Ezra Miller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ezra Miller
Ezra Miller San Diegon Comic-Conissa 2017.
Ezra Miller San Diegon Comic-Conissa 2017.
Henkilötiedot
Syntynyt30. syyskuuta 1992 (ikä 31)
New Jersey, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ezra Matthew Miller (s. 30. syyskuuta 1992 New Jersey[1]) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan elokuvista Poikani Kevin (2011) ja Elämäni seinäruusuna (2012). Hän on näytellyt myös yksittäisissä jaksoissa muun muassa televisiosarjoissa Californication, Kova laki: Erikoisyksikkö ja Kallista kipua.

Lokakuussa 2014 Warner Bros. ilmoitti, että Miller on valittu näyttelemään Salama-supersankaria DC Comicsin sarjakuviin perustuvassa elokuvasarjassa. Hahmo teki lyhyen ensiesiintymisensä vuonna 2016 elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice ja esiintyi myöhemmin elokuvassa Justice League (2017). Hahmon oma sooloelokuva The Flash saa ensi-iltansa vuonna 2022.[2][3][4][5]

Miller näytteli vuoden 2016 elokuvassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat hahmoa nimeltä Valio Barebone. Elokuva perustuu Harry Potter -kirjojen ja elokuvien maailmaan.

Vuodesta 2022 lähtien Milleria on syytetty häiriökäyttäytymisestä, pahoinpitelystä ja murtautumiseen liittyvistä välikohtauksista, jotka johtivat useisiin pidätyksiin ja syytteisiin. Milleriä on syytetty myös alaikäisen groomingista.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ezra Matthew Miller syntyi Wyckoffissa, New Jerseyssä 30. syyskuuta 1992. Hänellä on kaksi vanhempaa sisarta nimeltä Saiya ja Caitlin. Heidän äitinsä Marta Miller (o.s. Koch) on moderni tanssija, ja isänsä Robert S. Miller oli Hyperion Booksin vanhempi varapresidentti ja toimitusjohtaja, ja myöhemmin hänestä tuli kustantaja Workman Publishingissa. Millerin isä on juutalainen; heidän äitinsä on hollantilaista ja saksalaista syntyperää. Miller itse on sanonut olevansa juutalainen ja "hengellinen". Kuusivuotiaana hän alkoi kouluttautua oopperalaulajaksi voittaakseen puhevammansa. Miller on laulanut Metropolitan Operassa ja esiintynyt Philip Glassin oopperan White Raven Yhdysvaltain ensi-illassa. Miller kävi Rockland Country Day Schoolia ja The Hudson Schoolia. Hän jätti koulunsa 16-vuotiaana Afterschool-elokuvan julkaisun jälkeen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millerin ura elokuvassa alkoi vuonna 2008 Antonio Camposin elokuvassa Afterschool, jossa Miller esitti teini-ikäistä sisäoppilaitoksessa asuvaa poikaa, joka kuvaa vahingossa kahden luokkatoverinsa huumekuolemat, minkä jälkeen häntä pyydetään kokoamaan muistovideo. Seuraavana vuonna Miller esiintyi City Islandilla Andy Garcíana, Julianna Marguliesin ja Steven Straitin kanssa. Vuonna 2010 Miller näytteli Beware the Gonzo -elokuvan pääosassa ja hänellä oli sivurooli Every Day -elokuvassa, jotka molemmat saivat ensi-iltansa Tribecan elokuvajuhlilla. Sen jälkeen Miller esiintyi BBC Filmsin draamassa Poikani Kevin (2011) yhdessä Tilda Swintonin ja John C. Reillyn kanssa. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Lynne Ramsay. Elokuva perustui amerikkalaisen Lionel Shriverin vuoden 2003 samannimiseen romaaniin. Televisiossa Miller näytteli Damienia Showtin-hittikomediasarjassa Californication. Miller esiintyi Royal Painsissa Tucker Bryantina kahden kauden ajan. Vuoden 2012 elokuvasovituksessa romaanista Elämäni seinäruusuna Miller näytteli Patrickia näyttelijöiden Logan Lerman ja Emma Watsonin rinnalla.

Millerille on palkittu Sons of an Illustrious Fathe -yhtyeen laulu-, rumpu- ja lyömäsoittimien musiikkitallenteiden laulamisesta jo vuonna 2011. Bändi on trio, johon kuuluvat Lilah Larson (laulu, kitara, basso ja rummut), Josh Aubin (basso, koskettimet, kitara, laulu) ja Miller. Vuonna 2019 yhtye julkaisi coverin Pussycat Dollsin kappaleesta "Don't Cha", ja Miller esiintyi sen musiikkivideossa.

