Ea

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eaa esittävä korkokuva

Ea (sumerilaisten Enki) oli babylonialainen veden, käsityötaidon, älyn ja luomisen jumala. Ea oli myös maagillisen puhdistautumisen jumala. Hän oli alun perin Eridun kaupungin suojelija, mutta myöhemmin hänen kulttinsa laajeni käsittämään koko mesopotamian.

Eaan liittyvät myytit, samoin kuin jumalan nimi, periytyivät sumerilaisilta ja kirjoitettiin yhdistämällä merkit E (talo) ja A (vesi). Ean tärkein temppeli oli Eridussa Eufrat-joen laaksossa melko lähellä Persianlahtea.

Sumerilainen DEN.KI(G), "maan herra", voi joidenkin tulkintojen mukaan myös tarkoittaa vuoren herraa. Ei tiedetä, onko Enkillä ja Abzu-jumalalla yhteinen alkuperä. Enkin temppeli oli nimeltään é-engur-a tai é-abzu. Titteli en ilmestyy varhaisella sumerilaisella Jemdet Nasr -ajalla, mikä viittaa Enki-jumaluuden merkitykseen. Enkin tunnuksia ovat muun muassa vuohi ja kala, ja kauriin ja kalojen vastakkaislla eläinradan puolilla olevat tähdistöt, myöhemmin Kauris. Enki liittyi myös Merkurius-planeettaan oikeudenmukaisuuden jumalana.

Enki ja Ninhursag[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enki ja Ninhursag -tekstissä kuvataan tarkasti Ean tekemisiä. Ninhursag on Enkin puoliso, ja he saavat Ninsar-tyttären. Merkittävä osa tätä tekstiä ovat myös Ean saamat kahdeksan haavaa, joista parantuakseen hän synnyttää kahdeksan jumalaa:[1]

  1. Abu, tuntemattomasta haavasta syntynyt jumala
  2. Nintul, lantion haavasta syntynyt jumala
  3. Ninsutu, leuan haavasta syntynyt jumalatar
  4. Ninkasi, suun haavasta syntynyt jumalatar
  5. Nazi, tuntemattomasta haavasta syntynyt jumala
  6. Dazimua, kyljen haavasta syntynyt jumalatar
  7. Ninti, kylkiluun haavasta syntynyt jumalatar
  8. Enšagag, tuntemattomasta haavasta syntynyt jumala

Synnytettyään nämä kahdeksan jumalaa Ea määrää jokaiselle vielä kohtalon.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sumerian Mythology: Chapter II. Myths of Origins
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.