Steven Spielberg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Spielberg” ohjaa tänne. Se voi tarkoittaa myös kaupunkia Itävallassa.
Steven Spielberg
Steven Spielberg vuonna 2017.
Steven Spielberg vuonna 2017.
Syntymäaika 18. joulukuuta 1946 (ikä 70)
Syntymäpaikka Cincinnati, Ohio, Yhdysvallat
Aktiivisena 1968–
Oikea nimi Steven Allan Spielberg
Ammatti elokuvaohjaaja
Puoliso Amy Irving (1985–1989)
Kate Capshaw (1991–)
Tunnetuimmat ohjaukset Tappajahai
Kadonneen aarteen metsästäjät
E.T.
Jurassic Park
Schindlerin lista
Pelastakaa sotamies Ryan
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Oscar

Golden Globe

 • 1993 Schindlerin lista
 • 1998 Pelastakaa sotamies Ryan

Steven Allan Spielberg (s. 18. joulukuuta 1946 Cincinnati, Ohio, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja yksi maailman menestyneimmistä elokuvantekijöistä. Hänen tuotoksiaan ovat monet menestyneet elokuvat, kuten Tappajahai, Kadonneen aarteen metsästäjät, Jurassic Park ja seitsemän Oscaria voittanut Schindlerin lista. Oscar-palkinnon hän on voittanut kahdesti ohjaajana (Schindlerin lista, 1993, ja Pelastakaa sotamies Ryan, 1998) ja kerran tuottajana (Schindlerin lista, 1993)

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steven Spielberg syntyi juutalaiseen perheeseen Cincinnatissa, Ohion kaupungissa. Hänen isänsä oli tietokoneteknikko ja äitinsä ravintolanpitäjä sekä konserttipianisti.[1] Hän vietti lapsuutensa New Jerseyssa ja myöhemmin Arizonassa.[2] Kun hän oli neljävuotias, hänen isänsä vei hänet katsomaan meteorisadetta, joka teki häneen vaikutuksen. Spielberg on sanonut, ettei hän sen jälkeen "enää katsonut taivaalle ja pitänyt sitä pahana paikkana", mikä on vaikuttanut hänen tieteiselokuviensa tunnelmaan ja inspiroi merkittävästi elokuvaa Kolmannen asteen yhteys.[3][2] Hän kuului lapsena partioon ja ansaitsi ansiomerkin valokuvauksesta filmattuaan 9 mm filmikameralla lyhytelokuvan Last Gunfight.[4] Spielbergin vanhemmat erosivat vuonna 1966.[2]

Kun perhe muutti San Franciscoon hänen viimeisenä lukiovuotenaan, hänen luokkatoverinsa kohtelivat häntä juutalaisvastaisesti. Hänen kouluarvosanansa laskivat kiusaamisen ja vanhempien eroamisen aiheuttamien vaikeuksien takia.[2] Spielberg valmistui, mutta hänen hakemuksensa sekä UCLA:n ja USC:n elokuvakouluihin hylättiin.[2] Hän opiskeli kolme vuotta Kalifornian osavaltionyliopistossa Long Beachillä, mutta keskeytti opintonsa tavoitellakseen uraa elokuva-alalla. Spielberg suoritti yliopisto-opintonsa loppuun vasta vuonna 2002, yli 30 vuoden tauon jälkeen.[5]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku ja läpimurto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spielbergin ensimmäinen elokuva, lyhytfilmi Amblin’ (1968), pääsi Atlantan elokuvafestivaaleille. Ensimmäisenä laajempaan teatterilevitykseen pääsi Kovat ratsastajat (1974), mutta varsinaisesti ensimmäisenä Spielbergin pitkänä elokuvana pidetään Kauhun kilometrit -elokuvaa (1971), joka on myöhemmin kerännyt arvostusta.

Spielbergin lopullinen läpimurto oli vuonna 1975 ensi-iltansa saanut Tappajahai. Elokuva ylitti budjettinsa ja valmistui aikataulusta jäljessä, mutta siitä tuli suurmenestys.[6] Sitä on luonnehdittu ensimmäiseksi kesällä ensi-iltansa saaneeksi menestyselokuvaksi, koska Tappajahaita mainostettiin poikkeuksellisen laajasti ja se oli ilmestyessään maailman menestynein elokuva.[7]

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spielbergin seuraava elokuva, tieteiselokuva Kolmannen asteen yhteys sai kriitikoilta positiivisen vastaanoton ja oli myös menestys, vaikka valmistui niin ikään myöhässä aikataulustaan ja yli annetun budjetin.[6] Sama toistui komedian 1941 – Anteeksi, missä on Hollywood? kohdalla [6], joka tosin oli taloudellinen pettymys.

