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto, joka on Oikeuden Puolustajien ja Vihreän Lyhdyn joukkojen vihollinen[1]. Hahmo esiintyi päävastustajana vuoden 1985 DC Comicsin minisarjassa Crisis on Infinite Earths. Hän esiintyi ensimmäisen kerran varjomuodossa Crisis on Infinite Earths #2 tarinassa toukokuussa 1985 ja hänet nähtiin täydessä ulkomuodossaan Crisis on Infinite Earths #6 tarinassa syyskuussa 1985. Hahmon loivat Marv Wolfman, George Pérez ja Jerry Ordway[2]. Anti-Monitor silminnähden tuhoutui Crisis on Infinite Earths #12 tarinassa, mutta hän myöhemmin pitkän poissaolon jälkeen teki paluun Green Lantern: Sinestro Corps Special #1 tarinassa elokuussa 2007. The New 52 sarjakuvissa Anti-Monitorilla oli merkittävä rooli Forever Evil ja Darkseid War tarinasarjoissa.

Anti-Monitor, joka on alunperin kotoisin antimateriauniversumista muistuttaa ulkonäöltään hirviömäistä olentoa, jolla on fyysisesti ihmisen ulkonäkö ja hänellä on tyhjät, joskus hehkuvat silmäkuopat ja leveä, ryppyinen suu, jota usein luullaan hampaiden massaksi. Kun Terästyttö onnistui taistelun yhteydessä tuhoamaan hänen panssarinsa, hänen muotonsa ei näytä olevan erilainen kuin Monitorin, vaan epävakaa, ja sitä ympäröi säteilevän energian säteilevä aura – hänen elämänvoimansa, joka vuotaa kuin vesi vaurioituvasta aluksesta selittäen panssarin tarpeellisuuden. Anti-Monitor itse kutsuu panssaria "Elämäkuoreksi"[3]. Kun Manhunterit rakentavat hänen panssarinsa uudelleen, paljastuu, että hänen ruumiinsa on vain vähän enemmän kuin jyskyttävä energiamassa[4]. Paljon myöhemmin, kun Firestorm tuhoaa hänen kypäränsä, Anti-Monitorin pää paljastuu silmiä ja suuta lukuun ottamatta ominaisuuksettomaksi ja yksitoikkoiseksi.

Anti-Monitor on yksi mahtavimmista vihollisista, joita DC-universumin sankarit ovat koskaan kohdanneet. Hän on suoraan vastuussa useammista kuolemista kuin mikään muu tunnettu DC-universumin superroisto, joka on tuhonnut ainakin tuhansia universumeja, vaikka Anti-Monitorin tuhoamien universumien todellinen määrä ei ehkä ollut kirjaimellisesti ääretön, Monitori totesi, että "yli kolme tuhatta" universumia oli kadonnut. Anti-Monitor oli tarpeeksi voimakas tappamaan Terästytön, kun häntä harhautettiin. Hän käytti ainakin tuhansia positiivisen aineen universumeita lisätäkseen voimiaan ja pystyi taistelemaan henkilökohtaisesti useita multiversumin vahvimpia sankareita vastaan samanaikaisesti.

Anti-Monitor kykeni muuttamaan kokoaan yhdeksästä jalasta satoihin metreihin ja hänellä oli valtavat yli-inhimilliset voimat, poikkeuksellinen kestävyys, kyky projisoida tuhoisia energiaiskuja ja lisätä huomattavasti toisen olennon voimia. Anti-Monitorilla oli myös todellisuutta vääristäviä kykyjä ja hän komensi qwardilaisten ja varjodemonien armeijaa ja hänellä oli pääsy erittäin kehittyneeseen teknologiaan, joka pystyi siirtämään, yhdistämään tai tuhoamaan kokonaisia universumeja. hänen tuhoisin voimansa oli kyky imeä ympäristönsä energiat itseensä; kun hän fuusioitui omaan anti-aineuniversumiinsa, hän meni jopa niin pitkälle, että hän absorboi kokonaisten universumien energiat. Sen lisäksi, että hän ahmi lukemattomien universumien energiat, hän absorboi myös "yli miljoonan maailman" energiat omassa anti-aineuniversumissaan saadakseen voiman matkustaa aikojen alkuun yrittääkseen pysäyttää universumien luomisen ja positiivisen aineen universumin. Kun Maan sankarit seurasivat häntä aikojen alkuun asti, hän sitten absorboi kaiken voimansa ja energiansa; tämä teki hänestä tarpeeksi vahvan muuttamaan maailmankaikkeuden luomista, kunnes Aave vastusti häntä. Viimeisen taistelunsa aikana Crisis on Infinite Earths #12:ssa Anti-Monitor säilytti voimansa "ruokkimalla" lähellä olevaa tähteä; ja kun hänen voimansa oli tyhjennetty ja hänet laskettiin lähes kuolemaan, hän absorboi omat antimateriaa sisältävät demoninsa nuorentaakseen itsensä.

