Harry Potter ja liekehtivä pikari (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Potter ja liekehtivä pikari
Harry Potter and the Goblet of Fire
Elokuvan mainosjuliste.
Elokuvan mainosjuliste.
Ohjaaja Mike Newell
Käsikirjoittaja Steve Kloves
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja liekehtivä pikari
Tuottaja David Heyman
David Barron
Säveltäjä Patrick Doyle
Teemat:
John Williams
Kuvaaja Roger Pratt
Leikkaaja Mick Audsley
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija Jany Temime
Lavastaja Stephanie McMillan
Stuart Craig
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Heyday Films
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta Suomi 18. marraskuuta 2005
Iso-Britannia 6. marraskuuta 2005
Kesto 157 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 dollaria[1]
Tuotto 896 911 078 dollaria [1]
Edeltäjä Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004)
Seuraaja Harry Potter ja Feeniksin kilta (2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Harry Potter ja liekehtivä pikari (engl. Harry Potter and the Goblet of Fire) on vuonna 2005 ensi-iltansa saanut J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin perustuva fantasiaelokuva. Se on Harry Potter -elokuvasarjan neljäs osa.

Elokuvan ohjasi Mike Newell, joka on ensimmäinen brittiläinen ohjaaja elokuvasarjassa. Käsikirjoituksesta vastasi Steve Kloves. Kolmeen ensimmäiseen Potter-elokuvaan musiikin säveltänyt John Williams ei kiireiltään voinut neljänteen musiikkia luoda, joten musiikin sävelsi Patrick Doyle. Elokuva sai maailmanensi-iltansa 6. marraskuuta 2005. Suomen elokuvateattereihin elokuva saapui 18. marraskuuta 2005.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) näkee unta tapahtumasta, joka on käymässä samanaikaisesti toteen. Hän näkee vanhan miehen, Frank Brycen (Eric Sykes), joka tutkii hoitamansa talon ikkunasta tuikkivan valon lähdettä. Mies kuulee sattumalta lordi Voldemortin tekevän suunnitelmia Peter Piskuilanin (Timothy Spall) ja erään tuntemattoman miehen kanssa. Tilanhoitaja jää kiinni, ja pimeyden lordi murhaa hänet. Ron Weasley (Rupert Grint) ja Hermione Granger (Emma Watson) huolestuvat Harryn unista, mutta huispauksen maailmanmestaruusottelu antaa Harrylle tilaisuuden unohtaa painajaiset hetkeksi. Voldemortin kuolonsyöjinä tunnetut tukijat kuitenkin hyökkäävät katsojien leirintäalueelle ja tuhoavat sen.

Tylypahkassa rehtori Albus Dumbledore (Michael Gambon) esittelee Alastor ”Villisilmä” Vauhkomielen (Brendan Gleeson) uutena pimeyden voimilta suojautumisen opettajana. Hän ei kuitenkaan tiedä, että Barty Kyyry nuorempi (David Tennant) on aikaisemmin nujertanut Vauhkomielen ja naamioitunut täksi monijuomaliemen avulla. Dumbledore ilmoittaa myös, että koulu isännöi Kolmivelhoturnajaisia, joissa kolmesta taikakoulusta valitut kolme oppilasta suorittavat kolme vaikeaa tehtävää. Kilpailijat valitsee maaginen liekehtivä pikari, jonne kilpailijaehdokkaiden nimet laitetaan. Kuudesluokkalainen puuskupuh Cedric Diggory (Robert Pattinson) valitaan edustamaan Tylypahkaa. Huispauksen maailmanmestari Viktor Krum (Stanislav Ianevski) valitaan Durmstrangin koulun edustajaksi, ja Fleur Delacour (Clémence Poésy) valitaan puolestaan Beauxbatons'n koulun edustajaksi. Yllättäen pikari valitsee myös neljännen kilpailijan, Harryn. Koska Harry on alaikäinen, eikä hänen näin ollen pitäisi kelvata kilpailijaksi, sekä Tylypahkan opettajat että oppilaat ovat epäluuloisia.

