Peilimestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peilimestari
Evan McCulloch.
Evan McCulloch.
Luoja(t) Sam Scudder
John Broome
Carmine Infantino
Evan McCulloch
Grant Morrison
Chas Truog
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Sam Scudder
Flash nro 105 (maaliskuu 1959)
Evan McCulloch
Animal Man nro 8 (helmikuu 1989)
Henkilötiedot
Status Rikollinen
palkkasoturi
Henkilöllisyydet Sam Scudder
Evan McCulloch
Voimat Kykenee tekemään peilien avulla tekemään mitä tahansa muun muassa siirtymään peilistä toiseen, vangitsemaan muita ihmisiä tai esineitä peileihin ja luomaan hologrammeja

Peilimestari (engl. Mirror Master) on nimi kahdelle eri DC Comicsin kustantamalle sarjakuvahahmolle ja rikolliselle, jonka loivat alun perin John Broome ja Carmine Infantino. Hahmo teki ensiesiintymisensä Flash sarjakuvan numerossa 105 vuonna 1959. Hahmo käyttää aseinaan peilejä, joiden avulla hän pystyy muun muassa vangitsemaan arkkivihollisensa Salaman. Alkuperäinen Peilimestari Sam Scudder kykeni muun muassa luomaan peilien avulla hologrammeja ja liikkumaan peilien kautta eri ulottuvuuksiin. 1980-luvulla esitelty skotlantilainen Evan McCulloch jatkoi hahmon nimen kantamista, mutta toimi palkkasoturina. Myös hän käytti peilejä rikoksien tekemiseen.

Peilimestari oli listattu sijalle 79 vuonna 2009 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta kaikkien aikojen suurimmista sarjakuvarikollisista.[1]

Peilimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samuel ”Sam” Scudder työskenteli peilitehtaassa, jossa hän sekoitti vahingossa väärää kemikaalia peiliin. Scudderin esimies käski heittämään sekoituksen pois, mutta Scudder huomasi peilin kehittäneen uudenlaisen mekanismin luoda efektejä. Hän ryhtyi tutkimaan luomustaan ja yritti opetella tekemään sen uudelleen, mutta tällä kertaa luomaan useampia versioita. Lopulta Scudder suunnitteli itselleen asun ja nimesi itsensä Peilimestariksi. Hän käytti kehittämiään peilejä luomaan kopioita muista ihmisistä, jotka tekivät rikokset hänen puolestaan. Näin hän sai pian kintereilleen Salaman.

Jouduttuaan vankilaan Salaman vuoksi, Scudder huomasi peilimaailman olemassaolon. Sinne pääsy vaati kuitenkin heijastuksen usean peilin kautta, jotka oli lisäksi aseteltu tietynlaisiin kulmiin. Scudder onnistui ensimmäisellä kerralla pakenemaan vankilasta matkustamalla peilimaailmaan, jossa hän tapasi telepaattiset Orinocasit. Heitä kiehtoi Scudderin kyky luoda peilejä, mutta he eivät kuitenkaan suostuneet päästämään häntä pois peilimaailmasta. Tämän johdosta Scudder houkutteli Salaman kyseiseen ulottuvuuteen toivoen pääsevänsä takaisin kotiin. Suunnitelma myös onnistui, mutta Scudder joutui takaisin vankilaan.[2] Myöhemmin Peilimestarista tuli Salaman yksi pahimmista vihollisista, varsinkin kun hän oli tehnyt usein yhteistyötä Kapteeni Pakkasen kanssa.

Evan McCulloch

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skotlantilaissyntyinen Evan McCulloch jätettiin vauvana rouva McCullochin johtaman orpokodin ovelle ilman muuta tietoa hänestä kuin etunimensä ja valokuva vanhemmistaan. Hän kasvaa melko normaalisti ja noin 8-vuotiaana Evan joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi vanhemman pojan toimesta. Evan itsepuolustukseksi hukuttaa pojan puroon. Ei koskaan jäänyt kiinni teostaan, Evan lähtee orpokodista 16-vuotiaana vanhempiensa valokuvan kanssa. Hän asettuu asumaan Glasgowiin, ottaa elämän, joka johtaa rikollisuuteen, ja lopulta ryhtyy työhön salamurhaajana. Hänestä tulee yksi Ison-Britannian tunnetuimmista palkkasotureista. Eräänä päivänä hänellä on kaksi osumaa aikataulussa, ja silmävamman vuoksi hän tuskin pystyy selvittämään toista maaliaan. Ammuttuaan laukauksensa hän tunnistaa kohteen isäkseen. Hautajaisissa Evan näkee äitinsä. Seuraavien päivien aikana hän yrittää kerätä rohkeutta nähdäkseen hänet, mutta vierailee hänen luonaan liian myöhään ja huomaa, että tämä on tehnyt itsemurhan. Molempien vanhempien menetyksestä kärsivä Evan päättää luovuttaa itsensä viranomaisille, mutta sen sijaan Yhdysvaltain hallituksen ja suuryritysten konsortio hakee hänet, joka tarjoaa hänelle alkuperäisen Peilimestarin asun ja aseet vastineeksi hänen palveluksistaan. Evan käytti myös laserpistoolia aseenaan.

