Pieni merenneito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee H. C. Andersenin satua pieni merenneito. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Pieni merenneito. Vilhelm Pedersenin (1820–1859) kuvitusta satuun.

Pieni merenneito (tansk. Den lille havfrue) on tanskalaisen satukirjailija H. C. Andersenin kirjoittama satu. Pieni merenneito nojautuu löyhästi Undine-myyttiin. Pieni merenneito kirjoitettiin vuonna 1836 ja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1837.

Alkuperäisessä tarinassa pieni merenneito rakastuu prinssiin ja pelastaa hänet hukkumasta, mutta hän tietää yrityksien olevan turhaa. Hänen ainoa toivonsa on myydä kielensä merinoidalle saadakseen jalat ja voidakseen nousta maalle. Hänen täytyy saada prinssiltä suukko ennen auringon laskua ja jos hän ei saa hän kuolee. Mutta jokainen hänen askeleensa tuntuu kuin hän kävelisi lasin sirujen tai miekan terien päällä. Kuitenkin merenneito tanssii prinssille hurmatakseen hänet. Mutta prinssi luulee, että toinen nainen pelasti hänet ja menee naimisiin tämän kanssa. Merinoita antaa hänelle vielä vaitoehdon: jos hän surmaa prinssin, hän saisi pyrstönsä takaisin ja voisi jatkaa elämää meressä. Merenneito ei kykene surmaamaan hänelle niin rakasta ihmistä, ja tekee itsemurhan heittäytymällä laivan kannelta mereen ja hän muuttuu merenvaahdoksi.

Alkuperäisestä sadusta on myöhemmin tehty lukuisia muunnelmia, joista tunnetuin lienee Disneyn tuottama animaatioelokuva Pieni merenneito vuodelta 1989. Alkuperäinen satu on elokuvaa paljon raaempi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.