Ensimmäisellä pimeyden voimilta suojautumisen oppitunnilla oppilaat kuulevat kolmesta anteeksiantamattomasta kirouksesta. Komennuskirous saa uhrin toimimaan kuin sätkynukke ilman omaa tahtoa, kidutuskirous kiduttaa uhria säälimättömästi, ja viimeinen kirous, avada kedavra, aiheuttaa kuoleman.

Ensimmäisessä tehtävässään neljä kilpailijaa saa tehtäväkseen hakea kultaisen munan sitä vartioivalta lohikäärmeeltä. Vauhkomieli neuvoo Harryä käyttämään tehtävässä erityistaitojaan eli tässä tapauksessa lentämistä. Harry kutsuu luudanvartensa luokseen ja onnistuu saamaan munan, joka sisältää tietoa seuraavasta tehtävästä. Pian ensimmäisen tehtävän jälkeen oppilaat saavat tietää, että koulussa järjestetään Kolmivelhoturnajaisten kunniaksi joulutanssiaiset. Ron ja Harry saavat huomata, että tanssiparin hankkiminen ei ole tehtävistä helpoimpia, mutta lopulta he suostuttelevat Patilin kaksoset (Afshan Azad ja Shefali Chowdhury) pareikseen. Hermione puolestaan menee tanssiaisiin Viktor Krumin kanssa ja saapuu paikalle erittäin kauniina tyrmistyttäen kaikki. Ron on äärimmäisen mustasukkainen nähdessään Hermionen Viktor Krumin (entinen idolinsa) parina ja riitelee Hermionen kanssa syyttäen tätä ”vihollisen kanssa liittoutumisesta”. Riitely päättyy Hermionen kyyneliin.

Joulun jälkeen Cedric Diggory korvaa Harryltä aiemmin saamansa avun ja kertoo hänelle vihjeen, jonka mukaan hänen tulee avata muna veden alla. Murjottava Myrtti (Shirley Henderson) apunaan Harry saa selville, että seuraavassa tehtävässä jokaisen kilpailijan tulee hakea "jokin itselleen arvokas asia" läheisen Mustajärven merenneidoilta. Hiukan ennen tehtävää Harryn pitkäaikainen ystävä Neville Longbottom (Matthew Lewis) antaa Harrylle kidusruohoa, jonka avulla tämä voi hengittää veden alla. Harry pääsee merenneitojen luo ensimmäisenä ja löytää sieltä Ronin, Hermionen, Cho Changin (Katie Leung) ja Fleurin sisaren, Gabrielle Delacourin (Angelica Mandy), sidottuina. Harry jää viimeiseksi yritettyään pelastaa kaikki neljä, mutta hänelle annetaan toiseksi parhaat pisteet ”merkittävästä moraalisesta vahvuudesta ja päättäväisyydestä”.

Yksi Taikaministeriön virkamiehistä, Barty Kyyry vanhempi (Roger Lloyd-Pack), käy keskustelun Villisilmä Vauhkomielen kanssa ja vaikuttaa sen jälkeen hämmentyneeltä ja levottomalta. Pian toisen tehtävän jälkeen Harry löytää Kyyryn kuolleena. Odottaessaan Dumbledoren toimistossa Harryn uteliaisuus saa hänet katsomaan Dumbledoren ajatuseulaan, minkä seurauksena hän imeytyy yhteen Dumbledoren muistoista. Muistossa Harry näkee Velhojen neuvoston (velhotuomioistuin) pitämän oikeudenkäynnin, jossa vangittu kuolonsyöjä Igor Irkoroff (Predrag Bjelac), joka on Durmstrangin nykyinen rehtori, paljastaa nimeltä useita kuolonsyöjiä, muun muassa Severus Kalkaroksen (Alan Rickman) ja Barty Kyyry nuoremman. Dumbledore vakuuttaa neuvoston Kalkaroksen rehellisyydestä, kun taas Barty Kyyry vanhempi kauhistuu poikansa yhteydestä Voldemortiin ja kieltää hänet. Barty Kyyry nuorempi lähetetään Azkabaniin. Palattuaan takaisin todellisuuteen Harry saa kuulla Dumbledorelta, että tämä on tutkiskellut omia muistojaan etsiessään vihjettä Kolmivelhoturnajaisten aikana Tylypahkassa tapahtuneisiin eriskummallisiin asioihin. Kävellessään linnan käytävillä Harry kohtaa Kalkaroksen, joka uskoo Harryn varastaneen häneltä aineksia moniliemijuomaan, jonka avulla henkilö voi muuttaa ulkomuotoaan.

