Albus Dumbledore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albus Dumbledore
Michael Gambon Albus Dumbledoren roolissa elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.
Michael Gambon Albus Dumbledoren roolissa elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Richard Harris
Michael Gambon
Jude Law
Toby Regbo (nuori Dumbledore)
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri hopean väriset, nuorena kastanjanruskeat
Silmien väri vaaleansiniset
Tupa Rohkelikko
Ikä kuollut, noin. 115-vuotiaana.
Ammatti Tylypahkan rehtori
Syntymäpaikka Iso-Britannia
Lojaalius Feeniksin kilta
Tylypahka

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore on kuvitteellinen hahmo J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjassa. Hän on Tylypahkan velhokoulun rehtori ja päähenkilö Harry Potterin mentori.[1]

Dumbledorea pidetään aikansa mahtavimpana velhona ja lisäksi ainoana, jota lordi Voldemort on koskaan pelännyt. Dumbledore voitti velhoyhteiskuntaa uhanneen pimeyden velhon Gellert Grindelwaldin kaksintaistelussa vuonna 1945. Voldemortin noustua valtaan ensimmäisen kerran, Dumbledore perusti häntä vastaan taistelevan salajärjestön Feeniksin killan. Velhoyhteisössä kunnioitettavassa asemassa olevaa Dumbledorea ehdotettiin usein taikaministeriksi, mutta hän kieltäytyi virasta joka kerta, muistaen kuinka hänen pyrkimyksensä valtaan oli ollut hänen heikkoutensa.

Dumbledorea esittää kirjasarjasta tehdyssä elokuvasarjassa Richard Harris kahdessa ensimmäisessä elokuvassa. Harrisin kuoltua Michael Gambon esitti hahmoa sarjan lopuissa elokuvissa.

Henkilöhistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Albus Dumbledore syntyi vuonna 1881 Percival ja Kendra Dumbledorelle.[2] Hänen jälkeensä syntyivät veli Aberforth ja sisko Ariana.

Dumbledorella on lemmikkinä feenikslintu Fawkes, joka luovutti taikaa täynnä olevan sulkansa kahteen taikasauvaan. Toinen näistä päätyi Lordi Voldemortille, toinen Harry Potterille.

Aberforth Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aberforth Dumbledore on Tylypahkan rehtorin, Albus Dumbledoren, pahamaineinen veli ja hän oli ennen Ariana Dumbledoren kuolemaa tämän lempiveli. Hän on myös Tylyahossa sijaitsevan Sianpää-pubin baarimikko. Aberforth on Feeniksin killan alkuperäinen jäsen, mutta hän on hyvin piileskelevää ja syrjäänvetäytyvää sorttia. Vauhkomieli sanoo Aberforthin olevan hieman omituinen luonteeltaan. Aberforthin Suojelius on muodoltaan vuohi. Harry Potter -elokuvasarjassa Aberforth Dumbledorea esittää Ciarán Hinds ja Ihmeotukset-elokuvasarjassa häntä esittää Richard Coyle.

Ariana Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ariana Dumbledore oli Albus Dumbledoren sisko. Kun Ariana oli kuusivuotias, joukko jästipoikia kävivät hänen kimppuunsa nähtyään hänen tekevän taikoja. Tapaus vaikutti Arianan mielenterveyteen haitallisesti eikä hän kyennyt enää taikomaan muuta kuin satunnaisilla hetkillä ja usein tuhoisin seurauksin. Albusin isä Percival etsi jästipojat käsiinsä ja kävi heidän kimppuunsa samalla tavoin. Percival tuomittiin Azkabanin velhovankilaan, jossa hän myöhemmin kuoli. Hän otti tuomionsa vastaan sen sijaan, että olisi kertonut miksi hyökkäsi jästien kimppuun, jotta Arianaa ei vietäisi pois. Kendra Dumbledore muutti hänen nuoren perheensä kanssa Godrickin notkoon, jossa he kääntyivät omiin oloihinsa piilotellen Arianaa. Kun eräänä päivänä Albus aikoi lähteä ystävänsä Grindelwaldin kanssa pois, mutta Aberforth vaati hänen jäämistään[3]. Tämän seurauksena syntyi taistelu ja Albuksen, Grindelwaldin ja Aberforthin taistellessa Ariana joutui taistelun keskelle ja kuoli[3]. Grindelwald pakeni eikä palannut[3]. Sekä Harry Potter -elokuvasarjassa että Ihmeotukset-elokuvasarjassa Ariana Dumbledorea esittää Hebe Beardsall.

