Severus Kalkaros

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Severus Kalkaros
Alan Rickman Severus Kalkaroksen roolissa elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta.
Alan Rickman Severus Kalkaroksen roolissa elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta.
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Alan Rickman
Alec Hopkins
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Hiusten väri mustat
Silmien väri mustat
Tupa Luihuinen
Ammatti Taikajuomien opettaja (osat 1–5)
Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja (osa 6)
Tylypahkan rehtori (osa 7)
Syntymäpaikka Kehrääjänkuja
Lojaalius Feeniksin kilta
Albus Dumbledore

Severus Kalkaros (engl. Severus Snape; 9. tammikuuta 19602. toukokuuta 1998)[1] on henkilöhahmo englantilaisen kirjailijan J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjassa.

Kalkaros opettaa taikajuomia ja myöhemmin pimeyden voimilta suojautumista Tylypahkassa. Myöhemmin hänestä tulee Tylypahkan rehtori. Kalkaros on kirjasarjan aikana luotettavuudeltaan pitkään epäselvä hahmo, ja etenkin Harry ja Ron sekä Sirius Musta epäilevät hänen lojaaliuttaan, vaikka Dumbledore vakuuttaa luottavansa Kalkarokseen. Kalkaros oli myös kaksoisagenttina Voldemortin joukoissa, ja lopulta hän myös tappoi Tylypahkan rehtorin Dumbledoren. Kalkaros puolestaan kuolee Voldemortin käärmeen Naginin surmaamana.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja kouluaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Severuksen vanhemmat, Eileen Prinssi (noita) ja Tobias Kalkaros (jästi), eivät tulleet toimeen.[2] Ei ole tietoa, rikkoiko Eileenin taikatausta pariskunnan välit vai alkoiko se rakoilla muista syistä. Vanhemmat kuitenkin riitelivät jatkuvasti, jonka seurauksena nuori Severus jäi pitkälti vaille huomiota ja rakkautta. Severuksen mukaan hänen isänsä ei pitänyt juuri mistään (Harry Potter ja kuoleman varjelukset).

Kalkaros oli jo pienenä poikana parempi taikajuomissa ja pimeyden voimilta suojautumisessa kuin moni muu vanhempi oppilas. Hän opiskeli yhtä aikaa kuin Sirius Musta, Remus Lupin ja Peter Piskuilan sekä Harry Potterin vanhemmat James ja Lily. James, Sirius, Remus ja Peter eli Kelmit inhosivat Kalkarosta ja kiusasivat häntä ja antoivat hänelle lempinimen "Snivellus"

Harry Potter näkee okklumeus-tunneilla välähdyksiä Kalkaroksen menneisyydestä: yhdessä niissä Kalkaros yrittää lentää luudalla, mutta on putoamaisillaan pukittelevalta luudalta. Myöhemmin hän tuomaroi huispausottelua (Harry Potter ja viisasten kivi).

Kuolonsyöjänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Kalkaroksesta tuli Lordi Voldemortin kannattaja, ja hän liittyi tämän joukkoihin kuolonsyöjiin.

Voldemortin kukistuttua kuolonsyöjät saatiin kiinni, mutta Albus Dumbledore luotti Kalkarokseen ja kertoi tämän olleen Feeniksin killan vakooja jo pitkän aikaa ja pelasti tämän näin joutumasta Azkabaniin.

Kirja antaa ymmärtää, että Kalkaros olisikin ollut kaiken aikaa uskollinen Voldemortille, mutta teoksen Harry Potter ja kuoleman varjelukset lopussa Harry sukeltaa Kalkaroksen muistiin ja saa selville, että Kalkaros on tosiasiassa pysynyt koko ajan uskollisena Dumbledorelle.

Suhtautuminen Harry Potteriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harryn saapuessa Tylypahkaan teoksessa Harry Potter ja viisasten kivi Kalkaros näkee hänet vain Jamesin kaksoisolentona; ja kun Kalkaros kaiken huipuksi näkee, että Harry on jopa isäänsä etevämpi lentäjä, joka ennenkuulumattomasti valitaan huispausjoukkueen etsijäksi ensimmäisenä lukuvuotenaan, juomamestarin kauna saavuttaa huippunsa. Myöhemmin, kun Harry katselee Kalkaroksen hänelle antamia ajatuksiaan ajatusseulassa, Harry ymmärtää, että Kalkaros oli aina yrittänyt suojella häntä.

Tosin esimerkiksi Remus Lupin yrittää liennyttää Harryn katkeruutta Kalkarosta kohtaan. Lupin sanoo teoksessa Harry Potter ja Azkabanin vanki, että Kalkaros teki hänelle ensiluokkaista sudenmyrkkyjuomaa, jonka ansiosta Lupin oli täydenkuun ajan vain tavallinen susi ilman ihmissuden ominaisuuksia eikä siis kärsinyt tuskia muodonmuutoksestaan. Peukaloimalla juomaa Kalkaros olisi pystynyt tekemään paljon pahempaa kuin sen, että lopulta ilmiantoi Lupinin, koska halusi tämän työn.