Kolmivelhoturnajaisten viimeisessä tehtävässä neljä kilpailijaa viedään suureen pensaslabyrinttiin ja heidän tehtävänsä on yksinkertaisesti ehtiä ensimmäisenä turnajaispokaalin luo. Komennuskirouksen alaisena toimiva Viktor Krum lamauttaa Fleur Delacourin ja yrittää poistaa myös Cedricin kilpailusta. Harry estää Cedriciä hyökkäämästä Krumin kimppuun, ja he molemmat juoksevat kohti kaukaisuudessa siintävää pokaalia. Kun Cedric jää köynnöksen vangiksi, Harry vapauttaa hänet, ja kaksikko päättää tarttua pokaaliin yhdessä.

Turnajaispokaali vie heidät hautausmaalle, missä Peter Piskuilan ja Voldemort odottavat Harryä. Peter Piskuilan tappaa Cedricin ja vangitsee Harryn. Piskuilan suorittaa rituaalin, joka palauttaa Voldemortin (Ralph Fiennes) takaisin ihmishahmoonsa. Voldemort kutsuu kuolonsyöjät paikalle todistamaan mestarinsa ja tämän arkkivihollisen välistä kaksintaistelua. Kun Harry torjuu Voldemortin kuolinkirouksen, heidän sauvojensa välille syntyy varhennum loitsuimes -niminen sidos. Harryn sauva pakottaa Voldemortin sauvan ”oksentamaan” Voldemortin viimeksi tappamien ihmisten henget, mukaan lukien Harryn vanhemmat (Geraldine Somerville ja Adrian Rawlins) ja Cedricin. Henget suojelevat Harrya hetkisen, ja tämä saa tilaisuuden paeta pokaalin avulla tiehensä Cedricin ruumis mukanaan.

Palattuaan Harry kertoo Dumbledorelle ja taikaministeri Cornelius Toffeelle (Robert Hardy), että Voldemort on palannut ja vastuussa Cedricin kuolemasta. Vauhkomieli vie Harryn takaisin linnaan, missä hänen tekemänsä kysymykset saavat Harryn epäluuloiseksi. Kun Dumbledore, Kalkaros ja McGarmiwa (Maggie Smith) saapuvat paikalle, väärän Alastor Vauhkomielen monijuomaliemen vaikutus päättyy ja Vauhkomieli paljastuu Barty Kyyry nuoremmaksi. Oikea Alastor Vauhkomieli löydetään vangittuna eräästä kirstusta.

Kun Durmstrangin ja Beauxbatons'n kilpailijat ovat tekemässä lähtöä, Dumbledore kehottaa heitä pysymään toistensa rinnalla vastustaakseen Voldemortia. Hän sanoo, että ”viimeaikaisten tapahtumien valossa tänä vuonna solmitut ystävyydet tulevat olemaan tärkeämpiä kuin koskaan.”