Aurelius Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurelius Dumbledore tai Valio Barebone on Albus Dumbledoren veljenpoika eli Aberforth Dumbledoren poika. Kun hän oli vauva, hänen luultiin kuolleen onnettomuudessa. Hän kuitenkin selvisi, koska vähän ennen onnettomuutta Leta Lestrange vaihtoi veljensä Aureliukseen, koska hänen veljensä itki koko ajan ja Aurelius oli koko ajan hiljaa. Hänen piti vaihtaa vauvat vain hetkeksi, mutta epäonnisesti tapahtui onnettomuus, jossa Letan veli kuoli ja Aurelius selvisi, mutta hänen luultiin nyt olevan Letan veli. Vuosia myöhemmin Aurelius asuu adoptioäitinsä Mary Lou Barebonen kanssa nimellä Valio Barebone. Mari Lou käyttää kasvatuksessa väkivaltaisia otteita, mikä synnyttää Valiolle obskuurin, tuhoisan voiman, joka syntyy kun nuori velho tai noita yrittää piilotella kykyjään peloissaan tai pakosta. Kun Gellert Grindelwald saa Valion obskuurin selville, hän suostuttelee tämän puolellensa ja antaa hänelle taikasauvan aikomuksenaan tappaa Albus Dumbledore hänen avullaan. Valio kuitenkin kääntyy Grindelwaldia vastaan, kun Albus kertoo hänelle totuuden, ja auttaa Lisko Scamanderia estämään Grindelwaldin valinnan velholiiton johtajaksi. Ihmeotukset-elokuvasarjassa Aurelius Dumbledorea eli Valio Barebonea esittää Ezra Miller.

Percival Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Percival Dumbledore on Albus Dumbledoren isä. Kun joukko jästipoikia kävi Arianan kimppuun vaikuttaen tämän mielenterveyteen negatiivisesti, Percival etsi jästipojat käsiinsä ja kosti heille käymällä heidän kimppuunsa samalla tavoin. Tämän seurauksena Percival tuomittiin Azkabanin velhovankilaan, jossa hän myöhemmin kuoli. Hän otti tuomionsa vastaan sen sijaan, että olisi kertonut miksi hyökkäsi jästien kimppuun, jotta Arianaa ei vietäisi pois.

Kendra Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kendra Dumbledore on Albus Dumbledoren äiti. Kun Albus Dumbledoren isä Percival Dumbledore tuomittiin Azkabanin velhovankilaan, Kendra Dumbledore muutti hänen nuoren perheensä kanssa Godrickin notkoon, jossa he kääntyivät omiin oloihinsa piilotellen Arianaa.

Nuoruudessaan Dumbledore oli Grindelwaldin ystävä. Dumbledore ja Grindelwald olivat molemmat lahjakkaita nuoria ja heidän tavoitteensa oli jästien maailman hallitseminen ja kuoleman varjelusten hankkiminen.[3] Dumbledore keksi myös iskulauseen "Yhteiseksi hyväksi", josta tuli myöhemmin Grindlewaldin vankilan Nurmengardenin tunnus. Myöhemmin Dumbledore on tullut tunnetuksi jästien oikeuksien puolustajana ja Grindelwaldin ajatuksien tukeminen oli Dumbledorelle vain nuoruuden hairahdus. Heidän ystävyytensä loppui Dumbledoren sisaren Arianan kuolemaan. Monien vuosien jälkeen, kun Grindelwald kokosi armeijaansa, Dumbledore päätti kohdata tämän ja lopettaa tämän ilkityöt (Grindewaldin kukistamisesta mainitaan jo ensimmäisessä kirjassa, suklaasammakkokorteissa).

Dumbledore oli lämpimissä väleissä Tylypahkan opettajakunnan kanssa. Esimerkkinä ystävien lojaalisuudesta Dumbledorea kohtaan mainittakoon Minerva McGarmiwa, joka oli valmis taistelemaan taikaministeriä, kahta auroria ja ministeriön virkailijaa vastaan auttaakseen Dumbledorea. Poikkeuksen tekee Dolores Pimento, joka yritti kaikkensa Dumbledoren potkujen eteen.[4]

Toinen Dumbledoren hyvä ystävä Tylypahkassa oli riistanvartija Rubeus Hagrid, jonka käsiin Dumbledore olisi sanojensa mukaan ollut valmis luovuttamaan henkensä.[5] Lisäksi Harry Potter ja Dumbledore olivat lämpimämmissä väleissä kuin opettaja ja oppilas yleensä.

