Emma Watson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emma Watson
Emma Watson vuonna 2017.
Emma Watson vuonna 2017.
Henkilötiedot
Koko nimi Emma Charlotte Duerre Watson
Syntynyt15. huhtikuuta 1990 (ikä 34)
Pariisi, Ranska
Ammatti näyttelijä, malli, aktivisti
Näyttelijä
Aktiivisena 2001–
Merkittävät roolit Harry Potter -elokuvasarja
Elämäni seinäruusuna
Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Emma Charlotte Duerre Watson[1] (s. 15. huhtikuuta 1990 Pariisi, Ranska)[2] on englantilainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi roolistaan Hermione Grangerinä Harry Potter -elokuvasarjassa. Hän näytteli kahdeksassa Harry Potter -elokuvassa Daniel Radcliffen ja Rupert Grintin kanssa. Watson ansaitsi roolistaan maailmanlaajuista mainetta, palkintoja ja yli kymmenen miljoonaa puntaa.[3] Potterin lisäksi Watson esiintyi televisioelokuvassa Balettitossut (2007) ja antoi äänensä animaatioelokuvaa Desperon tarua (2008) varten. Sen jälkeen hän näytteli huomattavissa rooleissa elokuvissa Elämäni seinäruusuna (2012) ja The Bling Ring (2013), esiintyi ”liioiteltuna” itsenään komediassa This Is the End (2013) ja näytteli Nooan adoptoitua tytärtä elokuvassa Noah (2014). Vuosien 2011 ja 2014 välillä hän opiskeli näyttelemisen ohella Brownin ja Oxfordin yliopistoissa ja valmistui Brownista toukokuussa 2014 pääaineenaan englanninkielinen kirjallisuus. Vuonna 2017 Watson näytteli Belleä Disneyn musikaalielokuvassa Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö.

Watson on työskennellyt mallina Burberrylle ja Lancômelle. Hän osallistui vaatelinjan suunnitteluun People Treelle työskennellessään muotikonsulttina. Hänet palkittiin Bafta-palkinnolla kategoriassa ”British Artist of the Year” vuonna 2014. Samana vuonna hänet valittiin YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hyvän tahdon lähettilääksi, ja hän oli mukana luomassa HeForShe-kampanjan sukupuolten tasa-arvon puolesta. Watson valittiin Timen sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalle vuonna 2015.[4]

Emma Watson syntyi Pariisissa, Ranskassa vuonna 1990.[5][6] Hänen vanhempansa Chris Watson ja Jacqueline Luesby ovat molemmat englantilaisia asianajajia.[6] Vuonna 1993 perheeseen syntyi pikkuveli Alex. Vanhemmat erosivat Watsonin ollessa viisivuotias ja hän muutti äitinsä ja Alexin kanssa Oxfordshireen, Englantiin.[6] Watsonilla on useita sisaruspuolia: hänen isällään on uudesta avioliitosta kolme lasta, ja äitinsä uuden puolison kautta Watsonilla on kaksi velipuolta.

Watson osaa puhua ranskaa, joskaan ei niin hyvin kuin ennen.[7]

Englannissa Watson opiskeli Stagecoach Theatre Arts -teatterikoulussa laulamista, näyttelemistä ja tanssimista sekä esiintyi koulunäytelmissä.[5] Hän kävi myös maineikasta Dragon School -koulua vuoteen 2003 asti. Sen jälkeen Watson opiskeli Headingtonin tyttökoulussa. Vuonna 2006 hän suoritti toisen asteen GCSE-kokeet kymmenessä aineessa. Hän sai kahdeksasta aineesta korkeimman arvosanan ja kahdesta toiseksi korkeimman.[6][8]

Näyttelijän ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1999–2011: Harry Potter -elokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijävalinnat J. K. Rowlingin romaaniin perustuvaan Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvaan alkoivat vuonna 1999. Roolittajat löysivät Watsonin hänen teatteriopettajansa kautta ja kutsuivat hänet koe-esiintymiseen. Watsonille annettiin rooli kahdeksan koe-esiintymisen jälkeen. Rowling kannatti Watsonia Hermionen rooliin jo tämän ensimmäisestä koe-esiintymisestä lähtien.[5]

Harry Potter ja viisasten kivi sai ensi-iltansa vuonna 2001. Elokuva rikkoi tuottoennätyksiä ja oli vuoden 2001 tuottoisin elokuva. Kriitikot kehuivat kolmen päätähden suoritusta ja monet heistä kiinnittivät erityishuomiota Watsoniin. Watson oli ehdolla viiden eri palkinnon saajaksi ja voitti Young Artist -palkinnon parhaasta naispääosasta. Seuraavana vuonna Watson näytteli toisessa Potter-elokuvassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio ja sai roolistaan Otto-palkinnon.