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Näyttelijä Rooli[2]
Eric Sykes Frank Bryce
Timothy Spall Peter "Matohäntä" Piskuilan
David Tennant Barty Kyyry nuorempi
Daniel Radcliffe Harry Potter
Emma Watson Hermione Granger
Rupert Grint Ron Weasley
Mark Williams Arthur Weasley
James Phelps Fred Weasley
Oliver Phelps George Weasley
Bonnie Wright Ginny Weasley
Jeff Rawle Amos Diggory
Robert Pattinson Cedric Diggory
Jason Isaacs Lucius Malfoy
Tom Felton Draco Malfoy
Stanislav Ianevski Viktor Krum
Robert Hardy Cornelius Toffee
Philip Rham Kuolonsyöjä
Olivia Higginbottom Kuolonsyöjä
Ashley Artus Kuolonsyöjä
Alex Palmer Kuolonsyöjä
Paschal Friel Kuolonsyöjä
Richard Rosson Kuolonsyöjä
Roger Lloyd-Pack Barty Kyyry
Sheila Allen Ministeriön noita
Su Elliot Ministeriön noita
Anne Lacy Ministeriön noita
Flip Webster Ministeriön noita
David Sterne Ministeriön velho
Christopher Whittingham Ministeriön velho
Liam McKenna Ministeriön velho
Graham Campbell Ministeriön velho
Katie Leung Cho Chang
Matthew Lewis Neville Longbottom
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid
William Melling Nigel
Michael Gambon Albus Dumbledore
David Bradley Argus Voro
Devon Murray Seamus Finnigan
Afshan Azad Padma Patil
Warwick Davis Filius Lipetit
Frances de la Tour Olympe Maxime
Shefali Chowdhury Parvati Patil
Angelica Mandy Gabrielle Delacour
Clémence Poésy Fleur Delacour
Maggie Smith Minerva McGarmiwa
Alan Rickman Severus Kalkaros
Predrag Bjelac Igor Irkoroff
Brendan Gleeson Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli
Alfie Enoch Dean Thomas
Louis Doyle Ernie Macmillan
Jamie Waylett Vincent Crabbe
Josh Herdman Gregory Goyle
Charlotte Skeoch Hannah Abbott
Miranda Richardson Rita Luodiko
Robert Wilfort Valokuvaaja
Gary Oldman Sirius Musta
Tiana Benjamin Angelina Johnson
Henry Lloyd-Hughes Roger Davies
Jarvis Cocker Kohtalottarien laulaja
Jonny Greenwood Kohtalottarien kitaristi
Phil Selway Kohtalottarien rumpali
Steve Mackey Kohtalottarien basisti
Jason Buckle Kohtalottarien 2. kitaristi
Steve Claydon Kohtalottarien koskettimet
Shirley Henderson Murjottava Myrtti
Ralph Fiennes Lordi Voldemort
Adrian Rawlins James Potter
Geraldine Somerville Lily Potter

Elokuvan tuotanto alkoi joulukuussa 2003.

Harry Potter ja liekehtivä pikari on neljäs elokuva seitsemänosaisessa Harry Potter -elokuvasarjassa. Kaikki elokuvat perustuvat J. K. Rowlingin luomaan Harry Potter -kirjasarjaan. Ensimmäinen elokuva, Viisasten kivi, valmistui vuonna 2001 ja elokuvasarjan suosion myötä osien teko on jatkunut aina vuoteen 2011, jolloin Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 sai ensi-iltansa.

Myös kirjasarja on saanut maailmanlaajuisen suosion: sarjan ensimmäistä, toista ja kolmatta osaa oli vuoteen 2005 mennessä myyty 27,6 miljoonaa kappaletta.[3] Rowling olikin ensimmäinen romaanikirjailija, jolla oli New York Timesin bestseller-listalla neljän eniten myydyn joukossa kolme teosta 16 viikon ajan.[4] Neljännestä ja viidennestä kirjasta oli molemmista otettu siihen mennessä suurimmat kirjojen ensipainokset: Liekehtivästä pikarista 4,8 miljoonaa (3,8 miljoonaa USAan, loput Britanniaan) ja Feeniksin killasta 8,5 miljoonaa kappaletta.[3][4] Esimerkiksi Liekehtivän pikarin painosmäärä oli 40 kertaa enemmän kuin mitä bestseller-listoilla yleensä olevista otetaan ja sitä oltiin varattu etukäteen 5,3 miljoonaa kappaletta.[4] Se olikin sitten myös nopeimmin myyty kirja: pari päivää ilmestymisensä jälkeen 3,8 miljoonan kappaleen painoksesta oli myyty kolme miljoonaa kappaletta.[3]

Kolmannen elokuvan ohjanneelle Alfonso Cuarónille tarjottiin mahdollisuutta ohjata myös neljäs elokuva. Hän kuitenkin kieltäytyi, koska hän työskenteli edelleen Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvan kanssa. Brittiläinen Mike Newell taas luopui Uskollinen puutarhuri -elokuvasta ohjatakseen Liekehtivän pikarin.[5] Kirjan tarina aiottiin alun perin sovittaa kahdeksi elokuvaksi, koska kirja on todella pitkä. Ohjaaja Mike Newell kuitenkin vastusti ideaa, sillä hänen mielestään kirjassa olevia sivujuonia voi karsia pois saaden kuitenkin vielä toimivan elokuvan.[5]