Harryn huomautuksesta, että Kalkaros ei uskaltanut peukaloida juomaa Dumbledoren silmien alla, Lupin ei perusta mitään: hänen mielestään Harry on vain kerta kaikkiaan päättänyt vihata Kalkarosta, koska on perinyt isänsä ja kummisetänsä asenteet. Tämän vuoksi Lupin ei pystynyt kantamaan kaunaa Kalkaroksen jatkuvan epäoikeudenmukaisuuden takia, vaikka se häntä surettikin.

Kalkaros on koko elämänsä, lapsesta asti rakastanut Harryn äitiä Lily Evansia. Kuultuaan ennustuksen, jonka mukaan heinäkuun lopulla syntyvä poika tulee olemaan Voldemortin pahin vastustaja, Kalkaros kertoo tämän Voldemortille. Kalkaros kuitenkin järkyttyy, kun Voldemort tulkitsee ennustuksen puhuvan Harry Potterista, Lily Evansin pojasta. Vaikka Kalkaros pyytää, että Lily saisi jäädä henkiin, ja Voldemort lupaa tehdä näin, Voldemort tappaa Lilyn, koska tämä ei suostunut väistämään poikansa tieltä. Tällöin Kalkaros niin sanotusti "vaihtoi puolta" ja meni pyytämään apua Dumbledorelta. Lilyn kuoleman jälkeen Kalkaros lupasi Dumbledorelle suojella Harrya Voldemortilta, jottei hänen rakastamansa nainen olisi kuollut turhaan.

Pimeyden voimien opettajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalkaros haki joka vuosi pimeyden voimilta suojautumisen opettajan paikkaa, mutta Dumbledore ei sitä hänelle myöntänyt, ennen kuin vasta Harryn kuudentena kouluvuotena, teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Syy tähän oli, että pimeyden voimilta suojautumisen opettajan paikka olisi saattanut houkutella hänet takaisin pimeän poluille. Dumbledore ei myöskään halunnut luopua ensiluokkaisesta juomamestarista. Lisäksi pimeyden voimien suojautumisen opettajan paikka oli kirottu, (koska Dumbledore ei aikoinaan antanut paikkaa Voldemortille, hän kirosi kyseisen opettajanviran) minkä vuoksi kukaan opettaja ei voinut pysyä siinä vuotta pidempään, vaan useat opettajat kuolivat tai vammautuivat pysyvästi. Hän omistautuu tälle työlle yhtä tarkasti kuin edellisellekin. Hänen tilalleen taikajuomaopettajaksi tulee Horatius Kuhnusarvio, josta myöhemmin tulee Luihuisen tuvan johtaja.

Dumbledoren murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dumbledoren murhasta paljastuu lopulta erikoinen totuus: kyseessä on näiden kahden miehen kesken etukäteen sovittu teko, koska Dumbledorella ei muutenkaan olisi elinaikaa kovin paljon jäljellä – niin pahasti oli erääseen hirnyrkeistä eli Lomen Kolkon sormukseen liittynyt kirous vammauttanut häntä, ja tarkoitus oli myös lopettaa seljasauvan ikuinen voima, sillä seljasauva menettää mahtinsa, mikäli sen omistaja kuolee kukistumattomana. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska Draco Malfoy riisui Dumbledoren aseista ja voitti sauvan itselleen. Seitsemännessä kirjassa Harry riisuu Malfoyn aseista ja tietämättään muuttuu seljasauvan haltijaksi.

Murhateko ei vahingoittanut Kalkaroksen sielua, koska kuolema oli etukäteen sovittu ja Kalkaros auttoi Dumbledorea vain pääsemään tuskistaan Dumbledoren nimenomaisesta pyynnöstä. Kuolonsyöjien, eritoten Harmaaselän aiheuttamana kuolema olisi ollut pitkällinen, äärimmäisen tuskaisa ja nöyryyttävä.

Molemmat velhot tiesivät, että palaneen näköiseen käteen lukittu parantumaton kirous vain vahvistuisi ja lopulta tappaisi Dumbledoren. Tämän vuoksi sopimus olikin tehty, ja Dumbledore vielä pyytää Severusta tappamaan Dumbledoren:

»Severus – minä pyydän!»

mutta paikalla olijat, niin kuolonsyöjät kuin Dumbledoren tarkoituksella jäykistysloitsulla kangistama Harrykin kuulevat sanat vain armon aneluna – mikä oli Dumbledoren tarkoituskin. Tällä muistutuksella Dumbledore varmisti, että Severuksella olisi voimaa tehdä se, mitä sovittu. Pohjimmiltaan Severus on rohkea, älykäs ja hyväsydäminen mies. Kun Voldemort pääsee velhomaailman vallankahvaan, Kalkaros nimitetään Tylypahkan rehtoriksi, mutta professorit McGarmiwa, Lipetit ja Verso häätävät hänet Tylypahkan taistelun alkaessa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Severus Kalkaros kuolee teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset" Rääkyvässä Röttelössä koska Voldemort luulee, että Kalkaros olisi ollut seljasauvan haltija ja että hänet tapettuaan Voldemortista tulisi sauvan haltija.