Spielbergin lomaillessa ystävänsä George Lucasin kanssa Havaijilla Lucas esitteli tälle luomansa uuden sankarihahmon, seikkailija-arkeologi Indiana Smithin.[6] Hahmon nimi vaihdettiin myöhemmin Indiana Jonesiksi, koska Spielberg ei pitänyt alkuperäisestä nimestä. Hahmo esiintyi seikkailuelokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät, josta tuli vuoden 1981 menestynein elokuva Pohjois-Amerikassa. Elokuva palkittiin myös Oscareilla. Elokuvaa tehdessään Spielberg asetti itselleen henkilökohtaiseksi tavoitteeksi pysyä annetussa budjetissa ja aikataulussa. Elokuva valmistuikin 17 päivää etuajassa ja pysyi tiukasti määrätyssä budjetissaan.[6] Myöhemmin Spielberg teki Lucasin kanssa elokuvalle peräti kolme jatko-osaa. 1980-luvulla Spielberg ohjasi myös elokuvat Häivähdys purppuraa 1985, joka sai 11 Oscar-ehdokkuutta, mutta ei voittanut yhtäkään. Lisäksi hän julkaisi taloudelliset pettymykset Auringon valtakunta (1987) ja Always – ikuisesti (1989).

Spielbergin suurimpia menestyksiä 1980-luvulla oli E.T., joka voitti neljä Oscaria ja kaksi Golden Globea. Siitä tuli myös maailman siihen asti menestynein elokuva. Elokuvan jälkeen hän perusti Amblin Entertainment -tuotantoyhtiön, joka on ollut mukana tuottamassa monia menestyselokuvia kuten Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? sekä Casper, jotka Spielberg tuotti.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spielberg vuonna 1999.

1990-luvulla Spielberg ohjasi useita menestyselokuvia. Hänen henkilökohtaisin teoksensa on 1993 ensi-iltansa saanut Schindlerin lista, jonka hän sekä tuotti että ohjasi. Elokuva kertoi natsien juutalaisvainojen kauhuista ja emaliastioita valmistaneen saksalaisen tehtaan omistajasta Oskar Schindleristä, joka pelasti yli tuhannen juutalaisen hengen. Elokuva sai seitsemän Oscaria, joista Spielbergille henkilökohtaisesti myönnettiin palkinnot parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta. Samana vuonna ilmestyi myös Jurassic Park, joka perustui Michael Crichtonin kirjaan Dinosauruspuisto. Elokuvasta tuli taloudellinen menestys maailmanlaajuisesti ja sen uraauurtavia, erityisesti tietokoneilla luotuja tehosteita kehuttiin. Juonta kuitenkin pidettiin köykäisenä. Elokuvan jatko-osa Kadonnut maailma – Jurassic Park ilmestyi 1997 ja oli edeltäjänsä tavoin menestys. Spielbergin samana vuonna ohjaama Amistad puolestaan oli taloudellinen pettymys, mutta sai kiitosta kriitikoilta.[2] Noina vuosina Spielberg ohjasi myös sotaelokuvan Pelastakaa sotamies Ryan. Se sai viisi Oscaria, joista yksi jälleen Spielbergille parhaasta ohjauksesta.

Vuonna 1994 Spielberg perusti Jeffrey Katzenbergin ja David Geffenin kanssa DreamWorks SKG -elokuvastudion. Kirjaimet SKG tulevat yhtiön perustajien sukunimien alkukirjaimista.

Spielbergille myönnettiin Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto vuonna 1995.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spielbergin elokuvat ovat menestyneet 2000-luvullakin, kuten Ota kiinni jos saat, Minority Report ja Maailmojen sota. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus -elokuva valmistui vuonna 2011. Spielberg ohjasi ensimmäisen osan, seuraavan ohjaa Peter Jackson.

Walt Disney Co ilmoitti maaliskuussa 2016 että Spielberg ja Harrison Ford tekevät viidennen Indiana Jones -elokuvan, joka saa ensi-iltansa heinäkuussa 2019.[8]

Spielberg käyttää yleensä elokuvissaan elokuvasäveltäjä John Williamsin säveltämää elokuvamusiikkia ja Industrial Light & Magicin tekemiä erikoistehosteita. Hänet on joskus nähty myös cameoroolissa; tunnetuin lienee verovirkailija elokuvassa Blues Brothers.

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun loppupuolella ja 1990-luvun alussa hän toimi vastaavana tuottajana Robert Zemeckisin Paluu tulevaisuuteen -trilogiassa.

Hän on ollut tuottajana myös monissa muissa menestyneissä elokuvissa kuten, Zorro-elokuvissa, Transformers-elokuvissa ja sotaelokuvissa Kirjeitä Iwo Jimalta ja Isiemme liput. Myös Men in Black – miehet mustissa -elokuvassa hän oli tuottajana. Uusin elokuva on Jurassic World, joka jatkaa Jurassic Parkin tarinaa.

