Harry Potter ja viisasten kivi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Potter ja viisasten kivi
Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Chris Columbus
Käsikirjoittaja Steve Kloves
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja viisasten kivi
Tuottaja David Heyman
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja John Seale
Leikkaaja Richard Francis-Bruce
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija Judianna Makovsky
Lavastaja Stuart Craig
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Pictures[3]
Heyday Films[3]
1492 Pictures[3]
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
iTunes
Ensi-ilta
Kesto 152 minuuttia[4]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 125 000 000 dollaria
Tuotto 1 006 480 859 dollaria
Seuraaja Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Harry Potter ja viisasten kivi (engl. Harry Potter and the Philosopher’s Stone, Yhdysvalloissa nimellä Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)[5] on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut fantasiaelokuva, jonka on ohjannut Chris Columbus. Se perustuu J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin vuodelta 1997. Elokuva on Harry Potter -elokuvasarjan ensimmäinen osa ja sen on käsikirjoittanut Steve Kloves ja tuottanut David Heyman. Sen tarina seuraa Harry Potterin ensimmäistä vuotta Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa, kun hän huomaa olevansa kuuluisa velho. Elokuvan pääosia esittävät Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson.

Warner Bros. osti oikeudet elokuvaan kirjasta vuonna 1999 ilmoitetulla miljoonalla punnalla (1,65 miljoonaa dollaria vuonna 1999). Tuotanto aloitettiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 2000, kun Chris Columbus valittiin luomaan ja ohjaamaan elokuvaa lyhyestä ohjaajaluettelosta, johon kuuluivat muun muassa Steven Spielberg ja Rob Reiner. Rowling vaati, että kaikkien näyttelijöiden piti olla brittiläisiä ja irlantilaisia, ja elokuva kuvattiin Leavesden elokuvastudioilla ja historiallisissa rakennuksissa Yhdistyneen kuningaskunnan ympäristössä.

Elokuva sai ensi-iltansa Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa 16. marraskuuta 2001. Siitä tuli suuri ja kaupallinen menestys, joka tuotti 975,1 miljoonaa dollaria lipputoimistoissa ympäri maailmaa. Se oli vuoden 2001 eniten tuottanut elokuva ja nousi kaikkien aikojen toiseksi eniten tuottaneeksi elokuvaksi Titanicin (1997) jälkeen. Se on myös Harry Potter -elokuvasarjan toiseksi menestynein elokuva heti Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2:n jälkeen. Elokuvan oli ehdolla moniin palkintoihin, mukaan lukien parhaan musiikin, parhaan lavastuksen ja parhaan puvustuksen Oscar-palkintoihin. Elokuvaa seurasi seitsemän jatko-osaa, alkaen elokuvasta Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2002) ja päättyen elokuvaan Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 (2011), kymmenen vuotta ensimmäisen elokuvan julkaisun jälkeen.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) on päällisin puolin tavallinen poika, joka elää vihamielisten sukulaistensa Dursleyiden kanssa Englannin Surreyssa. Yhdentenätoista syntymäpäivänään Harry saa kuulla salaperäiseltä muukalaiselta, Rubeus Hagridilta (Robbie Coltrane), että hän on oikeasti velho ja taikamaailmassa kuuluisa selviydyttyään vauvana hengissä pahan lordi Voldemortin hyökkäyksestä. Voldemort tappoi Harryn vanhemmat, mutta hänen hyökätessään Harryn kimppuun loitsu kimmahtikin takaisin. Harryn otsaan jäi ainoastaan salaman muotoinen arpi, kun taas Voldemort menetti kaikki voimansa. Hagrid paljastaa Harrylle, että tämä on valittu Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Ostettuaan koulutarvikkeensa salaiselta velhokadulta, Viistokujalta, Harry nousee King’s Crossin rautatieaseman kätketyltä laituri 9¾:ltä lähtevään Tylypahkan junaan.

Junassa Harry tapaa suuresta velhoperheestä tulevan Ron Weasleyn (Rupert Grint) sekä Hermione Granger -nimisen noidan (Emma Watson), jonka vanhemmat ovat tavallisia ihmisiä. Saavuttuaan koululle Harry ja muut ekaluokkalaiset lajitellaan neljään erilaiseen tupaan: Rohkelikkoon, Puuskupuhiin, Korpinkynteen ja Luihuiseen. Koska Luihuisen on sanottu olevan pimeyden velhojen ja noitien tupa, Harry anoo maagista lajitteluhattua pistämään hänet jonnekin muualle kuin sinne. Hän päätyy Rohkelikkoon Ronin ja Hermionen kanssa.

