Zorro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjallisuuden ja elokuvien sankarihahmoa. Nimen muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Zorro
Luoja(t) Johnston McCulley
Ensiesiintyminen All-Story Weekly: The Curse of Capistrano (elokuu 1919)
Henkilötiedot
Oikea nimi Diego de la Vega
Status aatelismies
Henkilöllisyydet Zorro
Voimat Taitava miekkailija ja piiskan käyttäjä- älykäs ja ketteräliikkeinen, taitava ratsastaja
Suhteet
Sukulaiset Alejandro de la Vega (isä)
Chiquita de la Cruz (äiti, kuollut)[1]
Lechuza Blanca (isoäiti)

Zorro (suom. Kettu) on alun perin taskukirjoissa ja sittemmin sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen supersankari. Kioskikirjailija Johnston McCulleyn luoma Zorro esiintyi ensimmäisen kerran vuoden 1919 elokuussa All-Story Weekly taskukirjan tarinassa The Curse of Capistrano. Tarina julkaistiin vuoden 1920 elokuvan jälkeen samalla nimellä The Mark of Zorro.

Zorro on oikealta nimeltään Don Diego de la Vega, joka kuuluu rikkaaseen de la Vega tilanomistajasukuun. Zorro taistelee tavallisten kansalaisten asialla valtiovaltaa vastaan. Zorro-tarinoiden synty sijoittuu 1820-luvulle Pueblo de Los Ángelesiin, Kaliforniaan. Kalifornia oli Zorro-tarinoiden tapahtuma-aikaan Espanjan tai siitä itsenäistyneen Meksikon hallussa.[2] Zorro oli taitava miekkailija ja piiskan käyttäjä. Alkuperäisessä tarinassa hän kantoi myös revolveria. Zorroa avustavat pääosin kuuro ja mykkä intiaanipalvelija Bernardo, sekä luostarin munkki Felipe.

Zorron ensimmäinen tarina The Curse of Capistrano oli tarkoitus jäädä kertatarinaksi, mutta vuoden 1920 elokuvan menestyksen myötä Zorroa näytellyt Douglas Fairbanks vakuutti McCulleyta kirjoittamaan lisää tarinoita Zorrosta, joita hän kirjoitti aina kuolemaansa saakka. Hän kirjoitti muun muassa viisi kokonaista tarinasarjaa ja 57 lyhyttä tarinaa. Sittemmin Zorrosta on vuosien varrella tuotettu kirjallisuuden ja elokuvien lisäksi myös televisiosarjoja ja videopelejä.

Zorron synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorro ei ollut Johnston McCulleyn ensimmäinen hahmo, jolla oli salainen henkilöllisyys. Yksi hänen aikaisemmista hahmoista oli Madame Madcap, jonka tarinaa julkaistiin syksyllä 1919. Se oli naamiota käyttävä naishahmo, joka haki kostoa väkivaltaisia miehiä kohtaan. Tarina sittemmin julkaistiin romaanina nimellä The Masked Woman. Black Star oli toinen McCulleyn varhaisemmista luomuksista. Herrasmiesrikollinen, joka ei tappanut ketään ja piti aina sanansa. Black Star pukeutui täysin mustaan hupulliseen viittaan ja kaasutti uhrinsa vain tajuttomaksi, kuten Green Hornet vuosikymmeniä myöhemmin. Black Star tarinoita julkaistiin vuosina 1916-1930. McCulley kertoi halunneensa tekevän erilaisen western-aiheisen tarinan, joka herättäisi ihmisten mielenkiinnon. Vuoden 1923 haastattelussa McCulley kertoi luoneensa Zorron useista eri hahmoista. Hän käytti tekniikkaansa luodessaan Zorron jälkeen uusia hahmoja yhdistellen kahta tai kolmea hahmoa. [3] Zorro's Shadow kirjan kirjoittanut Stephen Andes kertoo kirjassaan McCulleyn saaneen vaikutteita sankariinsa irlantilaisesta seikkailijasta William Lamportista ja lännen Robin Hoodiksi kutsutusta lainsuojattomasta Joaquín Murrietasta. Lamportin kerrottiin saapuneen Meksikoon 1640-luvulla ja yritti kapinoida Espanjan kruunullisia vastaan tummaihoisten ja intiaanien avustuksella. Murrieta sitä vastoin oli 1850-luvulla Kalifornian kultaryntäyksen aikana ollut lainsuojaton, joka hevosvarkauden ja murhien jälkeen tapettiin. Joidenkin tarinoiden mukaan hän yritti kostaa veljensä kuoleman jota syytettiin aiheettomasti muulin varastamisesta.[4]

Zorron ensimmäinen tarina oli tarkoitus jäädä kertateokseksi, jonka vuoksi hahmon henkilöllisyys paljastettiin tarinan lopussa. Se sai kuitenkin odottamattoman suosion heti seuraavana vuonna 1920 mykkäelokuvan myötä, jonka jälkeen tarina julkaistiin kirjana The Mark of Zorro.[5]

Hahmon ulkomuoto ei muuttunut suuresti ensimmäisestä tarinasta. Se koki pieniä muutoksia heti ensimmäisen elokuvan jälkeen, kuten pankkiryöstäjien kasvoilla pitämä huivi vaihtui dominonaamioksi, eikä Zorro enää kantanut revolveriä, jolla hän ajoittain uhkaili Kalifornian sotilaita.