Hänen ensimmäinen tehtävänsä on pelotella Animal Man hylkäämään eläinten oikeuksia puolustava asenteensa. Tehtävä epäonnistuu sankarin vaimon ansiosta. Kun hänet erotetaan ja hänet korvataan kieltäytyessään tappamasta tämän vaimoa ja lapsia, McCulloch auttaa Animal Mania jäljittämään ja taistelemaan samojen miesten kanssa, jotka antoivat McCullochille aseensa, mutta hänen sankaruutensa on lyhytikäistä. Hän jatkoi työskentelyä rikollisena ja vuokramiehenä. Joskus hän on myös työskennellyt puvun ulkopuolella palkkasoturina Britanniassa.

Hän muuttaa Keystone Cityyn ja joutuu konfliktiin Wally Westin, nyt kolmannen Salaman, kanssa. Hän löytää "peiliulottuvuuden", jonka avulla hän voi kulkea minkä tahansa heijastavan pinnan läpi. Underworld Unleashedin tapahtumien aikana Konnat hyväksyvät hänet Scudderin seuraajaksi. Neronin pettämisen jälkeen McCulloch ja neljä muuta Konnaa kuolevat ja joutuvat helvettiin, mutta palaavat Neronin ja Salaman yhteenotossa. Lyhyen aikaa McCulloch on jäsenenä Lex Luthorin alkuperäisessä Injustice Gangissa ja taistelee Oikeuden Puolustajia vastaan, mutta hylkää joukkueen, kun Batman tarjoutuu maksamaan hänelle kaksi kertaa Luthorin tarjouksen.

Futuristinen versio Mirror Monarch on sankarillinen Peilimestari osana 2400-luvun poliiseja, jotka tunnetaan nimellä The Renegades Professori Zoomin tulevaisuudesta, mutta Barry Allen löysi hänet kuolleena julkisesti salamapukuisen hämärän hahmon toimesta. Monarkin liittolaiset futuristisesta, sankarillisesta Konna-inkarnaatiosta pidättävät Barryn. Kuitenkin nähtyään Barryn epäitsekästä sankaruutta, kun Kapteeni Bumerangi keskeytti heidän yrityksensä pidättää hänet, Topin tuleva versio selittää, että Barry tappaa Mirror Monarchin, koska hän luuli hänet Peilin Mestariksi; "In Case of Flash" -peili vapauttaa voimakkaat demonit, jotka tunnetaan nimellä Mirror Lords, joista yksi ottaa Iriksen haltuunsa, ja Barryn on pakko tappaa Peilimestari lähettääkseen demonit takaisin peiliin tai kohdata Iris pysyvästi Mirror Lordin hallussa, vain tappaakseen Mirror Monarchin vahingossa. Kun Salama astuu porttiin paljastuu jättimäinen peili, mutta demoneita tai peiliherroja ei ole olemassa vain, jotta se näyttäisi hänelle näyn äidistään, ja Renegadet saavat hänet kiinni. Salama saa tietää, että Top itse asiassa lavasti hänet hänen tekemästään rikoksesta. Salama viedään 2500-luvun oikeussaliin ja kertoo heille historiallisista todisteista huolimatta, että Mirror Lordsit eivät paenneet ja matkustaa takaisin 2000-luvulle taistelemaan Topia vastaan. Top paljastaa, että hän tappoi Mirror Monarchin, estäen Salamaa saamasta selville, että Topin esi-isä oli todellinen murhaaja, joka maksaisi hänelle hänen työnsä. Renegades vie sitten Topin takaisin 2400-luvulle oikeuden eteen, ja Salama löytää todellisen murhaajan.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaman nimikkotelevisiosarjassa vuonna 1991 Sam Scudder -niminen rikollinen on lempinimeltään Peilimestari, joka käyttää pienistä peilimäisistä levykkeistä suunnattuja hologrammeja rikoksien tekemiseen. Hahmoa esittää David Cassidy.