Elokuvassa on useita uusia hahmoja aikaisempiin elokuviin verrattuna. 7. helmikuuta 2004 järjestetyissä koekuvauksissa Cho Changin rooliin haki yli 3000 tyttöä. Rooliin valittiin Katie Leung.[5]

Ralph Fiennes oli henkilö, jonka tekijät halusivat Voldemortin rooliin, sillä hän pystyy aiheuttamaan pelkoa vähin keinoin. Fiennes innostui roolista nähtyään piirrokset, joissa oli hahmoteltu Voldemortin ulkomuotoa.[6]

Ensimmäisenä vaihtoehtona Rita Luodikon rooliin ollut Rosamund Pike kieltäytyi roolista, joten osan sai Miranda Richardson. Sekä Ray Winstonea että Billy Connollya harkittiin Villisilmä Vauhkomielen rooliin, mutta roolin sai Brendan Gleeson.[5]

Tolga Safer oli yksi pääehdokkaista Viktor Krumin rooliin. Hänelle annettiin kuitenkin Irkoroffin apulaisen rooli.[5] Viktor Krumin näyttelijäksi valittiin bulgarialainen Stanislav Ianevski.

Pukusuunnittelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voldemortin puvusta haluttiin kevyt ja yksinkertainen. Jany Temine suunnitteli asun ohuesta silkistä, jota oli kerroksittain. Silkin ansiosta asu oli leijuva ja aavemainen.[6]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 4. toukokuuta 2004. Elokuvaa kuvattiin aiempien osien tavoin Leavesden Studiossa Englannissa.[7] Kuvaajana toimi Roger Pratt, joka kuvasi myös Salaisuuksien kammion. Joulutanssiaisia varten suuren salin lavastus muutettiin jääpalatsiksi. Näyttelijät harjoittelivat tanssimista kolme viikkoa, Daniel Radcliffellä aikaa opetteluun oli tosin vain neljä päivää.[8]

Daniel Radcliffe vedenalaisissa kuvauksissa.

Järvihaaste oli kuvauksien kannalta vaikein, sillä kohtaukset piti kuvata veden alla. Kohtauksia varten rakennettiin säiliö, jonka tilavuus on noin 2,5 miljoonaa litraa. Jotta vedenalainen maailma pystyttiin toteuttamaan tietokoneella, säiliöön piti kehitellä blue screen -tausta. Kuvat suunniteltiin alle 11 sekuntia pitkiksi, minkä ajan voi olla ilman happea ja silmät auki. Vedenalaisten kuvausten vuoksi Daniel Radcliffe harjoitteli sukeltamista puoli vuotta ja vietti veden alla yhteensä 41 tuntia 38 minuuttia.[9]

Labyrintin käytävät tehtiin kapeiksi ja seinät 7,5—12 metrin korkuisiksi, jotta tunnelma olisi epätoivoinen. Myös sokkelossa liikkuvat ihmiset pyrittiin kuvaamaan pieninä verrattuna labyrinttiin. Kohdan, missä juuret kietoutuvat Cedricin ympärille, kuvauksissa Robert Pattinsonia kiskottiin köydellä. Köysi peitettiin tietokoneella ja sen tilalle lisättiin juuria.[10]

Hautausmaakohtauksen kuvauksia varten Ralph Fiennesin kasvoihin asetettiin vihreitä pilkkuja, jotka mahdollistivat digitaalisen editoinnin jälkikäteen. Hänen päähänsä ja käsiinsä maskeerattiin verisuonia. Suun ympärys ja kaula jätettiin kuitenkin ilman meikkiä, jotta Fiennes pystyi liikkumaan mahdollisimman vapaasti. Kirjassa kuvatut punaiset silmät jätettiin pois, koska tekijöiden mukaan niistä on hankala tulkita henkilön ilme.[6]

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohikäärme liitettiin kuvattuihin osiin jälkikäteen tietokoneella. Aluksi lavastajat ja pienoismallien tekijät suunnittelivat lohikäärmeen ja tekivät siitä luonnollisen kokoisen mallin. Erikoistehosteosasto skannasi mallin tietokoneelle ja teki siitä oman versionsa.[11]

