Peter Pan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Peter Pan on J. M. Barrien (18601937) alkuperäisen näytelmän ja kirjojen kertomuksen satuhahmo. Kertomuksen pohjalta on tehty näytelmä-, kirja- ja elokuvasovituksia. Sovituksista tunnetuimpia on Walt Disneyn animaatio Peter Pan. Alkuperäiskirjalle uskollisin elokuvaversio on vuonna 2003 valmistunut elokuva Peter Pan, jossa pääosissa näyttelevät Jeremy Sumpter (Peter), Rachel Hurd-Wood (Wendy) sekä Jason Isaacs (Kapteeni Koukku).

Tarina ja sen hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilö Peter Pan on kerran kotoaan karannut poika, joka osaa lentää onnellisten ajatusten ja keijupölyn voimalla ja joka kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Peterin ystäviä ovat Kultasen perheen (Darling family) lapset Leena (Wendy) ja hänen kaksi nuorempaa veljeänsä Jukka (John) ja Mikko (Michael) sekä Helinä-keiju (Tinkerbell). Peterin ystäviin kuuluvat myös Kadonneet Pojat (The Lost Boys): Nibs, Tiddler, Tootles, Curly ja kaksoset. Poikien lukumäärä vaihtelee tarinan eri versioissa, mutta alun perin heitä on ilmeisesti ollut nuo mainitut kuusi. Peter on tämän poikajoukon johtajahahmo. Peterin vihollinen on Kapteeni Koukku (Captain James Hook) sekä tämän lähin alainen Mr. Smee. Tarinassa esiintyy joskus myös rohkea intiaanityttö Tiikerililja (Tiger Lily), jonka Peter Pan pelasti Kapteeni Koukun kynsistä.

Kertomuksessa esiintyy mielikuvitusmaailma Mikä-Mikä-Maa (Neverland), joka sijaitsee osoitteessa "toinen tähti oikealla ja suoraan aamuun" ja jossa lapset eivät kasva aikuisiksi, sillä kukaan ei vanhene päivääkään. Peter houkuttelee Leenan ja tämän veljet mukaansa Mikä-Mikä-Maahan, jossa he sitten Kadonneiden Poikien ja Helinä-keijun kanssa kokevat monia seikkailuja.

Tarinan päällimmäisin aihe on ikuisen nuoruuden ihanuus, lapsuus ja seikkailut, mutta Peter Pan on myös tarina traagisesta rakkaudesta. Peter ja Leena ihastuvat toisiinsa, mutta Peter ei kykene luopumaan ikuisesta lapsuudesta siinä missä Leena haluaa kuitenkin kasvaa tuntevaksi aikuiseksi – tämä on tietysti vain yksi tarinan monista tulkintatavoista. Myös Helinä-keiju on ihastunut Peteriin ja on mustasukkainen Leenasta.

Alkuperäinen kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Pan and Wendy. Kansikuva vuodelta 1915.

J. M. Barrien kirjoittama Peter Pan ilmestyi ensimmäisen kerran samannimisenä näytelmänä vuonna 1904. Näytelmä ilmestyi kirjana vuonna 1911 nimellä Peter Pan and Wendy. Nimi lyhentyi myöhemmin muotoonsa Peter Pan. J. M. Barrielta on myös vuonna 1939 ilmestynyt kertomus Peter Pan in Kensington Gardens, joka kertoo Peterin ajasta ennen Mikä-Mikä-Maata.

Ensimmäisen suomennoksen Peter Panista teki Tyyni Haapanen-Tallgren (Tyyni Tuulio) vuonna 1922. Kirja ilmestyi nimellä Pekka Poikanen. Pekka Poikasen kanssa seikkailivat muun muassa Helikello-keiju, Vendi, Jukka ja Mikael sekä Janne Koukkunen Mikä-Mikä-Mikä maassa. Tyyni Tuulion suomennoksen jälkeen kirjasta on käännetty useita eri muunnelmia ja lyhennelmiä, ja vuonna 2002 ilmestyi viimein suomennos koko alkuperäisestä J. M. Barrien tekstistä suomentajanaan Sari Karhulahti.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barrie, J. M.: Peter Pan. (Alkuteos: Peter and Wendy, 1911.) Suomentanut Sari Karhulahti. Kuvittanut Petri Hiltunen. Helsinki: Art House, 2002. ISBN 951-884-332-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]