Merenneito

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John William Waterhousen maalaus Merenneito vuodelta 1900.
William Bloyen merenneitoa esittävä kivireliefi Birminghamin yliopiston opiskelijajärjestön seinällä.

Merenneito eli vedenneito (nereidi) on naispuolinen taruolento, jolla on ihmisen yläruumis ja lantiosta alkava kalanpyrstö. Merenneito kuvataan tyypillisesti kauniiksi, siroksi, pitkähiuksiseksi naiseksi, joka elää vedessä ja hengittää sen alla yhtä hyvin kuin ilmassa. Merenneito muistuttaa kreikkalaisen mytologian seireenejä, naisen yläruumiin ja linnun alaruumiin omaavia lumoojattaria.

Miespuolinen merenneito on vetehinen. Kaikkien kalanpyrstöisten, mutta muuten ihmisten kaltaisten vedenolentojen esi-isä on Ea, babylonialainen jumala.[1]

Merenneito on yleinen aihe niin kirjallisuudessa, elokuvaviihteessä kuin kuvataiteissakin. Merenneitoja on käytetty mainoksissa ja niille on tehty balettikin. Tarinoita merenneidoista löytyy kautta maailman.

Merenneidot kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskalaisen satukirjailija H. C. Andersen kirjoitti vuonna 1836 sadun Pieni merenneito (tansk. Den lille havfrue).

Kuvataide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kööpenhaminassa on Edvard Eriksenin veistos Pieni merenneito (Den lille havfrue). Helsingissä on Ville Vallgrenin suihkulähde ja veistos, joka tunnetaan yleensä nimellä Havis Amanda, mutta alun perin sen nimi oli Merenneito.[2][3]

Elokuva ja televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen merenneito esiintyi valkokankaalla jo yli sata vuotta sitten lyhytelokuvassa Siren of the Sea (1911). Tuon jälkeen aihetta käsitteleviä elokuvia on tuotettu satoja.

Tarzan ja nainen mereltä (Tarzan and the Mermaids) sai ensi-iltansa vuonna 1948.

Elokuvassa Pekka ja Pätkä sammakkomiehinä (1957) Pekka Puupää ja Pätkä kohtaavat saaristossa uintiharjoituksissa merenneidon, ja vievät tämän mukanaan Pekan kotiin Voikukankadulle.

Splash (1984) on Ron Howardin ohjaama romanttinen fantasia, joka menestyi kaupallisesti erinomaisesti. Sen päätähtiä olivat merenneitoa esittänyt Daryl Hannah ja hänen rakkautensa kohde, jota näytteli Tom Hanks.

Merenneidot ovat monien lastenanimaatioiden vakioaiheita. Tunnetuimpia lienevät Disneyn Pieni merenneito jatko-osineen sekä merenneitojen seikkailut Barbien kanssa. Merenneitoja esiintyy myös Peter Panissa.

Cher, Bob Hoskins ja Winona Ryder tähdittivät vuoden 1990 elokuvaa Äitini on merenneito (Mermaids).

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä -elokuvassa (2011) merenneidot on kuvattu kauniina naisina jotka haluavat suudella merimiestä, jotta saisivat tämän vedetyksi meren syvyyksiin.

Aihetta käsittelevät myös australialainen televisiosarja H2O (2006–2010) sekä teinikomedia Aquamarine (2006), joista jälkimmäinen perustuu Alice Hoffmanin vuonna 2001 kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. H2O:n idea merenneidoksi muuntumisesta on sama kuin elokuvassa Splash.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hjelt, Marjut & Nuutinen, Christer (kuvitus): Veden valtiaat: totta & tarua, s. 96. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012. ISBN 978-952-222-316-6.
  2. Otavan Iso Fokus, 7. osa (Sv-Öö), art. Vallgren, Ville, Otava 1974, ISBN 951-1-01521-4
  3. Eino E. Suolahti: Helsingin neljä vuosisataa, 2. painos, 2. 310, Otava 1972

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]