Yksi Dumbledoren hyvistä nuoruuden ystävistä oli Elfias "Koiranhenki" Doze. Doze oli Dumbledoren koulutoveri, kun opiskeli Tylypahkassa. Rita Luodiko kuvailee Dozea kirjassaan, "Dumbledoren elämä ja valheet" näin: "Vähä-älyinen, mutta uskollinen apuri ja kaveri, jonka hän oli pyydystänyt koulusta"

Nimen etymologia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dumbledoren koko nimi on Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore.[6] Dumbledoren jokaisella nimellä on oma merkityksensä:

Albus on latinaa (mask. albus, fem. alba, n. album) ja tarkoittaa valkoista, mikä viittaa Dumbledoren harjoittamaan valkeaan (eli hyvään) magiaan.

Percival viittaa todennäköisesti kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritari Percivaliin.[7] Alkuperäisen tarinan mukaan Percival-ritari löysi Graalin maljan, tappoi mustan ja punaisen ritarin, joita pidetään kuolemansyntinä ja kuolemana. Albus Dumbledoren isän nimi oli Percival.

Wulfric. Dumbledoren hahmon keksineellä kirjailijalla, J. K. Rowlingilla, on tapana ottaa nimiä myös kirkkohistoriasta. Pyhä Wulfrik oli vuonna 1154 syntynyt katolinen pyhimys,[7] joka tunnettiin ihmeidentekijänä ja ennustajana.

Brian on keltin kieltä ja tarkoittaa "voimakasta".[7]

Dumbledore taas on muinaisenglantia ja tarkoittaa mehiläistä. Sana voidaan kirjoittaa myös muodossa dumbledorr, jolloin se merkitsee kimalaista.[7]

Fanipiirros Dumbledoresta.

Dumbledore on pitkä ja laiha.[8] Hänellä on pitkät hopeanväriset hiukset ja parta, jotka ovat niin pitkät, että hän voisi tunkea ne vyönsä alle.[8] Hänellä on vaaleansiniset läpitunkevat silmät ja pitkä, kuhmurainen nenä, joka näyttää murtuneen ainakin kahdesti (Albuksen veli mursi sen Arianan hautajaisissa).[8]

Dumbledore pukeutuu lähes poikkeuksetta kaapuun ja viittaan, joiden väri vaihtelee. Hän käyttää puolikuun muotoisia silmälaseja. Teoksessa Harry Potter ja viisasten kivi hän käyttää korkeakorkoisia solkisaappaita.

Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Dumbledoren sauvakäsi näyttää palaneelta ja pahoin vaurioituneelta, koska Dumbledore on ollut tuhoamassa hirnyrkkiä. Dumbledorella on omien sanojensa mukaan vasemman polvensa alapuolella arpi, joka on täydellinen Lontoon maanalaisen kartta.[9]

Ensimmäisen kerran Harry kiinnittää paljon huomiota Dumbledoren vanhuuteen neljäntenä kouluvuonnaan (luvussa Ajatuseula): Dumbledore kuvataan "vanhemmaksi kuin koskaan" kolmasti. Dumbledore näyttää vanhalta – tosin onhan hän kuollessaan jo noin 115-vuotias.

Nuorena Dumbledore pukeutui usein luumunväriseen kaapuun. Silloin hänen hiuksensa ja partansa olivat vielä väritykseltään kastanjanruskeat.[10]

Dumbledore on ystävällinen ja kohtelias tapaamiaan ihmisiä kohtaan. Hän tuntee hyvin käytöstavat ja käyttää niitä vaikka olisi joutunut kuolonsyöjien ansaan ja olisi vähällä menettää henkensä,[11] kuten kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi käykin. Dumbledorella on hieman omituinen huumorintaju ja Fred Weasley mainitseekin kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari: "ei Dumbledorekaan ole niitä ihan tavallisimpia tapauksia", johon hän lisää vielä "Tai siis, tiedän kyllä, että hän on nero ja vaikka mitä..."[12]

Dumbledore on psykologi Carl Jungin teorian mukaisesti tyypillinen "vanhan viisaan miehen" arkkityyppi.[13] Rauhallisuudestaan huolimatta Dumbledore saattaa muuttua todella pelottavaksi suuttuessaan. Silloin hänen silmissään säkenöi raivo ja hänen vihansa kohde kauhistuu häntä.