Harry alkaa opiskella Tylypahkassa taikuutta ja saa selville lisää menneisyydestään ja vanhemmistaan. Harry pääsee sattumalta Rohkelikon huispausjoukkueeseen (taikamaailman urheilulaji, jossa ihmiset lentävät luudanvarsilla) etsijäksi ja kuulee, että hänen isänsäkin oli aikoinaan joukkueen jäsen. Eräänä yönä Harry, Ron ja Hermione löytävät jättiläismäisen kolmipäisen koiran koulun kielletystä kerroksesta. Koira vartioi viisasten kiveä, joka kykenee antamaan omistajalleen kuolemattomuuden. Harry päättelee, että hänen taikajuomien opettajansa Severus Kalkaros (Alan Rickman) havittelee kiveä voidakseen palauttaa Voldemortin takaisin ihmismuotoon.

Kuultuaan Hagridilta koiran nukahtavan kuullessaan musiikkia Harry, Ron ja Hermione päättävät etsiä kiven ennen Kalkarosta. He kohtaavat sarjan kiveä suojelemaan tarkoitettuja tehtäviä. He joutuvat muun muassa selviytymään kuolettavasta kasvista, lentämään satojen avaimien joukossa ja voittamaan väkivaltaisen, jättikokoisen shakkiottelun.

Selviydyttyään tehtävistä Harry saa selville, että Kalkaroksen sijaan kiveä havitteleekin pimeyden voimilta suojautumisen opettaja, professori Orave (Ian Hart). Orave poistaa turbaaninsa ja paljastaa Voldemortin (Richard Bremmer), joka elää hänen takaraivossaan. Voldemort yrittää suostutella Harryn antamaan kiven hänelle (Harry löytää kiven yllättäen taskustaan rehtori Albus Dumbledoren (Richard Harris) loitsun seurauksena) luvaten tuoda Harryn vanhemmat takaisin kuolleista, mutta Harry kieltäytyy. Orave yrittää tappaa Harryn, mutta Harryn kosketus estää Oravea vahingoittamasta häntä ja muuttaa Oraven käden tomuksi. Orave yrittää ottaa kiven, mutta Harry tarttuu tätä kasvoista, minkä seurauksena Orave muuttuu tomuksi ja kuolee. Kun Harry nousee ylös, Voldemortin henki ilmestyy esiin ja syöksyy Harryn läpi, joka menettää tajuntansa.

Harry herää koulun sairaalasiivessä professori Dumbedore vierellään. Dumbledore selittää hänelle, että kivi on tuhottu ja että vaikka Ron oli lähellä menettää henkensä shakkiottelussa, tämä ja Hermione voivat kummatkin hyvin. Harryn Oravea polttava kosketus puolestaan johtuu siitä, että Harryn äiti antoi kuollessaan Harrylle rakkauteen perustuvan taikasuojauksen Voldemortia vastaan. Ennen kuin Harry ja muut oppilaat lähtevät kesälomalle, Harry tajuaa, että vaikka muut oppilaat ovatkin lähdössä Tylypahkasta kotiin, Tylypahka on hänen todellinen kotinsa.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Näyttelijä Rooli[6]
Richard Harris Albus Dumbledore
Maggie Smith Minerva McGarmiwa
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid
Saunders Triplets Harry Potter (vauva)
Daniel Radcliffe Harry Potter
Fiona Shaw Petunia Dursley
Harry Melling Dudley Dursley
Richard Griffiths Vernon Dursley
Derek Deadman Tom (baarimikko)
Ian Hart Professori Orave, Lordi Voldemort (ääni)[7]
Warwick Davis Filius Lipetit/Irvetan kassanhoitaja
Verne Troyer Lujahaka
John Hurt Herra Ollivander
Richard Bremmer Lordi Voldemort, Voldemortin kasvot Oraven takaraivossa (ei ääni)[7]
Geraldine Somerville Lily Potter
Julie Walters Molly Weasley
Bonnie Wright Ginny Weasley
Chris Rankin Percy Weasley
James Phelps Fred Weasley
Oliver Phelps George Weasley
Rupert Grint Ron Weasley
Emma Watson Hermione Granger
Matthew Lewis Neville Longbottom
Tom Felton Draco Malfoy
Jamie Waylett Vincent Crabbe
Josh Herdman Gregory Goyle
Devon Murray Seamus Finnigan
Alfie Enoch Dean Thomas
Leslie Phillips Lajitteluhattu (ääni)
Eleanor Columbus Susan Bones
John Cleese Melkein päätön Nick
Terence Bayler Verinen Paroni
Simon Fisher-Becker Lihava Munkki
Nina Young Harmaa Leidi
David Bradley Argus Voro
Alan Rickman Severus Kalkaros
Zoë Wanamaker Matami Huiski
Luke Youngblood Lee Jordan
Sean Biggerstaff Oliver Wood
Elizabeth Spriggs Lihava Leidi
Danielle Tabor Angelina Johnson
Emily Dale Katie Bell
Leilah Sutherland Alicia Spinnet
Adrian Rawlins James Potter
Ray Fearon Firenze (ääni)

