Vandal Savage

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vandal Savage
Luoja(t)
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Green Lantern #10 (joulukuu 1943)
Henkilötiedot
Oikea nimi Vandal Savage
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset
Voimat kuolemattomuus, erittäin korkea älykkyys
Suhteet
Sukulaiset Scandal Savage (tytär), Babette Doubel (tytär), Grendel (poika)

Vandal Savage on fiktiivinen DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Vandal Savage tunnetaan parhaiten Oikeuden Puolustajien vihollisena. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Green Lantern #10 numerossa joulukuussa 1943 ja hänet loivat Alfred Bester ja Martin Nodell[1].

Tuhansia vuosia sitten, kun ihmiset elivät vielä luolamiesaikoja, Vandal Savage, joka tunnettiin myös nimellä Vandar Adg of the Blood Tribe oli Cro-Magnon heimonsa johtaja. Eräänä päivänä mysteerinen meteoriitti iskeytyi maahan. Uteliaana, Savage tutki meteoriittia ja tämän säteily antoi Savagelle kuolemattomuuden voiman, sekä tämän älykkyys kasvoi.

Siitä lähtien Vandal Savage on elänyt yli 50 000 vuoden ajan monia elämiä yksi päämäärä mielessään, maailmanvalloitus. Hän on ollut Tšingis-kaani, Aleksanteri Suuri, Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler ja monia muita, kunnes nykypäivänä asettui nimeen, Vandal Savage. Hän on loistava ja sadistinen taktikko, jolla on valtavat tiedot eri tieteistä ja taistelumuodoista. Hän pystyy taistelemaan tehokkaasti, vaikka hänellä ei ole yli-inhimillisiä voimia kuin hänen kykynsä selviytyä ja parantua tappavista haavoista. Hän oli alunperin Oikeuden Yhteiskunnan (JSA) vihollinen ja Injustice Societyn jäsen. Hän oli myös alkuperäisen Vihreän Lyhdyn Alan Scottin ja Haukkamiehen ja Haukkatytön toistuva vihollinen[2].

Vandal Savagen pitkä elämä on antanut hänelle mahdollisuuden tulla mestariksi käsitaistelussa, sotilaallisten taktiikkojen ja erilaisten aseiden asiantuntijaksi sekä tutustua moniin eri kulttuureihin, kieliin ja tieteenaloihin. Hänen asevalintansa vaihtelee taistelun mukaan. Joskus hän käyttää miekkoja, veitsiä ja nuijia, kun taas toisinaan hän käyttää kehittynyttä tekniikkaa, kuten energiapohjaisia ​​aseita, pukua, joka sallii hänelle rajoitetun lennon, tai kynän kokoista äänilaitetta, joka voi pysäyttää erittäin nopeat ihmiset, kuten Salaman[3].

Alkuperäisissä Golden Agen ja Silver Agen tarinoissa Vandal Savage oli iätön, mutta saattoi silti kuolla loukkaantumiseen, mikä on perinteinen kuolemattomuuden määritelmä. Ajan myötä hän alkoi vähitellen ikääntyä ja sitten menetti kuolemattomuutensa kokonaan 1900-luvulla ennen kuin löysi tavan saada se takaisin. Savage kykeni hetken aikaa projisoimaan viestejä ja kuvia henkisesti, kun hän oli epätahdissa oman Earth-Two-kotiulottuvuutensa kanssa.

1980-luvulta lähtien Savagea kuvattiin paitsi iättömänä, myös yli-inhimillisiä parantavia kykyjä omaavana, mikä tarkoittaa, että hänen ruumiinsa pystyi korjaamaan itsensä tappavilta vaurioilta ja tuholta. Hän osoitti myös keskimääräistä ihmistä enemmän voimaa, nopeutta, refleksejä, kestävyyttä vammoja vastaan ​​ja kivunsietokykyä. 1990-luvulla paljastettiin, että hänen voimansa lähde ei ollut säteilyn aiheuttama mutaatio, vaan hänen verenkiertonsa ja solujensa asuttama subatomirobottien siirtokunta, jota kutsutaan "tektiiteiksi". Nämä tektiitit pyrkivät säilyttämään ja rakentamaan uudelleen hänen ruumiinsa kaikin tarvittavin keinoin. Ajan myötä tämä kuolemattomuus on heikentynyt, ja Savagen on täytynyt turvautua lapsiinsa, jälkeläisiinsä tai klooneihinsa elinten korvaamisessa ja verensiirroissa. Hän on myös rahoittanut tutkimusta tektiittien replikaatiosta.