Miller näytteli Valio Barebonea vuoden 2016 elokuvassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, joka on Harry Potter -elokuvasarjan jatko-osa. Hän uusi roolinsa elokuvan jatko-osassa Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, joka julkaistiin marraskuussa 2018. Miller näytteli myös Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -elokuvassa, joka julkaistiin huhtikuussa 2022.

Miller esittää Barry Allenia, eli salamaa Warner Brosin DC Comicsin elokuvassa. Miller esiintyi salamana ensimmäisen kerran cameosissa elokuvissa Batman v Superman: Dawn of Justice ja Suicide Squad ja jatkaen roolissaan yhtenä Justice Leaguen päärooleista. Miller esittää hahmoa itsenäisessä elokuvassa The Flash, joka on määrä julkaista vuonna 2023. Miller osallistui Middle East Film and Comic Coniin vuonna 2018 edustaen hahmoaan DC Comicsin franchising-elokuvassa Justice League. Vuonna 2020 hän esitti salamaa uudelleen cameo-esiintymisessä Arrowverse-crossover-tapahtumassa, Crisis on Infinite Earths.

Joulukuussa 2020 Miller näytteli Trashcan Mania Paramount+ -televisiominisarjassa The Stand, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Miller seurusteli näyttelijä Zoë Kravitzin kanssa heidän kuvattaessaan Beware the Gonzoa.

Miller esiintyi queerina vuonna 2012, mutta välttää "queer"-tunnisteen käyttöä. Hän oli myös sanonut vuonna 2018: "Queer tarkoittaa vain ei, en tee niin. En tunnistaudu mieheksi. En tunnistaudu naiseksi. Tunnistan itseäni tuskin ihmisenä." Miller käyttää they/them-pronomineja, jonka GQ kirjoitti vuonna 2020 "terävänä kieltäytymisenä olla sukupuolierottu". Aiemmin Miller käytti kaikkia pronomineja vaihtokelpoisesti, mutta vuodesta 2022 lähtien they/them, it tai zir-pronomineja. Ilmoitettuaan kiinnostuneensa "suutelevista pojista" nuorena Miller sanoi: "Tapa, jolla valitsisin tunnistaa itseni, ei olisi homo. Olen vetänyt enimmäkseen "sheitä", mutta olen ollut monien ihmisten kanssa ja olen avoin rakastamaan mitä tahansa." Miller kommentoi myös, että hänellä on "paljon todella upeita ystäviä, jotka ovat hyvin eri sukupuolta. En ole kovin rakastunut keneenkään erityisesti."

Vuonna 2018 Miller osoitti tukea #MeToo-liikkeelle ja paljasti henkilökohtaisen kokemuksen Hollywood-tuottajasta ja ohjaajasta, jotka molemmat jäivät nimettömiksi: "He antoivat minulle viiniä ja minä olin alaikäinen. He sanoivat: "Hei, tahdotko olla elokuvassamme homovallankumouksesta? Ja minä sanoin: "Ei, te olette hirviöitä." Myöhemmin samana vuonna Miller ilmoitti olevansa polyamorisessa suhteessa useiden ihmisten kanssa, mukaan lukien bänditoverinsa rock-yhtyeessä Sons of an Illustrious Father.

Insiderin mukaan Miller alkoi matkustaa yllään luodinkestävä liivi ja kantoi vähintään yhtä ampuma-asetta vuoden 2022 alussa, koska hän pelkäsi, että Ku Klux Klaani ja Federal Bureau of Investigation (FBI) -jäsenet seurasivat häntä. Tokata Iron Eyes, Millerin kumppani, viittasi myöhemmin luodinkestävään liiviinsä "muodikkaaksi turvatoimenpiteeksi vastauksena todellisiin hyökkäyksiin ja tappouhkauksiin."

27. tammikuuta 2022 Miller julkaisi Instagramissa videon, joka näytti uhkaavan Beulavillessa, Pohjois-Carolinassa toimivan Ku Klux Klanin jäseniä. Vastauksena Southern Poverty Law Center ilmoitti, ettei heillä ollut tietoa Klanin viimeaikaisesta toiminnasta Beulavillessä.