Emma Watson elokuvan Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 ensi-illassa vuonna 2010.

Seuraava Potter-elokuva Harry Potter ja Azkabanin vanki sai ensi-iltansa vuonna 2004. Watson piti siitä, että ohjaaja Alfonso Cuarón teki Hermionesta itsevarmemman. Watson kommentoi roolinsa olevan ”karismaattinen” ja ”fantastinen näyteltävä”. Vaikka kolmas elokuva on sarjan vähiten tuottanein, Watson ansaitsi roolistaan kaksi Otto-palkintoa ja parhaan lapsinäyttelijän palkinnon Total Filmiltä.

Vuonna 2005, Watson näytteli neljännessä Potter-elokuvassa Harry Potter ja liekehtivä pikari. Elokuva tuotti avausviikonloppunaan Yhdysvalloissa yli sata miljoonaa dollaria, mikä rikkoi edellisen elokuvan ennätyksen.[9] Kriitikot kehuivat Watsonin kypsyyttä elokuvassa. Watson sai jälleen Otto-palkinnon ja oli ehdolla kolmeen muuhun palkintoon roolistaan. Samana vuonna Watsonista tuli nuorin Teen Voguen kannessa esiintynyt henkilö.

Sarjan viides elokuva Harry Potter ja Feeniksin kilta ilmestyi vuonna 2007. Elokuva oli taloudellisesti suuri menestys, sillä se tuotti avausviikonloppunaan maailmanlaajuisesti 332,7 miljoonaa dollaria. Summa on yli sata miljoonaa dollaria enemmän kuin Liekehtivän pikarin tuotto.[10] Watson voitti ensimmäisen National Movie -palkinnon parhaasta naispääosasta. Watson, Radcliffe ja Grint jättivät 9. heinäkuuta 2007 käden- ja jalanjälkensä betonilaattaan Grauman’s Chinese Theatren eteen Hollywoodissa.

Heinäkuuhun 2007 mennessä Watsonin kerrottiin ansainneen yli kymmenen miljoonaa puntaa työstään Potter-elokuvissa.[3] Hän sanoikin, ettei hänen tarvitsisi työskennellä enää koskaan rahan takia. Maaliskuussa 2009 Watson sijoittui kuudenneksi Forbesin listalla kaikkein arvokkaimmista nuorista tähdistä, ja vuonna 2010 Watson nimettiin Hollywoodin eniten ansainneeksi naisnäyttelijäksi hänen ansaittuaan noin 19 miljoonaa puntaa vuonna 2009.

Elokuvasarjan tulevaisuus oli vaakalaudalla viimeisten elokuvien kohdalla, kun kaikki kolme päänäyttelijää vaikuttivat olevan haluttomia jatkamaan sopimuksiaan. Radcliffe kuitenkin kirjoitti sopimuksen 2. maaliskuuta 2007. Watson oli paljon vastahakoisempi, sillä hänestä päätös oli merkittävä, koska sopimuksen tekeminen merkitsisi neljän vuoden sitoutumista. Myöhemmin Watson totesi, ettei voisi mitenkään päästää irti Hermionen roolista ja allekirjoitti sopimuksen 23. maaliskuuta 2007. Sopimuksen myötä Watsonin palkka kaksinkertaistettiin kahteen miljoonaan elokuvaa kohden.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi sai ensi-iltansa 17. heinäkuuta 2009. Elokuvan päänäyttelijöiden aikuistuttua kriitikot arvostelivat heitä eri tavalla kuin lapsina. The Washington Post sanoi Watsonin antaneen ”tähän asti ihastuttavimman esityksensä”.

Elokuvasarjan viimeisen elokuvan Harry Potter ja kuoleman varjelukset kuvaukset alkoivat 18. helmikuuta 2009. Alkuperäinen romaani oli tehty yhdeksi kokonaiseksi kirjaksi, mutta elokuva päätettiin jakaa kahtia. Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 sai ensi-iltansa marraskuussa 2010 ja osa 2 heinäkuussa 2011.

Watson, Radcliffe ja Grint elokuvan Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 ensi-illassa vuonna 2011.