Vaikutukset muuhun populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorron on sanottu julkaisunsa jälkeen olleen alkuperäinen viittasankari, joka loi pohjan nykyaikaisille yhdysvaltalaisille naamio- ja kaksoishenkilöllisyyden omaaville sankareille, jotka ovat fyysisesti huippukunnossa ja taistelevat arkkivihollisia vastaan. Hahmossa on muun muassa paljon samaa kuin 1930-luvulla ensimmäisen kerran esiintyneessä Batmanissa. Molemmat ovat siviilissä varakkaita herrasmiehiä, joilla on toinen, salattu henkilöllisyys. Yhtäläisyydet eivät ole sattumia. Alkuperäisen Batmanin tarinan mukaan nuoren Bruce Waynen vanhemmat murhattiin, kun perhe oli palaamassa kotiin elokuvateatterista katsottuaan elokuvan Zorron merkki (1920).[6]

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

El Zorro (espanjaa, suom. kettu) on mustiin pukeutunut, naamioitunut ja leveälieristä hattua käyttävä miekkailija, joksi 1800-luvun Kalifornian aatelismies Don Diego muuttuu öisin. Hevosensa Tornadon, miekkansa ja ruoskansa turvin hän taistelee pahoja voimia vastaan, ja aikaansaannoksensa hän signeeraa aina viiltämällä miekallaan Z-kuvion, usein tappamiensa vihollisten vaatteisiin.[2] Alkuperäisessä McCulleyn tarinassa The Curse of Capistrano Don Diego seikkailee Zorrona Pueblo de Los Ángelesissa, Kaliforniassa Espanjan hallinnon aikaan. Hän auttaa sorrettuja ja avuttomia julmia poliitikkoja vastaan. Tarinassa 24-vuotiaan Diegon rakkauden kohteena on köyhtynyt aatelisnainen Lolita Pulido, joka ei ole kiinnostunut kömpelöä aatelismiestä esittävästä Diegosta, mutta sitä vastoin ihastunut urheaan Zorroon. Diego ei pidä minkäänlaisesta väkivallasta, vaan on mieluummin soittamassa kitaraa ja kuuntelemassa muiden sankaritarinoita. Hän käyttäytyy kohteliaasti naisia kohtaan ja pitää ystävänsä kersantti Gonzalesin tapaisia huonosti käyttäytyviä ja toiminnallisia ihmisiä viihdyttävinä.[7] Zorron arkkivihollinen on kapteeni Ramón ja hänen apurinsa kersantti Pedro Gonzales, joka on samalla Diegon ystävä. Zorrolla on myös liittolaisia, kuten kuuro ja mykkä palvelija Bernardo; munkki Felipe; Diegon isä Don Alejandro Vega ja joukko aatelismiehiä, jotka olivat aluksi Zorroa vastaan, mutta kääntyivät sittemmin hänen puolelleen.

Sittemmin Zorron alkuperää on muokkailtu marginaalisti. Diegon tarina pääosin alkaa hänen saavuttuaan takaisin Kaliforniaan Espanjasta, jossa hän oli opiskellut yliopistossa ja harjoitellut muun muassa miekkailua. Pääarkkivihollinen on vaihdellut sarjoista ja elokuvista riippuen. Alkuperäinen kapteeni Ramón on sittemmin korvattu muilla kapteeneilla, kuten Esteban Pasquale, Montecero ja Harrison Love. Hänen apurinaan oli alun perin kersantti Gonzales, joka myöhemmin 1990-luvulta lähtien oli jäänyt enemmän sivummalle ja kersantti Garcia on esiintynyt enemmän apurin asemassa hieman koomisemmassa roolissa. Myös seikkailujen ajankohta on vaihdellut McCulleyn kirjoittamien tarinoiden ajankohta sijoittuu Espanjan Kaliforniaan vuosien 1769–1821 väliseen aikaan, sillä tarinassa esiintyvä Pueblo de Los Ángeles kaupunki on perustettu 1781. Myöhemmissä tarinoissa, kuten elokuvassa Zorron naamion ajankohta on sijoittunut Meksikon Kaliforniaan 1821–1846.