Anti-Monitor oli myös vastuussa toisen Salaman, Barry Allenin kuolemasta. Vangittuaan Barryn, koska hänen kykynsä kulkea multiversumia ilman apua teki hänestä vaarallisen muuttujan, Anti-Monitor loi antimateriatykin, joka tuhosi tuolloin viisi jäljellä olevaa maapalloa keskittyneellä säteellä paljon nopeammin kuin hänen alunperin vapauttama entropiaaalto. Salama tuhosi tykin, kun hän pakeni ja pakotti aseen virtalähteen energiat itseensä, jolloin se räjähti ja Barryn ruumis hajosi[5].

Kun useiden universumien sankarit ja roistot yhdistivät voimansa Anti-Monitoria vastaan, heidän yhteiset ponnistukset onnistuivat heikentämään Anti-Monitoria tarpeeksi, jotta Kal-L (Maa 2 universumin Teräsmies) antaa viimeisen iskun ja tuhoaa Anti-Monitorin iskemällä hänet tähteen. Tähti muuttui novaksi ja aiheutti antimateria-aaltojen purkauksen, jotka uhkasivat tuhota koko anti-aineuniversumin. Kal-L ja Superboy-Prime olivat valmiita alistumaan lopulliseen kohtaloonsa, kun Alexander Luthor käytti valtaansa avata ulottuvuuksia ja paljasti luoneensa "paratiisiulottuvuuden" ja käytti sitä estääkseen Lois Lane Kentin tuhoutumisen kun Earth-Two poistettiin olemassaolosta, kun kriisin jälkeinen maailmankaikkeus muodostettiin, koska hän näki ennalta tapahtumien kehittyvän ja kieltäytyi sallimasta Teräsmiehen joutua käsittelemään tällaista kauheaa menetystä. Käyttäen omaa kehoaan portaalina Alexander Luthor, Kal-L ja Superboy-Prime siirrettiin "paratiisiulottuvuuteen" Loisin rinnalla[6]. Taistelun seurauksena useita sankareita ja roistoja menehtyi ja universumeita tuhoutui. Ehkä merkittävin vaikutus Anti-Monitorilla kriisin jälkeiseen universumiin oli DC-universumin Multiversumi-aspektin eliminointi. Aikaisemmin oli olemassa ääretön määrä maapalloja, joista jokaisella oli ainutlaatuinen historia ja joihin voitiin päästä käsiksi useilla eri tavoilla, joista yleisin oli värähtelyviritys. Kriisin jälkeisenä aikana, kun maailmankaikkeus käynnistettiin uudelleen yhtenä Anti-Monitorin juonittelujen ansiosta, yksinkertaisempi, virtaviivaisempi DC-universumi vaikutti olevan tulossa, ja kaikki Charlton Comicsista, Fawcett Comicsista ja Quality Comicsista hankitut hahmot sisällytettiin uuteen DC-universumiin.

Anti-Monitor ei ole kuolematon, mutta voi lopulta olla tuhoutumaton niin kauan kuin anti-aineuniversumi on olemassa; Kun hänet tuhottiin valtavilla ponnisteluilla kriisin lopussa, hänen universuminsa loi hänet uudelleen, aivan sellaisena kuin hänet oli alun perin muodostettu. Myöhemmin paljastui, että jos Anti-Monitor tai joku muu hänen perheenjäsenensä tuhottaisiin, he uusiutuisivat kuudennessa ulottuvuudessa.

Green Lantern: Sinestro Corps Special #1 tarinassa paljastettiin, että Anti-Monitor syntyi uudelleen Multiversumin luomisen jälkeen ja että hän oli ruokkinut Sinestron ideologiaa Hal Jordanin paluusta lähtien, toimien Sinestro Corpsin "pelon suojelijana"[7]. Ihmismetsästäjät rakensivat hänen ruumiinsa uudelleen, ja lisäksi hän värväsi Superboy-Primen, Kyborgi Teräsmiehen ja Parallaxin, joka käytti Kyle Rayneriä isäntäruumiinaan sekä Sinestroa sanansaattajanaan[8].

