Unix

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Unix on laitteistoriippumaton käyttöjärjestelmä, jonka kehityksen aloittivat AT&T:n Bell Labsin työntekijät, ml. Ken Thompson ja Dennis Ritchie vuonna 1969. UNIX®-tavaramerkin omistaa The Open Group, ja sen ylläpitämän Single UNIX Specification -standardin täyttäviksi sertifioidut käyttöjärjestelmät (jollaisia ovat esimerkiksi Solaris, HP-UX, macOS ja AIX) saavat käyttää tätä nimeä.

Nykyään on olemassa useita alkuperäisestä Unixista polveutuvia käyttöjärjestelmiä, joista käytetään nimitystä Unix tai Unixin kaltaiset käyttöjärjestelmät. Toisinaan ”unixeihin” luetaan myös Linux, vaikkei se polveudu alkuperäisestä Unix-käyttöjärjestelmästä. Unix-sukuiset käyttöjärjestelmät ovat perinteisesti olleet suosittuja monen käyttäjän keskuskoneissa, palvelimissa ja tehokkaissa työasemakoneissa. 1990-luvulta alkaen niitä on käytetty yhä enemmän myös harrastajien ja peruskäyttäjien keskuudessa tavallisilla PC:n kaltaisilla koneilla ilmaisten ja vapaiden varianttien kuten Linuxin, NetBSD:n ja FreeBSD:n ilmestymisen myötä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unixien sukupuu

Unixin pääarkkitehteina toimivat Ken Thompson ja Dennis Ritchie, joista jälkimmäinen kehitti myös C-ohjelmointikielen järjestelmän pohjaksi. Kehitystyön aikana he olivat töissä AT&T-yhtiön tutkimuskeskuksen Bell Labsin Computer Research Groupissa (CRG).

1960-luvulla MIT, AT&T:n Bell Labs ja General Electric kehittivät Multics-käyttöjärjestelmää GE-654 -tietokoneelle. Tavoitteena oli kaupallinen tuote, josta tuli varsin epäonnistunut. Käyttöjärjestelmä pääsi lopulta myyntiin asti, mutta sen suorituskyky oli huono. AT&T päätti lähteä projektista ja siirtää voimavaransa muualle. Bell Labsin työntekijä Ken Thompson sen sijaan jatkoi työskentelyä GE-654:n parissa ja kirjoitti Multicsille pelin nimeltä ”Space Travel”. Hän kuitenkin huomasi, että peli oli liian hidas ja sen ajaminen vei 75 dollarin arvosta tietokoneaikaa. Tuolloin Thompson löysi käyttämättömän DEC PDP-7 -koneen, jossa oli hyvä grafiikkanäyttö ja kirjoitti pelin uudelleen assembly-kielellä sille.[1]

Peliä kehitettiin GECOS-käyttöjärjestelmällä, jolla se myös käännettiin ja siirrettiin paperinauhoilla PDP-7:lle. Kesällä 1969 siihen lisättiin aluksi tiedostojärjestelmä, sitten komentotulkki, editori ja kääntäjä, jolloin järjestelmässä itsessään pystyi kääntämään ohjelmia. PDP-7-kone, jota ryhmä ei edes omistanut, vanheni nopeasti. Vuonna 1970 tilattiin PDP-11-kone 65 000 dollarin hintaan. Tutkimusosaston päälliköt huomasivat käyttöjärjestelmän edut ja tukivat hanketta. Ensimmäinen Unixin hankkinut asiakas oli Bell Labs Patent Department, joka käsitteli patenttihakemuksia.[2]

Ensimmäinen versio Unixista oli kirjoitettu assemblyllä, mutta Thompson pyrki kirjoittamaan sen uudelleen korkean tason kielellä. Ensimmäinen yritys oli siirtää järjestelmä Fortranille 1971, mutta siitä luovuttiin ensimmäisenä päivänä. Tämän jälkeen hän kirjoitti B-ohjelmointikielen perustuen BCPL-kieleen. Ritchie lisäsi B:hen tyyppijärjestelmän, ja antoi sille aluksi nimen NB (New B) ja alkoi kirjoittaa kääntäjää. Kesällä 1972 Unix kirjoitettiin uudelleen NB:stä kehitetyllä C-kielellä.[3]

Vuosina 1976–1977 Ken Thompson otti kuuden kuukauden vapaan Bell Labsilta ja opetti University of Californian Berkeleyn kampuksella tietojenkäsittelytieteen laitoksella Unixin pohjalta. Siellä hän kehitti myös Version 6 Unixin (V6), joka oli ensimmäinen laajasti Bell Labsin ulkopuolelle levinnyt. Järjestelmä levisi nopeasti akateemisessa maailmassa. Thompsonin palattua Bell Labsiin Berkeleyn tutkijat ja opiskelijat jatkoivat Unixin kehittämistä. Näistä tuloksista tuli lopulta Berkeley Software Distribution (BSD) Version 4.2, jonka monet yliopistot ostivat. Vuodesta 1975 Unixia myytiin sekä halpoina akateemisina versioina että valtion laitoksille. UCB perusti Computer Systems Research Groupin, joka sai myös liittovaltion DARPAn rahoitusta. CSRG teki suuren osan TCP/IP:n kehitystyöstä.[4] Professori John Lionsin kirjan Lions' Commentary on UNIX 6th Edition, with Source Code (1976), joka sisälsi myös järjestelmän täydellisen lähdekoodin, myötä Unixista tuli suosittua opetusmateriaalia. Vuoteen 1978 mennessä Unixia käytti yli 600 tietokonetta.

