Joulukuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joulukuu. 15. vuosisadan ranskalaisen rukouskirjan ja kalenterin Les Très Riches Heures du Duc de Berryn kuvitusta joulukuun kohdalla.

Joulukuu on gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa vuoden kahdestoista ja viimeinen kuukausi.

Kuukaudessa on 31 päivää. Joulukuuta edeltää marraskuu ja seuraa seuraavan vuoden tammikuu. Suomessa joulukuu on etelässä syyssateiden laantumisen, pimeiden ja harmaiden päivien sekä lumipeitteen saapumisen aikaa. Suomen merialueilla joulukuu on keskiarvollisesti yhdessä marraskuun kanssa vuoden myrskyisin kuukausi.[1] Pohjoisessa se on jo täyttä kaamoksista keskitalvea pakkaskeleineen ja hankineen. Suomessa joulukuun alkuperäinen nimi on ollut talvikuu, mutta 1600-luvulla nimi vaihdettiin kristilliseksi joulukuuksi.[2]

Joulukuu Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuun keskilämpötilat Suomessa vaihtelevat lounaissaariston yhdestä plusasteesta Lapin runsaaseen kymmeneen pakkasasteeseen. Vantaalla joulukuun keskilämpötila on noin −3 °C, Lahdessa ja Tampereella noin −4,5 °C, Seinäjoella ja Lappeenrannassa noin −5 °C, Oulussa noin −7 °C ja Sodankylässä noin −12 °C.[3] Etelä-Suomessa päivälämpötilat vaihtelevat joulukuussa nollan molemmin puolin. Pohjois-Suomessa ne taas laskevat kuun aikana huimasti siten, että kuun alussa päivälämpötilat ovat noin −5 °C:n tietämillä ja kuun lopulla noin −10 °C:n tietämillä. Useimmilla paikkakunnilla joulukuu on vuoden kolmanneksi kylmin kuukausi tammi- ja helmikuun jälkeen, lounaissaaristossa maaliskuu on keskimäärin hieman joulukuuta kylmempi. Vuosittaiset erot ovat Suomen ilmasto-oloissa huomattavat nimenomaan talviaikaan.

Vuoden lyhin päivä talvipäivänseisaus on 21. tai 22. joulukuuta. Tällöin pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle, eli siellä on kaamos. Lapissa joulukuu on kylmä ja talvinen, pysyvä lumipeite on saatu jo aiemmin syksyllä. Sitä vastoin Etelä-Suomessa pysyvä lumi saadaan vasta tämän kuukauden aikana, etelärannikolla keskimäärin vasta joulun aikoihin. Pohjois-Suomessa on joulukuussa enimmäkseen kylmää ja jopa kireää pakkasta. Etelä-Suomessa puolestaan joulukuut eivät useinkaan ole samanlaisia: toisinaan on talvista ja kylmää, toisinaan lämpöasteita ja vesisadetta yötä päivää. Joulukuussa sademäärät jatkavat vähenemistään, mutta auringonpaistetunteja saadaankin joulukuussa todella vähän koko Suomessa. Joulukuu onkin marraskuun tapaan harmaa ja pimeä kuukausi, tosin hieman edeltäjäänsä kylmempi.

Suomessa joulu on aktiivinen juhlakuukausi, alkaen pikkujouluista, Suomen itsenäisyyspäivästä 6. joulukuuta jatkuen Lucian päivän juhliin 13. joulukuuta ja Tuomaanpäivän markkinoihin 21. joulukuuta, jonka jälkeen on jouluaatto 24. joulukuuta joka Suomessa on yleisesti jo varsinainen juhlapäivä, joulupäivän 25. joulukuuta ja tapaninpäivän 26.joulukuuta lisäksi. 28. joulukuuta vietetään viattomien lasten päivää, ja sen jälkeen juhlitaan uuttavuotta, vuoden vaihtumista, 31. joulukuuta1. tammikuuta.

Joulukuu muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläisellä pallonpuoliskolla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläisellä pallonpuoliskolla joulukuu on alkukesää ja vuoden valoisin kuukausi. Kesäpäivänseisaus osuu kuun 21. tai 22. päivälle. Etelänavalla aurinko ei laske lainkaan koko joulukuun aikana. Esperanza Basella joulukuu on vuoden lämpimin kuukausi. Matalin keskilämpötila on –2,1 °C ja korkein on +3,2 °C. Keskiarvo on noin +0,4 °C, ja korkein joulukuussa Esperanza Basella mitattu lämpötila on +25,0 °C.[4] Ushuaiassa Tulimaassa keskilämpötila on noin +9,1 °C.[5] Australian Melbournessa kuukauden keskilämpötila on noin +19,2 °C.[6] Darwinissa joulukuussa on helteistä, sillä keskilämpötila on siellä noin +28,9 °C.[7]

Joulukuusta yleensä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuukauden latinankielinen nimi december tulee kymmentä merkitsevästä sanasta decem, sillä vanhassa roomalaisessa kalenterissa vuosi alkoi maaliskuun alusta ja joulukuu oli siten kymmenes kuukausi.[8] Englanniksi joulukuu on December ja ruotsiksi december. Saksaksi joulukuu on Dezember, espanjaksi diciembre ja italiaksi dicembre. Suomen kielessä nimitys joulukuu on tullut kirjalliseen käyttöön 1600-luvulla, mutta Agricolan teksteissä 1500-luvulla samaisen kuukauden nimi on talvikuu.[9]

  1. Ilmatieteen laitos / Tuulitilastot
  2. Vilkuna, Kustaa: ”Joulukuu”, Vuotuinen ajantieto, s. 333. kuvitettu painos vuodelta 1994. Helsinki: Otava, 1950. ISBN 951-1-13320-9.
  3. Helda
  4. http://www.weatherbase.com/weather/weather.php3?s=36988&cityname=Esperanza-Antarctica&units=metric
  5. http://www.smn.gov.ar/serviciosclimaticos/?mod=turismo&id=7&provincia=Tierra%20del%20Fuego&ciudad=Ushuaia
  6. http://www.worldweather.org/185/c00301.htm
  7. http://www.bom.gov.au/climate/averages/tables/cw_014015_All.shtml
  8. Oja, Heikki: Aikakirja 2007, s. 30–32. Helsinki: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, 2007. ISBN 952-10-3221-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.4.2010). (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. Almanakka 1705 - sanastoa kaino.kotus.fi. Viitattu 23.12.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuukaudet
tammikuu | helmikuu | maaliskuu | huhtikuu | toukokuu | kesäkuu
heinäkuu | elokuu | syyskuu | lokakuu | marraskuu | joulukuu