Dumbledore on hyvin ennakkoluuloton useita asioita kohtaan. Monet Tylypahkan oppilaiden vanhemmat kauhistuvat kuultuaan hänen palkanneen ihmissuden opettamaan pimeyden voimilta suojautumista kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki. Dumbledore ei myöskään suhtaudu kotitonttuihin tai puolijättiläisiin varautuneesti kuten taikaministeriö ja suurin osa velhoista. Hän myös luottaa toisten mielestä pahaan Severus Kalkarokseen kuolemaansa asti. Eikä syyttä, sillä Kalkaros tappaa Dumbledoren, koska Dumbledore ja Kalkaros ovat punoneet juonen, jonka avulla Kalkaros voittaa Voldemortin luottamuksen. Dumbledore sanoo viimeisinä sanoinaan: "Severus... minä pyydän." Kuolonsyöjät luulevat sitä armon aneluksi, mutta niin ei todellisuudessa ollut: tarkoitus oli murskata seljasauvan taikuus, mutta tämä suunnitelma ei toiminutkaan aivan niin kuin velhot suunnittelivat.

Dumbledore on vahva rakkauden puolestapuhuja, ja hän pitää rakkautta suurimpana mahdollisena voimana. J.K. Rowling on paljastanut Dumbledoren olleen homo ja kertonut tämän olleen syvästi rakastunut lahjakkaaseen ystäväänsä Grindelwaldiin.[3] Myöhemmin Dumbledore sanoutui irti Grindelwaldin arvomaailmasta ja voitti tämän lopulta kaksintaistelussa. Rowlingin mukaan Dumbledore ei enää tämän epäonnistuneen ensirakkautensa jälkeen luottanut arvostelukykyynsä vaan päätti valita elämän ilman parisuhdetta.[14]

Dumbledorea pidetään velhoyhteisössä ehkäpä maailman mahtavimpana velhona, ja hän on ainoa, jota lordi Voldemort pelkää. Dumbledore osoitti poikkeuksellisuutta lahjakkuutta jo kouluaikoina,[15] jolloin hän hämmästytti V.I.P. (Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävä) -tutkintoaan valvovat tarkkailijat.

Dumbledore pystyy muun muassa luomaan aineellisen suojelius-loitsun, jota hän pystyy vieläpä muuttamaan viestinvälitykseen sopivaksi. Hän on myös esittänyt huikaisevia taitojaan ainakin yhdessä kaksintaistelussa lordi Voldemortin kanssa.[16] Dumbledore voittaa taistelun ja lordi Voldemort pakenee paikalta.

Dumbledore on erityisen kuuluisa velhomaailmassa varsinkin pimeyden velho Grindelwaldin kukistamisesta, lohikäärmeenveren 12 käyttötarkoituksen keksimisestä sekä Nicolas Flamelin avustamisesta alkemiaan liittyvissä kokeiluissa. Dumbledore osallistuu myös Viisasten kiven suojaamiseen kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi.

Asema velhoyhteisössä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dumbledore on hyvin suosittu henkilö velhoyhteisössä ja häntä on pyydetty ainakin neljä kertaa taikaministeriksi,[17] mutta Dumbledore ei ole halunnut jättää Tylypahkan noitien ja velhojen koulua, joten hän on kieltäytynyt kunniasta. Dumbledore sanoo kirjassa Harry Potter ja Kuoleman Varjelukset, että hänelle ei pitäisi myöntää valtaa. Harry Potter -kirjoissa Dumbledoren arvonimiksi velhoyhteisössä mainitaan Suurtaikuri, Ylihörhö ja Päänoita sekä Noitien neuvoston puheenjohtaja. Lisäksi Dumbledorella on Merlinin ritarikunnan ensimmäisen luokan arvomerkki. Dumbledore on kuitenkin sanonut, että hän ei välitä näistä arvonimistä, kunhan häntä ei vain poistettaisi suklaasammakkokorteista.

Dumbledore opetti ennen rehtoriksi tuloaan Tylypahkassa muodonmuutoksia. J. K. Rowlingin mukaan hän aloitti opettamisen noin 40 vuoden iässä. Ihmeotukset 2 -elokuvassa selviää, että Dumbledore opetti myös pimeyden voimilta suojautumista. Hänestä tuli rehtori hieman yli 70 vuoden ikäisenä entisen rehtori Armando Dippetin jälkeen (syytä rehtorin vaihtumiseen ei ole Harry Potter -kirjoissa kerrottu). Muiden suurten eurooppalaisten taikakoulujen rehtorit ovat kateellisia Dumbledorelle, joka on nostettu lähes yli-inhimilliseksi velhoksi.