Myöhemmissä McCulleyn tarinoissa esiteltiin merirosvoja ja intiaaneja, jotka tietävät Zorron henkilöllisyyden. Myös Diegon sukunimi Vega muuttui muotoon de la Vega 1957 Disneyn tuottaman televisiosarjan myötä.[8]

Allenden kirjoittamassa tarinassa Diego syntyi toukokuussa 1795 samaan aikaan äitinsä palvelijan lapsen Bernardon kanssa.[9]

Kyvyt ja taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorro on ketterä urheilija ja akrobaatti, joka liikkuu sujuvasti kaupunkien katoilla myös piiskansa avulla, joka toimii ikään kuin köytenä hänen hyppiessään rakennuksesta toiseen esteiden ohi. Zorro käyttää aseinaan piiskan lisäksi rapiiria ja ensimmäisissä tarinoissa myös revolveria. Elokuvissa hänen on nähty käyttävän pukumiekkaa, jossa on lyhyempi terä kuin rapiirissa. Vaikka Zorro pääosin käyttää edellä mainittuja aseita, hän on esittänyt kamppailutaitojaan myös ilman aseita useita vihollisia vastaan. Zorrolla on joissain tarinoissa ollut käytössä myös keskikokoinen tikari vasemmassa saappaassa hätätapauksia varten. Zorro ei ikinä käytä raakaa voimaa, vaan käyttää enemmän ovelaa mieltään ja tekniikkaa voittaakseen vihollisensa. Hän on käyttänyt myös viittaansa aseena esimerkiksi sokaistessaan vihollisensa tai riistäessään heiltä aseet käsistä. Zorro taitaa myös jollain tasolla psykologista ivailua, jolla hän saa vastustajansa vihaiseksi ja menettämään malttinsa kesken taistelun.

Zorro taitaa myös ratsastuksen ja hänen pääratsunaan on pikimusta hevonen. Alkuperäisessä tarinassa hevosella ei ollut nimeä, mutta myöhemmissä versioissa se oli nimetty Tornadoksi, Toronadoksi ja Tempestiksi.[10] Zorro on myös hetkellisesti ratsastanut valkoisella hevosella nimeltä Phantom.[11]

Perhe ja sukulaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diegon sukulaisista hänen isänsä on useimmiten ainut elossa oleva sukulainen. McCulleyn alkuperäistarinoissa hänen isänsä on tilanomistaja Don Alejandro de la Vega ja äiti Chiquita. Hänen äitinsä kuoli Diegon ollessa vielä lapsi, jonka jälkeen hänet lähetettiin Madridiin opiskelemaan. Hänellä on mainittu olevan myös setä Estevan de la Cruz vuoden 1957 Disneyn tuottamassa televisiosarjassa.

Diego on ollut myös kahdesti naimisissa. Hän meni aluksi naimisiin nuoruuden ihastuksensa Lolita Pudilon kanssa, mutta tämä kuoli pian kuumeeseen.[12] Vuotta myöhemmin Diego tapaa Panchita Canchola nimisen naisen, jonka kanssa hän menee toistamiseen naimisiin ja päättää jättää Zorron tehtävät vähemmälle ja toimia vain, jos häntä todella tarvitaan apuun. Vain vuotta myöhemmin Panchita kuolee synnytyksessä, jossa he saavat pojan. Poika saa nimen Cesar.

Allenden kirjoittamassa tarinassa Diegolla on sukujuuria Amerikan alkuperäiskansaan, sillä hänen äitinsä Regina de la Vega, oikealta nimeltään Toypurnia kuuluu Kaliforniassa olevaan intiaaniheimosukuun. Diegon isoäiti on shamaani Valkoinen Pöllö. Toypurnian isä oli espanjalainen merimies, joka kapinoi isänmaata vastaan. Diegon isä Alejandro oli uransa lopettanut sotilas, josta tuli suurtilanomistaja ja myöhemmin pormestari.