2007–2011: Muut roolit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Watsonin ensimmäinen Pottereiden ulkopuolella ollut rooli oli vuonna 2007 televisioelokuvassa Balettitossut, jossa hän näytteli Pauline Fossilia. Elokuvassa esiintyy myös Harry Potter -kollega Richard Griffiths. Sen jälkeen Watson toimi ääninäyttelijänä joulukuussa 2008 ilmestyneessä animaatiossa Desperon taru (engl. The Tale of Despereaux) yhdessä Matthew Broderickin ja Tracey Ullmanin kanssa.

Vuonna 2010 Watson esiintyi indie rock -yhtyeen One Night Onlyn kappaleen ”Say You Don't Want It” musiikkivideolla tavattuaan yhtyeen laulajan George Craigin Burberryn mainoskampanjassa.

Vuonna 2011 ilmestyneessä My Week with Marilyn -draamaelokuvassa Watson esitti sivuhenkilö Lucya.[11] Hän vietti kuvauspaikalla vain muutaman päivän, jotteivät hänen opintonsa Brown-yliopistossa keskeytyisi.[11]

Emma Watson Tribecan elokuvajuhlilla vuonna 2012.

Helmikuussa 2011 vahvistettiin, että Watson tulisi näyttelemään Samia elokuvassa Elämäni seinäruusuna, joka perustuu Stephen Chboskyn samannimiseen romaaniin.[12] Elokuvan kuvaukset alkoivat toukokuussa 2011 ja sen ensi-ilta oli syyskuussa 2012. Kesäkuussa 2012 Watsonille tarjottiin roolia elokuvassa Noah, jonka kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2012. Noahin ensi-ilta Yhdysvalloissa oli maaliskuussa 2014. Kesäkuussa 2013 ilmestyneessä Sofia Coppolan ohjaamassa elokuvassa The Bling Ring Watson näyttelee Nickiä. Juoni perustuu tositapahtumiin. Vaikka elokuva sai jonkin verran myös huonoja arvosteluita, Watsonin roolia kehuttiin. Watson esiintyi myös samana vuonna ilmestyneessä komediaelokuvassa This Is the End, jossa hän esitti "liioiteltua" itseään.

Vuonna 2014 Watson palkittiin Bafta-palkinnolla kategoriassa ”British Artist of the Year”.[13]

Watson aikoo työskennellä Potter-tuottajan David Heymanin kanssa elokuvassa Queen of the Tearling, joka on sovitus Erika Johansenin romaanista. Watson esittää elokuvassa pääosaa sekä toimii vastaavana tuottajana.[14]

Vuonna 2017 Watson näytteli Belleä elokuvamusikaalissa Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö.[15] Elokuva tuotti yli 1,2 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti ja oli vuoden 2017 toiseksi tuottanein elokuva.

Vuonna 2019 Watson korvasi Emma Stonen draamaelokuvassa Little Women, joka perustuu Louisa May Alcottin klassikkoromaaniin Pikku naisia. Elokuvan ohjaa Greta Gerwig ja muissa pääosissa ovat muun muassa Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Laura Dern ja Meryl Streep.[16]

Muu ura ja yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2009 Watson pääsi aloittamaan kirjallisuuden opinnot Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän valitsi yhdysvaltalaisen yliopiston, koska siellä voi opiskella montaa ainetta kerralla, kun taas brittiläinen järjestelmä mahdollistaa vain yhden aineen opiskelun.[5] 23. huhtikuuta 2011 Watson ilmoitti lähteneensä Brownista valmistautuakseen viimeisen Potter-elokuvan ensi-iltaan.[17] Watson jatkoi opintojaan Oxfordin yliopistossa. Hänen oli määrä jatkaa Brownissa, mutta hän lykkäsi opintojaan osallistuakseen elokuvaprojekteihin.[18] Watson valmistui Brownin yliopistosta toukokuussa 2014.[19]

Watson on työskennellyt mallina Burberrylle ja Lancômelle.[20][21] Hän auttoi luomaan vaatelinjan People Treelle työskennellessään muotikonsulttina.[22] Sisaruksista Alex Watson esiintyi mallina Emman kanssa Burberrylle vuonna 2010. Isän identtiset kaksoset Nina ja Lucy puolestaan näyttelivät Watsonin kanssa elokuvassa Ballet Shoes.