Dumbledoren ja taikaministeriön suhteet takkuilevat Cornelius Toffeen ja Rufus Rymistyirin ollessa taikaministereinä. Suurimmat kiistat koskevat Lordi Voldemortin paluuta ja ministeriön toimia asian estämiseksi. Cornelius Toffee kieltäytyy uskomasta Dumbledorea, vaikka myöhemmin osoittautuukin Dumbledoren olleen oikeassa. Toffee menettää taikaministerin virkansa ja saa seuraajakseen Rufus Rymistyirin. Huhut Rymistyirin ja Dumbledoren välirikosta leviävät velhomailmaan jo muutaman tunnin kuluttua uuden taikaministerin nimityksen jälkeen.[18]

Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Dumbledore julistetaan lainsuojattomaksi, koska tämä ottaa niskoilleen syyn Albuksen Kaartin perustamisesta ilman lupaa. Häneltä riistetään kaikki hänen arvonimensä ja hänen paikalleen Tylypahkan rehtoriksi nimitetään ministeriön virkailija Dolores Pimento. Dumbledoren todistaessa lordi Voldemortin paluun, Dumbledore saa asemansa koulun rehtorina takaisin.

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu on Dumbledoren elämäntyö. Dumbledoresta tuleekin ainoa koulun rehtori, joka on haudattu koulun maille.

Dumbledore johtaa kuolemaansa asti Feeniksin kilta -nimistä vastarintaliikettä. Feeniksin kilta on ainoa Lordi Voldemortia vastustava taho tämän alkaessa nousta uudelleen kirjojen Harry Potter ja liekehtivä pikari sekä Harry Potter ja Feeniksin kilta aikana.

Viimeiset elintunnit ja kuolema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dumbledoren kuolema ennustettiin jo kolmannessa kirjassa, Azkabanin Vangissa. Kun joulun aikaan Tylypahkassa oli vain muutamia oppilaita, saapui paikalle ennustusta opettava Professori Punurmio. Hän säikähti, kun pöydässä olisi hän mukaan laskettuna kolmetoista henkilöä. Tämä tarkoittaisi sitä, että ensimmäinen henkilö, joka nousee, saisi surmansa. Jouluaterian jälkeen Harry ja Ron nousivat pöydästä, professori kyseli hädissään, kumpi nousi ensin. Seurauksena siis olis jommankumman kuolema. Todellisuudessa, jo silloin kun Punurmio saapui pöytään, antoi Dumbledore oman tuolinsa professorille, nousi hän siis silloin pöydästä. Dumbledore siis nousi ensimmäisenä ja Punurmion ennustuksen mukaan menehtyisi pian. Näin tapahtui kuudennessa kirjassa.

Dumbledore ja Harry lähtevät muutamaa tuntia ennen Dumbledoren kuolemaa etsimään yhtä Lordi Voldemortin hirnyrkeistä. He ilmiintyvät erään luolan luokse, missä Dumbledore epäilee hirnyrkin olevan. Dumbledore luovuttaa omaa vertaan avaimeksi luolalle, jonka jälkeen Dumbledore ja Harryn pääsevät sisään. Dumbledore käyttää suuria velhonkykyjään etsiessään veneen, jolla pääsee Lordi Voldemortin kiroaman järven yli hirnyrkin luo. Hän ja Harry purjehtivat pienelle saarelle, jonka keskellä on pieni kiviallas täynnä vihreää nestettä ja pohjalla hirnyrkki. Dumbledore yrittää taikoa nesteen pois, mutta ainoa keino nesteen hävittämiseksi on juoda se. Neste on kuitenkin kirottua ja Dumbledore joutuu kärsimään valtavaa tuskaa juodessaan sitä. Harryn on kaadettava viimeiset pikarilliset rehtorin suuhun, jonka jälkeen Dumbledore alkaa huutaa tarvitsevansa vettä. Harry ottaa pikarillisen vettä Lordi Voldemortin kiroamasta järvestä vapauttaen samalla tämän kuolleet palvelijat, manaliukset. Saatuaan vettä Dumbledore tokenee ja ajaa manaliukset tiehensä loitsimalla niiden inhoamaa kirkasta tulta. Haavoittunut Dumbledore ja Harry ilmiintyvät takaisin Tylyahon kylään, josta he aloittivat matkansa.

Dumbledore ja Harry lainaavat kylästä luudat ja lentävät Tylypahkaan, koska Gibbon-niminen kuolonsyöjä on loihtinut Pimeän piirron linnan korkeimman tornin ylle. Komennuskirouksen alainen Matami Rosmerta ilmoittaa asiasta kuolonsyöjä Draco Malfoylle. Dumbledore ja Harry suuntaavat torniin luullen jonkun oppilaan kuolleen, mutta heitä odottaa siellä väijytys. Dumbledore uhraa itsensä pelastaakseen Harryn. Dumbledore tietää, että hänen on aika kuolla. Severus Kalkaros tappaa Dumbledoren kuolettavalla Avada Kedavra -kirouksella.