Ongelmat lain kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopimaton käytös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

28. kesäkuuta 2011 keskellä Elämäni seinäruusuna -elokuvan kuvaamista Miller oli matkustajana ajoneuvossa, joka ajautui Pittsburghissa ojaan rikkinäisen jarruvalon vuoksi. Poliisi löysi Millerin hallusta kaksikymmentä grammaa marihuanaa. Näyttelijää syytettiin alun perin huumeiden hallussapidosta, mutta myöhemmin tuomari hylkäsi syytteen. Sen sijaan Milleria uhkasi 600 dollarin sakko kahdesta viittauksesta häiriökäyttäytymiseen. Miller huomautti myöhemmin: "Minusta ei mielestäni ole tarvetta salata sitä tosiasiaa, että poltan marihuanaa. Se on vaaraton kasviperäinen aine, joka lisää aistinvaraista arvostusta."

Tukehtumistapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. huhtikuuta 2020 ilmestyi video, joka on sittemmin poistettu. Videossa Miller kuristi naista ja heitti hänet maahan. Variety vahvisti videon tapahtuneen Prikið Kaffihúsissa, baarissa Reykjavikissa, jossa Miller käy usein. Baarin työntekijä tunnisti videolla olevan Millerin, jonka henkilökunta saattoi pois tiloista tapahtuman jälkeen.[6]

Havaiji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

28. maaliskuuta 2022 Miller pidätettiin Havaijilla väitetyn fyysisen kiistelyn jälkeen asiakkaiden kanssa, kun hän oli käyttäytynyt siveettömästi asiakkaita kohtaan karaokebaarissa, ja häntä syytettiin häiriökäyttäytymisestä ja häirinnästä.

Kolme viikkoa myöhemmin, 19. huhtikuuta 2022, Miller pidätettiin jälleen Leilani Estates Subdivisionin poliisiviranomaisten toisen asteen pahoinpitelystä Pāhoassa, koska hänen väitetään heittäneen tuolin, joka osui 26-vuotiaaseen naiseen ja jätti puolen tuuman haavan hänen otsaansa, sen jälkeen kun Milleria käskettiin lähtemään yksityistapaamisen aikana. Miller oli pidätetty 20 minuuttia hyökkäyksen jälkeen liikennepysähdyksen aikana valtatien 130 ja Kukula Streetin risteyksessä Kea'aussa. Vain muutama tunti tämän toisen pidätyksen jälkeen Miller ei kiistänyt karaoketapausta, ja tuomari Kanani Laubach määräsi hänelle 500 dollarin sakon häiriökäyttäytymisestä.[7]

Suhde Tokata Iron Eyesin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2022 Standing Rock Sioux -heimotuomioistuin antoi tilapäisen suojelumääräyksen Milleria vastaan ​​18-vuotiaan aktivistin Tokata Iron Eyesin puolesta. Tokatan vanhemmat Chase Iron Eyes ja Sara Jumping Eagle pyysivät oikeuden määräystä, koska Millerin väitettiin käyttäneen "väkivaltaa, uhkailua, väkivallalla uhkaa, pelkoa, vainoharhaisuutta, harhaluuloja ja huumeita" hallitakseen heidän lastaan. Millerin ja Iron Eyesin suhde alkoi vuonna 2016, kun Miller oli 23-vuotias ja Iron Eyes 12-vuotias. Iron Eyes lensi Lontooseen vuonna 2017 vierailemaan Millerin luona Grindelwaldin salaisuudet -elokuvan kuvauksissa. Iron Eyes lopetti koulun vuonna 2021 väitetysti Millerin seuraamisen vuoksi. Hänen vanhempansa väittivät myös oikeuden asiakirjoissa, että Miller oli aiheuttanut mustelmia heidän lapsensa kehoon ja että Miller oli manipuloinut heidän lastaan ​​uskomaan, että hän on transsukupuolinen. Myöhemmin Instagramissa julkaistiin syytteeseen teksti- ja videovastaukset, joiden kirjoittajan uskottiin olevan Iron Eyes. Hän kielsi tekstissä vanhempiensa syytökset; Vanhemmat kuitenkin vastasivat väittämällä, että heidän lapsensa ei hallitse sosiaalista mediaansa. Iron Eyes totesi videovastauksessa, että on hänen oma valintansa olla käyttämättä puhelinta. Lainvalvontaviranomaiset eivät ole 10. kesäkuuta 2022 mennessä löytäneet Milleriä ja Iron Eyesia jotka katosivat yhdessä. Miller julkaisi Instagram-tilillään viestejä, joissa hän pilkkasi tuomioistuimen yrityksiä löytää heidät, mutta on sittemmin poistanut ne.[8]

Häirintäsyytökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äidille ja hänen 12-vuotiaalle lapselleen annettiin 16. kesäkuuta 2022 Massachusettsissa Milleriä vastaan ​​väliaikainen häirinnän estomääräys Millerin väitettyä uhkailevan naisen perhettä ja osoittaneen sopimatonta käytöstä lasta kohtaan. Äidin ja lapsen mukaan alun perin naapurin luona vieraileva Miller ilmestyi perheen taloon yllättäen luodinkestävä liivi päällään ja heilutellen asetta ennen kuin "kiusasi" lasta koskettamalla "epämiellyttävästi" hänen lantiotaan.[8]

Vermontin maatilan tapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rolling Stone raportoi, että Miller on majoittanut Havaijilla Hilossa tapaamansa naista ja hänen kolmea lastaan ​​Millerin maatilalla Stamfordissa Vermontissa huhtikuun 2022 puolivälistä lähtien. Sekä nimettömistä että nimetyistä lähteistä sekä lasten isästä on saatu väitteitä, että aseet ja ammukset ovat helposti kaikkien 1–5-vuotiaiden lasten ulottuvilla ja että yksivuotias laittoi irrallisen luodin suuhunsa. Nainen väittää, että Miller on tarjonnut turvapaikan parantumiseen ja pakenemiseen lasten isältä, jonka hän väittää olevan väkivaltainen. Muita väitteitä ovat rynnäkkökiväärit, jotka on tuettu lasten pehmoeläinten pinoihin, ja ihmiset, jotka tupakoivat marihuanaa lasten edessä huoneissa, joissa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa. Sama lähde julkaisi, että Miller on harjoittanut suurta, luvatonta marihuanan viljelytoimintaa ja kasvattanut huomattavasti enemmän marihuanaa kuin valtion sallima kahden kypsän kasvin raja.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2008 Afterschool Robert
2009 City Island Vincent ”Vinnie” Rizzo Jr.
2010 Beware the Gonzo Eddie ”Gonzo” Gilman
Every Day Jonah
2011 Another Happy Day Elliot Hellman
Poikani Kevin We Need to Talk About Kevin Kevin Khatchadourian
2012 Elämäni seinäruusuna The Perks of Being a Wallflower Arthur Kipps
2014 Madame Bovary Leon Dupuis
2015 The Stanford Prison Experiment Daniel Culp
Ihan yössä Trainwreck Donald
2016 Batman v Superman: Dawn of Justice Barry Allen / Salama
Suicide Squad
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat Fantastic Beasts and Where to Find Them Valio Barebone
2017 Justice League Barry Allen / Salama
2018 Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Valio Barebone
2021 Zack Snyder’s Justice League Barry Allen / Salama
2022 Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore Valio Barebone
2023 The Flash Barry Allen / Salama

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ezra Miller Allmovie.com. Viitattu 11.6.2015. (englanniksi)
  2. Ezra Miller Confirmed For Batman Vs. Superman Cosmic Book News. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
  3. Agar, Chris: ‘The Flash’ Movie’s Ezra Miller on Playing the Character Long-Term 29.1.2015. Screen Rant. Viitattu 11.6.2015. (englanniksi)
  4. Ford, Rebecca: Warner Bros.' 'The Flash' Movie to Star Ezra Miller 15.10.2014. The Hollywood Reporter. Viitattu 11.6.2015. (englanniksi)
  5. McNary, Dave: 'The Flash' and 'The Matrix 4' Get Release Dates from Warner Bros. Variety. 11.12.2019. Viitattu 11.12.2019. (englanniksi)
  6. Vainio, Jasmin: Raju video leviää netissä – tunnettu näyttelijä kuristaa naista MTV Uutiset. 7.4.2020.
  7. Ikonen, Niko: DC:n Flash-stara Ezra Miller pidätettiin Havaijilla – käyttäytyi sopimattomasti, koska karaoken kappalevalinnat eivät miellyttäneet Episodi.fi. 29.3.2022. Viitattu 14.5.2023.
  8. a b Ikonen, Niko: Ezra Miller on taas häiritsevien uutisten keskellä: uhkasi äitiä ja 12-vuotiasta tytärtä aseella, on myös karkuteillä groomaamansa teinitytön kanssa Episodi.fi. 17.6.2022. Viitattu 14.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]