Pätkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyttelijä Masa Niemi Pätkän rooliasussa.

Pätkä (ruots. Stumpen) on Ola Fogelbergin luoma sarjakuvahahmo, joka seikkailee useimmiten yhdessä parhaan ystävänsä Pekka Puupään kanssa.

Alun perin Pätkä esiintyi Herra Pätkä -nimisessä omassa sarjakuvassaan, joka ilmestyi Elannon henkilöstölehdessä Työtoverissa vuosina 1929–1943. Kuluttajain Lehden sivuilla ilmestyneessä Pekka Puupää -sarjakuvassa Pätkä nähtiin ensi kerran vuonna 1931, ja Pekka ja Pätkä alkoivat pian esiintyä säännöllisesti toistensa sarjoissa. Lopulta Pätkä jäi yhdeksi Pekka Puupään vakiohahmoista, kun hänen oma sarjakuvansa lakkasi.[1]

Sarjakuvassa Pätkä on pitkänenäinen, lyhyt ja hieman pyöreähkö mies. Hänkään ei ole suuri järjenjättiläinen, mutta kuitenkin jonkin verran nokkelampi kuin Pekka. Molemmat ovat Justiinan kurin alla. Sarjakuvan Pätkä on myös itse naimisissa, toisin kuin elokuvissa. Rouva Pätkää ei kuitenkaan nähty usein.

Sarjakuvassa Pätkä usein houkuttelee Pekan pahoille teille, kuten juomaan tai pelaamaan korttia.[1] Hän lyö myös monesti vetoa Pekan kanssa, ja oveluudellaan yleensä voittaa. Pekka suostuu usein Pätkän ehdotuksiin, ja sen seurauksena joutuu kärsimään jotenkin.

Pekka ja Pätkä -elokuvissa Pätkää esitti Masa Niemi. Hän oli kova akrobaatti. Elokuvissa Pätkän hahmo oli monessa suhteessa erilainen kuin sarjakuvissa ja hänestä oli tullut Pekan tasavertainen aisapari, kun taas sarjakuvassa Pekka oli ollut selkeästi Pätkää tärkeämpi henkilö. Elokuvasarja päättyi Niemen tehtyä itsemurhan vuonna 1960. Elokuvissa Pätkän vakiohokema oli "Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta..." Pätkän etunimi ilmoitettiin vain elokuvassa Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä; se oli niin ikään "Pätkä"lähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tuomo Tähkänen: Sarjakuva suomalaisen yhteiskunnan peilinä: Ola Fogelbergin Pekka Puupää-sarjakuva Kuluttajain Lehdessä 1925–1952, s. 16, 75. Suomen historia pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]