Vedenalainen maailma tehtiin tietokonemallinnuksen avulla. Koska järvi on syvä ja pimeä, järven pohjaan haluttiin vihertävä sävy trooppisen sinisen sijasta. Vedenalaiset oliot eivät ole todellisesta maailmasta, joten ne suunniteltiin hyvin. Merenneitoihin oli vaikea yhdistää siroutta ja kauneutta sekä tehdä niistä samalla pelottavia. Tärkeintä oli, etteivät ne näyttäisi ihmisiltä merenneidon asussa. Tämän vuoksi pyrstön liike on vaakasuuntaista, mitä ihminen ei pysty matkimaan.[9]

Voldemort elokuvassa digitaalisen muokkauksen jälkeen.

Tekijät halusivat Voldemortin näyttävän sekä ihmiseltä että käärmeeltä. Tämän vuoksi nenä poistettiin digitaalisesti ja siitä tehtiin litteä kuin käärmeellä.[6]

Film-O-Holic.comin JP Jokinen arvosteli elokuvan neljästä ensimmäisestä elokuvasta parhaaksi.[12] Hänen mukaansa eri osa-alueet sopivat hyvin yhteen ja kohtaukset ovat hauskoja ja koskettavia.

Outi Hakola kirjoitti Film-O-Holicin arvostelussaan Mike Newellin onnistuneen ohjaajatyössään: ”ensimmäistä kertaa tarina toimii elokuvallisin keinoin ja draamallisen kaaren varassa”. Daniel Radcliffe sai kuitenkin kritiikkiä siitä, ettei hän onnistu tulkitsemaan hahmoaan. Ralph Fiennes sai Hakolalta kuitenkin hyvää palautetta uskottavasta roolisuorituksestaan.[13]

Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti lähes 900 miljoonaa dollaria.[14] Avajaisviikonloppuna tuotto Yhdysvalloissa oli noin 102,3 miljoonaa USD, milloin elokuva näytettiin 3858 teatterissa. Isossa-Britanniassa elokuva esitettiin 535 valkokankaalla ja tuotto oli noin 14,9 miljoonaa puntaa.[15]

Elokuva oli ehdolla vuoden 2006 Oscar-gaalassa Oscar-palkintoon parhaasta lavastuksesta. Muissa palkintogaaloissa elokuva keräsi yhteensä 9 palkintoa ja 28 ehdokkuutta. Elokuva voitti BAFTA Film Award -palkinnon parhaasta lavastuksesta, mikä tekee siitä ainoan BAFTA-palkinnon voittaneen Potter-elokuvan. Lisäksi elokuva oli ehdolla kahteen muuhun BAFTA-palkintoon, parhaista erikoistehosteista ja maskeerauksesta. Saturn-palkintogaalassa elokuva oli ehdolla kahdeksaan Saturn-palkintoon.

Kirjan ja elokuvan erot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkä kirja saatiin sovitettua elokuvaksi jättämällä lukuisia sivujuonia pois elokuvasta. Poistetuista sivujuonista laajin lienee Hermionen perustama S.Y.L.K.Y (samat yhteiset lait kotitontuille -yhdistys) ja yleisesti ottaen kotitonttujen osallisuus tapahtumiin. Kaikissa kirjoissa esiintyvä Dursleyn perhe on jätetty tästä elokuvasta pois. Dursleyiden sijasta Harry on elokuvan alussa suoraan ystävänsä Ron Weasleyn luona Kotikolossa.

Joitakin kirjassa tärkeässä asemassa olevia hahmoja on jätetty pois elokuvasta. Muun muassa taikaurheiluosaston päällikkö Ludo Bagman ei esiinny elokuvassa. Kirjassa Voldemort saa tietää kolmivelhoturnajaisista Bertha Jorkinsilta, mutta elokuvassa kyseistä tapahtumaa ei ole eikä näin ollen Berthaakaan. Kirjan tapahtumien karsimisen lisäksi elokuvaan lisättiin kohtaus, jota ei ole kirjassa. Kohtauksessa professori Minerva McGarmiwa opettaa oppilaita tanssimaan joulutanssiaisia varten.

