DOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo käyttöjärjestelmästä. DoS (Denial of Service) tarkoittaa palvelunestohyökkäystä.
FreeDOS-käyttöjärjestelmä

DOS (Disk Operating System[1], ’levynkäyttöjärjestelmä’) on IBM-yhteensopivien tietokoneiden käyttöjärjestelmäperhe, jonka ensimmäinen versio PC-DOS 1.0 julkaistiin 1981 IBM PC:lle ja 8088-suorittimelle.

Erilaiset DOS-versiot eri toimittajilta olivat IBM-yhteensopivien laitteistojen yleisin käyttöjärjestelmä aina 1990-luvun alkuun asti ennen graafisten käyttöjärjestelmien yleistymistä. DOSin käytettävyyden parantamiseksi oli tarjolla useita käyttöliittymiä, kuten GEM, Windows tai PC-GEOS. Toiset olivat pikemminkin ohjelmankäynnistysvalikoita, kuten DESQview ja DOS Shell. Windows 95:ssä DOS ja käyttöliittymä toimitettiin ensi kertaa yhdessä. Muissa kuin IBM:n tietokoneissa yleisin oli pitkään Microsoftin toimittama MS-DOS, jonka viimeinen versio 6.22 julkaistiin 1994. IBM:n viimeinen päivitysversio, Y2K-yhteensopiva PC-DOS 7.01 (PC-DOS 2000), julkaistiin 1998.

Huolimatta DOSin käytön hiipumisesta kehittyneempien käyttöjärjestelmien hyväksi, on nykyisissäkin NT-pohjaisissa Windows-käyttöjärjestelmissä (kuten Windows 10:ssä) säilytetty jonkinlainen DOS-tuki. Windowsille, Linuxille ja Mac OS X:lle on saatavissa emulaattori DOSBox, jolla voi ajaa vanhoja DOS-ohjelmia, kuten koneen haltuun ottavia klassikkopelejä, nykyaikaisessa käyttöympäristössä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DOS on yhden käyttäjän ei-moniajava käyttöjärjestelmä, jonka käyttöliittymä on komentorivipohjainen ja arkkitehtuuri 16-bittinen. DOS toimii suorittimen vapaassa tilassa, joten sen muistiavaruus on 1 024 kB, josta ohjelmille on varattu 640 kB (perusmuisti). Loput 384 kB (UMB, ylämuisti) on ohjelmien kannalta tyhjää, sillä se on varattu koneen laajennuskorteille ja BIOSille. Erityisellä laiteohjaimella (himem) on MS-DOS 5:stä alkaen mahdollista siirtää käyttöjärjestelmän osia tai laiteajureita 64 kB kokoiselle HMA-alueelle, jolloin perusmuistia vapautuu sovellusten käyttöön. 640 kilotavun muistirajoituksen kiertämiseksi esiteltiin useita vaihtoehtoisia DOS-laajentimia, kuten 386|DOS-Extender ja DOS/4GW tai Microsoftin oma DPMI, joka tuli Windowsin mukana. Nämä laajennukset toimivat suojatun tilan sovelluksen ja vapaassa tilassa toimivan DOSin välisenä sovittimena.[2] Muistinlaajennus on mahdollista kuitenkin vain 80286 ja 80386 -suorittimilla tai paremmilla. Alkuperäinen 8086 tai 8088 eivät voi mitenkään tunnistaa tai käyttää 1 024 kB ylittävää muistialuetta.

DOS tarjoaa sovelluksille useita palveluita, kuten tulostaa merkkejä näyttölaitteelle, lukee syötteitä näppäimistöltä ja huolehtii tiedostojen kirjanpidosta ja luku- ja kirjoitusoperaatioista. DOSiin ei aluksi kuitenkaan kuulunut rutiineja kiintolevyjä varten, vaan se oli suunniteltu levykeasemille. DOSin tiedostojärjestelmää kutsutaan nimellä FAT (File Allocation Table), jossa tiedostonimelle ja tarkenninosalle on varattu 8+3 merkkiä (tiedosto.txt).

Kilpailevat DOS-käyttöjärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markkinajohtajien PC-DOSin ja MS-DOSin lisäksi on julkaistu monia muita näiden kanssa yhteensopivia DOS-käyttöjärjestelmäversioita, kuten Digital Researchin DR-DOS (myöhemmin NovellDOS), josta Caldera kehitti OpenDOSin. FreeDOS on maksuton avoimen lähdekoodin DOS. FreeDOSin ohella venäläisen Phystech Softin PTS-DOS on harvoja edelleen tuettuja ja saatavilla olevia DOS-käyttöjärjestelmiä, jonka viimeisin versio tukee FAT32:ta.

MS-DOS-epäyhteensopivat DOSit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DOS-liitettä nimessään käyttävät myös monet muut MS-DOSin tai Intelin x86 -prosessoriarkkitehtuurin kanssa epäyhteensopivat käyttöjärjestelmät, kuten:

  • DOS/360, yksi IBM:n System/360-perheen alkuperäisistä käyttöjärjestelmistä
  • DOS/BATCH, DEC:n PDP-11-minitietokoneiden käyttöjärjestelmä
  • MSX-DOS, MSX-tietokoneiden levykäyttöjärjestelmä
  • Apple DOS, Apple II:n levykäyttöjärjestelmä
  • Commodore DOS, Commodoren 8-bittisten koneiden levykeasemien ROM-käyttöjärjestelmä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. Phar Lap Software: DOS Extenders, haettu 23.6.2008 "A DOS Extender is a software tool that enables developers to access extended memory beyond the 640K DOS limit. The DOS extender functions as a layer between DOS in real mode and an application in protected mode. It is embedded into the program and is invisible to the end-user."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]