Vaimo on viisaampi kuin mies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaimo on viisaampi kuin mies
Ohjaaja Ola Fogelberg
Käsikirjoittaja Ola Fogelberg
Kuvaaja Eino Kari
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomi-Filmi
Ensi-ilta 1927
Kesto 10 tai 13 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
Elonet

Vaimo on viisaampi kuin mies (teatterilevitysnimi: Pekka Puupään perintö) on Ola Fogelbergin ohjaama lyhyt mykkä animaatioelokuva vuodelta 1927. Siinä esiintyvät Fogelbergin luomat sarjakuvahahmot Pekka Puupää ja Justiina, jotka yrittävät suojella saamiaan perintörahoja.[1] Vaimo on viisaampi kuin mies oli ensimmäinen Pekka Puupää -elokuva ja eräs varhaisimmista suomalaisista animaatioelokuvista. Se on sittemmin kadonnut.

Filmin pituus oli 240 metriä, joten elokuva lienee kestänyt noin 13 minuuttia. Pahvihahmoihin perustuneessa animaatiossa käytettiin varhaista trikkikuvausta. Fogelberg vei sen samana vuonna esiteltäväksi Yhdysvaltoihin. Animaatiosta on säilynyt käsikirjoitus ja arvosteluita, mutta yhtään filmikopiota ei ole löydetty. Fogelbergin tytär Toto Fogelberg-Kaila on muistellut ainoan kopion tuhoutuneen Elannon varaston tulipalossa.[2]

Pekka Puupää -elokuvia tehtiin myöhemmin Suomen Filmiteollisuuden tuottama 13-osainen sarja 1950- ja 1960-luvuilla sekä 1980-luvulla kaksi Visa Mäkisen ohjaamaa elokuvaa: Pekka & Pätkä ja tuplajättipotti (1985) ja Pekka Puupää poliisina (1986) sekä tv-sarja Pekka ja Pätkä (1986).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaimo on viisaampi kuin mies Elonet. Viitattu 22.7.2022.
  2. Jukka Rislakki ja Rainer Sandell: Varsinainen Puupää! Ola Fogelbergin ja hänen Pekkansa tarina, s. 73–75. Tammi, Helsinki 2005.