Zorro julkaisuissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Curse of Capistrano

Teoksen jälkeen McCulley kirjoitti Argosy ja West Magazine -lehtiin kymmeniä Zorro-novelleja ja myös pidempiä jatkotarinoita vuosina 1922–1959. Kokoelmajulkaisuja on tehnyt Pulp Adventures Inc.:

    • Zorro The Master's Edition Volume One (1932–1944) February 2000 ISBN 1891729209
    • Zorro The Master's Edition Volume Two (1944–1946) January 2002 ISBN 1891729217
    • Zorro The Master's Edition: A Task For Zorro (1947) July 2002 ISBN 1891729314

McCulleyn jälkeen Zorron hahmoa ovat käyttäneet monet kirjailijat.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zorron merkki (1920)
  • Don Q, Son of Zorro (1925)
  • The Bold Caballero (1936)
  • Zorro Rides Again (1937)
  • Zorro's Fighting Legion (1939)
  • Zorron merkki (1940)
  • Zorro's Black Whip (1944)
  • Son of Zorro (1947)
  • Ghost of Zorro (1949)
  • Zorro, the Avenger (1958)
  • The Sign of Zorro (1958)
  • The Erotic Adventures of Zorro (1972)
  • La Gran Aventura del Zorro (1974)
  • Zorron merkki (1974)
  • Zorro (1975)
  • Z-Z-Zorro! (1981)
  • Zorron naamio (1998)
  • Zorron legenda (2005)

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorro sai ensimmäisen televisiosarjansa, kun Disney sai hahmon oikeudet 1950-luvulla. Sarjaa tuotettiin kaksi tuotantokautta ja sitä esitettiin vuosien 1957-1959 välisenä aikana yhteensä 78 jakson verran. Sarjan päättymisen jälkeen siitä tuotettiin neljä tunnin mittaista erikoisjaksoa aina vuoteen 1961 saakka. Disney jatkoi sarjan esittämistä uusinnoin vuodesta 1983 alkaen, kun yhtiö aloitti Disney Channel kanavan lähetykset. Uusinnat jatkuivat aina vuoteen 2002 saakka, jonka aikana nähtiin sarja ensimmäistä kertaa väreinä vuodesta 1992 lähtien. Zorroa esitti yhdysvaltalainen Guy Williams, joka oli sitä ennen esiintynyt pienissä elokuvarooleissa Sarjaa varten hän sai lisäharjoittelua miekkailussa Fred Cavensilta, joka oli sitä ennen opettanut ensimmäistä Zorroa näytellyttä Douglas Fairbanksia.[13] Williams sai myös kitaransoiton opetuksia espanjalaiselta kitaristilta ja säveltäjältä Vincente Gomezilta.[13][14]

Sarjassa eletään vuotta 1820, kun armeijan Kapteeni Monastario aiheuttaa diktaattorimaisilla teoillaan ongelmia kaupungin asukkaille ja pyrkii Kalifornian rikkaimmaksi henkilöksi pyrkimällä valtaamaan aluksi Los Angelesin omilla säännöillään. Tämän vuoksi Diego de la Vegan isä Alenjandro kutsuu poikansa palaamaan Espanjasta takaisin Kaliforniaan estääkseen Monastarion aikeet. Diego jättää yliopisto-opinnot kesken ja palaa isänsä pyynnöstä yhdessä palvelijansa Bernardon kanssa. Yhdessä he kuitenkin päättävät ettei kukaan saa tietää hänen ottavan salaisen henkilöllisyyden taistellakseen epäoikeutta vastaan. Diego päättää esittää olevansa harmiton runoista pitävä rikas poika, kun öisin hän liikkuu Zorrona jakamassa oikeutta. Zorron kukistettua Monastarion hän saa uuden uhkan tuomari Carlos Galindosta, joka on vain yksi Eagle -nimisen rikollispomon kätyri vallata Kalifornia itselleen.

1983 sarja sai jatkoa 5-osaisella tilannekomedialla Zorro and Son, jossa nimihahmoa esittää Henry Darrow ja sankarin poikaa esittää Paul Regina. Tarina keskittyi noin 26 vuotta myöhemmin alkuperäissarjan tapahtumista, kun ikääntynyt Zorro ei kykene enää puolustamaan Kalifornian kansalaisia ja hänen palvelijansa Bernardo lähettää Zorron pojan Carlosin Zorron roolissa. Sankari ei kuitenkaan ole aivan kuten isänsä vaan jahtaa naisia ja pelaa uhkapelejä.[15]

Family Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmatta Zorro-sarjaa esitettiin vuosien 1990–1993 aikana neljän tuotantokauden verran yhteensä 88 jaksoa. Tällä kertaa sarjan tuotti Family Channel, jossa Zorro seikkaili 1800-luvun alun Kaliforniassa. Tällä kertaa hänen apunaan on nuori mykkä poika Felipe ja hevosena Toronado, kun aikaisemmissa sarjoissa Zorron hevonen tunnettiin nimellä Tornado. Sankarin rakkauden kiinnostuksen kohteena on suorapuheinen ja itsenäinen Victoria Escalente, joka ylläpitää paikallista ravintolabaaria. Victoria puolestaan ei ole kiinnostunut Diegosta, joka on pikemminkin kuin veli hänelle.