Vuonna 2014 Watson valittiin YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyvän tahdon lähettilääksi ja hän auttoi luomaan HeForShe-kampanjan sukupuolten tasa-arvon puolesta.[23]

Toukokuussa 2016 Panaman papereista selvisi, että Watson on Neitsytsaarilla sijaitsevan offshore-yhtiön edunsaaja. Watsonin tiedottaja antoi lausunnon, jonka mukaan yhtiö perustettiin ”suojaamaan hänen [Watsonin] nimettömyyttään ja turvallisuuttaan” ja jossa kiellettiin olevan kysymys veronkierrosta.[24]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2001 Harry Potter ja viisasten kivi Harry Potter and the Philosopher’s Stone Hermione Granger
2002 Harry Potter ja salaisuuksien kammio Harry Potter and the Chamber of Secrets
2004 Harry Potter ja Azkabanin vanki Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2005 Harry Potter ja liekehtivä pikari Harry Potter and the Goblet of Fire
2007 Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry Potter and the Order of the Phoenix
2008 Desperon taru The Tale of Despereaux Prinsessa Pea (ääni)
2009 Harry Potter ja puoliverinen prinssi Harry Potter and the Half-Blood Prince Hermione Granger
2010 Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
2011 Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
My Week with Marilyn My Week with Marilyn Lucy
2012 Elämäni seinäruusuna The Perks of Being a Wallflower Sam
2013 The Bling Ring The Bling Ring Nicki Moore
This Is the End This Is the End Emma Watson
2014 Noah Noah Ila
2015 Regression Regression Angela Gray
Colonia Colonia Lena
2016 The Circle The Circle Mae Holland
2017 Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö Beauty and the Beast Belle
2019 Pikku naisia Little Women Meg March
Lyhytelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2010 Harry Potter and the Forbidden Journey Harry Potter and the Forbidden Journey Hermione Granger
Televisioelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2007 Balettitossut Ballet Shoes Pauline Fossil