Vuonna 1984 AT&T hajotettiin monopolioikeudenkäynnin seurauksena seitsemään erilliseen yhtiöön, ja se perusti tietotekniikkaliiketoimintaa varten AT&T Computer Systems -yksikön. AT&T julkaisi 1983 Unix System V -järjestelmän, joka toimi AT&T:n 3B-sarjan tietokoneilla. AT&T:n Unix-liiketoiminta yhtiöitettiin 1989 UNIX Software Operationiksi ja Bell Labsilla perustettiin myös 1989 UNIX System Laboratories. USO ja USL yhdistyivät 1990 ja siitä tuli AT&T:n tytäryhtiö.[5]

Tästä syntyi vielä nykypäivänäkin selvästi näkyvä ero kahden Unix-päähaaran välillä. Osa nykyisistä Unix-järjestelmistä polveutuu Berkeleyn yliopiston Berkeley Software Distribution (BSD) -haarasta, osa taas System V Release 4 (SVr4) -haarasta.

Vuonna 1992 AT&T haastoi BSD-haaran kehittäjät Berkeley Software Design, Inc:in ja Californian yliopiston oikeuteen ja väitti tuotteen sisältäneen AT&T:n koodia. Unix Systems Laboratories (USL) myytiin vuonna 1992 Novellille.

Näiden lisäksi useat eri tahot ovat kehittäneet Unix-yhteensopivia käyttöjärjestelmiä. Yksi BSD:n pääkehittäjistä, Bill Joy oli perustamassa Sun Microsystemsia 1982. Sun kehitti SunOS-käyttöjärjestelmän, aluksi BSD:hen ja versiosta 5.0 System V:hen perustuen. Vuonna 1980 Microsoft julkaisi 16-bittisen Xenixin, jonka Santa Cruz Operation siirsi Intel 8086 -suorittimelle ja nimesi SCO UNIXiksi 1989. Vuonna 1990 Open Software Foundation julkaisi OSF/1:n Mach-mikroytimeen ja BSD:hen perustuen. OSF/1:stä tuli Digital UNIX vuonna 1995.

Bob Swartz kehitti ja julkaisi kaupallisen järjestelmän nimeltä Coherent vuonna 1983. Andrew Tanenbaum kehitti käyttöjärjestelmäkurssiaan ja oppikirjaansa varten järjestelmän nimeltä MINIX vuonna 1986. Richard Stallman aloitti vuonna 1983 GNU-projektin Unix-tyylisen vapaan käyttöjärjestelmän luomiseksi. GNU:n pohjalle luotiin Linuxin, jonka ytimen suomalainen Linus Torvalds kehitti 1990-luvun alussa.

Unixin standardointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unixin ja C-ohjelmointikielen suosio ja niiden monet eri versiot ja kloonit aiheuttivat tarpeen standardoida Unix ja sen C-kirjasto. POSIX-standardeilla pyritään siihen, että ohjelmoijat voivat kehittää komentojonotiedostoja ja ohjelmia, jotka toimivat kaikissa POSIX-yhteensopivissa käyttöjärjestelmissä. Ensimmäinen POSIX-standardi, IEEE std 1003.1, julkaistiin 1990-luvun alussa. Unix-yhtiöiden yhteenliittymä, X/Open, nykyiseltä nimeltään The Open Group, alkoi myös julkaista POSIXia laajempia X/Open Portability Guide eli XPG-määrittelyjä vuodesta 1985 alkaen. Novellin luovutettua UNIX-tavaramerkin X/Open-konsortiolle, se alkoi julkaista Single UNIX Specification-standardeja. Vuodesta 1999 lähtien IEEE:n POSIX- ja Open Groupin SUS-määrittelyjä on kehitetty yhteisessä työryhmässä nimeltä Austin group.

Unix-versiot nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BSD-tyylisiä kaupallisia Unixeja:

BSD-tyylisiä ilmaisia ja vapaita Unixeja:

  • FreeBSD: keskittynyt suorituskykyyn
  • OpenBSD: keskittynyt turvallisuuteen
  • NetBSD: keskittynyt laitteistoriippumattomuuteen, toimii lukuisilla alustoilla

SVR4-tyylisiä Unixeja edustavat seuraavat Unix-järjestelmät:

Unix-klooneja:

Useimmat niin kutsutut kaupalliset Unixit ovat tietokonevalmistajien kehittämiä ja tarkoitettu käytettäviksi nimenomaan valmistajan omilla laitteilla. Esimerkiksi Sun Solaris on tarkoitettu käytettäväksi Sunin omilla SPARC-pohjaisilla koneilla, vaikka siitä onkin versioita myös X86-laiteympäristölle. Linux, FreeBSD ja muut sen kaltaiset vapaat käyttöjärjestelmät eroavat tässä suhteessa kaupallisista Unixeista. Ne on tarkoitettu nimenomaan PC:n kaltaisille koneille, joille ei ole ”omaa” Unix-käyttöjärjestelmää. Nykyään osaa näistä järjestelmistä, varsinkin NetBSD ja Linux, on sopeutettu toimimaan hyvin erilaisissa laitteissa, myös perinteisissä Unix-koneissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The famous PDP-7 comes to the rescue Bell Labs. Viitattu 20.05.2007.
  2. Porting UNIX for its first commercial application Bell Labs. Viitattu 20.05.2007.
  3. From B language to NB to C Bell. Viitattu 20.05.2007.
  4. Sharing UNIX with the rest of the world Bell. Viitattu 20.05.2007.
  5. Business gets the word Bell. Viitattu 20.05.2007.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kernighan, Brian W.; Pike, Rob: The UNIX Programming Environment, s. 1–357. Prentice-Hall, Inc., copyright Bell Laboratories, 1984. ISBN 0-13-937681-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Unix.