Anti-Monitor alkoi kanavoimaan New Yorkin positiivista materiaa luodakseen antimateria-aaltonsa. Universumin vartijat kuitenkin hyökkäsivät hänen kimppuunsa, koska he olivat vihaisia kyvyttömyydestään ensimmäisen sodan aikana. Anti-Monitor kykeni vastustamaan rajua hyökkäystä ja tuhosi Scarin kasvot pysyvästi. John Stewart ja Guy Gardner kukistivat New Warworldin ja Keltaisten Lyhtyjen keskusakun, jotka räjäytettiin Anti-Monitorin vieressä ja suljettiin satojen vihreiden lyhtyjen luomalla suojalla räjähdyksen hillitsemiseksi; tämäkään ei riittänyt tappamaan häntä. Superboy-Prime, nähdessään mahdollisuuden voittaa nyt heikentyneen Anti-Monitorin, lensi Anti-Monitorin rinnan läpi ja heitti hänen särkyneen ruumiinsa avaruuteen[9].

Anti-Monitorin ruumis laskeutui aavikkoplaneetalle, jossa ääni (myöhemmin paljastui Nekroniksi) tunnusti hänet ja käski hänen nousta ylös. Ennen kuin hän ehti paeta, Anti-Monitor huomasi olevansa vangittuna suuren Mustan Lyhdyn -keskusakun sisällä. Pian sen jälkeen Anti-Monitorin energioiden korruptoima Universumin Vartija Scar lähetti Vihreät Lyhdyt Ashin ja Saarekin paikallistamaan ja palauttamaan Anti-Monitorin ruumiin[10]. Blackest Night tarinasarjassa Anti-Monitor elvytettiin mustaksi lyhdyksi. Nekron ei kuitenkaan pystynyt hallitsemaan häntä täysin ja pystyi siten vain alistamaan Anti-Monitorin käytettäväksi virtalähteenä Mustan Lyhdyn joukkojen keskuspatterille, samalla tavalla kuin entiteetti Ion on virtalähde Vihreän Lyhdyn keskusakkuun Oa planeetalla.

Kun Mustien Lyhtyjen keskusakku tuodaan myöhemmin Maahan, Anti-Monitor on edelleen sen sisällä vaatien päästä ulos ja alkaa kuluttamaan energiaansa päästäkseen pakenemaan[11]. Myöhemmin Nekron muutti Anti-Monitorin ruumiin Mustaksi Lyhdyksi halliten sen liikkeitä. Useiden Lyhtyjen joukot hyökkäävät Anti-Monitorin kimppuun hänen yrittäessä vetää itsensä keskusakun ulkopuolelle. Yhdistämällä energiansa eri Lyhtyjoukot käyttävät Dovea ihmisluotina ampuen Anti-Monitorin pään läpi ja vetäen hänet takaisin keskusakun sisälle[12]. Anti-Monitor herää lopulta henkiin Valkoisen voimasormuksen avulla ja vapautuu akusta ja taistelee Nekronia vastaan ​​kostona tämän vangitsemisesta. Sitten Nekron karkottaa Anti-Monitorin takaisin anti-aineuniversumiin[13].

Anti-Monitor esiteltiin The New 52:ssa (DC Comicsin vuoden 2011 uudelleenkäynnistys) Forever Evil -tarinan viimeisellä sivulla. Hänet paljastetaan lukijalle olentona, joka tuhosi Ultramanin kryptonin ja Earth 3:n. Kun hänen nähdään viimeistelevän Earth 3:n tuhon, Anti-Monitor julistaa "Darkseid on minun."[14] Anti-Monitor on löytänyt Prime Earthin seuraamalla Volthoomin energiasignaalia. Hän oli myös vastuussa Metsästäjän Marsista Earth 3 -vastineen sokeuttamisesta polttamalla hänen silmänsä ja tuhoamalla yhden hänen käsivarsistaan ​​korjauskelvottomaksi[15].

Kun Metron kohtasi Anti-Monitorin Earth 3:n raunioiden keskellä, paljastettiin, että Anti-Monitor oli Metronin käyttämän Mobius-tuolin, entinen omistaja – ja että hänen oikea nimensä on Mobius. Hän aikoo korjata tuntemattoman virheen, jota hän katuu, ja aikoo tätä tarkoitusta varten tappaa Darkseidin tämän tyttären, puoliksi amatsonilaisen, puoliksi apokoliptilaisen Graalina tunnetun tyttären avulla[16][17].