Super Friends: The Legendary Super Powers Show

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peilimestari esiintyi vuonna 1984 Super Friends: The Legendary Super Powers Show -sarjassa. Poikkeuksellisesti ensimmäisessä jaksossaan peilimestarin tuttu vihollinen Salama ei esiintynyt. Hahmon äänenä oli Casey Kasem, joka toimi samassa sarjassa myös Robinin äänenä.

Justice League

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Peilimestari Justice League Unlimitedissa.

Hahmo teki mykän cameoroolin Justice Leaguen jaksossa ”Eclipsed” vuonna 2003. Jaksossa hahmo on kuitenkin näyttelijä, joka esittää Peilimestaria Salaman energiapatukkamainoksessa.

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimitedissa Peilimestari esiintyy jaksossa ”Flash and Substance”, jossa hän Salaman tuhoamisaikeiden epäonnistumisten jälkeen päättää liittoutua Kapteeni Bumerangin, Kapteeni Pakkasen ja Tricksterin kanssa päästäkseen eroon Salamasta. He hyökkäävät lopulta Salaman juuri avattuun museoon uutistoimittaja Linda Parkin meikkipeilin kautta. Hahmon äänenä toimii Alexis Denisof.

Hahmolla oli kahden jakson pituinen vieraileva rooli Batman-sarjan viidennellä tuotantokaudella, jossa hahmo on mallinnettu myös hahmolle äänensä antaneen John Larroquetten mukaan. Edellisten Peilimestareiden mukaan hahmo perustuu alkuperäiseen Sam Scudderiin. Peilimestari yrittää varastaa luomiensa Salaman, Batmanin ja Robinin peiliversioilla puuttuvia osia rakentamaansa peiliportaalisädelaitteeseen, jonka avulla hän kykenisi vangitsemaan Gothamin asukkaat lähistöllä oleviin peileihin, ikkunoihin ja hopeaesineisiin.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peilimestarilla on cameorooli Batman – pelottomat -sarjan jaksossa "Requiem for a Scarlet Speedster", jossa hän oli saanut sidottua Salaman ja Batmanin samaan pylvääseen. Peilimestari yrittää tappaa heidät lasersäteillä, mutta kaksikko karkaa Batmanin leikattua köydet poikki, ja Salama ottaa huoneen peileistä tehdystä seinästä irti yhden peilin jolla ohjaa lasersäteen Peilimestarin koppiin, joka räjähtää. Häntä ääninäytteli sarjassa Tom Kenny.

Justice League Doom

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peilimestari esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Doom, jossa häntä ääninäytteli Alexis Denisof. Elokuvassa Peilimestari onnistui tunkeutumaan Lepakkoluolaan ja onnistui varastamaan Batcomputerista Batmanin salaiset varasuunnitelmat Oikeuden Puolustajien kukistamiseksi, jos he muuttuisivat konniksi ja toimitti ne Vandal Savagelle. Peilimestari onnistuu huijaamaan Salaman ansaan, jossa hän kiinnittää Salaman käteen pommin, joka aktivoituu liikkeestä ja räjähtää, jos hän lakkaa juoksemasta. Myöhemmin Salama taisteli Peilimestaria vastaan Legion of Doomin tukikohdassa ja tuhosi useita Peilimestarin luomia peiliklooneja, kunnes löysi alkuperäisen ja iski tämän tajuttomaksi kukistaen hänet.

Evan McCullochin versio Peilimestarista esiintyi animaatioelokuvassa Injustice, jossa häntä ääninäytteli Yuri Lowenthal. Elokuvassa Peilimestari sieppaa Teräsmiehen isän Jonathanin peilimaailmaan Yhdysvaltain presidentin käskystä aikeenaan saada hänet lopettamaan puuttumasta hallituksen asioihin. Ihmenainen onnistuu jäljttämään Peilimestarin tämän kantapaikkaan, mutta Peilimestari pakenee peilin sisälle. Raven onnistuu työntämään hänet puoliksi peilin ulkopuolelle ja Ihmenainen uhkaa rikkoa peilin, jos hän ei kerro heille Jonathanin sijaintia. Tämän jälkeen Ihmenainen antaa Teräsmiehelle Peilimestarin vyön, jotta tämä kykenee pelastamaan isänsä peilimaailmasta.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
1984 Casey Kasem Super Friends: The Legendary Super Powers Show
1991 David Cassidy Flash
2006
2012
Alexis Denisof Justice League Unlimited Justice League: Doom
2007–2008 John Larroquette Batman
  1. Mirror Master is number 79 IGN Viitattu 11.7.2009 (englanniksi)
  2. Flash (Vol 1) #126