West Side Story

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musikaalia. Musikaaliin perustuvista elokuvista katso West Side Story (vuoden 1961 elokuva) ja West Side Story (vuoden 2021 elokuva).
West Side Story
Kirjoittaja Arthur Laurents
Musiikki Leonard Bernstein

West Side Story on Arthur Laurentsin kirjoittama musikaali. Sen on säveltänyt Leonard Bernstein, käsikirjoittanut Arthur Laurents[1] ja laulut on sanoittanut Stephen Sondheim. Alkuperäinen tuottaja, koreografi ja ohjaaja on Jerome Robbins.

West Side Story -musikaalin ensi-ilta oli Broadwaylla sijaitsevassa Winter Garden -teatterissa 26. syyskuuta 1957. Musikaalia esitettiin 732 kertaa ennen sen kiertueelle siirtymistä. West Side Story oli alusta asti aikansa suosituimpia musikaaleja.

Nykyään West Side Storya esitetään edelleen säännöllisesti teattereissa kautta maailman. Lisäksi Bernsteinin säveltämä musiikki on erittäin suosittua. Musikaalin tunnetuimpia lauluja ovat ”America”, ”Maria”, ”Tonight” ja ”Somewhere”. Bernstein kokosi vuonna 1961 musikaalin pohjalta orkesterisarjan Sinfonisia tansseja West Side Storysta (Symphonic Dances from West Side Story), joka on ollut monien sinfoniaorkesterien ohjelmistossa. Varsinkin osa ”Mambo” on ollut suosittu myös erillisenä kappaleena.

Vuonna 1984 säveltäjä Bernstein äänitti uudelleen musikaalin toimien ensi kertaa oman musiikkinsa kapellimestarina. Hän sai levystään Grammy-palkinnon vuonna 1985.

Musikaaliin perustuen on tehty kaksi samannimistä elokuvamusikaalia. Ensimmäinen sai ensi-iltansa vuonna 1961, jonka ohjasivat Jerome Robbins ja Robert Wise. Elokuva sai 10 Oscar-palkintoa muun muassa parhaasta elokuvasta. Vuoden 2021 elokuvan on ohjannut Steven Spielberg.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laurents Arthur, Ilona-esitystietokanta. Viitattu 29.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta West Side Story.