Oikeuden Puolustajat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oikeuden Puolustajat
Sarjakuvakustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen The Brave & the Bold nro 28 (helmikuu 1960)
Luojat Gardner Fox
Tiedot
Tukikohta Vahtitorni
Hall of Justice
Perustajajäsenet Teräsmies
Batman
Ihmenainen
Salama
Vihreä Lyhty
Vesimies
Metsästäjä Marsista
Jäsenluettelo Batman (Bruce Wayne)
Vihreä Lyhty
Teräsmies
Jade
Ihme Nainen
Vesimies

Oikeuden Puolustajat (engl. Justice League) (tunnettu myös nimellä Amerikan Oikeuden Puolustajat (engl. Justice League of America; lyh. JLA)) on DC Comicsin kustantama ja Gardner Foxin luoma supersankarijoukkio, joka esiintyi ensi kerran The Brave and the Bold sarjakuvan numerossa 28 vuonna 1960. Tuolloin alkuperäiseen ja suosituimpaan joukkoon kuuluivat Teräsmies, Batman, Ihmenainen, Salama, Vihreä Lyhty, Vesimies ja Metsästäjä Marsista, J'onn J'onzz. Sittemmin hajotetun ja monta kertaa uudelleen kootun ryhmän historiassa joukkoon ovat kuuluneet myös Kapteeni Marvel, Muovimies, Vihreä Nuoli, Haukkamies, Atomi, Zatanna, Musta Kanarialintu ja tusinoittain muita.

Suomessa Oikeuden Puolustajia on ilmestynyt ainakin Teräsmies-lehden jatkosarjana ja muiden muassa Grant Morrisonin käsikirjoittamina JLA:n albumeina.

Oikeuden Puolustajien viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten jokaisella supersankarilla tai supersankariryhmällä, myös Oikeuden Puolustajilla on monia vihollisia varsinkin, kun se koostuu maailman mahtavimmista sankareista. Tässä on muutamia superroistoja, jotka määritellään usein Oikeuden Puolustajien vihollisiksi.

Oikeuden Puolustajat muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeuden Puolustajista tehtiin ensi kerran 1970-luvulla animaatio Hanna-Barberan tuottamana. Tuolloin ensimmäinen sarja oli Superystävät, jonka valmistuttua sarjoja tuotettiin yhteensä kahdeksan. Näistä viimeisin The Super Powers Team: Galactic Guardians ilmestyi vuonna 1986.

Myöhemmin 2000-luvulla Warner Bros. Animation tuotti kaksi sarjaa Justice Leaguen ja Justice League Unlimitedin, jotka esitettiin Cartoon Networkilla. Sarja oli teemaltaan huomattavasti edellisiä Hanna-Barberan tuottamia sarjoja aikuismaisempi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]