Palkinnot ja ehdokkuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Watson jakamassa faneille nimikirjoituksia vuonna 2007 Grauman’s Chinese Theatrella.
Vuosi Palkinto Kategoria Elokuva Tulos
2002 Young Artist -palkinto Paras nuori naispääosa Harry Potter ja viisasten kivi Voitto
2003 Otto-palkinto Paras naistähti (hopea) Harry Potter ja salaisuuksien kammio Voitto
2004 Total Film -palkinto Paras lapsinäyttelijä Harry Potter ja Azkabanin vanki Voitto
2005 Otto-palkinto Paras naistähti (kulta) Voitto
MTV Movie -palkinto Paras on-screen team (ryhmä) Harry Potter ja liekehtivä pikari Voitto
2007 ITV National Film -palkinto Paras naisnäyttelijä Harry Potter ja Feeniksin kilta Voitto
Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Paras naispuolinen elokuvanäyttelijä Voitto
2008 Otto-palkinto Paras naistähti (kulta) Voitto
2009 Scream-palkinto Paras ryhmä Harry Potter ja puoliverinen prinssi Voitto
2011 Teen Choice -palkinto Paras sci-fi/fantasianäyttelijä Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 Voitto
Teen Choice -palkinto Paras suudelma (yhdessä Daniel Radcliffen kanssa) Voitto
Teen Choice -palkinto Paras naisnäyttelijä Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 Voitto
San Diego Film Critics Society -palkinto Paras ryhmä Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 Voitto
2012 People’s Choice -palkinto Paras ryhmä Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 Voitto
MTV Movie -palkinto Paras ryhmä (yhdessä Daniel Radcliffen,
Rupert Grintin ja Tom Feltonin kanssa)
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 Voitto
San Diego Film Critics Society -palkinto Paras ryhmä Elämäni seinäruusuna Voitto
San Diego Film Critics Society -palkinto Paras naissivuosa Elämäni seinäruusuna Voitto
2013 People’s Choice -palkinto Paras naisnäyttelijä draamassa Elämäni seinäruusuna Voitto
Nickelodeon Kids’ Choice -palkinto Paras brittiläinen naisnäyttelijä Elämäni seinäruusuna Voitto
MTV Movie -palkinto MTV Trailblazer -palkinto Elämäni seinäruusuna Voitto
 1. "Emma Watson" Late Show with David Letterman. 8.7.2009. Jaksonumero 3145. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 2. Walker, Tim: Emma Watson: Is there Life After Hermione? The Independent. 29.9.2012. Arkistoitu 2.12.2014. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 3. a b Peck, Sally: Harry Potter's Sidekick 'Rich Enough To Retire' Telegraph. 10.7.2007. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 4. Jill Abramson: The 100 Most Influential People. Pioneers: Emma Watson Time. 16.4.2015. Viitattu 16.4.2015. (englanniksi)
 5. a b c d Emma Watson Biography - Facts, Birthday, Life Story Biography.com. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)
 6. a b c d Life & Emma Emma Watson official.. Arkistoitu 21.4.2010. Viitattu 14.5.2015. Arkistoitu alkuperäisestä 21.4.2010. (englanniksi)
 7. Gonzaga, Peterson: Q&A with Emma Watson The Hour. 18.12.2008. Arkistoitu 3.9.2014. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)
 8. Pupils 'sitting too many GCSEs' 24.8.2006. BBC. Viitattu 14.5.2015. (englanniksi)
 9. Harry Potter Movies Opening Weekends. Box Office Mojo. Arkistoitu 14.5.2013. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)
 10. All Time Worldwide Openings Box Office Mojo. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)
 11. a b Emma Watson ’lands role in My Week’ Digital Spy. 24.9.2010. Hachette Filipacchi (UK) Ltd. Viitattu 10.2.2011. (englanniksi)
 12. Sims, Andrew: From Witch to Wallflower: Emma Watson signs on to next film project. 10.2.2011. Arkistoitu 13.2.2011. Viitattu 10.2.2011. (englanniksi)
 13. King, Susan: At BAFTA event, Emma Watson dedicates award to her long dead hamster Los Angeles Times. 31.10.2014. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 14. Emma Watson & ’The Queen of the Tearling’: Actress Reunites With David Heyman The Huffington Post. 13.6.2013. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)
 15. Schaefer, Sandy: Disney’s Live-Action ‘Beauty And The Beast’ Gets A 2017 Release Date; Will Include New Songs Screenrant. 16.3.2015. Viitattu 28.7.2016. (englanniksi)
 16. Kroll, Justin: Emma Watson Joins Greta Gerwig’s Adaptation of ‘Little Women’ (EXCLUSIVE) 24.8.2018. Variety. Viitattu 6.2.2019. (englanniksi)
 17. Sims, Andrew: Emma Watson to transfer out of Brown University, says rep Hypable.com. 23.4.2011. Viitattu 1.5.2011. [vanhentunut linkki] (englanniksi)
 18. Is Emma Watson set to walk out on college for Hollywood? The Daily Mail. 5.8.2012. Viitattu 2.7.2013. (englanniksi)
 19. Emma Watson Graduates from Brown University The Telegraph. 25.5.2014. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 20. Go Behind the Scenes with Emma Watson On the Burberry Shoot Vogue. kesäkuu 2009. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 21. Oliver, Dana: Emma Watson Named New Face of Lancome Huffington Post. 14.3.2011. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 22. Holmes, Rachael: Emma Watson launches ethical fashion range with People Tree The Guardian. 17.9.2009. Viitattu 11.1.2015. (englanniksi)
 23. Nieminen, Anna-Sofia: Emma Watsonin YK-puhe feminismistä poiki aplodeja – ja uhkauksia alastonkuvista. Helsingin Sanomat. 24.9.2014. Arkistoitu 11.1.2015. Viitattu 11.1.2015. (suomeksi)
 24. Morgan, Tom: Panama Papers: Emma Watson named in latest offshore data release The Telegraph. 11.5.2016. Viitattu 12.5.2016. (englanniksi)
 25. America Online And AOL Moviefone Announce The Nominees For The Seventh Annual American Moviegoer Awards(r) Presented By Philips Consumer Electronics Time Warner. Arkistoitu 15.5.2013. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)
 26. Awards for Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Broadcast Film Critics Association. Arkistoitu 29.12.2007. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)
 27. Spike TV’s SCREAM 2009 Awards Nominees and Winners. About.com. Arkistoitu 7.6.2011. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)
 28. National Movie Awards 2010. EmmaWatson.com. Arkistoitu 25.7.2010. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)
 29. 2010 MTV Movie Awards: Complete Winners List MTV. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)
 30. Watch Teen Choice Awards Live Feed Video 2010! Right TV. Arkistoitu 20.8.2010. Viitattu 11.8.2010. (englanniksi)
 31. People’s Choice Awards – 2011 Nominees. People’s Choice Awards. Arkistoitu 23.2.2011. Viitattu 25.2.2011. (englanniksi)
 32. 2011 MTV Movie Awards - Best Kiss. MTV.com. Arkistoitu 23.3.2011. Viitattu 23.3.2011. (englanniksi)
 33. 2011 MTV Movie Awards - Best Female Performance. MTV.com. Arkistoitu 26.3.2011. Viitattu 23.3.2011.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]