Grailin avulla Anti-Monitor hyökkää Oikeuden Puolustajien kimppuun Prime Earthissa odottaessaan Darkseidia, kuten Graal oli hänelle luvannut[18]. Lopulta paljastetaan, että Mobiuksesta tuli mitä hän on yrittäessään kurkistaa Qwardin antimateriauniversumin alkuperään, samalla tavalla kuin Krona etsi positiivisen aineen universuminsa alkuperää. Vaikka elämänyhtälön valkoinen valo oli positiivisen maailmankaikkeuden alkuperä, Anti-Life-yhtälö toimii anti-aineen universumin perustana, ja Mobius vapautti sen Qwardin maailmasta muuttaen hänet Anti-Monitoriksi. Kun Antielämäyhtälö on tämän kehossa, Anti-Monitorilla on kyky orjuuttaa kaikki elävät olennot tahtonsa alle. Hän käyttää tätä voimaa sitoakseen Black Racerin Salamaan, orjuuttaen Uuden Jumalan ja käyttämällä tätä Darkseidin tappamiseen[19].

Darkseidin tappamisen jälkeen Anti-Monitor asettui energiakuoreen ja erottui lopulta elämänvastaisesta yhtälöstä, jonka Graal sitten hankki itselleen[20]. Pian tämän jälkeen hän ilmestyi kuorestaan ​​muuttuneena ihmisnäköisempään muotoon, jälleen Mobiukseksi, mutta hänellä oli silti valtavat voimat ja varjodemonien legioonat hallinnassaan[21]. Superwoman ja Ihmenainen yrittävät alistaa hänet omiin lassoihinsa: toinen pakottaa hänet olemaan totuudenmukainen, toinen tottelemaan, mutta hän uhmaa lassojen voimia ja voittaa heidät molemmat. Ultraman, joka saa voimansa uudelleen kryptoniittipalan kautta, tarttuu Mobiukseen, mutta hänet voitetaan nopeasti ja tapetaan[22]. Seuraavaksi Mobiuksen kimppuun hyökkää Lex Luthor, joka nyt käyttää Omega Forcea, joka kuului aiemmin Darkseidille, sekä varjodemonien armeijaa. Mobius taistelee Luthoria sekä Oikeuden Puolustajia ja Crime Syndicatea vastaan ollen voitolla, kunnes Grail, Darkseidin tytär, ilmestyy Steve Trevorin kanssa. Hän on siirtänyt Anti-Elämäyhtälön hänelle ja tehnyt hänestä uuden kantajan sen voimille. Trevor on nyt pohjimmiltaan Graalin hallinnassa oleva elävä ase, ja hän vapauttaa valtavan voiman Mobiusta vastaan, jolloin hänestä tulee kytevä luuranko[23].

DC Rebirth -uudelleenkäynnistyksen yhteydessä Anti-Monitorin historia paljastuu, missä Super Celestial -niminen olento Perpetua loi hänet ja hänen veljensä Monitorin/Mar Novun ja World Forgerin kuudennessa ulottuvuudessa, jossa hän antoi heille tehtäväksi valvoa heille määrättyjä ulottuvuuksia. Anti-Monitorin tehtävänä oli varmistaa, että luomisen valo ei riko suurempaa Omniversumia. Jos Anti-Monitor, hänen veljensä tai Perpetua tuhottaisiin, he uusiutuisivat kuudennessa ulottuvuudessa[24].

Anti-Monitor väijyy universumin lopussa, missä entinen Lähteen muuri sijaitsi. Hän pelasti Vesimiehen Hukkuneen maan lopussa ja lähettää hänet menneisyyteen auttamaan Salamaa, Vihreää Lyhtyä ja Justice Society of Americaa saamaan takaisin Starmanin kosmisen sauvan ja suuntaamaan Atlantikselle käyttääkseen Arionin kotiloa palauttaakseen kaikki takaisin nykyhetkeen. Anti-Monitor joutuu kohtaamaan Perpetuan ja Apex Lexin, jotka yrittävät kääntää hänet asiansa eteen, mutta Monitorin, World Forgerin, Haukkatytön ja Starmanin saapuminen keskeyttää heidät. Anti-Monitor sulautuu veljiensä kanssa Ultra-Monitoriksi ja taistelee heidän äitiään vastaan. He pystyvät pidättelemään Perpetuaa, mutta koska Doomin vaikutus antaa hänelle voimia ja Haukkatyttö harhailee suunnitelmassa, Ultra-Monitor kukistuu, kun Perpetua antaa Anti-Monitorille Anti-Life -yhtälön takaisin palauttaen tämän kriisiä edeltävään ulkonäköönsä ja muuttaen hänet uskolliseksi Perpetualle. Perpetua lähettää Anti-Monitorin tappamaan Haukkatytön ja Shaynen, jotka Perpetua on vanginnut avaruuteen ja estänyt heitä palaamasta Maahan. Ennen kuin hän kykenee tappamaan kaksikon, Anti-Monitoriin osuu Salaman Speed ​​Force -autoa ajanut John Stewart/Green Lantern, joka pakottaa Anti-Monitorin takaisin Rebirth-ulkonäköönsä ja vapauttaa Monitorin ja World Forgerin. Anti-Monitor huutaa äitinsä apua, jonka hän saa Maa-44:n tulisten jäänteiden muodossa, jotka Perpetua heitti tämän sijaintia kohti[25].