Elokuvan soundtrack julkaistiin 15. marraskuuta 2005.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "The Story Continues" 1:31 Patrick Doyle
2. "Frank Dies" 2:12
3. "The Quidditch World Cup" 1:52
4. "The Dark Mark" 3:27
5. "Foreign Visitors Arrive" 1:30
6. "The Goblet of Fire" 3:23
7. "Rita Skeeter" 1:43
8. "Sirius Fire" 2:00
9. "Harry Sees Dragons" 1:54
10. "Golden Egg" 6:11
11. "Neville's Waltz" 2:11
12. "Harry in Winter" 2:56
13. "Potter Waltz" 2:19
14. "Underwater Secrets" 2:28
15. "The Black Lake" 4:38
16. "Hogwarts' March" 2:47
17. "The Maze" 4:44
18. "Voldemort" 9:39
19. "Death of Cedric" 1:59
20. "Another Year Ends" 2:21
21. "Hogwarts' Hymn" 2:59
22. "Do the Hippogriff" 3:39 Jarvis Cocker ja Jason Buckle
23. "This Is the Night" 3:24 Jarvis Cocker
24. "Magic Works" 4:02 Jarvis Cocker

Elokuvasta on julkaistu sekä yhden että kahden dvd:n versiot sekä blu-ray. Yhden dvd:n versio sisältää vain elokuvan ja se julkaistiin 7. maaliskuuta 2006.[16]

Kahden dvd:n versio julkaistiin 7. maaliskuuta 2006.[16] Se sisältää elokuvan lisäksi poistettuja kohtauksia, näyttelijöiden haastatteluja ja dokumentteja elokuvan tekemisestä. Levyltä löytyy myös Tylypahkan aikajana ja EA Gamesin videopelin demo. Elokuvan blu-ray julkaistiin joulukuussa 2007.

 • Newell, Mike: Harry Potter ja liekehtivä pikari (Harry Potter and the Goblet of Fire). Iso-Britannia, 2005.
 • Harry Potter ja liekehtivä pikari Internet Movie Databasessa (englanniksi)
 1. a b Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) - Box Office Mojo Box Office Mojo. Viitattu 28. maaliskuuta 2011. (englanniksi)
 2. Harry Potter and the Goblet of Fire IMDb. Viitattu 28. maaliskuuta 2011. (englanniksi)
 3. a b c Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos. s. 184
 4. a b c Guinness World Records. Guinness suuri ennätyskirja 2002. s. 151
 5. a b c d e Trivia for Harry Potter and the Goblet of Fire IMDb. (englanniksi)
 6. a b c d Hän-kenen-nimeä-ei-pidä-mainita (He Who Must Not Be Named). Iso-Britannia, 2006 Warner Bros. Entairment Inc. (englanniksi)
 7. Filming locations for Harry Potter and the Goblet of Fire IMDb. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
 8. Joulutanssiaisiin valmistautuminen (Preparing for the Yule Ball). Iso-Britannia, 2006 Warner Bros. Entairment Inc. (englanniksi)
 9. a b Syvissä vesissä: Toinen tehtävä (In Too Deep: The Second Task). Iso-Britannia, 2006 Warner Bros. Entairment Inc. (englanniksi)
 10. Labyrintti: Kolmas tehtävä (The Maze: The Third Task). Iso-Britannia, 2006 Warner Bros. Entairment Inc. (englanniksi)
 11. Harry vs. sarvipyrstö: ensimmäinen tehtävä (Harry vs. the Horntail: The First Task). Iso-Britannia, 2006 Warner Bros. Entairment Inc. (englanniksi)
 12. Jokinen, JP: Teini-iässä kaikki on elämää suurempaa Film-O-Holic.com. 18.11.2005. Viitattu 9.1.2010.
 13. Hakola, Outi: Elämysten markkinoilla Film-O-Holic.com. 6.4.2006. Viitattu 9.1.2010.
 14. Harry Potter and the Goblet of Fire Box Office Mojo. Viitattu 8.2.2010. (englanniksi)
 15. Box office / business for Harry Potter and the Goblet of Fire IMDb. Viitattu 12.4.2009. (englanniksi)
 16. a b DVD details for for Harry Potter and the Goblet of Fire IMDb. Viitattu 12.4.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
2004: Harry Potter ja Azkabanin vanki
Suomen lippukassan ykkönen 2005 Seuraaja:
2006: Matti