Sarja aloittaa Zorron seikkailut suoraan, ja vasta ensimmäisen tuotantokauden puolessa välissä neliosaisessa jaksossa "The Legend Begino" Zorro kertoo muistellen tarinansa, kuinka hänestä tuli naamioitu sankari. Opiskellessaan Madridin yliopistossa hän saa kirjeen isältään, joka kehottaa poikaansa palaamaan kotiin. Diegon ohjaaja Sir Edmund saa kuulla viestistä ja kertoo sen Diegolle. Palattuaan Los Angelesiin Diego huomaa, että paikallinen alcalde eli pormestari Luis Ramone on langettanut suuret verot köyhille ja lukinnut kapinoineet vankilaan. Diego tajuaa pian, että hänen on tehtävä asialle jotain, mutta pysyttävä nimettömänä. Hän saa inspiraation kuullessaan kersantti Mendozalta, että sotilaiden pahin vihollinen on pelko ja että tuntematon aiheuttaa pelon. Diego sai myös inspiraation ollessaan matkalla kotitilalleen nähtyään matkalla ketun. Hän päätti käyttää kyseisen eläimen nimeä, sillä kettu on ovela ja miten sitä jahdataan turkkinsa vuoksi onnistuen silti selviytymään. Näiden pohjalta hän rakentaa itselleen Zorron roolin ja alkaa taistella sortoa vastaan.

Diego sen sijaan esiintyy sarjassa herrasmiehenä, joka on kiinnostunut tieteestä, lukemisesta, maalaamisesta ja runojen kirjoittamisesta, jotka ovat hänen todellinen persoonansa eikä vain esittämistä. Hänen toinen puoli persoonastaan pysyy silti salassa, joka on päättäväinen taistellessaan epäoikeutta ja sortoa vastaan Zorrona. Vain Diegon palvelija Felipe tietää hänen todellisen henkilöllisyyden, kun sitä vastoin isänsä Alejandro toivoisi poikansa olevan kuin Zorro. Victoria puolestaan odottaa päivää jolloin saisi tietää Zorron todellisen henkilöllisyyden mennääkseen hänen kanssa naimisiin ja paikallinen Alcalde vain haluaa saada Zorron kiinni ja päästää hänet päiviltään.

Zorroa näytteli Duncan Regehr, joka oli näyttelemisen ohella myös hahmonsa tavoin kiinnostunut piirtämisestä ja maalaamisesta.[16] Hän oli myös high schoolissa jäätanssijana.[17]

Telemundo ja Sony Pictures[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2007 ilmestyi Telemundon ja Sony Pictures Televisionin yhteistuottama telenovela Zorro – miekka ja ruusu, jossa pääsankaria esitti Christian Meier. Sarjaa tuotettiin yhteensä 117 jakson verran yhden tuotantokauden ajan. Sarjan tunnuslaulun lauloivat Alejandro Fernández ja Beyoncé Knowles. Sarja pohjautui löyhästi Isabel Allenden kirjoittamaan Zorro-romaaniin.[18]

GMA Network[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2009 filippiiniläinen GMA Network esitti 98-osaisen toimintadraaman Zorron, jossa nimikkohahmoa esittää Richard Gutierrez. Poikkeuksellisesti Zorron alkuperä on hieman muunneltu versio. Nuori Antonio joutuu äitinsä Marcelan hylkäämäksi ja kasvaa rikkaan puutarhurin Don Roberto Pelaezin ja hänen vaimonsa Donya Chiquita Pelaez luona. Vartuttuaan vanhemmaksi Antonio vietti paljon aikaa intiaanien seurassa ja tuntee sympatiaa heitä kohtaan, kun Angelesin hallitus kohtelee intiaaneja kaltoin. Kauan kadoksissa ollut setänsä Diego de la Vega saapuu Antonion luokse Kaliforniasta. Hän ryhtyy opettamaan nuorelle pojalle miekkailua ja muita tärkeitä asioita, joita Zorro tarvitsee aloittaakseen sorrettujen puolustamisen.[19]

Näyttelijä Gutierrez ja muut kanssanäyttelijät harjoittelivat sarjaa varten ratsastusta ja miekkailua Filippiinien miekkailujoukkueen valmentajan Benny Garcian johdolla.[19]

Amazon Prime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjalainen Secuoya Studios ja yhdysvaltalainen Amazon MGM Studios yhteistuottivat 10-osaisen televisiosarjan Zorro. Nimikkohahmoa esittää Miguel Bernardeau, joka palaa takaisin Kaliforniaan kuultuaan isänsä kuolemasta. Aikomuksenaan selvittää syyllisen hän ottaa Zorron roolin, samalla kun hän työskentelee isältään perimänsä maanomistajuuden parissa.