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset selviää, että Dumbledore on sopinut kuolemansa Kalkaroksen kanssa etukäteen. Dumbledore uhrasi itsensä, koska hän ei halunnut turmella Dracon sielua. Dumbledoren elinaika oli vähissä Kolkon sormuksen aiheuttamasta kirouksesta.

Dumbledore haudataan juhlavin menoin Tylypahkan maille. Ketään muuta rehtoria ei ole koskaan haudattu koulun alueelle, joten kunnianosoitus on suuri. Paikalle on saapunut taikaministeriön edustajia, koulun oppilaita, muuta henkilökuntaa ja monia muita. Kentaurit kunnioittavat Dumbledoren muistoa ampumalla ilmaan nuoliryppään. Myös vedenväki ilmaisee osanottonsa rehtorin kuoleman johdosta laulamalla. Dumbledoren ruumis lasketaan valkoiselle paadelle, joka leimahtaa tuleen. Tulen hävittyä paikalla on valkoinen sarkofagi, jonka sisällä Dumbledoren ruumis lepää. Dumbledore on kuollessaan noin 115 vuoden ikäinen.[19]

Dumbledore ja lordi Voldemort

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dumbledorea pidetään velhoyhteisössä ainoana velhona, jota lordi Voldemort pelkäsi. Dumbledore käyttääkin viimeiset elinvuotensa Voldemortin salaisuuksien paljastamiseen.[20]

Dumbledore oli ensimmäinen velho, joka tapasi Lordi Voldemortin (silloisen Tom Lomen Valedron). Silloinen muodonmuutoksien opettaja Dumbledore kertoi Voldemortille Tylypahkasta ja tarjoutui opastamaan tätä koulutarvikkeiden hankkimisessa.

Tylypahkassa Dumbledore oli ainoita opettajia, jotka epäilivät nuorta Voldemortia. Dumbledore pitikin tätä tiukasti silmällä. Dumbledore alkoi jo aavistella Voldemortin pyrkimyksiä tämän tultua pyytämään opettajan paikkaa rehtoriksi kohonneelta Dumbledorelta. Dumbledore teki selväksi, ettei Voldemort ole enää tervetullut Tylypahkaan. Sen jälkeen Voldemort katosi pitkäksi aikaa ja palasi vasta kaikkien pelkäämänä pimeyden velhona.

Dumbledoren työhuone sijaitsee Tylypahkassa erään kivisen hirviöpatsaan luona. Mikäli patsaalle lausuu salasanan, se siirtyy sivuun ja sen takaa paljastuvat Dumbledoren toimistoon vievät portaat. Salasana on yleensä jokin makeinen, kuten teoksissa Harry Potter ja salaisuuksien kammio sitruunamehujauhe ja Harry Potter ja liekehtivä pikari torakkaterttu ja Harry Potter ja puoliverinen prinssi hapanpastilli.

Dumbledoren työhuone on pyöreä ja täynnä entisten rehtorien tauluja ja erikoisia hopeisia vekottimia, joista Harry Potter rikkoo suuren osan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta. Dumbledorella on myös ajatuseula kaapissaan.

Dumbledoren kuoltua tämän työhuone siirtyy Minerva McGarmiwan käyttöön.[21]

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset työhuone siirtyy Kalkaroksen käyttöön, kun hänestä tulee rehtori. Tällöin salasana, jolla hirviöpatsas siirtyi sivuun oli Dumbledore. Myöhemmin patsas siirtyi sivuun ilman salasanaa Harryn, Ronin ja Hermionen kysyttyä patsaalta saavatko he mennä katsomaan Dumbledoren muotokuvaa.

Esiintymiset kirjoissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ja viisasten kivi. Dumbledoren ensiesiintyminen tapahtuu tässä kirjassa. Hän on itse toimittamassa Harry Potteria Dursleyille. Dumbledore osallistuu Viisasten kiven suojaamiseen, muuten hänellä on lähes tavallinen lukuvuosi koulun rehtorina. Lukuvuoden lopussa Dumbledore saa kuulla Lordi Voldemortin paluusta palatessaan taikaministeriöstä, minne hänet on huijattu Viisasten kiven ryöstöyrityksen ajaksi. Dumbledore palaa Tylypahkaan juuri ajoissa nähdäkseen pimeään taikaan sortuneen professori Oraven kuoleman ja Lordi Voldemortin paon. Dumbledore vie loukkaantuneen Harry Potterin sairaalasiipeen. Kirjan lopussa Dumbledore ratkaisee tupamestaruuden Rohkelikon hyväksi antamalla tuvalle 170 pistettä.