Spielberg toimi myös tuottajana Jurassic Park: Trespasser -videopelissä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steven Spielbergiä pidetään yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista ohjaajista ja hänen hyviä ystäviään ovat tunnetut elokuvantekijät Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Robert Zemeckis, George Lucas sekä edesmennyt Stanley Kubrick. Spielberg on Hollywoodin rikkaimpia asukkaita. Vuonna 2005 hänen omaisuutensa arvo oli 3,4 miljardia dollaria ja tulonsa 332 miljoonaa dollaria. Hän asuu Kaliforniassa Los Angelesissa.

Spielberg on ollut kaksi kertaa naimisissa. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Amy Irving, jonka kanssa hän oli avioliitossa vuodesta 1985 vuoteen 1989 asti. Hänen toinen ja nykyinen vaimonsa on Kate Capshaw, joka esitti Willie Scottia Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvassa. Spielberg tapasi Capshaw'n kuvauksissa ensimmäistä kertaa ja on myöhemmin sanonut, että vaikka hänellä onkin vähän hyvää sanottavaa Tuomion temppelistä, on elokuva hänelle tärkeä, koska ilman sitä hän ei olisi tavannut Capshawta.[9] He menivät naimisiin vuonna 1991.

Avioliitoistaan Spielbergillä on kuusi lasta, joista yhden hän sai ollessaan naimisissa Amy Irvingin kanssa ja viisi muuta nykyisen vaimonsa Kate Capshaw’n kanssa. Steven on myös Drew Barrymoren kummisetä.

Palkinnot ja huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaus
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi
1968 Amblin’ Amblin’
1971 Kauhun kilometrit Duel
Columbo: Mallimurha Columbo: Murder by the Book
1972 Something Evil Something Evil
1973 Savage Savage
1974 Kovat ratsastajat The Sugarland Express
1975 Tappajahai Jaws
1977 Kolmannen asteen yhteys Close Encounters of the Third Kind
1979 1941 – Anteeksi, missä on Hollywood? 1941
1981 Kadonneen aarteen metsästäjät Raiders of the Lost Ark
1982 E.T. E.T. the Extra-Terrestrial
1984 Indiana Jones ja tuomion temppeli Indiana Jones and the Temple of Doom
1985 Häivähdys purppuraa The Colour Purple
1987 Auringon valtakunta Empire of the Sun
1989 Always – ikuisesti Always
Indiana Jones ja viimeinen ristiretki Indiana Jones and the Last Crusade
1991 Hook – Kapteeni Koukku Hook
1993 Schindlerin lista Schindler’s List
Jurassic Park Jurassic Park
1997 Amistad Amistad
Kadonnut maailma – Jurassic Park The Lost World: Jurassic Park
1998 Pelastakaa sotamies Ryan Saving Private Ryan
2001 A.I. Tekoäly Artificial Intelligence: AI
2002 Ota kiinni jos saat Catch Me If You Can
Minority Report Minority Report
2004 Terminaali The Terminal
2005 München Munich
Maailmojen sota War of the Worlds
2008 Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2011 Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn
Sotahevonen War Horse
2012 Lincoln[11] Lincoln
2015 Vakoojien silta Bridge of Spies
2016 Iso kiltti jätti The BFG
2018 Ready Player One Ready Player One
2020 Indiana Jones 5 Indiana Jones 5

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Steven Spielberg Biography (1947-?) FilmReference.com. Viitattu 19.1.2010. (englanniksi)
 2. a b c d e f Steven Spielberg: The Storyteller 1.7.1998. BusinessWeek.com. Viitattu 20.1.2010. (englanniksi)
 3. The Moviemaker Steven Spielberg Time.com. Viitattu 20.1.2010. (englanniksi)
 4. Spielberg, Steven Doney.net. Viitattu 19.1.2010. (englanniksi)
 5. Steven Spielberg To Graduate from California State University, Long Beach With Bachelor's Degree in Film and Electronic Arts 14.5.2002. Kalifornian osavaltionyliopisto, Long Beach. Viitattu 6.12.2011. (englanniksi)
 6. a b c d e Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät (DVD), 2008: Introduction by Steven Spielberg and George Lucas
 7. The Biggest Summer Blockbusters 22.3.2006. BusinessWeek.com. Viitattu 16.1.2010. (englanniksi)
 8. Spielberg ja Harrison Ford tekevät uuden Indiana Jonesin Ilta-Sanomat. 15.3.2016. Viitattu 16.3.2016. fi-FI
 9. Indiana Jones ja tuomion temppeli (DVD), 2008: Introduction by Steven Spielberg and George Lucas
 10. https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/11/16/president-obama-names-recipients-presidential-medal-freedom
 11. Ensimmäinen juliste Steven Spielbergin Lincoln-elokuvasta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Steven Spielberg.