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Amazing Zorro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorron ensimmäinen animaatioelokuva julkaistiin marraskuussa 2002 The Amazing Zorro.[20] Sen ohjasi Scott Heming ja käsikirjoitti Bob Forward, joka oli sitä ennen muun muassa käsikirjoittanut useita supersankari teemaisia sarjoja, kuten He-Man, Prätkähiiret ja X-Men: Evolution. Tarina pohjautui Johnston McCulleyn ensimmäiseen tarinaan The Curse of Capistrano, jota oli hieman muokattu erilaiseksi. Eletään vuotta 1815, kun Alta Kalifornia on kuvernöörin ja kapteeni Ramónin vuoksi vaikeassa tilassa. Ihmisiä ja erityisesti köyhiä sorretaan. Samaan aikaan Alejandro de la Vega on saamassa vieraita, kun Pulido perhe saapuu vierailulle Pueblo de Los Ángelesiin. Perheen isä Don Carlos on menettänyt omaisuutensa ja yrittää pelastaa sen naittamalla tyttärensä de la Vegan perheen pojan Don Diegon kanssa. He eivät kuitenkaan tiedä, että Diego on naamiolainsuojaton Zorro. Kapteeni Ramón haluaa päästä eroon Zorrosta ja asettaa sadan kultakolikon palkkion naamiomiehestä. Samalla hän haluaisi viedä Pulido perheen tyttären Louisan itselleen. Toisin kuin alkuperäisessä tarinassa kersantti Gonzales on korvattu kersantti Garcialla, joka esiintyy huomattavasti maltillisempana, kuin aiemmissa televisiosarjoissa.

Zorro: Generation Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BKN tuotti Zorro: Generation Z -sarjan, jonka luomisessa oli mukana Prätkähiiret -animaation luonut Rick Ungar. Sarjaa esitettiin alun perin vuosina 2008–2009 26-jakson verran, jossa tarinasta poiketen se sijoittuu tulevaisuuteen. 17-vuotias Diego de la Vega yrittää pelastaa pormestari Martinezin pahat aikeet. Hevosen sijaan Zorro liikkuu moottoripyörällä ja saa avukseen Bernardon lisäksi Scarlet Whip nimisen naissankarin.

Zorro: The Chronicles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalainen Cyber Group Studios tuotti Zorro: The Chronicles nimisen animaatiosarjan.[21] Se oli ensimmäinen tietokoneanimoiti sarja Zorrosta, jota esitettiin alun perin vuosina 2015–2016. Sitä tuotettiin yhden tuotantokauden verran, joka kesti 26 jaksoa. Nimikko roolissa ääninäytteli Johnny Yong Bosch. Sarja kertoo 19-vuotiaasta Diego de la Vegasta, joka on juuri palannut takaisin Kaliforniaan Espanjasta. Hän on opiskelun lisäksi menestynyt kilpamiekkailija. Kaliforniassa Diego naamioituu Zorroksi puolustaakseen kaupungin asukkaita vallanhimoiselta kapteeni Monasteriolta. Hänen apunaan on hyvä ystävä Bernardo ja kaksoissisko Ines. Bernardo on ollut Diegon paras ystävä lapsuudesta saakka ja auttaa Diegoa Zorrona olemisessa. Hän antaa muiden ymmärtää olevansa kuuro ja mykkä, vaikka ei todellisuudessa ole kumpaakaan. Ines on Diegon kaksoissisar. Äitinsä kuoltua hän joutui aikuistumaan ikäisiään nopeammin ja oli isänsä apuna sillä välin, kun Diego opiskeli Espanjassa. Sarjan päävihollisena on Kapteeni Monasterio, joka pitää Montereyn varuskunnan ja Pueblo de Los Ángelesin kaupunkia rautaisella otteella. Hän on armeijan johtaja ja käyttää asukkaiden pelottelua hyväkseen, jolla hän saa ylläpidettyä järjestystä. Monasterio haluaa tällä tavalla rikastua ja saada lisää valtaa. Zorro onnistuu kuitenkin estämään Monasterion suunnitelmat.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorro on ollut monien sarjakuvien aiheena. Alex Tothin Zorro-sarja aloitti vuonna 1949 Dell Comicsin Four Color -sarjassa ja sai oman lehden helmikuussa 1958.[22] Sarja jatkoi ilmestymistä Dellin Walt Disney's Comics and Storiesissa. Disney Zorroja ilmestyi parisataa tarinaa[23], myös Suomessa omana lehtenään. Gold Key Comics julkaisi uudesta Dellin Zorro-tarinoita vuosina 1966–1968.

Marvel Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 ilmestyi Marvelin julkaisema 12-osainen Zorro-sarja. 1990-luvun lopulla ilmestyi Don McGregorin kirjoittama ja Tom Yatesin piirtämä Zorro-sanomalehtisarja. Vuonna 1999 julkaistiin Mustanaamiossa neliosainen McGregorin kirjoittama ja Ron Wagnerin piirtämä Zorro[24].