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirjassa yhden Tylypahkan neljästä perustajasta - eli Salazar Luihuisen - rakentama salainen kammio avataan ja siellä asuva basiliski vapautetaan tappamaan koulun oppilaita. Harry Potteria syytetään kammion avaamisesta, mutta Dumbledore luottaa Harryyn eikä erota häntä koulusta. Myöhemmin samassa kirjassa koulun johtokunta - jota kuolonsyöjä Lucius Malfoy on kiristänyt - päättää määräaikaisesti erottaa Dumbledoren virastaan. Dumbledore lähtee koulusta, mutta hänen feenikslintunsa Fawkes toimittaa Harry Potterille aseet taistella basiliskia vastaan. Kirjan lopussa Dumbledore pääsee palaamaan kouluun kun selviää, että Lucius Malfoy on kiristänyt johtokuntaa.

Harry Potter ja Azkabanin vanki- kirjassa vankikarkuri Sirius Mustan uskotaan haluavan tappaa Harry, vaikka lopussa Harrylle, Hermionelle, Ronille ja Dumbledorelle selviää, että Sirius on todellisuudessa syytön ja Lordi Voldemortin vastustaja. Kirjan ajan Dumbledore ponnistelee suojatakseen koulun tappajaksi epäilemältään vankikarkurilta. Lisäksi Dumbledore vastustaa koulun alueelle sijoitettuja ankeuttajia. Kirjan lopussa hän antaa Harrylle ja Hermionelle vinkin käyttää ajankääntäjää Sirius Mustan pelastamiseksi.

Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjan aikana Dumbledore ahertaa Kolmivelhoturnajaisten eteen. Kirjan lopussa Dumbledore saa kuulla Lordi Voldemortin paluusta. Lisäksi Dumbledore pelastaa Harry Potterin kuolonsyöjältä yhdessä Minerva McGarmiwan ja Severus Kalkaroksen kanssa. Dumbledore lähettää Sirius Mustan kokoamaan Feeniksin killan takaisin. Lopussa Dumbledoren ja taikaministeri Toffeen välit katkeavat lopullisesti.

Harry Potter ja Feeniksin kilta. Dumbledore "hoitaa Killan asioita", eli yrittää muun muassa löytää Lordi Voldemortin, saada taikaministeriön puolelleen ja kerätä liittolaisia Lordi Voldemortia vastaan. Taikaministeriö mustamaalaa Dumbledorea propagandallaan ja puuttuu tämän toimintaan koulun rehtorina tämän tästä. Lopulta Dumbledore joutuu ottamaan vastuun Albuksen Kaartista ja pakenemaan lainsuojattomana. Kirjan lopussa Dumbledore saapuu taikaministeriöön ja vangitsee siellä olleet kuolonsyöjät sekä kaksintaistelee Lordi Voldemortin kanssa pakottaen tämän pakenemaan taikaministerin silmien edessä. Dumbledoren todistettua Lordi Voldemortin paluusta, hänen sallittaan palata rehtoriksi. Dumbledore myös kertoo Harrylle ennustuksesta, joka koskee Lordi Voldemortia ja Harrya.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjassa Dumbledore alkaa antaa Harrylle "yksityistunteja", joiden aikana hän ja Harry tutkivat Lordi Voldemortin menneisyyttä ja pääsevät perille hirnyrkeistä. Dumbledore tietää koko kirjan ajan Draco Malfoyn liittyneen kuolonsyöjiin, mutta ei ilmaise sitä, koska muuten Lordi Voldemort tappaisi Malfoyn ja mahdollisesti tämän perheenkin. Kirjan lopussa Dumbledore ja Harry löytävät yhden hirnyrkin, joka osoittautuu väärennökseksi. Dumbledore pelastaa Harryn manaliuksilta, vaikka hän on heikentynyt huomattavasti. Dumbledoren ja Harryn palattua Tylypahkaan Severus Kalkaros tappaa Dumbledoren Avada Kedavra -tappokirouksella. Lisäksi teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi selviää, että Dumbledore on Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjan ajan käyttänyt aikaansa myös hirnyrkkien etsintään, ja että Dumbledore kärsi eutanasiakuoleman omasta tahdostaan vammauduttuaan hirnyrkkejä etsiessään.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset. Vaikka Dumbledore on kuollut, hänet nähdään, kun Voldemort on yrittänyt surmata Harryn ja Harry on menettänyt tajuntansa. Dumbledore ja Harry tapaavat Harryn pään sisällä ja puhuvat Kuoleman varjeluksista, Dumbledoren sisaren kohtalosta ja siitä, miten Harryn pitäisi jatkaa eteenpäin. Lopulta Harry palaa taas tajuihinsa ja kuollut Dumbledore katoaa. Myös Dumbedoren puhuva taulu esiintyy kirjassa muutaman kerran, ja hänet nähdään myös Harryn tutkiessa Kalkaroksen muistoja, joista osassa Dumbledore esiintyy.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Esiintymiset elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa, Harry Potter ja viisasten kivi (2001) ja Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2002) Dumbledorea näytteli Richard Harris, joka kuoli vuonna 2002. Tämän jälkeen Michael Gambon esitti roolia elokuvissa Azkabanin vanki (2004), Liekehtivä pikari (2005), Feeniksin kilta (2007), Puoliverinen prinssi (2009), Kuoleman varjelukset, osa 1 (2010) ja Kuoleman varjelukset, osa 2 (2011). Jude Law näytteli nuorempaa Dumbledorea vuosikymmeniä ennen Harry Potter -elokuvien aikaa sijoittuvissa Ihmeotukset-elokuvasarjan toisessa ja kolmannessa elokuvassa Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) ja Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet (2022).