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Anti-Monitor esiintyi Green Lantern: The Animated Series sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Tom Kenny. Tämän version loi regeneroituva suojelija Krona "perimmäisenä olentona", mutta Anti-Monitor kääntyi häntä vastaan ​​ja lopulta hänet kuljetettiin toiseen universumiin. Myöhemmin hän pakenee takaisin pääuniversumiin ottamalla haltuunsa kaikki universumin Ihmismetsästäjät. Lopulta pahaksi muuttunut Aya tappaa hänet ja ottaa hänen ruumiinsa haltuunsa omaan ohjelmaansa.
 • Anti-Monitor esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls nettisarjan jaksossa "Anti-Hall Monitor", jossa häntä ääninäytteli John Dimaggio. Tämä versio oli alunperin Lepakkotytön luoma älysovellus, jonka tarkoituksena oli varoittaa muita Haukkatytön läsnäolosta hänen partioidessa käytävillä, mutta sovellus otti robottimaisen olomuodon ja siirsi kaikki oppilaat luomaansa tasku-ulottovuuteen. Myöhemmin heidän onnistuttua pakenemaan he Haukkatytön avulla kukistivat Anti-Monitorin ja palauttivat hänet jälleen vaarattomaksi sovellukseksi.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Anti-Monitor esiintyi pomovastuksena DC Universe Online -pelissä.
 • Anti-Monitor esiintyi pelattavana hahmona Lego DC Super-Villains -pelissä. Hän esiintyi myös lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa kohdaten Darkseidin (jonka mieli oli muutettu hyväksi Rookien toimesta ja josta tuli hyvä luutnanttiensa rinnalla) Apokolipsilla. Inhottuneena Darkseidin ystävällisyydestä, Anti-Monitor hyökkää hänen kimppuunsa.
 • Anti-Monitor esiintyi pomovastuksena ja ladattavana bonushahmona Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure -pelissä.
 1. Rovin, Jeff (1987). The Encyclopedia of Supervillains. New York: Facts on File. pp. 7–8
 2. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 15
 3. Crisis on Infinite Earths #7. DC Comics
 4. Tales of the Sinestro Corps: Superman-Prime #1 (Joulukuu 2007)
 5. Crisis on Infinite Earths #8. DC Comics
 6. Crisis on Infinite Earths #12. DC Comics
 7. "The Second Rebirth" Green Lantern: Sinestro Corps Special #1 (Elokuu 2007) DC Comics
 8. "The Greatest Once, the Greatest Again" Green Lantern: Sinestro Corps Special #1 (Elokuu 2007). DC Comics
 9. Green Lantern vol. 4 #25 (Tammikuu 2008). DC Comics
 10. Green Lantern #27. DC Comics. 2008
 11. Blackest Night #7 (Helmikuu 2010)
 12. Green Lantern Corps (vol. 2) #46 (Maaliskuu 2010). DC Comics
 13. Blackest Night #8 (Maaliskuu 2010). DC Comics
 14. Forever Evil #7. DC Comics
 15. Justice League (vol. 2) #33. DC Comics
 16. Justice League (vol. 2) #40. DC Comics
 17. Divergence #1 (2015). DC Comics
 18. Justice League (vol. 2) #41. DC Comics
 19. Justice League (vol. 2) #44. DC Comics
 20. Justice League (vol. 2) #46. DC Comics
 21. Justice League (vol. 2) #47. DC Comics
 22. Justice League (vol. 2) #48. DC Comics
 23. Justice League (vol. 2) #49. DC Comics
 24. Justice League (vol. 4) #19–22. DC Comics
 25. Justice League (vol. 4) #31–37 (2019)