Topps Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Topps julkaisi ensimmäisen Zorro sarjakuvan lokakuussa 1993, Dracula Versus Zorro, joka kesti kahden numeron verran.[25] Lisäksi se julkaisi marraskuussa 1993 yhden erikoisnumeron, jonka jälkeen siitä tehtiin 11-osainen sarjakuva. Se esitteli myös naispuolisen Zorrohahmon Lady Rawhiden.[26] Sarjakuvan käsikirjoitti Don McGregorin ja kuvitti Mike Mayhew.

Dynamite Entertainment[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2008–2010 Dynamite Entertainment julkaisi 20-osaisen sarjakuvan, joka sai vaikutteita Isabel Allenden kirjoittamasta Zorro-romaanista. Sarjakuva kertoo kirjan tavoin Zorron tarinan alku vuosista lähtien. Sarjakuvan jälkeen Don McGregor ja Mike Hayhew tekivät neliosaisen sarjakuvan Zorro: Matanzas, joka julkaistiin helmi-toukokuun aikana 2010. Tällä kertaa 1930-luvun Zorro esiintyi vierailevana hahmona myös 2013 julkaistussa 8-osaisessa Masks-sarjakuvassa yhdessä Green Hornetin ja Katon, The Shadow:n ja The Spiderin kanssa. Sarjakuvan käsikirjoitti Chris Roberson ja kuvituksesta vastasivat Alex Ross ja Dennis Calero.

2014-2015 välisenä aikana julkaistiin 7-osainen Django/Zorro, jossa Zorro teki yhteistyötä Django Unchained elokuvan Django Freemanin kanssa. Sarjakuvan käsikirjoittivat Quentin Tarantino ja Matt Wagner, kun kuvituksesta vastasi Esteve Polls.[27] Tarina sijoittuu vuosia elokuvan tapahtumien jälkeen, kun Django matkaa lounaaseen, jossa hän tapaa sattumalta ikääntyneen ja sivistyneen Diego de la Vegan. Djangoa kiinnostaa Diegon luonne, sillä hän on ensimmäinen rikas valkoihonen, joka ei välitä ihoväristä ja kykenee pitämään puolensa taistelussa. Django ryhtyy Diegon henkivartijaksi, mutta pian hän myös ryhtyy taistelemaan vapauttaakseen paikallisen alkuperäiskansan orjuudesta. Django oppii ettei orjuus ole vain tummaihoisia kohtaan, kun Diego pukee ylleen vielä kerran Zorron naamion ja auttaa Djangoa vapauttamaan orjat.[28]