Harry Potter ja viisasten kivi on ensimmäinen elokuva kahdeksanosaisessa Harry Potter -elokuvasarjassa. Kaikki elokuvat perustuvat J. K. Rowlingin luomaan Harry Potter -kirjasarjaan. Viisasten kivi -elokuva valmistui vuonna 2001, ja elokuvien suosion myötä niiden teko jatkui aina vuoteen 2011, jolloin Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 sai ensi-iltansa. Muita sarjaan kuuluvia ovat elokuvat Salaisuuksien kammio (2002), Azkabanin vanki (2004), Liekehtivä pikari (2005), Feeniksin kilta (2007), Puoliverinen prinssi (2009) ja Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 (2010).

Myös kirjasarja on saanut maailmanlaajuisen suosion: sarjan ensimmäistä, toista ja kolmatta osaa oli vuoteen 2005 mennessä myyty 27,6 miljoonaa kappaletta.[8] Rowling olikin ensimmäinen romaanikirjailija, jolla oli New York Timesin bestseller-listalla neljän eniten myydyn joukossa kolme teosta 16 viikon ajan.[9] Neljännestä ja viidennestä kirjasta oli molemmista otettu siihen mennessä suurimmat kirjojen ensipainokset: Liekehtivästä pikarista 4,8 miljoonaa (3,8 miljoonaa Yhdysvaltoihin, loput Isoon-Britanniaan) ja Feeniksin killasta 8,5 miljoonaa kappaletta.[8][9] Esimerkiksi Liekehtivän pikarin painosmäärä oli 40 kertaa enemmän kuin mitä bestseller-listoilla yleensä olevista otetaan ja sitä oltiin varattu etukäteen 5,3 miljoonaa kappaletta.[9] Se olikin sitten myös nopeimmin myyty kirja: pari päivää julkaisun jälkeen 3,8 miljoonan kappaleen painoksesta oli myyty kolme miljoonaa kappaletta.[8]

Tylypahkan pihamaan kohtaukset kuvattiin Alnwickin linnassa.

Elokuva oli ehdolla kolmeen Oscar-palkintoon: parhaaseen musiikkiin, parhaaseen lavastukseen ja parhaaseen puvustukseen. Muissa palkintogaaloissa elokuva sai yhteensä 13 palkintoa ja 46 ehdokkuutta.

Elokuvan soundtrack julkaistiin 30. lokakuuta 2001.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "Prologue" 2:12 John Williams
2. "Harry's Wondrous World" 5:21
3. "The Arrival of Baby Harry" 4:25
4. "Visit to the Zoo and Letters from Hogwarts" 3:22
5. "Diagon Alley and The Gringotts Vault" 4:06
6. "Platform Nine-and-Three-Quarters and The Journey to Hogwarts" 3:14
7. "Entry into the Great Hall and The Banquet" 3:42
8. "Mr. Longbottom Flies" 3:25
9. "Hogwarts Forever! and The Moving Stairs" 3:46
10. "The Norwegian Ridgeback and A Change of Season" 2:47
11. "The Quidditch Match" 8:28
12. "Christmas at Hogwarts" 2:56
13. "The Invisibility Cloak and The Library Scene" 3:15
14. "Fluffy's Harp" 2:38
15. "In the Devil's Snare and The Flying Keys" 2:20
16. "The Chess Game" 3:48
17. "The Face of Voldemort" 6:10
18. "Leaving Hogwarts" 2:13
19. "Hedwig's Theme" 5:09
  • Columbus, Chis: Harry Potter ja viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher’s Stone). Iso-Britannia, 2001. (englanniksi)
  1. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) British Film Institute. Viitattu 26 December 2017.
  2. British Council Film: Harry Potter and the Philosopher's Stone (aka Harry Potter and the Sorcerer's Stone) British Council. Viitattu 26 December 2017.
  3. a b c HARRY POTTER AND THE SORCERER'S STONE (2001) AFI Catalog of Feature Films. Viitattu 24 July 2018.
  4. Harry Potter and the Philosopher's Stone British Board of Film Classification. Viitattu 10 December 2014.
  5. Anthikad-Chhibber, Mini: Harry Comes to Hyderabad The Hindu. Arkistoitu 4 marraskuu 2002. Viitattu 7 February 2010.
  6. Harry Potter and the Sorcerer's Stone Imdb
  7. a b Harry Potter: Every Actor To Play Lord Voldemort screenrant.com. 1. lokakuuta 2019.
  8. a b c Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos. s. 184.
  9. a b c Guinness World Records. Guinness suuri ennätyskirja 2002. s. 151.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Arvosteluja