Savagen verta voidaan käyttää seerumin luomiseen, joka voi täyttää toisen ihmisen yli-inhimillisillä voimilla. Näiden yli-inhimillisten kykyjen luonne on arvaamaton. Voimia ei voida ylläpitää ilman säännöllisiä seerumin injektioita. DC Rebirthin jälkeen on osoitettu, että Savagen verta voidaan käyttää myös tekemään toisen ihmisen iättömäksi[4].

Vandal Savagella on ollut useita jälkeläisiä, joista tunnetuimmat ovat hänen tyttärensä Scandal Savage ja The New 52 sarjakuvissa esiintyneet Kassidy Sage ja Angelo Bend. Myös Roy Harperin, joka tunnetaan Arsenal nimisenä sankarina on paljastettu olevan Savagen jälkeläinen[5].

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Vandal Savage esiintyi Arrow -sarjan jaksossa "Legends of Yesterday", jossa häntä esitti Casper Crump. Crump esitti Savagea myös Legends of Tomorrow -sarjassa.
 • Vandal Savageen perustuva hahmo nimeltä Dr. Curtis Knox esiintyi Smallville televisiosarjan jaksossa "Cure", jossa häntä esitti Dean Cain.
 • Vandal Savage esiintyi animaatiosarjassa Justice League, jossa häntä ääninäytteli Phil Morris. Jaksossa "Hereafter" Teräsmies siirtyi ajassa eteenpäin tulevaisuuteen, jossa Vandal Savage oli onnistunut tuhoamaan maailman, mutta vietettyään yksin 30 000 vuoden ajan hän oli alkanut katua tekojaan ja kohdattuaan Teräsmiehen hän lähetti tämän aikakoneella takaisin omaan aikaansa estämään häntä, minkä seurauksena hänen olemassaolonsa lakkasi.
 • Vandal Savage esiintyi pääroistona animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäyttelivät Miguel Ferrer ja kolmannesta kaudesta eteenpäin David Kaye. Tämä versio oli Valon perustaja, Projekti Cadmusin johtokunnan johtaja ja mongolilainen Cro-Magnonin ihminen, joka tuli meteoriitista kuolemattomaksi sen jälkeen, kun hän pleistoseenisella saanut luolakarhulta kolme arpea kasvoihinsa. Hän uskoi ”luonnolliseen järjestykseen”, jossa vain vahvimmat selviäisivät, ja perusti Valon varmistaakseen ihmiskunnan kehittymisen kärsimysten ja katastrofien kautta maailmankaikkeuden mahtavimmaksi roduksi. Savage vastusti Oikeuden Puolustajia ja Tiimiä, koska nämä suojelivat heikkoja ihmisiä, ja näki tämän hidasteena ihmiskunnan kehittymiselle.
 • Vandal Savage esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Doom, jossa häntä ääninäytteli Phil Morris. Tämä versio hahmosta oli Tuomion Legioonan johtaja, joka Peilimestarin avulla onnistui varastamaan Batmanin salaiset varasuunnitelmat Oikeuden Puolustajien kukistamiseksi ja lähetti Legioonan jäsenet kukistamaan heidät yksi kerrallaan. Myöhemmin Oikeuden Puolustajat onnistuivat löytämään Savagen tukikohdan ja kukistivat tämän ja Savage tuomittiin rikoksistaan elinkautiseen vankeuteen.
 • Vandal Savage esiintyi animaatioelokuvassa Suicide Squad: Hell to Pay, jossa häntä ääninäytteli Jim Pirri. Elokuvassa Savage oli saanut haltuunsa "Get Out Of Hell Free" kortin uskoen, että metaihmiset löytävät tavan tappaa hänet kuolemattomuudestaan ​​​​huolimatta, mikä johtaa siihen, että hän kärsisi tuhansia vuosia tämän tekemistä synneistä ja murhista, ja antaa Professori Pygin tehtäväksi siirtää kortin kirurgisena implanttina hänen rintaansa siten, että jokainen yritys poistaa se tappaisi hänet välittömästi ja kuluttaa sen taikuuden. Professori Zoom kuitenkin poistaa kortin Savagesta onnistuneesti ja tappaa tämän samalla.
 • Vandal Savage esiintyi animaatioelokuvassa Lego DC Comics Super Heroes: Justice League – Cosmic Clash, jossa häntä ääninäytteli Phil Morris.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 318
 2. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 52
 3. The Flash #235 (1975). DC Comics
 4. The Flash (vol. 2) #327-330 (2006). DC Comics
 5. Arsenal #1-4 (1998-1999). DC Comics
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.