Todellinen mahtisauvan haltija onkin Harry: kun Kalkaros tappaa Dumbledoren, tämä on aseeton, koska Draco Malfoy oli juuri riistänyt tältä tuon sauvan, joka putosi tornista; ja koska Harry riisti Dracolta peräti kolme taikasauvaa Malfoyn kartanossa, mahtisauvan isännyys siirtyi hänelle. Asiaan ei vaikuta mitenkään se, että uskollinen Hagrid poimii sauvan tornin juurelta ja asettaa sen helläkätisesti Dumbledoren käteen pukiessaan tätä hautaamista varten. Voldemort varastaa sauvan haudasta, mutta sauva ei tottele häntä.

Severus Kalkaros kuolee, kuten Lilykin, suojellakseen Harrya omalla hengellään. Ainoa syy, miksi Kalkaros ei riistänyt henkeä itseltään olivat Lilyn smaragdinvihreät silmät. Vain hetken ennen kuolemaansa, kun Harry on jo saanut Kalkaroksen viimeiset ajatukset, Kalkaros pyytää Harrylta vielä viimeistä palvelusta.

»Katso... minua...»

Kalkaros haluaa, että viimeinen asia maailmassa, jonka hän näkee, ovat hänen rakastamansa naisen, Lily Evansin, smaragdinvihreät silmät, jotka Harry peri äidiltään. Samalla tämä on myös pyyntö katsoa Kalkaroksen antamat muistot. Hän jättää kuolemaansa näkymättömyysviitan suojasta seuranneelle Harrylle pullon, joka sisältää hänen tärkeimmät muistonsa. Rehtorin kanslian ajatuseulassa pullon sisältö paljastaa Harrylle koko totuuden hirnyrkkien metsästyksestä ja hänen velvollisuudestaan.

Harry ja Ginny Potter nimeävät toiseksi vanhimman poikansa, Albus Severus Potterin, Dumbledoren ja Kalkaroksen mukaan. Juuri Albus on perinyt Harryn vihreät silmät, muilla on Ginnyn ruskeat.

Vaihtoehtoinen aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ja kirottu lapsi-näytelmäromaanissa, kun Harryn poika Albus Severus ja Dracon poika Scorpius Hyperion yrittävät muuttaa menneisyyttä sabotoimalla Cedricin toista koetusta kolmivelhoturnajaisissa he onnistuvat vahingossa luomaan aikajanan, jossa Cedric liittyi kuolonsyöjiin ja Voldemort voitti Tylypahkan taistelun ja tappoi Harry Potterin, jolloin Albus ei koskaan syntynytkään. Tässä aikajanassa Severus Kalkaros olikin yhä elossa ja opetti Tylypahkassa. Scorpius yrittää saada Kalkaroksen auttamaan häntä korjaamaan tilanteen ja Kalkaros suostuu Scorpiuksen kerrottua hänelle tietäneensä hänen rakastaneen Harryn äitiä Lilyä. Kalkaros myös liikuttuu siitä kun Scorpius kertoo Harryn nimenneen poikansa hänen mukaan. Kalkaros vie Scorpiuksen Ronin ja Hermionen luo. Kalkaros ehdottaa Scorpiukselle yksinkertaisen kilpiloitsun voivan korjata tilanteen ja he palaavat ajankääntäjällä ensimmäiseen koetukseen korjaamaan virheet. Palattuaan takaisin tulevaisuus on yhä muuttumaton ja ankeuttajat hyökkäävät heidän kimppuunsa ja antavat Ronille ja Hermionelle ankeuttajan suudelman. Kalkaros kohtaa Dolores Pimennon riisuen tämän aseista ja uhrautuu ankeuttajille, jotta Scorpius voi ajankääntäjällä palata toiseen koetukseen ja korjata tilanteen. Scorpius onnistuu tässä ja palauttaa alkuperäisen aikajanan, jossa Kalkaros kuoli.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lisa Waite Bunker: Severus Snape hp-lexicon.org. 14.10.2007. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  2. Rowling, J. K.: Harry Potter ja puoliverinen prinssi, s. 682. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2006. ISBN 951-31-3507-1.


Edeltäjä:
Minerva McGarmiwa
Tylypahkan rehtori Seuraaja:
Minerva McGarmiwa