Tiedosto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tiedosto on tietokoneessa yhdeksi kokonaisuudeksi ymmärrettävä tietojen tai tietueiden kokoelma, joka voi sisältää esimerkiksi tekstiä, musiikkia, videokuvaa tai käyttäjän hyödynnettävissä olevan ohjelman.

Tiedostojen ohella voidaan puhua myös tallenteista tai dokumenteista. Tallenne on esimerkiksi tietokoneen massamuistiin tallennettua tai vaikkapa paperille tulostettua tietoa. Dokumentti eli asiakirja tarkoittaa digitaalisten tiedostojen tai tallenteiden yhteydessä yleensä ihmisen tulkittavaksi tarkoitettua rakenteista tai ryhmiteltyä tietokokonaisuutta riippumatta siitä, onko varsinainen sisältö dokumentaarista asiatekstiä tai vaikkapa runoja.

Tiedostojen tallennus massamuistiin tapahtuu tiedostojärjestelmän tasolla. Tiedostot järjestyvät hierarkkisesti sisäkkäisiin hakemistoihin eli kansioihin, joista lueteltaessa muodostuu hakemistopolku. Nykyaikaisissa tietokonejärjestelmissä tiedostoilla on aina ainutkertainen nimi, joka koostuu kirjaimista tai muista merkeistä. Nimen lisäksi tiedostoon liittyvää välttämätöntä metadataa on sen koko tavuina, sillä tiedosto sisältää sille ennalta määrätyn määrän tavuja.selvennä Tiedostoille voidaan määrittää myös omistaja ja eritasoisia käyttöoikeuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • MOT: Tietotekniikan liiton ATK-sanakirja 5.0 (Tietotekniikan liitto ry:n sanastotoimikunta)lähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]