Muut esiintymiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmässä Harry Potter keskustelee kahdesti Dumbledoren muotokuvan kanssa. Ensimmäisen kerran rehtorin kansliassa, jossa Dumbledore ohjeistaa Harrya hyväksymään poikansa sellaisena kuin hän on ja että Harry laittoi pojalleen kovat paineet nimeämällä poikansa hänen mukaan. Toisella kerralla Dumbledore ilmestyy Harryn työhuoneeseen taikaministeriöön ja pyytää Harrylta anteeksi sen että hän aikanaan ohjasi Harryn mukaan seikkailuihin, joita hän ei halunnut kokea ja jotka tulivat hänelle pakosta.

 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja viisasten kivi. (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 1997.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1998.
 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja salaisuuksien kammio. (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1999.
 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Azkabanin vanki. (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2000.
 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja liekehtivä pikari. (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2001.
 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Feeniksin kilta. (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2004.
 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja puoliverinen prinssi. (Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2006.
 • Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset. (Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Tammi, 2008.
 • George Beahm: Harry Potter Kumppani. Readme.fi, 2006. ISBN 952-5592-60-X.
 • Dumbledore tuli kaapista ulos
 1. David Yates: Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2). Yhdistynyt kuningaskunta, 2011.
 2. Rowling, J. K.: Albus Dumbledore fact file Pottermore.com. Arkistoitu 29.11.2016. Viitattu 29.11.2016. (englanniksi)
 3. a b c d e Jussi Latvala: Lue tämä juttu, kun olet nähnyt Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvan – koska faniteoriat käyvät jo kuumina Yle.fi 25.11.2016. Viitattu 17.9.2020.
 4. Rowling 2004, s. 748-749.
 5. Rowling 1998, s. 21.
 6. Rowling 2004, s. 173
 7. a b c d Beahm s. 87
 8. a b c Rowling 1998, s. 15
 9. Rowling 1998, s. 22
 10. Rowling, 2006 s. 283.
 11. Rowling 2006, s. 636
 12. Rowling 2001, s. 172.
 13. Beahm 2006, s. 86
 14. Rowling: Dumbledore of 'Harry Potter' books is gay NY Daily News. 19.10.2007. Viitattu 9.6.2015.
 15. Rowling 2004, s. 860.
 16. Rowling 2004, s. 982-985.
 17. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi sivulla 477 Dumbledore mainitsee, että häntä on pyydetty virkaan kolmesti, mutta tämä tapahtui ennen neljättä pyyntöä, joka mainitaan kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi sivulla 75.
 18. Rowling 2006, s. 47-48
 19. 1881–1997. Rowlingin kotisivujen Wizard of the Month -esittelyssä kuolinvuodeksi mainitaan vuoden 1997 sijaan 1996, mikä on kuitenkin ristiriidassa sarjan yleisen kronologian kanssa.
  ks. Lisa Waite Bunker: Albus Dumbledore 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 8.2.2008. (englanniksi)
 20. Rowling 2006, s. 541.
 21. Rowling 2006, s. 670.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Armando Dippet
Tylypahkan rehtori
 
Seuraaja:
Dolores Pimento
Edeltäjä:
Dolores Pimento
Tylypahkan rehtori
 
Seuraaja:
Minerva McGarmiwa