American Mythology[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2018 American Mythology ilmoitti alkavansa julkaisemaan uusia aluperäistarinoita Zorrosta, joiden tarina keskittyisi yliluonnollisiin aiheisiin, kuten zombeihin ja hirviöihin. Ensimmäinen näistä oli lokakuussa julkaistu neliosainen Zorro: Swords of Hell -sarjakuvan, jossa Zorro taistelee elävä kuollutta ratsuväkiarmeijaa vastaan. Sarjakuvan käsikirjoitti David Avallone ja kuvitti Allan Martinez.[29] Sittemmin joulukuusta 2018 lähtien se alkoi julkaista englanniksi käännettynä Zorro Legendary Adventures -sarjakuvaa. Se oli alun perin 1970- ja 1980-luvun ranskalainen sarjakuva, jota käsikirjoitti Jean-Marie Nadaud ja kuvitti Robert Rigot.[30] Toukokuussa 2019 julkaistiin toinen neliosainen Zorro: Sacrilege, jossa salaperäinen pahuus on vallannut San Leticia kylän asukkaat verenhimoisiksi paholaisiksi. Zorro yrittää selvittää mistä pahat sielut ovat peräisin ja ajaa heidät takaisin manalaan. Tarinan käsikirjoitti Mike Wolfer ja kuvitti Mauricio Melo.[31] Syyskuussa julkaistiin kolmas neliosainen Zorro: Rise of the Old Gods, jossa Zorro taistelee Cthulhua vastaan.[32] Syyskuussa 2020 julkaistiin neljäs neliosainen minisarjakuva Zorro: Galleon of the Dead. Tarinassa Zorro pelastaa kalastajakylän aavelaivan kauhulta.[33]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorroa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1920
1925
Douglas Fairbanks Zorron merkki
Don Q, Son of Zorro
1936 Robert Livingston The Bold Caballero
1937 John Carroll Zorro Rides Again
1939 Reed Hadley Zorro's Fighting Legion
1940 Tyrone Power Zorron merkki (1940)
1947 George Turner Son of Zorro
1949 Clayton Moore Ghost of Zorro
1957–59 Guy Williams Zorro (1957)
1965 Tony Russel Behind the Mask of Zorro
1974 Frank Langella Zorron merkki (1974)
1975 Alain Delon Zorro (1975)
1976 Rodolfo de Anda La gran aventura del Zorro
1981 George Hamilton Z-Z-Zorro!
1981
1983
Henry Darrow The New Adventures of Zorro
Zorro and Son
1990–1993 Duncan Regehr Zorro (1990)
1996–1997 Toshihiko Seki Kaiketsu Zorro
1997–1998 Michael Gough Zorro (1997)
1998
2005
Antonio Banderas Zorron naamio
Zorron legenda
2001 David Gasman The Shadow of Zorro
2002 Cusse Mankuma The Amazing Zorro
2006 Ben Small Zorro: Generation Z
2007 Christian Meier Zorro – miekka ja ruusu
2008 J.S. Gilbert The Destiny of Zorro
2009 Richard Gutierrez Zorro (2009)
2015–2016 Johnny Yong Bosch Zorro: The Chronicles
2024 Miguel Bernardeau Zorro (2024)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McCulleyn kirjoittamissa tarinoissa hänen nimi oli mainittu olevan Chiquita. Vuoden 1940 elokuvassa The Mark of Zorro hänen nimi oli Isabella ja Disneyn televisiosarjassa hänen sukunimi oli de la Cruz.
  2. a b "Zorro." St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale. 2000. Haettu 29.7.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen): https://www.highbeam.com/doc/1G2-3409002762.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Johnston McCulley, the creator of Zorro, on a 1950s Gameshow 14.12.2018 Viitattu 10.10.2020 (englanniksi)
  4. Zorro's Shadow zorrosghost.com Viitattu 10.10.2020 (englanniksi)
  5. "The Curse of Capistrano" by Johnston McCulley zorrolegend.com Viitattu 10.10.2020 (englanniksi)
  6. When Did 'Mark of Zorro' Become Part of Batman's Origin? cbr.com 10.1.2019 Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  7. "The Curse of Capistrano" by Johnston McCulley zorrolegend.com Viitattu 9.4.2017 (englanniksi)
  8. Development of the Zorro Legend: 1919 through 1993 zorrolegend.com Viitattu 11.4.2017 (englanniksi)
  9. Kirjaviite Zorron tarina 2005 Viitattu 2.12 2019
  10. The New Adventures of Zorro sarjassa Zorron hevonen on nimeltään Tempest.
  11. Kaiketsu Zorro animesarjassa Zorrolla on valkoinen hevonen nimeltään Phantom.
  12. Zorro Rides Again (1931)
  13. a b GUY WILLIAMS-WALT’S CHOICE TO PLAY ZORRO… (Arkistoitu – Internet Archive) 28.5.2019 Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  14. Walt Disney's Zorro - A history of the series billcotter.com Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  15. Zorro and Son billcotter.com Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  16. Duncan Regehr's Biography Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  17. Star Trek actor spent teen years in Creston Valley ilovecreston.com 7.9.2016 Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  18. Telemundo focuses on originality latimes.com 17.5.2006 Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  19. a b The legend of Zorro lives on gmanetwork.com 23.3.2009 Viitattu 2.12.2019
  20. The Amazing Zorro letterboxd.com Viitattu 6.10.2020 (englanniksi)
  21. ZORRO: THE CHRONICLES zorro.com Viitattu 3.6.2017 (englanniksi)
  22. Comic Books billcotter.com Viitattu 10.10.2020 (englanniksi)
  23. Inducks: Zorro
  24. Mustanaamio
  25. Dracula Versus Zorro comicvine.gamespot.com Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  26. Zorro comicvine.gamespot.com Viitattu 30.11.2019 (englanniksi)
  27. Django/Zorro dynamite.com Viitattu 2.1.2019 (englanniksi)
  28. Django/Zorro #1 comicvine.gamespot.com Viitattu 2.12.2019 (englanniksi)
  29. Zorro and Edgar Rice Burroughs Return in American Mythology August 2018 Solicits bleedingcool.com 23.5.2018 Viitattu 2.1.2019 (englanniksi)
  30. Inducks (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 2.12.2019 (suomeksi)
  31. Zorro: Sacrilege #1 comicvine.gamespot.com Viitattu 30.11.2019 (englanniksi)
  32. Zorro: Rise of the Old Gods #1 comicvine.gamespot.com Viitattu 30.11.2019 (englanniksi)
  33. Zorro: Galleon of the Dead #1 previewsworld.com 9.9.2020 Viitattu 20.9.2020

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zorro.